| Author |
Syntony Poziom 17

|
15 Jun 2004 00:16 Sterownik do silnika trojfazowego (bezszczotkowego) |
|
|
|
Witam
Mam taki schemat do sterowania silnikiem od hdd (jest w zalaczniku), czy ten sterownik by sie nadawal do sterowania silnikem od cd? A jesli tak to jak go podłaczyc? bo tam na schemacie sa zaznaczone tylko dwie cewki a w silniku trójfazowym sa chyba trzy. A moze ktos z was umial by to jakos przerobic tak zeby nadawalo sie do silnika z cd? Bylbym bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam
Syntony
| Filename: |
63_025.pdf |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
465.64 KB |
| Punkty: |
0.91 = 0.546 for transfer + 0.364 for the user (set automatically) |
|
|
| Back to top |
|
 |
Syntony Poziom 17

|
16 Jun 2004 02:25 Re: Sterownik do silnika trojfazowego (bezszczotkowego) |
|
|
|
Jeszcze raz prosze o pomoc bo jest to dla mnie wazne, taki regulator do silnika modelarskiego w sklepie kosztuje 250zl :(
Pozdrawiam i prosze o pomoc
Syntony
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Jun 2004 02:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Syntony Poziom 17

|
17 Jun 2004 01:44 Re: Sterownik do silnika trojfazowego (bezszczotkowego) |
|
|
|
Nie wiem moze to glupi pomysl ale waeto sie zapytac.
Mozna zrobic takie jakby trzy uklady migajacych diod, i zeby kazdy z nich byl poslaczony do jednego wyjscia i wysylaly impuls w takiej czestotliwosci jak regulator. Czy takie cos moglo by zadzialac?
Pozdrawiam
Syntony
|
|
| Back to top |
|
 |
piopad Poziom 9

|
17 Jun 2004 08:44 Re: Sterownik do silnika trojfazowego (bezszczotkowego) |
|
|
|
Czy tym silnikiem chcesz kręcić w lewo i prawo czy interesuje Cię tylko jeden kierunek obrotów? Tak czy owak, do trójpasmowego silnika potrzebne są trzy czujniki, najlepiej hallotronowe, żeby dostarczyć sterownikowi impulsów do wyzwalania tranzystorów w odpowiednim momencie i określonej sekwencji. Układ nie jest w każdym razie zbyt prosty. Jako tranzystory sterujące używa się zwykle NMOSów - sześć sztuk - po dwa na każde pasmo. Do ich sterowania drivery najczęściej firmy IR np. IR2130 (dostępne w TME lub ELFA). Schematy układów znajdziesz ściągając pdf scalaka. Są jeszcze układy scalone wykorzystujące do detekcji położenia siłę elektromotoryczną pasma (fazy) aktualnie nie zasilanego, wtedy nie trzeba hallotronów. Nie pamiętam niestety nazwy firmy amerykańskiej, która je produkuje. Najprościej jednak byłoby znaleźć i wykorzystać sterownik oryginalny od tego silnika.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jun 2004 08:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
piopad Poziom 9

|
17 Jun 2004 08:45 Re: Sterownik do silnika trojfazowego (bezszczotkowego) |
|
|
|
Czy tym silnikiem chcesz kręcić w lewo i prawo czy interesuje Cię tylko jeden kierunek obrotów? Tak czy owak, do trójpasmowego silnika potrzebne są trzy czujniki, najlepiej hallotronowe, żeby dostarczyć sterownikowi impulsów do wyzwalania tranzystorów w odpowiednim momencie i określonej sekwencji. Układ nie jest w każdym razie zbyt prosty. Jako tranzystory sterujące używa się zwykle NMOSów - sześć sztuk - po dwa na każde pasmo. Do ich sterowania drivery najczęściej firmy IR np. IR2130 (dostępne w TME lub ELFA). Schematy układów znajdziesz ściągając pdf scalaka. Są jeszcze układy scalone wykorzystujące do detekcji położenia siłę elektromotoryczną pasma (fazy) aktualnie nie zasilanego, wtedy nie trzeba hallotronów. Nie pamiętam niestety nazwy firmy amerykańskiej, która je produkuje. Najprościej jednak byłoby znaleźć i wykorzystać sterownik oryginalny od tego silnika.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jun 2004 08:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Syntony Poziom 17

|
17 Jun 2004 15:57 Sterownik do silnika trojfazowego (bezszczotkowego) |
|
|
|
piopad a nie wiesz ile by moglo to wszystko razem kosztowac? Bo wydaje mi sie dziwne to ze trzeba placic 250zl za plytke o wymiarach 2x4cm. Wole sprobowac sam to zrobic.
Pozdrawiam
Syntony
|
|
| Back to top |
|
 |
piopad Poziom 9

|
18 Jun 2004 08:15 Re: Sterownik do silnika trojfazowego (bezszczotkowego) |
|
|
|
Myślę, że nie powinno kosztować więcej niż 100,00 zł. Życzę powodzenia. Zapomniałem jeszcze dodać - jesli masz doświadczenia i potrafisz pracować z prockami choćby AT89C2051 lub AT89C1051 cena ok. 4 zł to całość sterowania zawierasz w procesorze i pozostają już tylko driver i tranzystory. Nie znam płytek o których piszesz, może zawierają prostsze rozwiązanie jednoukładowe, więc każą sobie płacić za taki scalak plus dodatek za wiedzę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Syntony Poziom 17

|
18 Jun 2004 13:38 Sterownik do silnika trojfazowego (bezszczotkowego) |
|
|
|
100 zl to troche duzo, myslalem ze wyjdzie mniej, a jak cos mi sie nie uda zrobic to bedzie 100zl w bloto i bede musial kupic do tego nowy za 250zl :( A doswiadczenia z prockami nie mam zadnego:(
Ps: jeszcze sam nie wiem czy sie za to zabierac, moze poczekam do urodzin i troche zbiore, wtedy kupie sobie nowy:)
Pozdrawiam
Syntony
|
|
| Back to top |
|
 |
zan Poziom 9

|
15 Sep 2004 11:48 Re: Sterownik do silnika trojfazowego (bezszczotkowego) |
|
|
|
Jaka powinna byc sekwencja wzbudzania cewek silnika bezszczotkowego?
Czy dobra jest taka:
100
110
011
Czy powinna byc taka:
100
010
001
Jak myslicie?
|
|
| Back to top |
|
 |
piopad Poziom 9

|
16 Sep 2004 11:44 Re: Sterownik do silnika trojfazowego (bezszczotkowego) |
|
|
|
Taki sposób sterowania może być stosowany do silnika krokowego, zarówno jeden jak i drugi. Silnik bezszczotkowy wymaga innego sterowania. Wszystko zależy od tego ile pasm posiada. Dla 3-pasmowego steruje się np. 1,2; 1,3; 2,3; 2,1; 3,1; 3,2 gdzie 1,2,3 pasma silnika (uzwojenia).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Sep 2004 11:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
hki Poziom 18

|
23 Dec 2004 01:07 Sterownik do silnika trojfazowego (bezszczotkowego) |
|
|
|
ale jak mu da sie takie sterowanie bez hallotronow to nie bedzie krecil?? przeciz mozna powoli go rozpedzac az do jakis tam obrotow... wtedy uklad bylby barzo prosciutki '51 6 tranzystorkow i kilka innych czesci... wynioslo by ok 30 zl..
przeciez silniki na 380v tez sa trojfazowe i pracuja bez zadnych hallotronow
|
|
| Back to top |
|
 |
Syntony Poziom 17

|
24 Dec 2004 02:21 Sterownik do silnika trojfazowego (bezszczotkowego) |
|
|
|
własnie tez mnie to zastanawia, jezeli dało by sie cos takiego zrobic to bym napewno spróbował.
Pozdrawiam
Syntony
|
|
| Back to top |
|
 |
hki Poziom 18

|
24 Dec 2004 03:03 Sterownik do silnika trojfazowego (bezszczotkowego) |
|
|
|
juz wiem ocb.. silniki na 380 to silniki indukcyjne ktore maja uzwojenie w wirniku (niby bez szczotek ale prad w nim sie indukuje z statora). mimo to mysle ze i tak powinien taki silnik dac sie sterowac bez hallotronow.. jak bede miach chwile to zobacze czy to realne
pzdr
|
|
| Back to top |
|
 |
Syntony Poziom 17

|
24 Dec 2004 04:32 Sterownik do silnika trojfazowego (bezszczotkowego) |
|
|
|