Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Typowa skrętka internetowa, pytanie.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Typowa skrętka internetowa, pytanie.
Autor
Wiadomość
mateusz77892
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 307
Miasto: Rzeszów

Post#1 Post autora tematu 23 Wrz 2009 15:54   

Typowa skrętka internetowa, pytanie.


Witam serdecznie,
mam pytanie odnośnie skrętki internetowej (8 żyłowa) mianowicie planuję kupić sobie 15m owej skrętki i na jednym z końców skrętki, (na 7 żyłkach osobno)przylutować 7 włączników, 1 żyłka na masę i 7 na + z każdego włącznika po załączeniu tym samym prąd płyną by 2 żyłkami masą i kolejno jedną z żyłek + (15m!) z akumulatorka żelowego 12V ( trochę słaby bo po regeneracji ) i na końcu załączał by się przekaźnik.
Trochę chyba zamotałem ale moje pytanie brzmi, czy te kabelki w skrętce zdołają przewodzić i dostarczyć prąd z 1 końca akumulatora żelowego 12V potrzebny do załączenia przekaźnika na 12V?? Czy po prostu skrętka o długości 10,15m nie da rady załączyć tego przekaźniczka?
Proszę o odpowiedz.
Powrót do góry
   
motojuza
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Mar 2005
Posty: 195
Miasto: Ruda Śląska

Post#2 23 Wrz 2009 16:06   

Re: Typowa skrętka internetowa, pytanie.


Powinno zadziałać. Cewki przekaźników nie pobierają dużo prądu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Wrz 2009 16:06   





Powrót do góry
   
mateusz77892
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 307
Miasto: Rzeszów

Post#3 Post autora tematu 23 Wrz 2009 16:40   

Re: Typowa skrętka internetowa, pytanie.


hmm. no w sumie tak, ale chodzi o to czy wystarczające napięcie i natężenie przejdzie przez tą żyłkę potrzebne do załączenia przekaźnika? Bo wiadomo żarówka na 12V na końcu żyłki to raczej by nie zaświeciła? :D
Czyli powinno działać tak?? a i jaki przekaźniczek byłby najlepszy o jakich parametrach??
Powrót do góry
   
motojuza
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Mar 2005
Posty: 195
Miasto: Ruda Śląska

Post#4 23 Wrz 2009 16:43   

Re: Typowa skrętka internetowa, pytanie.


To zależy od tego co chcesz podłączyć do tego przekaźnika...
Powrót do góry
   
indianer
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 168
Miasto: Tuchań

Post#5 23 Wrz 2009 17:17   

Re: Typowa skrętka internetowa, pytanie.


Przekaźnik powinien hulać. Takie lutowane do płyty nie biora więcej jak 50mA. Problem może być gdy wysterujesz wszystkie siedem, wtedy w żyle "-" popłynie 7 razy tyle. Ale to też powinno działać. Stycznik 3 fazowy na 24V działa na 70m 1mm². Tam prąd cewki jest chyba pod 100mA.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Wrz 2009 17:17   





Powrót do góry
   
mateusz77892
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 307
Miasto: Rzeszów

Post#6 Post autora tematu 23 Wrz 2009 17:29   

Re: Typowa skrętka internetowa, pytanie.


znaczy przekaźnikiem będzie załączany inny akumulatorek, ale jak mówicie że ma działać to ok fajnie, a korzystając z okazji to czy moglibyście mi wytłumaczyć czym się różni przekaźniczek 12V 2A a 12V 10A, z Tymi Amperami proszę o wytłumaczenie, czy to znaczy że ten 2A to mniejsze natężenie prądu około 2A potrzeba aby go załączyć??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Wrz 2009 17:29   





Powrót do góry
   
indianer
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 168
Miasto: Tuchań

Post#7 23 Wrz 2009 17:51   

Re: Typowa skrętka internetowa, pytanie.


12V 2A na przekaźniku oznacza, że cewka jest zasilana napięciem 12V, a maksymalne obciążenie styku roboczego to 2A. Tak w skrócie bo maksymalne obciążenie może być różne dla AC i DC.
Powrót do góry
   
mateusz77892
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 307
Miasto: Rzeszów

Post#8 Post autora tematu 23 Wrz 2009 18:02   

Re: Typowa skrętka internetowa, pytanie.


aha, to w moim wypadku sprawdzi się każdy przekaźnik na 12V?? a jest coś takiego jak czułość? nie wiem jak to opisać, ale że np jeden przekaźniczek chwyta na 10m skrętki a drugi łapie i na 30m?
Powrót do góry
   
indianer
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 168
Miasto: Tuchań

Post#9 23 Wrz 2009 18:50   

Re: Typowa skrętka internetowa, pytanie.


Raczej tak. dużo jeszcze zależy od tego jaki odbiornik będziesz załączał tym przekaźnikiem (jakiej mocy). Dwuamperowy przekaźnik powinien wystarczyć dla jakiś 20W. NIie ma znaczenie dla skrętki jaki to będzie przekaźnik. W miarę rozsądku :-) Chyba, że podepniesz jakiegoś kolosa gdzie przekrój drutu na cewce będzie porównywalny z przekrojem w skrętce. Myślę, że do 20-30m powinno działać.
Powrót do góry
   
Jarek-S
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 23 Gru 2007
Posty: 5
Miasto: Kluczbork

Post#10 25 Wrz 2009 11:58   

Re: Typowa skrętka internetowa, pytanie.


mateusz77892 napisał:
Witam serdecznie,
mam pytanie odnośnie skrętki internetowej (8 żyłowa) mianowicie planuję kupić sobie 15m owej skrętki i na jednym z końców skrętki, (na 7 żyłkach osobno)przylutować 7 włączników, 1 żyłka na masę i 7 na + z każdego włącznika po załączeniu tym samym prąd płyną by 2 żyłkami masą i kolejno jedną z żyłek + (15m!) z akumulatorka żelowego 12V ( trochę słaby bo po regeneracji ) i na końcu załączał by się przekaźnik.
Trochę chyba zamotałem ale moje pytanie brzmi, czy te kabelki w skrętce zdołają przewodzić i dostarczyć prąd z 1 końca akumulatora żelowego 12V potrzebny do załączenia przekaźnika na 12V?? Czy po prostu skrętka o długości 10,15m nie da rady załączyć tego przekaźniczka?
Proszę o odpowiedz.


Tak na 15 metrch może spokojnie to zrobić ja zasilam tak accespointy nawet do 20 metrów i wszystko działa. Tylko zrób to na odpowiedniej parze tej co nie wykorzystuje sieć 100Mbit/s
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Wrz 2009 11:58   





Powrót do góry
   
marcinek__85
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 01 Lut 2007
Posty: 110

Post#11 04 Gru 2009 23:54   

Re: Typowa skrętka internetowa, pytanie.


Podłączam się pod temat bo szukam i szukam i nic konkretnego nie znalazłem. Otóż czy na dwóch żyłach w skrętce połączonych razem mogę puścić 12V 1,8-2,5A?
Powrót do góry
   
stasiekm
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 01 Gru 2002
Posty: 1348
Miasto: Warszawa / Białystok

Post#12 05 Gru 2009 10:20   

Re: Typowa skrętka internetowa, pytanie.


żyła skrętki ma średnicę 0,5mm co odpowiada przekrojowi ok 0,2mm^2 co pozwala na bezproblemowy przepływ ok 2A (w zależności od warunków ułożenia przewodu i temperatury)
rezystancja przewodu miedzianego wyraża się wzorem
R=0,018*l/S
gdzie
l długość całkowita (m)
S pole przekroju poprzecznego (mm^2)
dla 15m i dwóch przewodów łączonych równolegle otrzymujemy
R=0,018*30/0,4=1,35 oma
30m -bo prąd płynie w obie strony ;)
0,4mm^2 bo dwie żyły są połączone równolegle
dla 2A prądu da to spadek napięcia na przewodzie rzędu 2,7V (na odbiorniku będzie 9,3V -wystarczy?)
Powrót do góry
   
mateusz77892
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 307
Miasto: Rzeszów

Post#13 Post autora tematu 05 Gru 2009 19:20   

Re: Typowa skrętka internetowa, pytanie.


hmm nie wiem ile Amperów ma akumulator żelowy 12V ?? może ktoś wie bo ja zawsze nie wiem, pozatym to ja puszczam na każdej jednej żyłce właśnie napięcie z tego akumulatora i działa świetnie i przekonany jestem że działało by na ponad 30m ;] na koncu żyłki mam przekaźnik, a w twoim wypadku myślę że też bedzie działało, lecz tak jak kolega tu wyżej powiedział o spadku napięcia, także wszystko raczej zależy od tego co to ma załączyć ;] bo jeśli tak jak w moim przypadku jakiś przekaźniczek to spokojnie, ja ze względu na właśnie spadek napięcia zastosowałem akumulator na załączanie i sterowanie przekaźnikami a tam przekaźniczki załączają mi 12V z innego źródła ;] Wszystko należy przemyśleć i wykorzystać do danej sytuacji ;]
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Typowa skrętka internetowa, pytanie.
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl temat RSS