Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem
Autor
Wiadomość
kajzer4
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 116
Miasto: Olsztyn

Post#1 Post autora tematu 24 Wrz 2009 21:54   

Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


Witam posiadam wifi Edimax ew7318USg Windows 7 (7100) i chciał bym z tego komputera stacjonarnego udostępnić dysk i internet do laptopa z wifi system Windows XP sp2 sieć miała by być połączona przez wifi proszę o pomoc bo czytam tyle i nic nie wychodzi laptop widzi sieć ale nie łączy się z komputerem
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Wrz 2009 21:54   





Powrót do góry
   
Peter__
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Gru 2005
Posty: 170
Miasto: okolice W-wy

Post#2 24 Wrz 2009 22:20   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


Może zacznę jak ja mam u siebie.
Mam modem wifi ADSL Netgar'a pod który są podpięte 3 kompy i wszystko u mnie działa. Więc to co przychodzi mi namyśl to powinieneś sprawdzić Kajzer4 czy drugi komp ma udostępnione dyski, czy konfiguracja ip, brama, dnsy są prawidłowo wpisane - bo nieraz zdarza się, że automatyczna konfiguracja nic nie daje. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
kajzer4
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 116
Miasto: Olsztyn

Post#3 Post autora tematu 24 Wrz 2009 22:30   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


Nic nie ustawiałem ani dns ani ip ale po wciśnięciu w laptopie połącz podaje hasło i łączy i nic znika okno i wszystko
Powrót do góry
   
Peter__
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Gru 2005
Posty: 170
Miasto: okolice W-wy

Post#4 24 Wrz 2009 22:42   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


Czyli rozumiem, że jeśli chcesz się połączyć z wifi to laptop żąda hasło WEP?
Powrót do góry
   
stanleyj
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 82

Post#5 24 Wrz 2009 22:43   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


Musisz udostępnić dyski na komputerze stacjonarnym . Jeżeli masz zainstalowanego antywirusa ,to musisz go wyłączyć na obu komputerach.Nie wiem czy windows 7 posiada jeszcze jakieś dodatkowe zabezpieczenia bo nigdy go nie używałem. Następnie na laptopie kliknij w start i wybierz opcje wyszukaj plik lub foldery i tam wpisz nazwę komputera stacjonarnego. Powinno działać
Powrót do góry
   
maverick5456
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 126
Miasto: Wągrowiec

Post#6 24 Wrz 2009 22:43   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


Rozumiem ze do stacjonarnego internet dochodzi kablem lub przez usb a do lapka chcesz udostepniac przez sieciowke bezprzewodowa podlaczona do komputera.
Podaj z czego masz internet?? oraz na ile znasz sie na windowsach.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
kajzer4
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 116
Miasto: Olsztyn

Post#7 Post autora tematu 24 Wrz 2009 22:49   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


do komputera stacjonarnego dochodzi przez modem sagem800 na Windowsach jestem w miarę opanowany dobrze do laptopa chce udostępnić przez wifi
Powrót do góry
   
Peter__
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Gru 2005
Posty: 170
Miasto: okolice W-wy

Post#8 24 Wrz 2009 22:53   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


No to trzeba stworzyć sieć dla domu pod wifi w kreatorze.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Wrz 2009 22:53   





Powrót do góry
   
kajzer4
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 116
Miasto: Olsztyn

Post#9 Post autora tematu 24 Wrz 2009 22:55   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


utworzyłem kreatorem ale nic z tego nie łączy
Powrót do góry
   
maverick5456
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 126
Miasto: Wągrowiec

Post#10 24 Wrz 2009 23:00   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


W takiej sytuacji mamy 2 problemy do rozwiazania. pierwszy to stworzenie sieci typu ad-hoc jezeli dobrze pamietam (dawno juz tego nie robilem), drugi to nadawanie adresów IP, trzeci to udostępnienie połączenia. Pierwszy powinno się dać zrealizować jak kolega powyżej proponował przez kreator. Drugą sprawe musisz rozwiazać ręcznie. Na kompie udostępniającym musiesz ustawić tylko adres IP i maske, trzecia sprawa to klikniecie na połączenie z internetem i wybranie udostępnij. powinno zadziałać ale szczeze mówiąc takie konstrucje odeszły juz do lamusa.
Powrót do góry
   
xman24
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 49
Miasto: Żywiec

Post#11 24 Wrz 2009 23:04   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


Napisz jaki masz adres ip koputera stacjonarnego oraz dns ?Masz to w Panel Sterowania-połączenia sieciowe-połączeni loale albo połączenia bezprzewodowe-protokuł tcpie- właściwości
Powrót do góry
   
Peter__
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Gru 2005
Posty: 170
Miasto: okolice W-wy

Post#12 24 Wrz 2009 23:05   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


To spróbuj wpisać ręcznie ustawienia we właściwościach protokołu na pierwszym i drugim kompie.
U siebie mam IP - 192.168.0.1, maska - 255.255.255.0, brama tak jak IP, DNSy 194.204.159.1 i 194.204.154.34; Na drugim kompie zmień tylko IP na 192.168.0.2. Może pomoże.
Powrót do góry
   
xman24
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 49
Miasto: Żywiec

Post#13 24 Wrz 2009 23:07   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


dlatego pytam o adresy ponieważ jeżeli net na drugim kompie nie działa trzeba sprawdzić komendami ip koputerów zaraz ci podpowiem jak to zrobic. odp na wczesnieszy post
Powrót do góry
   
kajzer4
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 116
Miasto: Olsztyn

Post#14 Post autora tematu 24 Wrz 2009 23:08   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


pierwszy zrobiłem a adres ip i maske ustawiam w wifi
Powrót do góry
   
stanleyj
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 82

Post#15 24 Wrz 2009 23:08   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


Zrób sobie te same grupy robocze na obu komputerach , udostępnij dyski na stacjonarce , wyłącz wszelkie zabezpieczenia i na laptopie wyszukaj komputery w tej samej grupie roboczej.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Wrz 2009 23:08   





Powrót do góry
   
xman24
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 49
Miasto: Żywiec

Post#16 24 Wrz 2009 23:20   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


Na stacjonarce ustal aderes ip 192.168.0.1
dns 255.255.255
maska taka z jaką łączysz sie z wifi(przykładowo jak dla mnie 192.168.1.1)
laptop ip. 192.168.0.2
dns 255.255.255

Na stacjonarce udostępnij połączenie internetowe we właściwościach
Na stacjonarce we właściwościch połączenia w zakładce protokuł tcpip-właściwości-zaawansowane-zakładka-wins-dodaj adres ip laptopa
Powrót do góry
   
maverick5456
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 126
Miasto: Wągrowiec

Post#17 24 Wrz 2009 23:32   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


xman24 napisał:
Na stacjonarce ustal aderes ip 192.168.0.1
dns 255.255.255
maska taka z jaką łączysz sie z wifi(przykładowo jak dla mnie 192.168.1.1)
laptop ip. 192.168.0.2
dns 255.255.255

Na stacjonarce udostępnij połączenie internetowe we właściwościach
Na stacjonarce we właściwościch połączenia w zakładce protokuł tcpip-właściwości-zaawansowane-zakładka-wins-dodaj adres ip laptopa


kolego chyba troche ci sie pomylilo nie dns tylko maska jest 255.255.255.0 a co do dns to proponuje 194.204.152.34 i 194.204.159.1 Brakuje jeszcze brama na Lapku jest to adres karty udostepniajacej w tym przypadku 192.168.0.1 jezeli dobrze zauwazylem instrukcje kolegow.
Powrót do góry
   
kajzer4
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 116
Miasto: Olsztyn

Post#18 Post autora tematu 24 Wrz 2009 23:33   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


xman24 zrobiłem jak piszesz i nic czy maska nie powinna być 255 a dns 192 i nic dalej to samo wszystko zmieniam w ustawieniach wifi
Powrót do góry
   
xman24
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 49
Miasto: Żywiec

Post#19 24 Wrz 2009 23:36   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


dokładnie maska 255....... A DNS wspólne możesz zadzwonić postaram się pomóc
Powrót do góry
   
kajzer4
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 116
Miasto: Olsztyn

Post#20 Post autora tematu 24 Wrz 2009 23:39   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


zmieniłem wszystko zgodnie według ostatnich postów i dalej nic wciskam na laptopie połącz i tylko szuka
Powrót do góry
   
xman24
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 49
Miasto: Żywiec

Post#21 24 Wrz 2009 23:40   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


ale czy widzi sieć? z wifi
Powrót do góry
   
kajzer4
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 116
Miasto: Olsztyn

Post#22 Post autora tematu 24 Wrz 2009 23:40   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


tak widzi
Powrót do góry
   
xman24
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 49
Miasto: Żywiec

Post#23 24 Wrz 2009 23:45   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


Ustaw adres ip. w laptopie np 192.168.1.12
maska 255.......
a dns 192.168.1.1
spróbuj
Powrót do góry
   
kajzer4
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 116
Miasto: Olsztyn

Post#24 Post autora tematu 24 Wrz 2009 23:47   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


ok mam
Powrót do góry
   
xman24
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 49
Miasto: Żywiec

Post#25 24 Wrz 2009 23:47   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


Powiedz mi czy masz zainstalowane wszystkie sterowniki od karty wifi w laptopie i czy na pewno są dobre bo zazwyczaj dodatkowo jest kreator sieciowy
Powrót do góry
   
kajzer4
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 116
Miasto: Olsztyn

Post#26 Post autora tematu 24 Wrz 2009 23:48   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


tak zainstalowałem dobrze wszystko napewno
Powrót do góry
   
xman24
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 49
Miasto: Żywiec

Post#27 24 Wrz 2009 23:48   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


tzn. masz co masz udało Ci sie?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Wrz 2009 23:48   





Powrót do góry
   
kajzer4
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 116
Miasto: Olsztyn

Post#28 Post autora tematu 24 Wrz 2009 23:50   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


dalej to samo po wciśnięciu wybierz sieć bezprzewodową wyświetla czekaj aż system windows połączy z siecią
Powrót do góry
   
bartekk777
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 17 Mar 2008
Posty: 25
Miasto: Zawiercie

Post#29 24 Wrz 2009 23:52   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


1. Sprawdź czy w laptopie masz włączona sieciówkę bezprzewodową (przełączniki na obudowie laptopa, zewnętrzne programy do obsługi sieci)

2. Jeśli nie jest to nowy laptop sprawdź czy na Routerze masz ustawiony taki standard nadawania który "zobaczy" twój laptop. Przykładowo jeżeli laptop ma kartę sieciową w standardzie b/g to nie ma szans żebyś znalazł jakąkolwiek sieć w standardzie draft n

Celowo użyłem słowa router, bo z tego co wiem (a jeszcze mało wiem) bez specjalnego oprogramowania się nie obejdzie. Ja kiedyś używałem jednej z darmowych dystrybucji linuksa do przemiany komputera w router, ale to wyklucza prace na nim.

edit: A masz w ogóle ustawiony i włączony na stacjonarnym serwer DHCP?
Powrót do góry
   
xman24
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 49
Miasto: Żywiec

Post#30 24 Wrz 2009 23:55   

Re: Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem


kurcze nie lubie pisac . Ciężka sprawa a zarazem prosta ale jak nie widzisz to nie za prosta jak ktoś nie siedzi w tym na okrągło. nie może się niby połączyc hmm jaka to karta wififi w laptopie?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Sieć wifi w domu komputer stacjonarny z laptopem
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Domowa sieć Wifi : komputer stacjonarny + laptop (3)
Komputer stacjonarny w sieci z laptopem bezprzewodowo ? (3)
Sieć w domu. Jak skonfigurować DWL-2001AP? Sieć wifi. (5)
Sieć Wifi + AP + roaming - Sieć w Całym domu. (16)
Sieć bez anteny - sieć WiFi w domu (6)
Wszystkie urządzenia w domu poza laptopem odbierają połączenie wifi (8)
Toshiba Satellite C660 - sieć między routerem i laptopem z WiFI. Da się? (15)
Sieć WiFi w domu a drukarka WiFi problem (6)
Tp-Link WR740N - sieć WiFi nie łączy się tylko z laptopem z Win7 (2)
Komputer stacjonarny do domu za 1200zł (27)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.091 seconds

elektroda.pl temat RSS