| Author |
k4be Poziom 22

|
27 Sep 2009 16:04 Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
Ze względu na zastosowanie (montaż w oprawie lampy, której na pewno bez powodu nikt nie będzie otwierać), nie przykładałem zbyt dużej wagi do estetyki i ochrony przeciwporażeniowej. Wykorzystałem diodę 'ciepłą białą' o mocy 5W (4.2V, 1.2A) i zasilacz własnego projektu - przeznaczony do pracy jako źródło prądowe (regulacja 0.4-1.5A) z ograniczeniem napięcia (około 5V). Zasilacz wykorzystuje sterownik z wbudowanym tranzystorem kluczującym Infineon ICE2A265. Transformator w zasilaczu wykonany z użyciem rdzenia RM6 z materiału N48 - okazuje się, że praca przy tej częstotliwości (100kHz) i mocy to jego kres możliwości. Dioda przylutowana do kawałka blachy miedzianej, a ta przywiązana do aluminiowego radiatora. Całość zamocowana w cokole po świetlówce kompaktowej.
Wieczorem dodam zdjęcie podczas pracy.
Poprawiłem temat.
[CMS]
|
|
| Back to top |
|
 |
lorak17 Poziom 14

|
27 Sep 2009 18:19 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
Szok z BHP jesteś na bakier, nie będę się wypowiadał o jakości montażu. Stosując elementy smd można wykonać przetwornice o wymiarach 23mm x 10 mm x 14mm i bez problemu umieścić to w szyjce żarówki E27 bądź GU10. Radiator jest przesadzony, a chińska dioda typu noname, sprawia że sprawność takiego zestawu jest znacznie gorsza od zwykłej świetlówki za 8zł z marketu.
Proponuje porozglądać się za oryginalnymi ładowarkami np NOKII, 5V i 1A do tego sterownik prądowy i łatwo zasilać markowe 4W CREE dające sensowne ~230lm przy 1A ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
KJ Poziom 22

|
27 Sep 2009 18:57 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
Ta "konstrukcja" to chyba jakiś żart :D Wykonanie wręcz makabryczne. Sprawność żadna. Te druty mocujące diodę do radiatora są powalające po prostu. Jak by nie szło dziurki w radiatorze wywiercić nagwintować i przykręcić tą blachę. Przewodzenie ciepła z blachy do radiatora i tak jest znikome w tej konfiguracji więc po co on w ogóle.
|
|
| Back to top |
|
 |
karolark Poziom 22

|
27 Sep 2009 19:06 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
To jest makabra :-(
nieraz robilo sie pajaki na szybko jak bylo cos potrzebne ale napewno niebylo to na pokaz i zadna chwala - jezeli jestem zadowolony ze swego dziela to .....................
tu sobie wpisz co chcesz
|
|
| Back to top |
|
 |
szandi Poziom 5

|
27 Sep 2009 19:28 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
Niestety wykonanie fatalne! być może lepiej ze świeceniem, ale liczą się chęci za które daje plusa. Taniej wyszłaby zwykła ładowarka do telefonu jako źródło zasilania. Przydałby się krótki filmik albo jakieś fotki żeby zobaczyć ile światła daje.
|
|
| Back to top |
|
 |
k4be Poziom 22

|
27 Sep 2009 19:50 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
Radiator nie jest za duży - dioda utrzymuje temperaturę rzędu 50°. Rezystancja termiczna nie jest taka duża - zastosowałem przekładkę silikonową, stawiam na jakieś 2K/W z diody do radiatora. Dioda nie chińska a koreańska :) Sprawność zasilacza około 80% - większość strat w rdzeniu transformatora. Z zasilaczem do telefonu komórkowego, dodatkowo z regulatorem liniowym, sprawność na pewno byłaby słabsza. Pomijając masę, rozmiary, a w przypadku wersji impulsowych - awaryjność.
Gdyby były potrzebne mniejsze rozmiary, dałbym radę (najpewniej przez zastosowanie stosu dwóch płytek i montaż dwustronny). Tutaj stawiałem na prostotę :) Izolacja ochronna jest zapewniana przez obudowę oprawy, dodatkowo obwód wtórny przetwornicy jest odizolowany od sieci.
Montaż radiatora z wykorzystaniem pasków laminatu (marginesy płytek odcięte po naniesieniu lakieru ochronnego) - szybki i nieskomplikowany, a okazał się całkiem pewny. Swoją drogą - skąd ja wiem, że w każdej konstrukcji którą umieszczę będzie krytykowana jej estetyka? ;) Oczywiście nie mam nic przeciwko krytyce - inaczej bym nie tworzył tematów jak ten :P
Obiecane zdjęcia:
Drugie zdjęcie mało wyraźne, ze względu na kiepską matrycę w aparacie. Oświetlenie jest porównywalne do świetlówki kompaktowej 11W (Osram) wkręconej w tą samą oprawę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Sep 2009 19:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
P-o-l Poziom 17

|
27 Sep 2009 21:22 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
Żarówka przyszłości... super energooszczędna. Swoją drogą interesujący projekt ale zadbał byś o stylistykę tego "urządzenia". Gdzie wykorzystujesz te rozwiązanie świetlne?
|
|
| Back to top |
|
 |
LED5W Poziom 20

|
27 Sep 2009 21:43 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
Pomijając klej i resztę "obudowy":
| k4be wrote: |
| Dioda przylutowana do kawałka blachy miedzianej, a ta przywiązana do aluminiowego radiatora. |
| zastosowałem przekładkę silikonową |
Zamiast tak kombinować trzeba było przykleić diodę klejem termoprzewodzącym, odgiąć i zaizolować nóżki. Po co ta przekładka? I to przywiązanie...
Nawiasem może lepiej było by pokazać sam zasilacz...
|
|
| Back to top |
|
 |
fiskusmati Poziom 20

|
27 Sep 2009 22:01 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
Co tam robi termoglut, pozatym nauczyłbyś się lutować bo takie gluty walisz... I zachecam nauczyc robić sensowne płytki w smd, przykładowo, moja płytka z procesorem kwarcem satbilizatorem i kilkoma rezystorami, kondensatorkami i dławikiem zajeła 1/2 twojej płytki :-) Oczywiscie smd dwustronne
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzejlisek Poziom 21

|
27 Sep 2009 22:44 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
Zgadzam się z poprzednikami, że jakość wykonania jest na niskim poziomie, ale nie każdy umiał od początku wykonać dobrą płytkę, a szczególnie wyrabianie płytki dwustronnej, które jest trudniejsze niż jednostronnej.
To tak, jakby ktoś, kto pierwszy raz widzi fortepian, miał zagrać jakiś znany utwór Chopina, czy Scotta Joplina w całości. Łatwo przewidzieć, jak zagra.
Poza tym, autor sam napisał, że nie przywiązywał wagi do estetyki tej lampy.
Z drugiej strony myślę, czy byłoby lepiej, gdyby do tej konstrukcji dać np. 4 lub może nawet 6 diod. na pewno tyle się zmieści, tylko, że przeszkodą może być wydajność radiatora, bo jedna, a sześć diod to spora różnica. A elektronika by wyglądala podobnie, tylko pewne elementy musiałyby być o innych parametrach, żeby prawidłowo zasilić wszystkie diody, które mogłyby być połączone szeregowo i zasilone prądem 1A, to wtedy przez każdą diodę przepłynie prąd 1A.
|
|
| Back to top |
|
 |
kzww Poziom 9

Joined: 17 Jun 2006 Posts: 37 Location: 54° 33' N 17° 45' E
|
27 Sep 2009 23:00 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
| andrzejlisek wrote: |
Zgadzam się z poprzednikami, że jakość wykonania jest na niskim poziomie, ale nie każdy umiał od początku wykonać dobrą płytkę, a szczególnie wyrabianie płytki dwustronnej, które jest trudniejsze niż jednostronnej.
|
przecież on tego nie robi pierwszy raz i płytka jest całkiem ok,
|
|
| Back to top |
|
 |
hubiwit Poziom 20

|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
27 Sep 2009 23:41 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
| lorak17 wrote: |
| Szok z BHP jesteś na bakier, nie będę się wypowiadał o jakości montażu. Stosując elementy smd można wykonać przetwornice o wymiarach 23mm x 10 mm x 14mm i bez problemu umieścić to w szyjce żarówki E27 bądź GU10. |
Ja widzę na płytce 1 (jedno) nieosłonięte miejsce, gdzie może wystąpić niebezpieczne napięcie, ale dostęp do niego i tak jest utrudniony i raczej ciężko przez przypadek je dotknąć - zresztą obudowa sugeruje gdzie będzie to urządzenie zamontowane, raczej nikt nie maca żarówek czy innego oświetlenia.
Co do wielkości, zaprezentuj proszę przetwornicę sieciową o wymienionych wymiarach, o parametrach pozwalających zasilić tą diodę (wymagana stabilizacja prądu).
| a chińska dioda typu noname, sprawia że sprawność takiego zestawu jest znacznie gorsza od zwykłej świetlówki za 8zł z marketu. |
| Oświetlenie jest porównywalne do świetlówki kompaktowej 11W (Osram) wkręconej w tą samą oprawę. |
No cóż, nie trafiłeś.
| Proponuje porozglądać się za oryginalnymi ładowarkami np NOKII, 5V i 1A do tego sterownik prądowy i łatwo zasilać markowe 4W CREE dające sensowne ~230lm przy 1A Wink |
Autor miał diodę 5W i potrzebował dorobić do niej zasilanie - ładowarka do telefonu tu by się nie sprawdziła ze względu na zbyt mały prąd (swoją drogą nie spotkałem się jeszcze z ładowarką 5V 1A do Nokii, ale nie szukałem dokładnie).
| KJ wrote: |
| Ta "konstrukcja" to chyba jakiś żart Very Happy Wykonanie wręcz makabryczne. Sprawność żadna. |
Jedyne co tu jest brzydkie to sposób zamocowania diody do radiatora oraz radiatora do reszty układu. Co do sprawności to nie wiem jak można ją określać na podstawie wyglądu.
| szandi wrote: |
| Taniej wyszłaby zwykła ładowarka do telefonu jako źródło zasilania. |
Możliwe że taniej, jednak ciężko znaleźć taką, która dała by radę z zasileniem tej diody.
| fiskusmati wrote: |
| Co tam robi termoglut, pozatym nauczyłbyś się lutować bo takie gluty walisz... I zachecam nauczyc robić sensowne płytki w smd, przykładowo, moja płytka z procesorem kwarcem satbilizatorem i kilkoma rezystorami, kondensatorkami i dławikiem zajeła 1/2 twojej płytki Smile Oczywiscie smd dwustronne |
Co w tym niezwykłego? Mikrokontrolery i elementy dyskretne są miniaturyzowane i dostępne w bardzo małych obudowach, więc nie jest trudno taki wynik osiągnąć nawet na jednostronnej płytce. Zasilacze sieciowe to inna bajka - wymagane są transformatory, kondensatory elektrolityczne na duże napięcia a to wszystko zajmuje sporo miejsca.
| andrzejlisek wrote: |
| Zgadzam się z poprzednikami, że jakość wykonania jest na niskim poziomie, ale nie każdy umiał od początku wykonać dobrą płytkę, a szczególnie wyrabianie płytki dwustronnej, które jest trudniejsze niż jednostronnej. |
Płytka akurat według mnie jest wykonana dobrze :D. Reszta, czyli sposób mocowania diody oraz obudowa nie jest estetyczne, jednak wygląda na skuteczne.
Płytka na zdjęciach sprawia wrażenie dość dużej, jednak sądząc po rozmiarze rdzenia, jest ona tylko trochę większa od pudełka zapałek. Gdyby autor dał ją w osobnej obudowie lub nawet bez niej, a diodę zamocował inaczej, z pewnością nie byłoby komentarzy dotyczących estetyki.
k4be: Myślę, że sprawność 80% to całkiem dobry wynik. Po zdjęciach trudno ocenić jak jasna jest ta dioda i ile potrafi oświetlić, ale napisałeś, że jest porównywalna do świetlówki kompaktowej 11W. Daje to o połowę mniejsze zużycie energii, a taki poziom oświetlenia już się do czegoś nadaje. Ciekawi mnie żywotność takiej diody, ale żeby ją poznać pewnie będzie trzeba jeszcze trochę poczekać.
Druga sprawa to oddawanie barw. Czy takie diody nadają się do oświetlenia pokoju? Kolory wyglądają podobnie jak przy świetlówkach? Diody LED dużej mocy stają się coraz tańsze, zwłaszcza na aukcjach ebay, a przy tym są bardziej energooszczędne i działają dłużej, więc można byłoby rozważyć zastosowanie ich do oświetlenia w domu.
Sam zasilacz według mnie jest wykonany ładnie. Dużym plusem jest to, że został samodzielnie zaprojektowany od podstaw.
Wygląd psuje, jak wcześniej wspomniałem, sposób zamocowania diody oraz obudowa. Diodę rzeczywiście można było zamocować inaczej, ale trudno mi sobie wyobrazić jak zrobić inną obudowę, skoro układ ma być montowany w oprawie oświetleniowej. Jednym z rozwiązań mogłoby być przełożenie zasilacza do pasującej do niego obudowy i podłączenie bezpośrednio do "kostki" zamiast oprawy - ale to już zależy tylko od miejsca i warunków, gdzie układ ma być zamontowany.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Sep 2009 23:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
shg Poziom 22

Joined: 30 Sep 2003 Posts: 2302 Location: Trójkąt Bermudzki = Kędzierzyn-Koźle
|
28 Sep 2009 01:25 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
| Rocket_93 wrote: |
| Druga sprawa to oddawanie barw. Czy takie diody nadają się do oświetlenia pokoju? Kolory wyglądają podobnie jak przy świetlówkach? |
Nowe "ciepłe" LED-y mają bardzo ładne widmo i wysoką wartość współczynnika oddawania barw (>90). Widmo, w przeciwieństwie do świetlówek, jest ciągłe, co też działa na korzyść jakości światła, a tego akurat CRI nie oddaje.
| Rocket_93 wrote: |
| Diody LED dużej mocy stają się coraz tańsze, zwłaszcza na aukcjach ebay, a przy tym są bardziej energooszczędne i działają dłużej, więc można byłoby rozważyć zastosowanie ich do oświetlenia w domu. |
Stosunek ceny zakupu do strumienia świetlnego wciąż wypada paskudnie w porównaniu z innymi źródłami. Diody przeważają natomiast pod względem trwałości, ustępując jeszcze niekiedy miejsca jedynie świetlówkom liniowym, ale w tych z kolei, częste włączanie i wyłączanie prowadzi do znaczącego skrócenia żywotności. Zresztą i to się "powoli" zmienia.
Tutaj nieco o żywotnosci LED-ów:
http://www.philipslumileds.com/pdfs/WP12.pdf
http://www.ecofitlighting.com/ecofit-durastreet-heat-dissipation.html
Trwałość rzędu 100000 godzin, bez względu na to jak często włączana i wyłączana będzie dioda, 10 razy tyle co świetlówka kompaktowa świecąca w sposób ciągły, i mnóstwo razy więcej niż ta sama świetlówka często włączana i wyłączana.
Świetlówki mają jednak większą sprawność, zwłaszcza w porównaniu z diodami "ciepłymi", co przekłada się na mniejszy jednorazowy koszt zakupu (dla założonego strumienia świetlnego) i mniejszy koszt eksploatacji.
Ledy można łatwo ściemniać, są dwie metody, PWM i redukcja natężenia prądu. Druga metoda jest nieco bardziej skomplikowana, ale ma mnóstwo korzyści, przede wszystkim zmniejszeniu natężania prądu towarzyszy wzrost sprawności, co w praktyce wygląda tak, że dioda dająca 50% nominalnego strumienia świetlnego pobierać będzie tylko 30% nominalnej mocy. Problemem w wypadku niektórych diod jest zmiana widma przy zmniejszeniu prądu. Efekt ten jest znacznie bardziej widoczny w wypadku LED-ów "zimnych" (przy bardzo małym prądzie świeci na zielono), natomiast z moich obserwacji wynika, że LED-y "ciepłe" mają taką ciekawą cechę, że przy mniejszym prądzie ich światło robi się jeszcze bardziej "ciepłe", podobnie jak w wypadku żarówek.
Żeby nie być gołosłownym (około 650 i około 80 mA):

Zresztą, w wypadku LED-ów przy większej mocy nie mamy do czynienia z pojedynczą strukturą o dużej mocy, a kilkoma o mniejszej, stąd możliwość ściemniania przez włączenie tylko potrzebnej ilości struktur.
Wadą jest konieczność wydajnego odprowadzania ciepła. Właściwie nie ma czegoś takiego jak wspomniany wcześniej "za duży radiator". Trwałość diody maleje wraz ze wzrostem temperatury, utrzymanie takiego małego kawałka półprzewodnika w przyzwoitej temperaturze jest mocno problematyczne.
Można powiedzieć że obecnie LED-y są już sensowna alternatywą, ale z powodów problemów z chłodzeniem raczej nie nadają się do bezpośredniego zastąpienia żarówek. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby całe oświetlenie wnętrza zaprojektować "od zera", kompletnie nie zwracając uwagi na wyryte w świadomości wzorce. Oświetlić pokój można przecież nie tylko świecącą kulką zwisającą z sufitu. W stosunku do świetlówek wypadają gorzej, ale i tak dużo lepiej niż żarówki. Jeżeli postęp technologiczny utrzyma się na tym samym poziomie, co obecnie to w niedługim czasie LED-y mogą stać się poważną konkurencją dla świetlówek. Na razie mocno bym się zastanawiał, zwłaszcza ze względu na sprawność. Cała nadzieja w kropkach kwantowych ;].
|
|
| Back to top |
|
 |
markovip Poziom 22

Joined: 27 Mar 2007 Posts: 1846 Location: Valencia, Hiszpania
|
28 Sep 2009 03:18 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
Aby nie było nieporozumień i żeby osoby które po raz pierwszy widzą diody LED dużej mocy nie pomyślały sobie źle, pokażę zdjęcia profesjonalnie wykonanych żarówek LED z mojego asortymentu (nie jest to żadna reklama).
LED 3x1W, 2700k, zakres napięcia zasilania 85-265V-50/60Hz.
Tutaj innego typu:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Sep 2009 03:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Pawel1812 Poziom 20

|
28 Sep 2009 03:20 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
Czy kolega mógłby przyrównać do czegoś jasność świecenie takiej "żarówki" tak aby mieć porównanie, czy zastąpi to na przykład żarówkę tradycyjną 60W?
|
|
| Back to top |
|
 |
k4be Poziom 22

|
28 Sep 2009 09:32 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
| markovip wrote: |
| LED 3x1W, 2700k, zakres napięcia zasilania 85-265V-50/60Hz. |
Możesz powiedzieć, jakiego typu jest zasilacz i jakie ma parametry?
|
|
| Back to top |
|
 |
ADI-mistrzu Poziom 21

|
28 Sep 2009 09:36 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
No wykonanie tragedia, kolega mógł poważnie bardziej przemyśleć konstrukcję.
Trochę też sporo te 50°C co Ci na radiatorze się pojawia, ja posiadam diodę 5W i taki radiatorek mi wystarcza.
Zobacz także że mogłeś zrobić podobnie do mnie, wywiercić po prostu otwory pod nóżkami diody i tam kabelki przylutować a sam otwór polakierować dla bezpieczeństwa.
Tylko mnie tam nie zjedźcie, układ tylko na test jak świeci dioda :D
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
owert Poziom 13

|
28 Sep 2009 09:40 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
Ja się nie będę czepiał co do estetyki wykonania,radiator też nie jest olbrzymi (jak na diodę 5W) ale jest taki że powinien ją skutecznie chłodzić (ciekawi mnie jedynie czy po dłuższym świeceniu temp nie wzrośnie).
Natomiast przyczepię się do innego szczegółu: dioda jest przylutowana do miedzianej blaszki,a ta z kolei przytwierdzona do aluminiowego radiatora...Ale miedź z aluminium się "nie lubią" jak to określił jeden z forumowiczów i zdarza się że te metale reagują ze sobą.
Mimo wszystko pomysł jest ciekawy i na pewno warto zacząć myśleć nad takim oświetleniem.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
shg Poziom 22

Joined: 30 Sep 2003 Posts: 2302 Location: Trójkąt Bermudzki = Kędzierzyn-Koźle
|
28 Sep 2009 11:39 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
| owert wrote: |
| Natomiast przyczepię się do innego szczegółu: dioda jest przylutowana do miedzianej blaszki,a ta z kolei przytwierdzona do aluminiowego radiatora...Ale miedź z aluminium się "nie lubią" jak to określił jeden z forumowiczów i zdarza się że te metale reagują ze sobą. |
Nie wiem czy zauważyłeś na zdjęciu, a może przeczytałeś o silikonowej przekładce, która oddziela te dwa metale. Ponadto aluminium jest oksydowane (bo barwione). Nic nie będzie reagować.
|
|
| Back to top |
|
 |
chicken123 Poziom 10

|
28 Sep 2009 17:18 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
Projekt fajny ale wykonanie kiepskie. Niestety będziesz musiał poćwiczyć lutowanie i projektowanie płytek oraz staranności wykonania urządzenia bo w tym projekcie tego brakuje.
|
|
| Back to top |
|
 |
kedzi1 Poziom 16

|
28 Sep 2009 19:11 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
Witam!
Co do estetyki mocowania diody to rzeczywiście nie za bardzo, no i można by zamknąć obudowę do końca. Jednak niektórzy na tym forum nie mają już nic więcej do powiedzenia niż wygłaszanie opinii o ładnie lub brzydko poukładanych kabelkach (samemu nie zdając sobie sprawy że układanie kabli pod ekierkę jest raczej szkodliwe).
Na pochwałę zasługuje ciekawa konstrukcja zasilacza. Jest to jedna z niewielu konstrukcji na elektrodzie tego typu. Z jakich materiałów korzystałeś przy projektowaniu? Tylko z noty czy wzorowałeś się na innym projekcie tego typu?
Co do płytki nie mam zastrzeżeń. Żałosne są komentarze na jakiej powierzchni można zmieścić AVR'ka. Kolego fiskusmati czy ty sobie w ogóle zdajesz sprawę jakie są wymagania przy projektowaniu obwodów drukowanych dla napięć sieciowych? Jak można mieć tak krótkie myślenie? Myślisz że zaprojektowanie płyteczki pod AVR'ka to to samo? Napięcia i prądy wymagają już odpowiednich odstępów i szerokości ścieżek i nie można tego zmniejszać w nieskończoność. Widziałeś kiedyś kondensator na wysokie napięcie w zwykłej obudowie SMD? Bo ja nie.
Mistrzom AVR'ków polecam zaprojektowanie przetwornicy sieciowej, może zrozumieją jak niewiele jeszcze wiedzą. Może skończą się wieczne nic nie wnoszące komentarze o wyglądzie i układaniu kabli.
| chicken123 wrote: |
| Projekt fajny ale wykonanie kiepskie. Niestety będziesz musiał poćwiczyć lutowanie i projektowanie płytek oraz staranności wykonania urządzenia bo w tym projekcie tego brakuje. |
Dlaczego kolega nie poda konkretnych zastrzeżeń co do projektu płytki? Wymienisz błędy techniczne czy powiesz że po prostu wygląda na brzydką?
|
|
| Back to top |
|
 |
markovip Poziom 22

Joined: 27 Mar 2007 Posts: 1846 Location: Valencia, Hiszpania
|
28 Sep 2009 19:38 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
@Pawel1812 - 3W żarówka LED daje 195 lm. Czyli65 lm na Wat.
Zwykła żarówka daje 8-20lm na Wat. Łatwo sobie możesz sobie policzyć.
Jednak trzeba brać pod uwagę (jak to ktoś wyżej napisał), że ciepły biały ma mniejszą wydajność niż biały neutralny. W tym przypadku biały neutralny ma aż 85 lm/W
Zademonstruję może zdjęcia:
1) 3W 195lm ciepły b.
2) 6W 390lm ciepły b.
@k4be - niestety nie.
|
|
| Back to top |
|
 |
mdm150 Poziom 19

|
28 Sep 2009 19:39 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
W samej smd płytki dla takich napięć zrobić raczej się nie da, ale montaż mieszany czemu nie? Do płytki nie czepiam się ale montaż reszty jest dyskusyjne... .
|
|
| Back to top |
|
 |
Urgon Poziom 23

|
28 Sep 2009 20:44 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
AVE...
Czepiacie się detali. Autor wyraźnie napisał:
| Quote: |
| Ze względu na zastosowanie (montaż w oprawie lampy, której na pewno bez powodu nikt nie będzie otwierać), nie przykładałem zbyt dużej wagi do estetyki i ochrony przeciwporażeniowej. |
Rocket_93 napisał zresztą:
| Quote: |
| Ja widzę na płytce 1 (jedno) nieosłonięte miejsce, gdzie może wystąpić niebezpieczne napięcie, ale dostęp do niego i tak jest utrudniony i raczej ciężko przez przypadek je dotknąć - zresztą obudowa sugeruje gdzie będzie to urządzenie zamontowane, raczej nikt nie maca żarówek czy innego oświetlenia |
A jak wam naprawdę wykonanie się nie podoba, to zróbcie to lepiej, ładniej i bezpieczniej. I zastanówcie się, czy to miało sens praktyczny.
Mam jedną uwagę: z tym radiatorem, to faktycznie coś powinno się zrobić: albo wywiercić otwory pod przewody, albo zastosować dwa kawałeczki laminatu do przylutowania wyprowadzeń i zrobić w radiatorze wgłębienia na nie(lub umieścić blaszkę miedzianą pod diodą, by skompensować grubość płytek)...
|
|
| Back to top |
|
 |
k4be Poziom 22

|
28 Sep 2009 20:54 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
| kedzi1 wrote: |
| Z jakich materiałów korzystałeś przy projektowaniu? Tylko z noty czy wzorowałeś się na innym projekcie tego typu? |
Budowałem już podobne zasilacze, ale 'klasyczne' - ze stabilizowanym napięciem. Pierwszy raz zastosowałem ICE2A265, ale on nie jest niczym nadzwyczajnym - nota mi była potrzebna tylko do sprawdzenia podstawowych parametrów i rozkładu nóżek. Układ dwóch wzmacniaczy błędu po wtórnej to mój świeży pomysł, i do pierwszej próby nie wiedziałem czy w ogóle będzie pracować. Ale sprawuje się doskonale :)
Planuję wykonanie innych źródeł światła na podobnych diodach - lampki biurkowej i oświetlenia w łazience. Czy uda się bardziej estetycznie - nie wiadomo :) - mam nadzieję że tak.
|
|
| Back to top |
|
 |
dziubek102 Poziom 18

|
29 Sep 2009 17:11 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
Witam przyłącze się do tematu ale zadam pytanie kompatybilność bo nie za bardzo mi się chce robić sterownik ale na TME jest coś takiego
LPC-35-1400 Zasilacz do diod LED, źródło prądowe, 1400mA 3-24V 30W
a chce dodać do tego linijki
HPLB-59K15W Moduł LED mocy 15W biały 1017lm 120° 2sztuki
Wydaje się że cenowo to wychodzi dosyć dobrze,
czytałem że zalecają sterownik PWM niestety nic nie ma na temat tego zasilacza z TME może jakieś sugestie w ewentualnym fabrycznym rozwiązaniu.?
|
|
| Back to top |
|
 |
xixin Poziom 13

|
29 Sep 2009 22:20 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
Niestety kolego k4be ale Twoja konstrukcja jeżeli jest klejona klejem na gorąco to się rozpadnie przy pierwszym dłuższym działaniu. Wystarczy żeby temperatura wzrosła >40 °C a klej traci swoje właściwości klejące
|
|
| Back to top |
|
 |
k4be Poziom 22

|
29 Sep 2009 22:26 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
| xixin wrote: |
| Niestety kolego k4be ale Twoja konstrukcja jeżeli jest klejona klejem na gorąco to się rozpadnie przy pierwszym dłuższym działaniu. Wystarczy żeby temperatura wzrosła >40 °C a klej traci swoje właściwości klejące |
Prześwieciło już 3 noce, teraz zaczyna się czwarta. Klej wg informacji na opakowaniu może pracować do 80 stopni (a widziałem takie na 130).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Sep 2009 22:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
karola44-81 Poziom 20

Joined: 22 Feb 2006 Posts: 943 Location: Polaniec woj. swietokrzyskie
|
30 Sep 2009 10:19 Re: Dioda mocy - LED z zasilaczem |
|
|
|
A ja o czym innym.
Jaki całkowity koszt tej żarówki?
Spodziewam się odpowiedzi, prawie wszystko bylo w szufladzie. Ale jednak diode i ICE2A265 zapewne musiales kupic.
Tak pi razy drzwi. 40-45-60 zl?
|
|
| Back to top |
|
 |