| Author |
ocio Poziom 6

|
15 Jun 2004 23:17 Astra 1,7TD Isuzu - niedziałający obrotomierz |
|
|
|
Witam. Niedawno nabyłem Asterke 1,7TD z silnikiem Isuzu i nie działa w niej obrotomierz. Mam pytanko jak sprawdzić czego to może być wina: altek czy sam obrotomierz. Połączenie pomiędzy altkiem a obrotomierzem jest ok. Proszę o poradę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Jun 2004 23:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dr.Psuja Poziom 12

|
16 Jun 2004 07:49 Re: Astra 1,7TD Isuzu - niedziałający obrotomierz |
|
|
|
jaki rocznik jest tej Astry
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
16 Jun 2004 08:28 Re: Astra 1,7TD Isuzu - niedziałający obrotomierz |
|
|
|
na zielonym kablu z altka masz mieć napięcie podczas pracy silnika.
|
|
| Back to top |
|
 |
meczete Poziom 11

|
16 Jun 2004 08:39 Re: Astra 1,7TD Isuzu - niedziałający obrotomierz |
|
|
|
Witam!
Ja też mam astrę 1,7 TD ISUZU. Do obrotomierza jest brane napięcie z ośki olternatora. Tam jest oprócz alternatora pompa "WAKUM" (tak niby się nazywa?) i "prądniczka" dająca napięcie na obrotomierz.
Jak miałem już słaby pasek od alternatora to nie pokazywał, jak się ślizgał, i jak poszła dioda w altern. też nie chciał pokazywać obrotów. Szukaj tu uszkodzenia. Dalej to idzie kablami razem z tymi od alternatora do wiązki i po deskę rozdzielczą. Sprawdź czy masz ładowanie. Jak ja miałem kłopoty z tym, to przez pierwszych ładnych parę minut nie ładowało akku. Dopiero później. Tu jest jakieś chińskie rozwiązanie.
Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań kabelków.
MECZETE
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
16 Jun 2004 10:33 Re: Astra 1,7TD Isuzu - niedziałający obrotomierz |
|
|
|
meczete-bardzo bym prosił:jeżeli nie wiesz-nie pisz.Obrotomierz w tym samochodzie działa na zasadzie że mierzy częstotliwość prądu w uzwojeniu stojana,więc jeżeli pasek slizga to chodzi wolniej wirnik,a tym samym zmniejsza się F prądu w stojanie.Żadnej tachoprądniczki tam nie ma.
|
|
| Back to top |
|
 |
ocio Poziom 6

|
16 Jun 2004 22:23 Re: Astra 1,7TD Isuzu - niedziałający obrotomierz |
|
|
|
Pomierzyłem posprawdzałem i tak połączenie pomiędzy zielonym kablem a obrotomierzem jest ok, napięcie też jest na zielonym kablu. Wiec co dalej?
|
|
| Back to top |
|
 |
meczete Poziom 11

|
17 Jun 2004 07:44 Re: Astra 1,7TD Isuzu - niedziałający obrotomierz |
|
|
|
Dobra, sorry. Tak mi powiedział mechanik co robił alternator, bo tam ciężko jest go wyjąć. Widocznie mnie ściemniał...
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
ocio Poziom 6

|
24 Jun 2004 22:40 Re: Astra 1,7TD Isuzu - niedziałający obrotomierz |
|
|
|
Witam ponownie. Kupiłem nowe zegary ale niestety obrotomierz nadal nie chce drgnąć. Może to wina altka. Nie wiem gdzie mam szukać usterki. Proszę o pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Jun 2004 22:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
24 Jun 2004 22:46 Re: Astra 1,7TD Isuzu - niedziałający obrotomierz |
|
|
|
Powtarzam-zielony kabel z altka to sygnał na obrotomierz.Prześledź drogę tego kabla,może gdzieś odpiety.Jest on podpięty do końca uzwojenia jednej fazy.Ładowanie jest?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Jun 2004 22:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ocio Poziom 6

|
24 Jun 2004 22:56 Re: Astra 1,7TD Isuzu - niedziałający obrotomierz |
|
|
|
Ładowanie jest. Przewód zielony też ma przejście. Odpiołem go od altka i sprawdziłem omomierzem. Nawet sprawdzałem napięcie na obrotomierzu na zielonym kablu jest 12V podczas pracy silnika.
|
|
| Back to top |
|
 |
sigi Poziom 22

|
24 Jun 2004 23:19 Re: Astra 1,7TD Isuzu - niedziałający obrotomierz |
|
|
|
Jakie jest napięcie na zielonym kablu bez podłączenia do obrotomierza,
zrób pomiar przy pracującym i nie pracującym silniku, następnie zmierz jaki sygnał leci od obrotomierza do alternatora.
(do pomiarów rozłącz zielony kabelek w kostce )
|
|
| Back to top |
|
 |
ocio Poziom 6

|
25 Jun 2004 23:39 Re: Astra 1,7TD Isuzu - niedziałający obrotomierz |
|
|
|
Obrotek już chodzi. Były zamieszane kable wychodzące z altka do złącza. Założyłem oryginalny przewód i jest ok. Ale narodził się następny problem cały czas grzeją się świece żarowe. Narazie rozłączyłem je przekaźnikiem podając na niego sygnał z altka. Tylko zastanawia mnie co będzie jak temperatura spadnie( zimą) , czy silnik będzie równo pracował i nie gasł. Co może być przyczyną że świece cały czas się grzeją: sterownik czy czujnik temperatury?
|
|
| Back to top |
|
 |
Marcin.Marcin Poziom 1

|
20 Dec 2005 22:20 Re: Astra 1,7TD Isuzu - niedziałający obrotomierz |
|
|
|
Witam... sprowadzilem tak Astre 1.7 TDI Isuzu. Jestem zielony jak ten kabelek :P a mam ten sam problem z alternatorem i wymienilem od razu na inny... on jest w dodatku inny nie pasuje... no i elektryk probuje poskladac stary bo go rozebralem... i z tego co piszecie dowiaduje sie ze musialem wylacznie wymienic diody... bo juz wrzucilem 400zl, dlatego ze oprocz tego wszystkiego walniete bylo uzwojenie... slyszalem ze podobno to jest standard?? niektorzy porobani elektrycy twierdza ze trzeba co roku wymieniac alternator do Isuzu.. powiedzcie mi ze to nieprawda... ;o/ ze to sa napewno jakies blachostki.. mam nadzieje itd.
|
|
| Back to top |
|
 |
gumiś_rzesz Poziom 20

Joined: 26 Sep 2004 Posts: 877 Location: Straszydle k/rzeszów
|
20 Dec 2005 22:37 Re: Astra 1,7TD Isuzu - niedziałający obrotomierz |
|
|
|
Faktycznie ISUZU maj ą kiepskie alternatory ale z tą wymianą co rok to pprzesada.
Do ocio :arrow: Isuzu grzeje świece tyle aż silnik osiągnie 60 stopni wtedy dopiero świece się wyłączają.
POZDRAWIAM
|
|
| Back to top |
|
 |
janplus Poziom 1

|
20 Dec 2005 22:45 Re: Astra 1,7TD Isuzu - niedziałający obrotomierz |
|
|
|
Alternator musi być jak oryginalny a nie jakiś dopasowany. Sygnał na obrotomierz jest pobierany bezposrednio z alternatora dodatkowym stykiem/ wtyczka trzy pinowa/. Inaczej nie będzie działać obrotomierz.
W Isuzu nie ma lipy.
Pozdrawiam
Janplus
|
|
| Back to top |
|
 |
Tony J. Poziom 17

|
20 Dec 2005 23:41 Re: Astra 1,7TD Isuzu - niedziałający obrotomierz |
|
|
|
Rzeczywiście to grzanie świec jest przyczyną nagminnych uszkodzeń tych alternatorów. Kiedyś tak myślałem żeby zadć zwykły przekaźnik do świec żarowych od jakiegoś VW.
|
|
| Back to top |
|
 |
ponar Poziom 17

|
22 Dec 2005 09:41 Re: Astra 1,7TD Isuzu - niedziałający obrotomierz |
|
|
|
Ale to dogrzewanie jest idealną sprawą a co do alternatoró źle działa na nie woda z pod auta jak w starych isuzu był okryty płytą to chodził wiecznie nawet w starych trooperach jest wieczny to poprostu niemcą nieudało się zamontować idealnie motoru.
|
|
| Back to top |
|
 |
-Paolo- Poziom 9

|
15 Aug 2006 15:23 Re: Astra 1,7TD Isuzu - niedziałający obrotomierz |
|
|
|
Ja także mam autko z tym silnikiem i zrobiłem sobie osłonę na alternator poprostu ze starego nadkola wyciołem osłonę i po sprawie troszkę pomysłu i jest ok.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Aug 2006 15:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kmitki Poziom 15

|
19 Nov 2006 00:27 Re: Astra 1,7TD Isuzu - niedziałający obrotomierz |
|
|
|
Alternator hitachi to najgorszy alternator jaki znam.pada w nim wszystko uzwijenia diody regulator.trzeba uważać przy zakupie części czy są właśnie do tego modelu.Bardzo często sprzedają do alternatora 50A a w Astrze jest 70A i to njczęściej jest przyczyna wszystkich awarji.Poza tym woda bardzo psuje te alternatory Trzeba robić osłonki i to pomaga.
|
|
| Back to top |
|
 |