FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Astra 1,7TD Isuzu - niedziałający obrotomierz

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Astra 1,7TD Isuzu - niedziałający obrotomierz
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 15 Jun 2004 23:17   

Astra 1,7TD Isuzu - niedziałający obrotomierz

Witam. Niedawno nabyłem Asterke 1,7TD z silnikiem Isuzu i nie działa w niej obrotomierz. Mam pytanko jak sprawdzić czego to może być wina: altek czy sam obrotomierz. Połączenie pomiędzy altkiem a obrotomierzem jest ok. Proszę o poradę.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 15 Jun 2004 23:17   

Back to top

dr.Psuja
Poziom 12
Poziom 12

Post#2 16 Jun 2004 07:49   

Re: Astra 1,7TD Isuzu - niedziałający obrotomierz

jaki rocznik jest tej Astry
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#3 16 Jun 2004 08:28   

na zielonym kablu z altka masz mieć napięcie podczas pracy silnika.
Back to top

meczete
Poziom 11
Poziom 11

Post#4 16 Jun 2004 08:39   

Witam!
Ja też mam astrę 1,7 TD ISUZU. Do obrotomierza jest brane napięcie z ośki olternatora. Tam jest oprócz alternatora pompa "WAKUM" (tak niby się nazywa?) i "prądniczka" dająca napięcie na obrotomierz.
Jak miałem już słaby pasek od alternatora to nie pokazywał, jak się ślizgał, i jak poszła dioda w altern. też nie chciał pokazywać obrotów. Szukaj tu uszkodzenia. Dalej to idzie kablami razem z tymi od alternatora do wiązki i po deskę rozdzielczą. Sprawdź czy masz ładowanie. Jak ja miałem kłopoty z tym, to przez pierwszych ładnych parę minut nie ładowało akku. Dopiero później. Tu jest jakieś chińskie rozwiązanie.
Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań kabelków.
MECZETE
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#5 16 Jun 2004 10:33   

meczete-bardzo bym prosił:jeżeli nie wiesz-nie pisz.Obrotomierz w tym samochodzie działa na zasadzie że mierzy częstotliwość prądu w uzwojeniu stojana,więc jeżeli pasek slizga to chodzi wolniej wirnik,a tym samym zmniejsza się F prądu w stojanie.Żadnej tachoprądniczki tam nie ma.
Back to top

ocio
Poziom 6
Poziom 6

Post#6 Post from the author of the topic 16 Jun 2004 22:23   

Pomierzyłem posprawdzałem i tak połączenie pomiędzy zielonym kablem a obrotomierzem jest ok, napięcie też jest na zielonym kablu. Wiec co dalej?
Back to top

meczete
Poziom 11
Poziom 11

Post#7 17 Jun 2004 07:44   

Dobra, sorry. Tak mi powiedział mechanik co robił alternator, bo tam ciężko jest go wyjąć. Widocznie mnie ściemniał...
Pozdrawiam
Back to top

ocio
Poziom 6
Poziom 6

Post#8 Post from the author of the topic 24 Jun 2004 22:40   

Witam ponownie. Kupiłem nowe zegary ale niestety obrotomierz nadal nie chce drgnąć. Może to wina altka. Nie wiem gdzie mam szukać usterki. Proszę o pomoc.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Jun 2004 22:40   

Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#9 24 Jun 2004 22:46   

Powtarzam-zielony kabel z altka to sygnał na obrotomierz.Prześledź drogę tego kabla,może gdzieś odpiety.Jest on podpięty do końca uzwojenia jednej fazy.Ładowanie jest?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Jun 2004 22:46   

Back to top

ocio
Poziom 6
Poziom 6

Post#10 Post from the author of the topic 24 Jun 2004 22:56   

Ładowanie jest. Przewód zielony też ma przejście. Odpiołem go od altka i sprawdziłem omomierzem. Nawet sprawdzałem napięcie na obrotomierzu na zielonym kablu jest 12V podczas pracy silnika.
Back to top

sigi
Poziom 22
Poziom 22

Post#11 24 Jun 2004 23:19   

Jakie jest napięcie na zielonym kablu bez podłączenia do obrotomierza,
zrób pomiar przy pracującym i nie pracującym silniku, następnie zmierz jaki sygnał leci od obrotomierza do alternatora.

(do pomiarów rozłącz zielony kabelek w kostce )
Back to top

ocio
Poziom 6
Poziom 6

Post#12 Post from the author of the topic 25 Jun 2004 23:39   

Obrotek już chodzi. Były zamieszane kable wychodzące z altka do złącza. Założyłem oryginalny przewód i jest ok. Ale narodził się następny problem cały czas grzeją się świece żarowe. Narazie rozłączyłem je przekaźnikiem podając na niego sygnał z altka. Tylko zastanawia mnie co będzie jak temperatura spadnie( zimą) , czy silnik będzie równo pracował i nie gasł. Co może być przyczyną że świece cały czas się grzeją: sterownik czy czujnik temperatury?
Back to top

Marcin.Marcin
Poziom 1
Poziom 1

Post#13 20 Dec 2005 22:20   

Witam... sprowadzilem tak Astre 1.7 TDI Isuzu. Jestem zielony jak ten kabelek :P a mam ten sam problem z alternatorem i wymienilem od razu na inny... on jest w dodatku inny nie pasuje... no i elektryk probuje poskladac stary bo go rozebralem... i z tego co piszecie dowiaduje sie ze musialem wylacznie wymienic diody... bo juz wrzucilem 400zl, dlatego ze oprocz tego wszystkiego walniete bylo uzwojenie... slyszalem ze podobno to jest standard?? niektorzy porobani elektrycy twierdza ze trzeba co roku wymieniac alternator do Isuzu.. powiedzcie mi ze to nieprawda... ;o/ ze to sa napewno jakies blachostki.. mam nadzieje itd.
Back to top

gumiś_rzesz
Poziom 20
Poziom 20

Post#14 20 Dec 2005 22:37   

Faktycznie ISUZU maj ą kiepskie alternatory ale z tą wymianą co rok to pprzesada.
Do ocio :arrow: Isuzu grzeje świece tyle aż silnik osiągnie 60 stopni wtedy dopiero świece się wyłączają.
POZDRAWIAM
Back to top

janplus
Poziom 1
Poziom 1

Post#15 20 Dec 2005 22:45   

Alternator musi być jak oryginalny a nie jakiś dopasowany. Sygnał na obrotomierz jest pobierany bezposrednio z alternatora dodatkowym stykiem/ wtyczka trzy pinowa/. Inaczej nie będzie działać obrotomierz.
W Isuzu nie ma lipy.
Pozdrawiam
Janplus
Back to top

Tony J.
Poziom 17
Poziom 17

Post#16 20 Dec 2005 23:41   

Rzeczywiście to grzanie świec jest przyczyną nagminnych uszkodzeń tych alternatorów. Kiedyś tak myślałem żeby zadć zwykły przekaźnik do świec żarowych od jakiegoś VW.
Back to top

ponar
Poziom 17
Poziom 17

Post#17 22 Dec 2005 09:41   

Ale to dogrzewanie jest idealną sprawą a co do alternatoró źle działa na nie woda z pod auta jak w starych isuzu był okryty płytą to chodził wiecznie nawet w starych trooperach jest wieczny to poprostu niemcą nieudało się zamontować idealnie motoru.
Back to top

-Paolo-
Poziom 9
Poziom 9

Post#18 15 Aug 2006 15:23   

Ja także mam autko z tym silnikiem i zrobiłem sobie osłonę na alternator poprostu ze starego nadkola wyciołem osłonę i po sprawie troszkę pomysłu i jest ok.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Aug 2006 15:23   

Back to top

kmitki
Poziom 15
Poziom 15

Post#19 19 Nov 2006 00:27   

Alternator hitachi to najgorszy alternator jaki znam.pada w nim wszystko uzwijenia diody regulator.trzeba uważać przy zakupie części czy są właśnie do tego modelu.Bardzo często sprzedają do alternatora 50A a w Astrze jest 70A i to njczęściej jest przyczyna wszystkich awarji.Poza tym woda bardzo psuje te alternatory Trzeba robić osłonki i to pomaga.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Astra 1,7TD Isuzu - niedziałający obrotomierz
Page 1 of 1
Similar topics
rezystor od wentylatora chlodnicy, Astra isuzu 1,7td (10)
astra 1,7TD isuzu podłączenie pompy wtryskowej (40)
Napięcie 14-18V astra 1.7TD silnik isuzu (3)
Opel astra 1.7TD intelcooler (isuzu) kombi (1)
Turbosprężarka w Isuzu 1,7TD Opel Astra (2)
astra 1,7td isuzu - swiece zarowe (3)
Astra G 1.7TD Isuzu - gaśnie. (8)
Alternator Astra 1.7TD ISUZU (21)
Ładowanie astra isuzu 1.7td (6)
Opel Astra 1,7TD Isuzu, Alternator podłączenie (4)

Page generation time: 0.152 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony