| Author |
_barti_ Poziom 5

|
27 Sep 2009 23:06 Głowa gitarowa - za ręke |
|
|
|
Witam!
Chciałbym zacząć moją przygodę z elektroniką. Mam podstawowe "narzędzia", akcesoria, stacje lutowniczą.
Chciałem zacząć od głowy gitarowej takiej jak tutaj jest pokazana
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1248278.html
Czy moglibyście przez ten projekt przeprowadzić mnie za "rękę". Wydaje mi się, że to jest prosty projekt. W tamtym wątku nie znalazłem schematów, więc jeśli ktoś posiadał by, takiego lub podobnego małego prostego to prosił bym o wklejenie. Jakie podzespoły, rzeczy potrzebne do budowy tego mam kupić?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Sep 2009 23:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek16 Poziom 19

Joined: 25 Jan 2006 Posts: 696 Location: Tarnowiec k.Tarnowa
|
28 Sep 2009 08:41 Re: Głowa gitarowa - Budowa Krok po kroku |
|
|
|
Słabo szukałeś tego schematu, bo był 2 linki dalej. Tutaj go masz: http://www.runoffgroove.com/littlegem.html
Prawdopodobnie nie będziesz mógł nigdzie dostać potencjometru 25omów, więc głośnik będziesz musiał podłączyć prosto do wyjścia LM386.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Sep 2009 08:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_barti_ Poziom 5

|
28 Sep 2009 10:30 Re: Głowa gitarowa - Budowa Krok po kroku |
|
|
|
A czy za wzmacniacz gitarowy mógł by posłużyć jakiś wzmacniacz z zestawu do złożenia jabel? Obył bym się lutownicą, i zaczął od gotowca.np. J-67
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Sep 2009 10:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek16 Poziom 19

|
28 Sep 2009 10:42 Re: Głowa gitarowa - Budowa Krok po kroku |
|
|
|
Wzmacniacz gitarowy składa się z dwóch zasadniczych elementów: przedwzmacniacza, w którym kształtuje się brzmienie i wzmacniacza mocy. Przynajmniej tak jest w przypadku wzmacniaczy tranzystorowych. Zestaw z Jabela mógłby slużyć tylko jako wzmacniacz mocy, a Tobie potrzeba jeszcze przedwzmacniacza, a to może być dla Ciebie problem, jeżeli nie umiesz wytrawić płytki. Nie sugeruj się "Przedwzmacniaczem mikrofonowo-gitarowym" Jabela, bo jak coś jest mikrofonowo-gitarowe, to znaczy, że nie jest gitarowe :)
Masz jakiś głośnik, który chciałbyś zastosować do zestawu?
|
|
| Back to top |
|
 |
_barti_ Poziom 5

|
03 Oct 2009 14:26 Re: Głowa gitarowa - Budowa Krok po kroku |
|
|
|
W jaki głośnik powinienem się wyposażyć by współpracowało z tym wzmacniaczem?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Oct 2009 14:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek16 Poziom 19

|
04 Oct 2009 17:16 Re: Głowa gitarowa - Budowa Krok po kroku |
|
|
|
Oczywiście głośnik gitarowy :) Jeżeli będziesz grał tylko brzmienia czyste, bez przesterów, to może to być nawet głośnik szerokopasmowy. Ale jeżeli w grę wchodzą przestery, to niestety to musi być głośnik dedykowany do gitary. Takie głośniki mają pasmo przenoszenia ograniczone do ok. 5kHz i dużą efektywność (rzędu 100dB z 1W 1m od głośnika). Niestety, taka jest prawda, że bez dobrego głośnika nie uzyskasz dobrego brzmienia. Można próbować zawężać pasmo przenoszenia głośnika szerokopasmowego przez wycięcie trąbki, która zwiększa ilość góry, ale efekty zależą od typu głośnika i też zwykle są mizerne.
Aha, wzmacniaczy gitarowych nie można podłączać do zestawów z głośnikami wysokotonowymi, bo nadmiar wysokich tonów często pali te głośniki.
|
|
| Back to top |
|
 |