Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn
Autor
Wiadomość
rambo83
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 28 Lut 2006
Posty: 104

Post#1 Post autora tematu 28 Wrz 2009 22:51   

Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Witam

Jak w temacie problem dotyczy załączania kolumn (przynajmniej tak mi sie wydaje). Otóż wzmacniacz grał normalnie do pewnego czasu, kiedy to przy kolejnym włączeniu zaczął przeskakiwać przekaźnik opóźniający załączanie kolumn. Czasem trwało to kilka sekund a czasem więcej. Wzmacniacz załączał kolumny jak chciał i kiedy chciał. Po pewnym czasie wzmacniacz przestał załączać kolumny i od tego czasu nie gra. Proszę o poradę jak się zabrać do sprawdzenia w pierwszej kolejnośći układu opóźniającego włączenie kolumn oraz ewentualne sprawdzenie końcówek mocy. Szukałem schematu do tego wzmacniacza jednak znalazłem tylko schemat do 3010. Czy możliwe jest uszkodzenie kondensatorów w układzie opóźniającym (nie trzymających napięcia)? Czy problem może dotyczyć samego przekaźnika lub tez diody oraz rezystorów?

Dziękuję za wszelką pomoc

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
h jaworski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 30 Kwi 2002
Posty: 4444
Miasto: Tychy

Post#2 29 Wrz 2009 12:14   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Prawdopodobnie pojawia się składowa stała na wyjściu i dlatego głośniki się nie włączają. Prościej masz napięcie stałe na wyjściu głośnikowym i włącza się zabezpieczenie do sprawdzenia końcówki mocy. Czy schemat 3010 pasuje to wystarczy sprawdzić jak ktoś ma schemat i uszkodzony sprzęt , może być podobny może być całkiem inny chociażby ze względu wyższy model może być większa moc a to zawsze może dawać inną wartość elementów.
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 29 Wrz 2009 12:14   



Powrót do góry
   
rambo83
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 28 Lut 2006
Posty: 104

Post#3 Post autora tematu 29 Wrz 2009 19:00   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Jeśli chodzi o sprawdzenie końcówek mocy (czyli jesli dobrze rozumiem - podpięcie sygnału i sprawdzenie napięć na wyjściu wzmacniacza) to nie mam żadnych napięć na wyjściach. Pytanie tylko dlaczego? Czy jest to wina uszkozdenia układu opóźniającego załączanie kolumn?
Powrót do góry
   
bubi89
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 427
Miasto: Ruda Śląska

Post#4 29 Wrz 2009 20:37   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


rambo83 napisał:
Jeśli chodzi o sprawdzenie końcówek mocy (czyli jesli dobrze rozumiem - podpięcie sygnału i sprawdzenie napięć na wyjściu wzmacniacza) to nie mam żadnych napięć na wyjściach. Pytanie tylko dlaczego? Czy jest to wina uszkozdenia układu opóźniającego załączanie kolumn?

Skoro układ nie załącza kolumn, to jak na wyjściu głośnikowym możesz mieć sygnał. Musisz zmierzyć, czy masz napięcie stałe w którymś z kanałów, ale przed układem zabezpieczeń, na samych wyjściach końcówki mocy.
ps. Podziel się schematem kolego.
Powrót do góry
   
rambo83
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 28 Lut 2006
Posty: 104

Post#5 Post autora tematu 29 Wrz 2009 22:34   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


NIgdy nie sprawdzałem końcówek ale jesli dobrze rozumiem chodzi o sprawdzenie (w moim przypadku) tranzystorów. Pytanie tylko jak je sprawdzić? Załączam plik ze schematami do 3010
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
h jaworski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 30 Kwi 2002
Posty: 4444
Miasto: Tychy

Post#6 30 Wrz 2009 10:37   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Oj podszkolić by się kolega musiał i to bardzo bo na wyjściu nie ma napięcia z prostej przyczyny przekaźnik się nie włączy znaczy nie ma napięcia. Napięcia na wyjściu trzeba szukać tam gdzie ono może być czyli na samej końcówce mocy przed odłączonym przekaźnikiem. Poszukał bym na oporach emiterowych czy też na cewce wyjściowej bo tam może być napięcie (a nie powinno). Dobrze radzę jak nie masz doświadczenia z naprawą wzmacniaczy to zleć naprawę komuś kto się na tym zna bo wzmacniacze Kenwood są bardzo rozbudowane z reguły a puścić go z dymem cały to bardzo łatwo.
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 30 Wrz 2009 10:37   



Powrót do góry
   
Krzysztof L.
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 07 Kwi 2008
Posty: 3752
Miasto: Zielona Góra

Post#7 30 Wrz 2009 10:46   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Generalnie panie kolego Rambo83, klasyka uszkodzenia - mianowicie; detektor DC, "widzi" na wyjściu składową stałą (właśnie DC) i nie pozwala na włączenie przekaźnika. Przekaźnik załączy się, gdy obwód końcowy mocy zostanie poprawnie i dokładnie zreanimowany, a na wyjściu będziemy mieli do czynienia wyłącznie z amplitudą akustyczną.
Powrót do góry
   
rambo83
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 28 Lut 2006
Posty: 104

Post#8 Post autora tematu 01 Paź 2009 16:54   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Generalnie nie pojawia sie że na wyjściach żadne DC, brak jest też napięcia na cewce przekażnika, chociaż uzwojenia cewki dają pomiar opornośći dobry (1k om), ale wylutuje jeszcze sam przekażnik i sprawdze go oddzielnie bez sprzętu. Jeśli będzie ok musze szukać dalej (układ załączania przekaźnika). Dziki za porady, jeśli ktos bedzie wiedział co jest grane poza tym chetnie przyjmę każdą rade :D
Powrót do góry
   
Krzysztof L.
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 07 Kwi 2008
Posty: 3752
Miasto: Zielona Góra

Post#9 01 Paź 2009 17:15   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


A gdzie sprawdzasz składową DC? Na wyjściach rozłączonych przekaźnikiem, czy na emiterach tranzystorów mocy?
Powrót do góry
   
rambo83
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 28 Lut 2006
Posty: 104

Post#10 Post autora tematu 08 Sty 2010 21:24   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Oddałem wzmacniacz do serwisu. Myśleli że to końcówki, jednak się mylili i poszli drogą sterowania przekaźnikiem. Tu także nie znaleźli przyczyny (układ sterowania sprawny). Dalej czekam na odpowiedź serwisu, twierdzą że szukają dalej w sterowaniu układem zabezpieczającym, być może okaże się że chodziło o jakąś drobnostke. Dam znać jeśli otrzymam jakie kolwiek informacje na temat wzmacniacza, być może komuś na forum się przyda.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
cdkaz
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Maj 2004
Posty: 442
Miasto: Łowicz

Post#11 08 Sty 2010 22:55   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Witam.
Ja miałem dwa przypadki przerwania ścieżki masy w tej serii wzmacniaczy.
Wszystkie elementy sprawne a na wyjściu stałe.
Akurat 1010 nie miałem ale może być podobnie.
Powrót do góry
   
rambo83
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 28 Lut 2006
Posty: 104

Post#12 Post autora tematu 23 Lut 2010 12:52   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Witam

Oddałem wzmacniacz do jendego serwisu, gdzie usterki nie mogli znaleźć, potem oddałem go w ręce innych fachowców i udało się - wzmacniacz działa, jednak nie dowiedziałem się o co chodziło gdyż serwisanta nie bylo aktualnie w serwisie.
Dzięki za wszsytkie podpowiedzi.

Temat zamykam
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 23 Lut 2010 12:52   



Powrót do góry
   
Krzysztof L.
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 07 Kwi 2008
Posty: 3752
Miasto: Zielona Góra

Post#13 26 Lut 2010 00:40   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


...a ja usuwam, gdyż nie przedstawia on wartości dydaktycznej takowym finiszem.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.048 seconds

elektroda.pl temat RSS