Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn
Author
Message
rambo83
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 28 Feb 2006
Posts: 104

Post#1 Post from the author of the topic 28 Sep 2009 22:51   

Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Witam

Jak w temacie problem dotyczy załączania kolumn (przynajmniej tak mi sie wydaje). Otóż wzmacniacz grał normalnie do pewnego czasu, kiedy to przy kolejnym włączeniu zaczął przeskakiwać przekaźnik opóźniający załączanie kolumn. Czasem trwało to kilka sekund a czasem więcej. Wzmacniacz załączał kolumny jak chciał i kiedy chciał. Po pewnym czasie wzmacniacz przestał załączać kolumny i od tego czasu nie gra. Proszę o poradę jak się zabrać do sprawdzenia w pierwszej kolejnośći układu opóźniającego włączenie kolumn oraz ewentualne sprawdzenie końcówek mocy. Szukałem schematu do tego wzmacniacza jednak znalazłem tylko schemat do 3010. Czy możliwe jest uszkodzenie kondensatorów w układzie opóźniającym (nie trzymających napięcia)? Czy problem może dotyczyć samego przekaźnika lub tez diody oraz rezystorów?

Dziękuję za wszelką pomoc

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 28 Sep 2009 22:51   



Back to top
   
h jaworski
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 30 Apr 2002
Posts: 4397
Location: Tychy

Post#2 29 Sep 2009 12:14   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Prawdopodobnie pojawia się składowa stała na wyjściu i dlatego głośniki się nie włączają. Prościej masz napięcie stałe na wyjściu głośnikowym i włącza się zabezpieczenie do sprawdzenia końcówki mocy. Czy schemat 3010 pasuje to wystarczy sprawdzić jak ktoś ma schemat i uszkodzony sprzęt , może być podobny może być całkiem inny chociażby ze względu wyższy model może być większa moc a to zawsze może dawać inną wartość elementów.

Helpful message? + -

Back to top
   
rambo83
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 28 Feb 2006
Posts: 104

Post#3 Post from the author of the topic 29 Sep 2009 19:00   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Jeśli chodzi o sprawdzenie końcówek mocy (czyli jesli dobrze rozumiem - podpięcie sygnału i sprawdzenie napięć na wyjściu wzmacniacza) to nie mam żadnych napięć na wyjściach. Pytanie tylko dlaczego? Czy jest to wina uszkozdenia układu opóźniającego załączanie kolumn?

Helpful message? + -

Back to top
   
bubi89
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 21 Jun 2007
Posts: 423
Location: Ruda Śląska

Post#4 29 Sep 2009 20:37   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


rambo83 wrote:
Jeśli chodzi o sprawdzenie końcówek mocy (czyli jesli dobrze rozumiem - podpięcie sygnału i sprawdzenie napięć na wyjściu wzmacniacza) to nie mam żadnych napięć na wyjściach. Pytanie tylko dlaczego? Czy jest to wina uszkozdenia układu opóźniającego załączanie kolumn?

Skoro układ nie załącza kolumn, to jak na wyjściu głośnikowym możesz mieć sygnał. Musisz zmierzyć, czy masz napięcie stałe w którymś z kanałów, ale przed układem zabezpieczeń, na samych wyjściach końcówki mocy.
ps. Podziel się schematem kolego.

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 29 Sep 2009 20:37   



Back to top
   
rambo83
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 28 Feb 2006
Posts: 104

Post#5 Post from the author of the topic 29 Sep 2009 22:34   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


NIgdy nie sprawdzałem końcówek ale jesli dobrze rozumiem chodzi o sprawdzenie (w moim przypadku) tranzystorów. Pytanie tylko jak je sprawdzić? Załączam plik ze schematami do 3010
To view the material on this forum you must be logged in.

Helpful message? + -

Back to top
   
h jaworski
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 30 Apr 2002
Posts: 4397
Location: Tychy

Post#6 30 Sep 2009 10:37   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Oj podszkolić by się kolega musiał i to bardzo bo na wyjściu nie ma napięcia z prostej przyczyny przekaźnik się nie włączy znaczy nie ma napięcia. Napięcia na wyjściu trzeba szukać tam gdzie ono może być czyli na samej końcówce mocy przed odłączonym przekaźnikiem. Poszukał bym na oporach emiterowych czy też na cewce wyjściowej bo tam może być napięcie (a nie powinno). Dobrze radzę jak nie masz doświadczenia z naprawą wzmacniaczy to zleć naprawę komuś kto się na tym zna bo wzmacniacze Kenwood są bardzo rozbudowane z reguły a puścić go z dymem cały to bardzo łatwo.

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 30 Sep 2009 10:37   



Back to top
   
Krzysztof L.
Moderator Audio Serwis
Moderator Audio Serwis


Joined: 07 Apr 2008
Posts: 3427
Location: Zielona Góra

Post#7 30 Sep 2009 10:46   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Generalnie panie kolego Rambo83, klasyka uszkodzenia - mianowicie; detektor DC, "widzi" na wyjściu składową stałą (właśnie DC) i nie pozwala na włączenie przekaźnika. Przekaźnik załączy się, gdy obwód końcowy mocy zostanie poprawnie i dokładnie zreanimowany, a na wyjściu będziemy mieli do czynienia wyłącznie z amplitudą akustyczną.

Helpful message? + -

Back to top
   
rambo83
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 28 Feb 2006
Posts: 104

Post#8 Post from the author of the topic 01 Oct 2009 16:54   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Generalnie nie pojawia sie że na wyjściach żadne DC, brak jest też napięcia na cewce przekażnika, chociaż uzwojenia cewki dają pomiar opornośći dobry (1k om), ale wylutuje jeszcze sam przekażnik i sprawdze go oddzielnie bez sprzętu. Jeśli będzie ok musze szukać dalej (układ załączania przekaźnika). Dziki za porady, jeśli ktos bedzie wiedział co jest grane poza tym chetnie przyjmę każdą rade Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
Krzysztof L.
Moderator Audio Serwis
Moderator Audio Serwis


Joined: 07 Apr 2008
Posts: 3427
Location: Zielona Góra

Post#9 01 Oct 2009 17:15   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


A gdzie sprawdzasz składową DC? Na wyjściach rozłączonych przekaźnikiem, czy na emiterach tranzystorów mocy?

Helpful message? + -

Back to top
   
rambo83
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 28 Feb 2006
Posts: 104

Post#10 Post from the author of the topic 08 Jan 2010 20:24   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Oddałem wzmacniacz do serwisu. Myśleli że to końcówki, jednak się mylili i poszli drogą sterowania przekaźnikiem. Tu także nie znaleźli przyczyny (układ sterowania sprawny). Dalej czekam na odpowiedź serwisu, twierdzą że szukają dalej w sterowaniu układem zabezpieczającym, być może okaże się że chodziło o jakąś drobnostke. Dam znać jeśli otrzymam jakie kolwiek informacje na temat wzmacniacza, być może komuś na forum się przyda.

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 08 Jan 2010 20:24   



Back to top
   
cdkaz
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 23 May 2004
Posts: 437
Location: Łowicz

Post#11 08 Jan 2010 21:55   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Witam.
Ja miałem dwa przypadki przerwania ścieżki masy w tej serii wzmacniaczy.
Wszystkie elementy sprawne a na wyjściu stałe.
Akurat 1010 nie miałem ale może być podobnie.

Helpful message? + -

Back to top
   
rambo83
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 28 Feb 2006
Posts: 104

Post#12 Post from the author of the topic 23 Feb 2010 11:52   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Witam

Oddałem wzmacniacz do jendego serwisu, gdzie usterki nie mogli znaleźć, potem oddałem go w ręce innych fachowców i udało się - wzmacniacz działa, jednak nie dowiedziałem się o co chodziło gdyż serwisanta nie bylo aktualnie w serwisie.
Dzięki za wszsytkie podpowiedzi.

Temat zamykam

Helpful message? + -

Back to top
   
Krzysztof L.
Moderator Audio Serwis
Moderator Audio Serwis


Joined: 07 Apr 2008
Posts: 3427
Location: Zielona Góra

Post#13 25 Feb 2010 23:40   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


...a ja usuwam, gdyż nie przedstawia on wartości dydaktycznej takowym finiszem.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn
Page 1 of 1



Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.052 seconds

elektroda.pl topic RSS feed