Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum ->Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
rambo83
Poziom 12
Dołączył: 28 Lut 2006
Posty: 104
rambo83
Poziom 12
Post#1 28 Wrz 2009 22:51  Autor tematu   

Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Witam

Jak w temacie problem dotyczy załączania kolumn (przynajmniej tak mi sie wydaje). Otóż wzmacniacz grał normalnie do pewnego czasu, kiedy to przy kolejnym włączeniu zaczął przeskakiwać przekaźnik opóźniający załączanie kolumn. Czasem trwało to kilka sekund a czasem więcej. Wzmacniacz załączał kolumny jak chciał i kiedy chciał. Po pewnym czasie wzmacniacz przestał załączać kolumny i od tego czasu nie gra. Proszę o poradę jak się zabrać do sprawdzenia w pierwszej kolejnośći układu opóźniającego włączenie kolumn oraz ewentualne sprawdzenie końcówek mocy. Szukałem schematu do tego wzmacniacza jednak znalazłem tylko schemat do 3010. Czy możliwe jest uszkodzenie kondensatorów w układzie opóźniającym (nie trzymających napięcia)? Czy problem może dotyczyć samego przekaźnika lub tez diody oraz rezystorów?

Dziękuję za wszelką pomoc

Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
h jaworski
Poziom 38
Miasto: Tychy
Dołączył: 30 Kwi 2002
Posty: 4393
Pomógł: 394
Ocena postów: 56
h jaworski
Poziom 38
Post#2 29 Wrz 2009 12:14    

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Prawdopodobnie pojawia się składowa stała na wyjściu i dlatego głośniki się nie włączają. Prościej masz napięcie stałe na wyjściu głośnikowym i włącza się zabezpieczenie do sprawdzenia końcówki mocy. Czy schemat 3010 pasuje to wystarczy sprawdzić jak ktoś ma schemat i uszkodzony sprzęt , może być podobny może być całkiem inny chociażby ze względu wyższy model może być większa moc a to zawsze może dawać inną wartość elementów.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
rambo83
Poziom 12
Dołączył: 28 Lut 2006
Posty: 104
rambo83
Poziom 12
Post#3 29 Wrz 2009 19:00  Autor tematu   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Jeśli chodzi o sprawdzenie końcówek mocy (czyli jesli dobrze rozumiem - podpięcie sygnału i sprawdzenie napięć na wyjściu wzmacniacza) to nie mam żadnych napięć na wyjściach. Pytanie tylko dlaczego? Czy jest to wina uszkozdenia układu opóźniającego załączanie kolumn?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
bubi89
Poziom 20
Miasto: Ruda Śląska
Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 423
Pomógł: 28
Ocena postów: 2
bubi89
Poziom 20
Post#4 29 Wrz 2009 20:37    

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


rambo83 napisał:
Jeśli chodzi o sprawdzenie końcówek mocy (czyli jesli dobrze rozumiem - podpięcie sygnału i sprawdzenie napięć na wyjściu wzmacniacza) to nie mam żadnych napięć na wyjściach. Pytanie tylko dlaczego? Czy jest to wina uszkozdenia układu opóźniającego załączanie kolumn?

Skoro układ nie załącza kolumn, to jak na wyjściu głośnikowym możesz mieć sygnał. Musisz zmierzyć, czy masz napięcie stałe w którymś z kanałów, ale przed układem zabezpieczeń, na samych wyjściach końcówki mocy.
ps. Podziel się schematem kolego.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
rambo83
Poziom 12
Dołączył: 28 Lut 2006
Posty: 104
rambo83
Poziom 12
Post#5 29 Wrz 2009 22:34  Autor tematu   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


NIgdy nie sprawdzałem końcówek ale jesli dobrze rozumiem chodzi o sprawdzenie (w moim przypadku) tranzystorów. Pytanie tylko jak je sprawdzić? Załączam plik ze schematami do 3010
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
h jaworski
Poziom 38
Miasto: Tychy
Dołączył: 30 Kwi 2002
Posty: 4393
Pomógł: 394
Ocena postów: 56
h jaworski
Poziom 38
Post#6 30 Wrz 2009 10:37    

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Oj podszkolić by się kolega musiał i to bardzo bo na wyjściu nie ma napięcia z prostej przyczyny przekaźnik się nie włączy znaczy nie ma napięcia. Napięcia na wyjściu trzeba szukać tam gdzie ono może być czyli na samej końcówce mocy przed odłączonym przekaźnikiem. Poszukał bym na oporach emiterowych czy też na cewce wyjściowej bo tam może być napięcie (a nie powinno). Dobrze radzę jak nie masz doświadczenia z naprawą wzmacniaczy to zleć naprawę komuś kto się na tym zna bo wzmacniacze Kenwood są bardzo rozbudowane z reguły a puścić go z dymem cały to bardzo łatwo.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
Krzysztof L.
Moderator Audio Serwis
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 07 Kwi 2008
Posty: 3468
Pomógł: 225
Ocena postów: 41
Krzysztof L.
Moderator Audio Serwis
Post#7 30 Wrz 2009 10:46    

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Generalnie panie kolego Rambo83, klasyka uszkodzenia - mianowicie; detektor DC, "widzi" na wyjściu składową stałą (właśnie DC) i nie pozwala na włączenie przekaźnika. Przekaźnik załączy się, gdy obwód końcowy mocy zostanie poprawnie i dokładnie zreanimowany, a na wyjściu będziemy mieli do czynienia wyłącznie z amplitudą akustyczną.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
rambo83
Poziom 12
Dołączył: 28 Lut 2006
Posty: 104
rambo83
Poziom 12
Post#8 01 Paź 2009 16:54  Autor tematu   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Generalnie nie pojawia sie że na wyjściach żadne DC, brak jest też napięcia na cewce przekażnika, chociaż uzwojenia cewki dają pomiar opornośći dobry (1k om), ale wylutuje jeszcze sam przekażnik i sprawdze go oddzielnie bez sprzętu. Jeśli będzie ok musze szukać dalej (układ załączania przekaźnika). Dziki za porady, jeśli ktos bedzie wiedział co jest grane poza tym chetnie przyjmę każdą rade :D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Krzysztof L.
Moderator Audio Serwis
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 07 Kwi 2008
Posty: 3468
Pomógł: 225
Ocena postów: 41
Krzysztof L.
Moderator Audio Serwis
Post#9 01 Paź 2009 17:15    

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


A gdzie sprawdzasz składową DC? Na wyjściach rozłączonych przekaźnikiem, czy na emiterach tranzystorów mocy?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
rambo83
Poziom 12
Dołączył: 28 Lut 2006
Posty: 104
rambo83
Poziom 12
Post#10 08 Sty 2010 20:24  Autor tematu   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Oddałem wzmacniacz do serwisu. Myśleli że to końcówki, jednak się mylili i poszli drogą sterowania przekaźnikiem. Tu także nie znaleźli przyczyny (układ sterowania sprawny). Dalej czekam na odpowiedź serwisu, twierdzą że szukają dalej w sterowaniu układem zabezpieczającym, być może okaże się że chodziło o jakąś drobnostke. Dam znać jeśli otrzymam jakie kolwiek informacje na temat wzmacniacza, być może komuś na forum się przyda.

Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
cdkaz
Poziom 22
Miasto: Łowicz
Dołączył: 23 Maj 2004
Posty: 437
Pomógł: 46
Ocena postów: 10
cdkaz
Poziom 22
Post#11 08 Sty 2010 21:55    

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Witam.
Ja miałem dwa przypadki przerwania ścieżki masy w tej serii wzmacniaczy.
Wszystkie elementy sprawne a na wyjściu stałe.
Akurat 1010 nie miałem ale może być podobnie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
rambo83
Poziom 12
Dołączył: 28 Lut 2006
Posty: 104
rambo83
Poziom 12
Post#12 23 Lut 2010 11:52  Autor tematu   

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


Witam

Oddałem wzmacniacz do jendego serwisu, gdzie usterki nie mogli znaleźć, potem oddałem go w ręce innych fachowców i udało się - wzmacniacz działa, jednak nie dowiedziałem się o co chodziło gdyż serwisanta nie bylo aktualnie w serwisie.
Dzięki za wszsytkie podpowiedzi.

Temat zamykam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Krzysztof L.
Moderator Audio Serwis
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 07 Kwi 2008
Posty: 3468
Pomógł: 225
Ocena postów: 41
Krzysztof L.
Moderator Audio Serwis
Post#13 25 Lut 2010 23:40    

Re: Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn


...a ja usuwam, gdyż nie przedstawia on wartości dydaktycznej takowym finiszem.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Wzmacniacz Kenwood KA 1010 nie włącza kolumn
Strona 1 z 1



Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.185 seconds

elektroda.pl temat RSS