| Author |
Belialek Poziom 19

|
29 Sep 2009 11:47 Windows 7 Starter Edition - nowe informacje |
|
|
|
Premiera Windows 7 ma mieć miejsce w przyszłym tygodniu, a im bliżej do tego dnia tym więcej wiadomości pojawia się na temat najnowszego systemu operacyjnego Microsfotu. Ogłoszone zostały dwie całkiem nowe oraz istotne informacje...
Pierwsza z nich mówi o tym, że producenci netbooków nię będa zobowiązani do preinstalowania jedynie mocno okrojonej edycji systemu pod nazwą "Starter", co oznacza że producent będzie mógł sam zdecydować jaką wersję dostarczy razem ze sprzętem. Wersja "Starter" ma być dostępna jedynie w wersji 32-bitowej i pozbawiona zostanie m.in. Aero Glass, Taskbar Previews oraz Aero Peek.
Druga informacja również dotyczy wersji Starter Edition. Początkowo polityka Microsfotu przewidywała bardzo istotny spadek funkcjonalności najtańszej wersji systemu w stosunku do innych wersji polegające na tym, iż ilość jednocześnie uruchomionych aplikacji ostała ograniczona do trzech. Na szczęście Microsoft poszedł po rozum do głowy, i ograniczenie to nie będzie wprowadzone - co oznacza że przyszli użytkownicy Windows 7 Starter Edition będą mogli uruchomić naraz tyle aplikacji, na ile pozwoli im posiadany sprzęt.
Źródło: Link
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Sep 2009 11:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Jacek31 Poziom 18

|
29 Sep 2009 14:06 Re: Windows 7 Starter Edition - nowe informacje |
|
|
|
No a miałem zamiar kupić 7, ale widzę M$ znowu czaruje. Ich strata, taką podziwaczałą polityką podziału możliwości Wina na tych zamożnych i biednych tylko nagnają chętnych piratom.
|
|
| Back to top |
|
 |
timo66 Poziom 16

|
29 Sep 2009 14:38 Re: Windows 7 Starter Edition - nowe informacje |
|
|
|
| Belialek wrote: |
Początkowo polityka Microsfotu przewidywała bardzo istotny spadek funkcjonalności najtańszej wersji systemu w stosunku do innych wersji polegające na tym, iż ilość jednocześnie uruchomionych aplikacji ostała ograniczona do trzech. |
śmiech na sali :D
kolejny system który nie pozwoli wykorzystać w pełni zasobów komputera :|
|
|
| Back to top |
|
 |
Sumka18 Poziom 16

|
29 Sep 2009 14:46 Re: Windows 7 Starter Edition - nowe informacje |
|
|
|
Przestańcie się ekscytować ta wiadomość to jakiś fake jak system wyjdzie to przeczytasz co i jak na opakowaniu i będziesz wiedział w co inwestujesz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Iron Lord Poziom 8

|
29 Sep 2009 14:47 Re: Windows 7 Starter Edition - nowe informacje |
|
|
|
| Na szczęście Microsoft poszedł po rozum do głowy, i ograniczenie to nie będzie wprowadzone - co oznacza że przyszli użytkownicy Windows 7 Starter Edition będą mogli uruchomić naraz tyle aplikacji, na ile pozwoli im posiadany sprzęt. |
na szczescie nie, ale i tak nie spodziewalbym sie jakis rewelacji po takich informacjach...
|
|
| Back to top |
|
 |
konstantyno110 Poziom 19

|
29 Sep 2009 16:10 Re: Windows 7 Starter Edition - nowe informacje |
|
|
|
A ja już korzystam w windows 7 i muszę powiedzieć że są ogromne problemy ze sterownikami jak na razie nie ma kompatybilnych do modemów i reszty podzespołów PC-a
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Sep 2009 16:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
achtung882 Poziom 15

|
29 Sep 2009 16:28 Re: Windows 7 Starter Edition - nowe informacje |
|
|
|
Ja od czerwca albo od maja korzystam z 7, komputer ma rok i sterowniki są wszystko działa zero błędów! Super OS
|
|
| Back to top |
|
 |
Myrek1 Poziom 19

|
29 Sep 2009 16:50 Re: Windows 7 Starter Edition - nowe informacje |
|
|
|
O co wam chodzi, przecież to najtańsza, wersja Starter Windowsa. Trzeba się cieszyć, że jest wybór. Tak źle i tak nie dobrze...
Każdy normalny kupi wersję Home Premium lub wyższą.
| timo66 wrote: |
Początkowo polityka Microsfotu przewidywała bardzo istotny spadek funkcjonalności najtańszej wersji systemu w stosunku do innych wersji polegające na tym, iż ilość jednocześnie uruchomionych aplikacji ostała ograniczona do trzech. |
kolejny system który nie pozwoli wykorzystać w pełni zasobów komputera :| |
Umie kolega czytać ze zrozumieniem? Proszę nie wycinać informacji z kontekstu zdania. Przecież wyraźnie jest napisane:
| Quote: |
| Na szczęście Microsoft poszedł po rozum do głowy, i ograniczenie to nie będzie wprowadzone - co oznacza że przyszli użytkownicy Windows 7 Starter Edition będą mogli uruchomić naraz tyle aplikacji, na ile pozwoli im posiadany sprzęt. |
| A ja już korzystam w windows 7 i muszę powiedzieć że są ogromne problemy ze sterownikami jak na razie nie ma kompatybilnych do modemów i reszty podzespołów PC-a |
"Oczywiście", tyle że stery od Visty działają na 7. Po drugie tego systemu jeszcze oficjalnie NIE MA!
Poza tym jakoś ja i moi znajomi nie mają problemów z 7 RTM, trzeba tylko pomyśleć. Fakt, że mogą być problemy z jakimiś starymi modemami sprzed 10 lat, ale to inna bajka.
Mam laptopa, na którym była Vista. Podobno nie dało się mieć XP - miałem. Teraz "podobno" będą problemy ze sterownikami - mam 7 i wszystko chodzi, w dodatku mam wersję x64, więc teoretycznie większe problemy ze sprzętem.
Powtarzam - trzeba myśleć i poszukać sterowników po stronach producentów.
U mnie we wszystkich przypadkach chodzą sterowniki od Visty (bo 7 oficjalnie nie ma i niektórzy producenci, np HP czekaja do premiery na wypuszczenie sterów).
|
|
| Back to top |
|
 |
Scalak5 Poziom 17

|
29 Sep 2009 16:56 Re: Windows 7 Starter Edition - nowe informacje |
|
|
|
Ja posiadam Hp i router bezprzewodowy win 7 od czerwca wszystkie stery działają zero jakiś problemów.
|
|
| Back to top |
|
 |
timo66 Poziom 16

|
29 Sep 2009 17:41 Re: Windows 7 Starter Edition - nowe informacje |
|
|
|
| Myrek1 wrote: |
| timo66 wrote: |
kolejny system który nie pozwoli wykorzystać w pełni zasobów komputera :| |
Umie kolega czytać ze zrozumieniem? Proszę nie wycinać informacji z kontekstu zdania. Przecież wyraźnie jest napisane:
|
Gdyby Szanowny Kolega rozumiał słowa które czyta , to nie czepiał się byle zdania. Po pierwsze osoba wykazująca się odrobina inteligencji czyta najpierw perszy post , potem kolejne i ja nie widzę sensu powielania kolejny raz tych samych literek - tylko ujmuje sedno sprawy .
Odnośnie sterowników i nie działających podzespołów to ja myślałem jak już płace za system to mnie nie obchodzą sterowniki :cry:
Płace to wymagam :idea: Jak bym chciał instalować paczki to bym wybrał OS z pod Linuksa ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
xHaKeReK Poziom 16

|
29 Sep 2009 18:13 Re: Windows 7 Starter Edition - nowe informacje |
|
|
|
Ten tekst z uruchamianiem maksymalnie trzech aplikacji normalnie mnie zdruzgotał, kopara mi opadła:P Co do systemów operacyjnych to ostatni windows jakiego na oczy widziałem to xp jeszcze bez sp2, od tamtej pory zaczęła się przygoda z *nixami i tak już zostało. System na komputerze domowym od ponad dwóch lat, na laptopie był 1,5, potem laptopa sprzedałem, czasami tęsknie za kopaniem z nerwów w PC i patrzeniem jak jakiś wirus zabija w pamięci od razu po uruchomieniu pandę i inne antywirusy:) Linuksa powoli da się nauczyć do stopnia zaawansowanego i korzystać z niego na codzień, niestety to trochę trwa a każdy boi się nowości i instaluje dalej tego samego pirata po jakiejkolwiek pomyłce bądź gdy nie może sobie w coś pograć. Najlepsze jest to że jak znajomym instaluje np. XP to po instalacji motam się i nie mogę znaleść różnych rzeczy:)
|
|
| Back to top |
|
 |
Myrek1 Poziom 19

|
29 Sep 2009 18:49 Re: Windows 7 Starter Edition - nowe informacje |
|
|
|
[quote="timo66"]
Gdyby Szanowny Kolega rozumiał słowa które czyta , to nie czepiał się byle zdania. Po pierwsze osoba wykazująca się odrobina inteligencji czyta najpierw perszy post , potem kolejne i ja nie widzę sensu powielania kolejny raz tych samych literek - tylko ujmuje sedno sprawy .
Odnośnie sterowników i nie działających podzespołów to ja myślałem jak już płace za system to mnie nie obchodzą sterowniki :cry:
Płace to wymagam :idea: Jak bym chciał instalować paczki to bym wybrał OS z pod Linuksa ;) |
No to po co to ma znaczyć:
śmiech na sali Very Happy
kolejny system który nie pozwoli wykorzystać w pełni zasobów komputera Neutral |
Przecież cytat przez Pana podany jest nieprawdziwy, więc to co jest wyżej też jest nieprawdziwe (z tym śmiechem). Będzie można wykorzystać w pełni zasoby komputera. To tylko wersja TANIA, jeśli chce się zwykłej to kupuje się standardową czyli Home Premium.
Kupuje Pan system ze wszystkimi sterownikami? :D Jeszcze takiego nie stworzono! Od tego są repozytoria, Windows update itp no i rozum (czytaj google :D)
Windows 7 ma najwięcej wbudowanych sterowników ze wszystkich systemów M$.
Stery do HP pasuje (te od Visty), chodziło mi o oficjalne pod 7.
|
|
| Back to top |
|
 |
revolt Poziom 23

|
29 Sep 2009 19:41 Re: Windows 7 Starter Edition - nowe informacje |
|
|
|
| xHaKeReK wrote: |
| Ten tekst z uruchamianiem maksymalnie trzech aplikacji normalnie mnie zdruzgotał, kopara mi opadła:P Co do systemów operacyjnych to ostatni windows jakiego na oczy widziałem to xp jeszcze bez sp2, od tamtej pory zaczęła się przygoda z *nixami i tak już zostało. System na komputerze domowym od ponad dwóch lat, na laptopie był 1,5, potem laptopa sprzedałem, czasami tęsknie za kopaniem z nerwów w PC i patrzeniem jak jakiś wirus zabija w pamięci od razu po uruchomieniu pandę i inne antywirusy:) Linuksa powoli da się nauczyć do stopnia zaawansowanego i korzystać z niego na codzień, niestety to trochę trwa a każdy boi się nowości i instaluje dalej tego samego pirata po jakiejkolwiek pomyłce bądź gdy nie może sobie w coś pograć. Najlepsze jest to że jak znajomym instaluje np. XP to po instalacji motam się i nie mogę znaleść różnych rzeczy:) |
Normalnie urzekła mnie twoja historia i popłakałbym się ale NIE WNOSI ONA NIC DO TEMATU! KOMPLETIE NIC!
Dlatego wyznawcy (bo normalnych uźytkowników linuxa to się nie tyczy) Jedynego Słusznego Systemu właśnie rozbią złe PR linuxowi. Człowiek pierdnie przy włączonym windowsie a ci zaraz napiszą, że przy linuxie by nie śmierdziało.
Wracając do tematu - edycja starter jest dobrym pomysłem a bez ograniczeń jeszcze lepszym co jednak nie wszyscy potrafią pojąć. Niektórzy używają komputerów do jednej czynności jak np. pisanie i nie muszą uruchamiać miliona aplikacji w tle. Aktualnie posiadam eee901 (od stycznia) wykorzystywany wyłącznie do internetu i office i od samego początku nie było instalowane nic oprócz opery na dłuższy czas, tzn żadnych firewalli czy antywirusów i jakoś nie padło, zamuliło itp. Mi taka warsja starter bez żadnych bajerów jak najbardziej by starczyła i pewnie bym kupił.
PS. Temat jest o systemie którego nie ma na dobrą sprawę na rynku więc na lamentowanie o sterownikach jeszcze nie pora.
|
|
| Back to top |
|
 |
bialy20 Poziom 15

|
30 Sep 2009 12:20 Re: Windows 7 Starter Edition - nowe informacje |
|
|
|
Po co te nerwy??? Problem jest zupełnie gdzie indziej. W domu każdy niech sobie instaluje co zechce, jego sprawa! Ale co do firmy? Windows XP HE był tańszy, ale miał akurat ograniczenia funkcji sieciowych. Nie rozumiem, dlaczego nie ma systemu zoptymalizowanego do pracy biurowej, bez wodotrysków ale z funkcjonalnością funkcji sieciowych.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Sep 2009 12:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bajk Poziom 12

|
30 Sep 2009 12:23 Re: Windows 7 Starter Edition - nowe informacje |
|
|
|
| "Oczywiście", tyle że stery od Visty działają na 7. Po drugie tego systemu jeszcze oficjalnie NIE MA! |
1. ja miałem tak, że żeby zainstalować stery od visty musiałem odpalać instalator w trybie zgodności z vistą, bo inaczej 7 nie jest "suitable OS for this driver CD"
2. ten system jest oficjalnie i legalnie dostępny w wersji RTM już od miesiąca na MSDNie
|
|
| Back to top |
|
 |
Myrek1 Poziom 19

|
30 Sep 2009 12:35 Re: Windows 7 Starter Edition - nowe informacje |
|
|
|
[quote="bajk"]
2. ten system jest oficjalnie i legalnie dostępny w wersji RTM już od miesiąca na MSDNie |
Ale jego premiery jeszcze nie było! A wiem, że jest dostępny bo mam wersję PL RTM właśnie z tego źródła.
Ja na swoim Acer 5620G nic nie musiałem instalować w trybie zgodności, nawet softu Acera do obsługi kompa przewidzianego tylko pod Viste.
|
|
| Back to top |
|
 |