FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Elektro What to buy? -> Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego?
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#31 26 Jan 2012 04:04   

Re: Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego?

Kup używkę Bestera na miedzi nieraz się trafia na Aukcji, szukasz mma, mig, tig?
Back to top

grzegorzbr2
Poziom 10
Poziom 10

Post#32 29 Jan 2012 14:57   

Witam, poniżej 2000 zł nie kupisz nowego miga zwojonego miedzią [pierwotne i wtórne]
Back to top

rumcajsb
Poziom 3
Poziom 3

Post#33 29 Jan 2012 19:43   

witam
odnośnie uzwojeń optycznie można się pomylić. uzwojenia pierwotne to przeważnie drut o przekroju okrągłym i w większości miedziany. uzwojenia wtórne mogą być o przekroju okrągłym,płaskim lub kwadratu. końcówki uzwojeń są pobielane i może wydawać się ,że są aluminiowe choć i takie się zdarzają. Mam taką spawareczkę o max amperażu 125A i rzeczywiście nie daje się nią pracować w dłuższych cyklach. szybko się grzeje mimo dobrej wentylacji wymuszonej. jednak servis w pytaniu dotyczącym zastosowanych materiałów powinien się wypowiedzieć jednoznacznie i zgodnie z prawdą. jeśli wykonanie jest inne niż wynika z odpowiedzi proponuję reklamować produkt.
pozdrawiam
Back to top

lukasz.pachuta
Poziom 3
Poziom 3

Post#34 04 Feb 2012 16:04   

witam miałem robić miga ale całkiem przypadkiem trafia mi się ELECTRA BECKUM 200A czy warto coś takiego kupić czy nie zawracać tym sobie głowy jeśli ktoś z was ma takiego miga proszę o opinie z góry dziękuje
Back to top

rosck
Poziom 12
Poziom 12

Post#35 04 Feb 2012 16:42   

Nowe Bestery marketowe mają uzwojenie wtórne aluminiowe - mam nowego 1613 - kilka minut spawania i wyłącza się, pytałem w serwisie to stwierdzili, że marketowe tak mają i moge kupić nowy transformator za 980zł cały na miedzi...Spawarke kupiłem za 1700zł w autoryzowanym sklepie 2450zł
Back to top

lukasz.pachuta
Poziom 3
Poziom 3

Post#36 04 Feb 2012 16:46   

Dzieki za podpowiedz w sprawie bestera ale ja konkretnie zapytałem o Elektro Beckum 200A. Jeżeli ktoś cos wie to prosze o opinie na jego temat
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Feb 2012 16:46   

Back to top

unitra
Poziom 10
Poziom 10

Post#37 08 Feb 2012 04:35   

Do okazjonalnego spawania blach do 5mm kup najmniejszy żebyś nie stracił kręgosłupa jak przyjdzie ci go wnosić na piętro. Wystarczy 140A - 160A. XX temu kupiłem najtańszy migomat 160A i robiłem nim kompletne blacharki samochodowe . Wymieniłem jedynie uchwyt spawalniczy. Migomat ma ciężki transformator na miedzi i niestety nienajlepszy mechanizm posuwu drutu ale wszystko jest kwestią poznania możliwości własnego sprzętu. Migomat to proste urządzenie w którym liczy się przedewszytkim jakość uchwytu który zawsze można wymienić na lepszy.
Back to top

niedal
Poziom 9
Poziom 9

Post#38 13 Mar 2012 00:19   

Od kilku lat używam takiego migomatu http://www.ceneo.pl/1192932s
Kosztował chyba 1100zł, trafo alu.
Spawałem nim cienkie blachy jak również grube ok. 20 mm przy wykonywaniu łyżki do ładowarki. Nie mam zastrzeżeń do tego sprzętu.
W chwili obecnej nie mam wentylatora, bo ten który był uległ znacznej i głośnej destrukcji.

Kolega który w warsztacie ślusarskim miał jakiegoś Bestera, którego mu ukradli w tej chwili Ma Iskrovara 190 i spawając moim, również nie miał zastrzeżeń.

W przypadku tanich migomatów, trzeba zwrócić uwagę z jakiego materiału wykonany jest prowadnik elastyczny drutu od mechanizmu do rękojeści.
Ja wymieniałem na stalową linkę, bo na plastiku jaki był nie dało się spawać.
Back to top

wlatca_komaruf
Poziom 6
Poziom 6

Post#39 17 Mar 2012 22:53   

Z pierwszego linku wygląda ładnie, ale to ma spawać a nie wyglądać. Podajnik drutu niczym z chińskiej zabawki, nie wiem jak inni ale ja Ci tego nie polecam.
Link drugi- tam zapewne w tej chińszczyźnie podajnik podobny jak wyżej.
Link trzeci- DEDRA- miałem invertera z dedry... no właśnie miałem. W sumie to nadal mam bo wyrzucić szkoda a naprawy nikt się nie chce podjąć- chińszczyzna.
Ostatni link- tez pewnie chiński wyrób, ale chociaż ten podajnik wygląda lepiej, i zapewne lepiej działa. Osobiście miałem 2 migi, także z allegro i niestety musiałem kupić 3, którego używam do dzisiaj bez żadnych problemów. Jest to Bester 1801. Zakupiłem go w castoramie za 1800zl, w komplecie z jakąś maską, 5kg 0,8mm, reduktorem HERMANN (chyba). O parametrach nie będę pisał, bo to wszystko jest na necie.
Zastanów się czy nie warto dołożyć tej stówki i kupić coś bardziej pewnego, coś co będzie Ci służyć, a nie denerwować przy każdej próbie spawania.
Back to top

firepl
Poziom 2
Poziom 2

Post#40 17 Mar 2012 23:06   

Spawałem besterem 1801 kuzyn takiego ma i całkiem nieźle to szło. Niedługo pojadę do Castoramy zobaczyć ile tam kosztuje bo allegrowa cena niestety odstrasza. Wiem ze wszystkie tanie migi z allegro to hinole w czystej postaci i ich trwałość szału nie robi ale spawarka będzie używana max 3 lub 4 razy na miesiąc więc nie chce wydawać więcej niż 2 tys na komplet.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Mar 2012 23:06   

Back to top

wlatca_komaruf
Poziom 6
Poziom 6

Post#41 17 Mar 2012 23:16   

Kolego też chciałem zaoszczędzić i 1 miga kupiłem na allegro za 500zl, chiński badziew sklejał tylko puszki po konserwie. Sprzedałem ze stratą, dołożyłem i kupiłem einhella, bo większy, bo moc, bo opinia dobra (oczywiście wg sprzedawcy). Okazało się ze owszem fajny bo nowy ale co z tego raz spawa raz nie. Szarpał i skokowo podawał drut. Zakupiłem nową polska elektronikę do niego, myślałem że będzie lepiej, ale nie było. Sprzedałem znów dołożyłem i kupiłem 1801. Teraz spawanie to przyjemność, aby tylko CO2 było, drut i w miarę czysty materiał.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Mar 2012 23:16   

Back to top

extremeee
Poziom 5
Poziom 5

Post#42 10 Apr 2012 22:21   

Witam, interesuje mnie zakup miga ~160A, w castoramie sa bestery 1700s -z możliwościa pracyna 400V ~1400 zł.
Tyle ze jak to się ma do kwesti poruszonych tutaj wcześniej mianowicie trafo z elementami alu. W necie duzo informacji wzajemnie sie wykluczających. Czy ktoś posiada takie urządzenie i jest w stanie potwiedzić czy trafo jest miedziany czy Cu-Al ?

Dostałem dziś oficjalną odpowiedź z bestera:

"Transformator jest aluminiowy nawinięty w technologii grzebieniowej, co daje doskonałe chłodzenie.
Jego sprawności i żywotność w niczym nie odbiega od transformatorów miedzianych.

Best regards/Pozdrawiam

Lukasz Wardencki
Customer Service Centre
Lincoln Electric Bester Sp. z o.o."

a więc jednak alu ;)
Back to top

powa
Poziom 15
Poziom 15

Post#43 12 Apr 2012 16:16   

Obecnie dostępne migomaty do 2000 zł można podzielić na 3 grupy:
- chińskie i prawiechińskie migomaty "klasyczne": aluminiowe trafo, badziewny podajnik, syfiasty uchwyt - na plus to cena i gwarancja(a jak się skończy?) - spawanie tym to najczęściej udręka;
- chińskie migomaty inwertorowe: spawają zylion razy lepiej niż chińskie klasyczne, podajniki i uchwyty bez zmian, plusy jak wyżej - z tym że trudniej naprawić będzie, aczkolwiek podobno najczęściej padają klucze które wymienić można w sumie samemu;
- używany sprzęt klasyczny uznanych producentów: Lorch, Merkle, Ess, EWM, Fronius, Migatronic, Kemppi, Dalex, Rowac, Rehm, Ozas, Esab, Lincoln(ale ten prawdziwy), Miller(ten niebieski), Oerlikon czy Cloos lub Morelise. Sprzęty te najczęściej "gaszą na klacie" całość dokonań chińskich fabryk a spawanie sprawia przyjemność. Na minus to brak gwarancji - bo sprzęt używany.
Back to top

komatssu
Poziom 15
Poziom 15

Post#44 12 Apr 2012 16:53   

W znanym serwisie aukcyjnym A... można spotkać migomaty inwerterowe z lutospawaniem za 1500zł, brakuje tam informacji o producencie tych urządzeń. Podajnik w nich wygląda solidnie ("PROFESJONALNY"), ale gwarancja 12 mies to sporo mniej niż 3 lata za typowe chinlole w marketach budowlanych. Może robi je jakiś polski rzemiecha?
Back to top

norek
Poziom 15
Poziom 15

Post#45 16 Apr 2012 07:33   

Posiadam 1801 od 3mcy i polecam ten sprzęt bo jest wart swojej ceny,wcześniej posiadałem jakiś BASS POLSKA to był dopiero badziew totalny.
Back to top

extremeee
Poziom 5
Poziom 5

Post#46 17 Apr 2012 19:40   

A czy ktoś z posiadaczy Besterów spawa drutem samoosłonowym Innershield ?
Jakie rezultaty ?
Czy przy kupnie sprawarki części które należy wymienić do spawania samoosłonowym znajdują się w opakowaniu (rolka do podajnika oraz końcówka do uchwytu) ?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Elektro What to buy? -> Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego?
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Jaki migomat kupić do 1500zł? (3)
Migomat BT GW 150 przerywa w trakcie spawania (9)
Jaki migomat kupić ? (4)
Migomat z funkcją spawania elektrodą (11)
Migomat pryska podczas spawania (81)
Jaki Migomat kupić migomat jakiej firmy i jaki model (9)
Migomat Bester - jaki do spawania prętów 6-10mm (2)
Jaki migomat głównie do spawania aluminium. (10)
Migomat do spawania ogrodzen ESAB LAH 500 (1)
Migomat do spawania podłogi w 126p, nadkoli i klatki (4)

Page generation time: 0.104 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed