| Author |
Mr.K Poziom 18

|
26 Jan 2012 04:04 Re: Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? |
|
|
|
Kup używkę Bestera na miedzi nieraz się trafia na Aukcji, szukasz mma, mig, tig?
|
|
| Back to top |
|
 |
grzegorzbr2 Poziom 10

|
29 Jan 2012 14:57 Re: Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? |
|
|
|
Witam, poniżej 2000 zł nie kupisz nowego miga zwojonego miedzią [pierwotne i wtórne]
|
|
| Back to top |
|
 |
rumcajsb Poziom 3

|
29 Jan 2012 19:43 Re: Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? |
|
|
|
witam
odnośnie uzwojeń optycznie można się pomylić. uzwojenia pierwotne to przeważnie drut o przekroju okrągłym i w większości miedziany. uzwojenia wtórne mogą być o przekroju okrągłym,płaskim lub kwadratu. końcówki uzwojeń są pobielane i może wydawać się ,że są aluminiowe choć i takie się zdarzają. Mam taką spawareczkę o max amperażu 125A i rzeczywiście nie daje się nią pracować w dłuższych cyklach. szybko się grzeje mimo dobrej wentylacji wymuszonej. jednak servis w pytaniu dotyczącym zastosowanych materiałów powinien się wypowiedzieć jednoznacznie i zgodnie z prawdą. jeśli wykonanie jest inne niż wynika z odpowiedzi proponuję reklamować produkt.
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
lukasz.pachuta Poziom 3

|
04 Feb 2012 16:04 Re: Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? |
|
|
|
witam miałem robić miga ale całkiem przypadkiem trafia mi się ELECTRA BECKUM 200A czy warto coś takiego kupić czy nie zawracać tym sobie głowy jeśli ktoś z was ma takiego miga proszę o opinie z góry dziękuje
|
|
| Back to top |
|
 |
rosck Poziom 12

|
04 Feb 2012 16:42 Re: Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? |
|
|
|
Nowe Bestery marketowe mają uzwojenie wtórne aluminiowe - mam nowego 1613 - kilka minut spawania i wyłącza się, pytałem w serwisie to stwierdzili, że marketowe tak mają i moge kupić nowy transformator za 980zł cały na miedzi...Spawarke kupiłem za 1700zł w autoryzowanym sklepie 2450zł
|
|
| Back to top |
|
 |
lukasz.pachuta Poziom 3

|
04 Feb 2012 16:46 Re: Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? |
|
|
|
Dzieki za podpowiedz w sprawie bestera ale ja konkretnie zapytałem o Elektro Beckum 200A. Jeżeli ktoś cos wie to prosze o opinie na jego temat
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Feb 2012 16:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
unitra Poziom 10

|
08 Feb 2012 04:35 Re: Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? |
|
|
|
Do okazjonalnego spawania blach do 5mm kup najmniejszy żebyś nie stracił kręgosłupa jak przyjdzie ci go wnosić na piętro. Wystarczy 140A - 160A. XX temu kupiłem najtańszy migomat 160A i robiłem nim kompletne blacharki samochodowe . Wymieniłem jedynie uchwyt spawalniczy. Migomat ma ciężki transformator na miedzi i niestety nienajlepszy mechanizm posuwu drutu ale wszystko jest kwestią poznania możliwości własnego sprzętu. Migomat to proste urządzenie w którym liczy się przedewszytkim jakość uchwytu który zawsze można wymienić na lepszy.
|
|
| Back to top |
|
 |
niedal Poziom 9

|
13 Mar 2012 00:19 Re: Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? |
|
|
|
Od kilku lat używam takiego migomatu http://www.ceneo.pl/1192932s
Kosztował chyba 1100zł, trafo alu.
Spawałem nim cienkie blachy jak również grube ok. 20 mm przy wykonywaniu łyżki do ładowarki. Nie mam zastrzeżeń do tego sprzętu.
W chwili obecnej nie mam wentylatora, bo ten który był uległ znacznej i głośnej destrukcji.
Kolega który w warsztacie ślusarskim miał jakiegoś Bestera, którego mu ukradli w tej chwili Ma Iskrovara 190 i spawając moim, również nie miał zastrzeżeń.
W przypadku tanich migomatów, trzeba zwrócić uwagę z jakiego materiału wykonany jest prowadnik elastyczny drutu od mechanizmu do rękojeści.
Ja wymieniałem na stalową linkę, bo na plastiku jaki był nie dało się spawać.
|
|
| Back to top |
|
 |
wlatca_komaruf Poziom 6

|
17 Mar 2012 22:53 Re: Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? |
|
|
|
Z pierwszego linku wygląda ładnie, ale to ma spawać a nie wyglądać. Podajnik drutu niczym z chińskiej zabawki, nie wiem jak inni ale ja Ci tego nie polecam.
Link drugi- tam zapewne w tej chińszczyźnie podajnik podobny jak wyżej.
Link trzeci- DEDRA- miałem invertera z dedry... no właśnie miałem. W sumie to nadal mam bo wyrzucić szkoda a naprawy nikt się nie chce podjąć- chińszczyzna.
Ostatni link- tez pewnie chiński wyrób, ale chociaż ten podajnik wygląda lepiej, i zapewne lepiej działa. Osobiście miałem 2 migi, także z allegro i niestety musiałem kupić 3, którego używam do dzisiaj bez żadnych problemów. Jest to Bester 1801. Zakupiłem go w castoramie za 1800zl, w komplecie z jakąś maską, 5kg 0,8mm, reduktorem HERMANN (chyba). O parametrach nie będę pisał, bo to wszystko jest na necie.
Zastanów się czy nie warto dołożyć tej stówki i kupić coś bardziej pewnego, coś co będzie Ci służyć, a nie denerwować przy każdej próbie spawania.
|
|
| Back to top |
|
 |
firepl Poziom 2

|
17 Mar 2012 23:06 Re: Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? |
|
|
|
Spawałem besterem 1801 kuzyn takiego ma i całkiem nieźle to szło. Niedługo pojadę do Castoramy zobaczyć ile tam kosztuje bo allegrowa cena niestety odstrasza. Wiem ze wszystkie tanie migi z allegro to hinole w czystej postaci i ich trwałość szału nie robi ale spawarka będzie używana max 3 lub 4 razy na miesiąc więc nie chce wydawać więcej niż 2 tys na komplet.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Mar 2012 23:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wlatca_komaruf Poziom 6

|
17 Mar 2012 23:16 Re: Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? |
|
|
|
Kolego też chciałem zaoszczędzić i 1 miga kupiłem na allegro za 500zl, chiński badziew sklejał tylko puszki po konserwie. Sprzedałem ze stratą, dołożyłem i kupiłem einhella, bo większy, bo moc, bo opinia dobra (oczywiście wg sprzedawcy). Okazało się ze owszem fajny bo nowy ale co z tego raz spawa raz nie. Szarpał i skokowo podawał drut. Zakupiłem nową polska elektronikę do niego, myślałem że będzie lepiej, ale nie było. Sprzedałem znów dołożyłem i kupiłem 1801. Teraz spawanie to przyjemność, aby tylko CO2 było, drut i w miarę czysty materiał.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Mar 2012 23:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
extremeee Poziom 5

|
10 Apr 2012 22:21 Re: Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? |
|
|
|
Witam, interesuje mnie zakup miga ~160A, w castoramie sa bestery 1700s -z możliwościa pracyna 400V ~1400 zł.
Tyle ze jak to się ma do kwesti poruszonych tutaj wcześniej mianowicie trafo z elementami alu. W necie duzo informacji wzajemnie sie wykluczających. Czy ktoś posiada takie urządzenie i jest w stanie potwiedzić czy trafo jest miedziany czy Cu-Al ?
Dostałem dziś oficjalną odpowiedź z bestera:
"Transformator jest aluminiowy nawinięty w technologii grzebieniowej, co daje doskonałe chłodzenie.
Jego sprawności i żywotność w niczym nie odbiega od transformatorów miedzianych.
Best regards/Pozdrawiam
Lukasz Wardencki
Customer Service Centre
Lincoln Electric Bester Sp. z o.o."
a więc jednak alu ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
powa Poziom 15

|
12 Apr 2012 16:16 Re: Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? |
|
|
|
Obecnie dostępne migomaty do 2000 zł można podzielić na 3 grupy:
- chińskie i prawiechińskie migomaty "klasyczne": aluminiowe trafo, badziewny podajnik, syfiasty uchwyt - na plus to cena i gwarancja(a jak się skończy?) - spawanie tym to najczęściej udręka;
- chińskie migomaty inwertorowe: spawają zylion razy lepiej niż chińskie klasyczne, podajniki i uchwyty bez zmian, plusy jak wyżej - z tym że trudniej naprawić będzie, aczkolwiek podobno najczęściej padają klucze które wymienić można w sumie samemu;
- używany sprzęt klasyczny uznanych producentów: Lorch, Merkle, Ess, EWM, Fronius, Migatronic, Kemppi, Dalex, Rowac, Rehm, Ozas, Esab, Lincoln(ale ten prawdziwy), Miller(ten niebieski), Oerlikon czy Cloos lub Morelise. Sprzęty te najczęściej "gaszą na klacie" całość dokonań chińskich fabryk a spawanie sprawia przyjemność. Na minus to brak gwarancji - bo sprzęt używany.
|
|
| Back to top |
|
 |
komatssu Poziom 15

|
12 Apr 2012 16:53 Re: Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? |
|
|
|
W znanym serwisie aukcyjnym A... można spotkać migomaty inwerterowe z lutospawaniem za 1500zł, brakuje tam informacji o producencie tych urządzeń. Podajnik w nich wygląda solidnie ("PROFESJONALNY"), ale gwarancja 12 mies to sporo mniej niż 3 lata za typowe chinlole w marketach budowlanych. Może robi je jakiś polski rzemiecha?
|
|
| Back to top |
|
 |
norek Poziom 15

|
16 Apr 2012 07:33 Re: Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? |
|
|
|
Posiadam 1801 od 3mcy i polecam ten sprzęt bo jest wart swojej ceny,wcześniej posiadałem jakiś BASS POLSKA to był dopiero badziew totalny.
|
|
| Back to top |
|
 |
extremeee Poziom 5

|
17 Apr 2012 19:40 Re: Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? |
|
|
|
A czy ktoś z posiadaczy Besterów spawa drutem samoosłonowym Innershield ?
Jakie rezultaty ?
Czy przy kupnie sprawarki części które należy wymienić do spawania samoosłonowym znajdują się w opakowaniu (rolka do podajnika oraz końcówka do uchwytu) ?
|
|
| Back to top |
|
 |