| Author |
Sl4uGh7eR Poziom 11

|
02 Oct 2009 14:58 Subiekt GT Kasiarz GT Posnet Temo i Windows Vista |
|
|
|
Witam, mam taki dziwny problem z podpięciem drukarki w Kasiarzu. Sterowniki działają OK, program Temo USB Test przechodzi bez problemu. W Kasiarzu gdy sprawdzam połączenie, ustawiam port kom, stawki PTU a Kasiarz wywala Błąd COM: 80004002. Co poradzić z tym fantem? Dodam że mam pakiet 1.18. Pozdrawiam i czekam na jakąkolwiek pomoc :)
EDIT:
"Błąd COM: 80004002 - taki interfejs nie jest obsługiwany"
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Oct 2009 14:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
oleq_30 Poziom 21

|
|
| Back to top |
|
 |
Sl4uGh7eR Poziom 11

|
03 Oct 2009 12:39 Re: Subiekt GT Kasiarz GT Posnet Temo i Windows Vista |
|
|
|
Łączę się kablem USB. instaluje mi Port COM4 na Posnet Temo. Co do linka to czytałem już wiele. Ponoć jest to problem z plikiem comcat.dll. Panowie z Insert nie potrafili mi wczoraj pomóc, będę ich jeszcze męczył w poniedziałek.
Co dziwne, nawet jak nie podłącze drukarki do kompa, wyskakuje mi identyczny błąd podczas próby nawiązania połączenia. A połączenie jak najbardziej jest ok.
|
|
| Back to top |
|
 |
oleq_30 Poziom 21

|
04 Oct 2009 18:01 Re: Subiekt GT Kasiarz GT Posnet Temo i Windows Vista |
|
|
|
z tej strony http://symplex.pl/ sciagnij program demo Small Biznes w zakładce miesiące/drukarki/drukarka fiskalna zainstaluj swoją o w parametry spróbuj transmisji ( ustaw na COM4win) bedziemy wiedzieć czy problem jest po stronie programu czy systemu czy sterownika
Dlaczego korzystasz z USB a nie interfejsu RS232 ? spróbuj po kablu rs-owym
Sterowniki spróbuj pobrać ze strony producenta.
Rozumiem że aktywowałeś tryb USB w drukarce ? Jeżeli nie to dosyłam na stronę 41 instrukcji obsługi .
|
|
| Back to top |
|
 |
Sl4uGh7eR Poziom 11

|
05 Oct 2009 12:34 Re: Subiekt GT Kasiarz GT Posnet Temo i Windows Vista |
|
|
|
Zaraz sprawdzę to demko. Problem w tym że przeinstalowałem system i po przeinstalowaniu drukarka już nie działa. Poprzednio też była Vista.
Dodano po 10 [minuty]:
OK. W Small Business ładnie się łączy z Drukarką. Problem leży po stronie Inserta. Dzięki za pomoc, teraz muszę męczyć obsługę Inserta. No chyba że masz Olq jakieś podpowiedzi gdzie teraz szukać problemu?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Oct 2009 12:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
oleq_30 Poziom 21

|
05 Oct 2009 19:44 Re: Subiekt GT Kasiarz GT Posnet Temo i Windows Vista |
|
|
|
Jeszcze raz spytam dlaczego nie łączysz się z kasą po rs232 tylko po USB ?
To jest cały urok Inserta i nie lubię serii Subiekt GT tylko wolę Small Biznesa doradzić klientowi , Insert nie wiem czy ci coś pomoże.
|
|
| Back to top |
|
 |
Sl4uGh7eR Poziom 11

|
05 Oct 2009 19:56 Re: Subiekt GT Kasiarz GT Posnet Temo i Windows Vista |
|
|
|
Łączę się po USB bo drukarka ma interfejs USB. Przez ponad rok nigdy mi to nie sprawiało problemów. Dopiero po przeinstalowaniu systemu mam problem z łącznością w Insercie. Laptop nie ma RS'a więc musiałbym szukać emu na USB.
|
|
| Back to top |
|
 |
oleq_30 Poziom 21

|
05 Oct 2009 20:29 Re: Subiekt GT Kasiarz GT Posnet Temo i Windows Vista |
|
|
|
Rozumiem że aktywowałeś tryb USB w drukarce ? Jeżeli nie to dosyłam na stronę 41 instrukcji obsługi .
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Oct 2009 20:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Sl4uGh7eR Poziom 11

|
05 Oct 2009 23:55 Re: Subiekt GT Kasiarz GT Posnet Temo i Windows Vista |
|
|
|
Drukarka w programie Small Biznes działa bez problemu. Działała przed reinstalacją systemu. Nie działa teraz pod subiektem... Tryb USB mam włączony od ponad roku od kiedy to prowadzimy działalność.
|
|
| Back to top |
|
 |
kkf Poziom 11

|
05 Nov 2009 14:21 Re: Subiekt GT Kasiarz GT Posnet Temo i Windows Vista |
|
|
|
miałem ten sam problem podczas łączenia przez port com. zachciało mi się aktualizacji sterowników inserta i od tej pory kicha i ten komunikat, odinstalowywałem te sterowniki i instalowałem starsze wersje- nic nie pomogło, pod symplexem oczywiscie jest ok. drukarka, próbowałem kilka kabelków. ten sam komunikat daje także po wybraniu innych drukarek i na innych portach com, przypuszczam że ostatni sterownik inserta coś zamieszał - pytanie jak to odkręcić? Windows XP, subiekt 1.16
okazało się że winny był plik Comctl32
opis problemu na:
http://support.microsoft.com/?kbid=884883
należy zainstalować łatkę (w moim przypadku nie było to takie proste, bo windows krzyczał, że jest nowszy service pack i jest niepotrzebna, musiałem ręcznie podmienić plik Comctl32 na późniejszą wersję, windows się ze 3 razy jeszcze zburzył, explorer zrestartował przy ponownym uruchamianiu, ale w końcu wszystko poszło.
prawdopodobnie aktualizacja inserta korzysta ze starej wersji pliku i podmienia plik właściwy na stary - co może powodować takie chece.
|
|
| Back to top |
|
 |