| Author |
cwirekns Poziom 13

|
03 Oct 2009 00:44 Netia 6mb na linii TPSA... |
|
|
|
Witam, obecnie posiadam multipakiet TP (internet 512 + TV), chcę przesjść do netii na ofertę 6mb, czy posiadając takie statystyki jak te przedstawione poniżej mam na to szansę? Nie wiem jak rozumieć te parametry - interenet niby mam 512 ale wartości poniżej są juz chyba dla pobierania 4640Kb/s... Czy ktoś mógłby mi pomóc i mniej więcej określić czy te 6Mb będzie działać. Pozdrawiam.
Status linii ADSL Podniesiony
Standard ADSL G992_5_A
Szybkość wysyłania 160 Kb/s (Intlv[LP0])
Szybkość pobierania 4640 Kb/s (Intlv[LP0])
Tłumienie Bliski koniec: 23.9 (dB)
Odległy koniec: 11.5 (dB)
Sygnał/Szum Bliski koniec: 25 (dB)
Odległy koniec: 34 (dB)
Liczba błędnych pakietów 0
Firmware 0xe15080a
Błędne sek. w okresie 15 min 0
Błędy CRC 0
Błędne sek. w okresie 1 dnia 0
|
|
| Back to top |
|
 |
hondabeast Poziom 9

|
03 Oct 2009 09:53 Re: Netia 6mb na linii TPSA... |
|
|
|
Zadzwoń do tp i się spytaj czy centrala da rade obsługiwać aż 6 mb.
Dodano po 33 [sekundy]:
Zadzwoń do tp i się spytaj czy centrala da rade obsługiwać aż 6 mb.
|
|
| Back to top |
|
 |
cwirekns Poziom 13

|
03 Oct 2009 09:56 Re: Netia 6mb na linii TPSA... |
|
|
|
Mieszkam w Nowym Sączu, wiec aż taka wieś to nie jest i 6 mb mają w ofercie tylko chodzi mi o to czy patrząc na parametry linii można już coś powiedzieć czy są szanse czy ewidentnie np widać że nie będzie to możliwe...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Oct 2009 09:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
hondabeast Poziom 9

|
|
| Back to top |
|
 |
irekr Poziom 24

|
03 Oct 2009 10:33 Re: Netia 6mb na linii TPSA... |
|
|
|
Pamiętaj że Netia to "Anex B" a nie "Anex A" jak w TP. To "trochę" inne technologie...
Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Problem polega na tym czy Twoja linia jest linia naturalną na całej długości czy "przechodzi po drodze" przez szafę ONU. TPSA jak "przekazuje klienta" do konkurencji to przekazuje "z dobrem inwentarza" czyli z zestawionym naturalnym łączem pomiędzy abonentem a szafą dostępową Netii. Nieznany jest stan tej linii a nikt zgadywać nie będzie. Jeżeli linia "jest naturalna" na całej długości" to Netia na 6 Mbs powinna działać, podobnie jak videostrada z TPSA. Natomiast jeżeli jest po drodze ONU to może być z tym kłopot.
Ciekaw jestem czy szanowna Netia sprawdziła parametry toru pod kątem własnej transmisji. W takich firmach jak Netia obowiązuje nieco inne standardy i Dział Sprzedaży jest zainteresowany tylko sprzedażą usługi (od tego maja płacone) a potem technika Netii się buja z problemem. Oczywiście klient jest na tym do tyłu, bo usługa raz działa a raz nie, są ciągłe przepychanki, typu "to nie my, to ONI".
Masz może kogoś znajomego w Twojej okolicy, kto ma podobne warunki i działa mu Netia?
|
|
| Back to top |
|
 |
terrade Poziom 22

|
03 Oct 2009 13:37 Re: Netia 6mb na linii TPSA... |
|
|
|
| irekr wrote: |
| Pamiętaj że Netia to "Anex B" a nie "Anex A" jak w TP. |
Moja Netia ma Annex A i bodajże wszystkie na liniach TP mają A, a jedynie te na liniach Netii (ale nie kupionych w TP - LLU) mają B.
@cwirekns: "Standard ADSL G992_5_A" oznacza że już masz ADSL2+ i na tych parametrach bez problemu ruszy 6 Mb/s (w tej chwili masz ok.3,8 Mb/s, ale większość jest dla TV). Ale wstrzymaj się do 10.10.09, bo na ten dzień są opóźnione nowe promocje TP i może będziesz chciał 10 Mb/s, które też ruszy. Jeśli zaś masz do wyboru LLU, to bierz 8 Mb/s w ofercie dla firm bez ogranicznika (niektórzy w ten sposób mają 20 Mb/s za 79zł/miesiąc). Twoja linia jest lepsza niż moja, a ja na swojej niemal mogę wyciągnąć 16 Mb/s (ale nie zaryzykuję rwania).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Oct 2009 13:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
michcio Poziom 22

|
03 Oct 2009 17:02 Re: Netia 6mb na linii TPSA... |
|
|
|
Annex B jest dla linii ISDN. A Internet od Netii na linii TP to zwykły POTS.
Nie ma znaczenia centrala (a właściwie DLSam), bo DSLaam jest urządzeniem ADSL, czyli standardowo każdy obsługuje przynajmniej 8 Mb/s. To kluczowe znaczenie ma jakość toru (linii) do abonenta, która zależy m. in. od jej długości.
Na podanych parametrach 6 Mb/s myślę, że ma szansę działać. Jak nie będzie, to trudno, zmienisz na wolniejszy.
|
|
| Back to top |
|
 |
cwirekns Poziom 13

|
03 Oct 2009 23:35 Re: Netia 6mb na linii TPSA... |
|
|
|
Dzięki za wszelkie odpowiedzi na mój post. Trochę wyjaśniła mi się dzis sprawa:
1. Poszedłem do TP i wg nich 6 mb spokojnie ruszy bo centrale mam blisko domu, i przy mnie facet zadzwonił do jakiegos swojego "technika" który chwilowo przydzielił mi 6mb i ponoć wszystko było ok, więc z linią chyba nie powinno być problemu, lecz pojawił się on gdzie indziej...
2. ... w salonie Netii powiedzieli to dobrze, że w TP potwierdzili że moja linia zadziała na 6mb lecz problem w tym ze oni nie są pewni czy będą w stanie przydzielić mi aż tyle, i zaproponował żeby najpierw podpisać umowę na 2mb i jeśli wszystko będzie ok to mogę dzwonić juz w pierwszym miesiącu i prosić o zmiane taryfy na 6mb (ponoć wszystko za darmo). Jednym słowem - chcą podpisać umowę na to co są pewni że będzie działać, czyli 2mb - a 6mb jeśli będzie możliwe to mi wlączą...
więc niestety nadal nie wiem dokladnie na czym stoję...
|
|
| Back to top |
|
 |
terrade Poziom 22

|
04 Oct 2009 14:42 Re: Netia 6mb na linii TPSA... |
|
|
|
Czy to będzie za darmo to nie wiem, migracja jest za darmo, ale czy na pewno załapiesz się na promocję (o to się pytaj)?
A co do tych 2 Mb/s to TPSA może odpisać Netii (liczne przypadki z forów), że nie możesz 6-ciu (mimo że możesz 10), a wtedy na net poczekasz tyle, że ho ho. Wrócisz więc do TP, a tam się okaże że możesz mieć 10.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Oct 2009 14:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Accent Poziom 13

|
14 Oct 2009 13:53 Re: Netia 6mb na linii TPSA... |
|
|
|
A brał teraz ktoś 8 MB przez LLU, a najlepiej w Chorzowie ? Ile się czeka na przepięcie do DSLAM'a Netii w tym przypaku. Czytalem ze TP ma na uwolnienie lini 30 dni i tyle wlasnie to zazwyczaj trwa. Ma ktoś jakieś świeże doświadczenia w tym temacie ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Accent Poziom 13

|
15 Oct 2009 11:11 Re: Netia 6mb na linii TPSA... |
|
|
|
A brał ktoś w ogole Internet bez telefonu przez LLU. Zastanawie mnie nadal ile sie czeka na przepiecie lini przez TP? Babka na infolini twierdzi ze 48 godzin, bo TP ma 22 dni na t,o a oni wcześniej wysyłaja dokumenty zeby to 22 dni minęło w granicach np starej umowy na neo. Ale nie wiem jak to jest w rzeczywistości.
|
|
| Back to top |
|
 |
szaleniec Poziom 23

|
15 Oct 2009 13:27 Re: Netia 6mb na linii TPSA... |
|
|
|
| michcio wrote: |
| Annex B jest dla linii ISDN. A Internet od Netii na linii TP to zwykły POTS. |
Nieprawda. Są operatorzy stosujący Annex B na łączach "analogowych".
btw, nie myl terminologii, POTS to usługa telefoniczna
Plain
Old
Telephone
Service
|
|
| Back to top |
|
 |
Darrieus Poziom 23

|
15 Oct 2009 15:35 Re: Netia 6mb na linii TPSA... |
|
|
|
| Quote: |
| Są operatorzy stosujący Annex B na łączach "analogowych". |
Np. Dialog na swoich liniach, normalnie mam analogową linie, 10 letni telefon analogowy ;) i DSL z Annex B.
|
|
| Back to top |
|
 |
Accent Poziom 13

|
15 Oct 2009 18:05 Re: Netia 6mb na linii TPSA... |
|
|
|
A ja sie dzisiaj dowiedzialem na infolini ze Netia obecnie nawet na swoich liniach ma Annex A co ciekawe.
A z innej beczki ma ktos Netie 4Mb LLU na lini TP? A jak ktoś ma to niech napisze jak to chodzi.
|
|
| Back to top |
|
 |