| Author |
Trok Poziom 5

|
08 Oct 2009 16:57 Ból oczu od monitora, problem ze sprzętem? |
|
|
|
Witam, od jakiegoś czasu zauważyłem, że mój monitor jakoś dziwnie działa. Bolą mnie od niego oczy, wszystko jest takie niewyraźne i mam wrażenie, że minimalnie mruży. Bardzo rażą po oczach kolory takie jak biały czy czerwony. Czytanie tekstu na białym tle jest strasznie uciążliwe. Najpierw myślałem, że to tylko złudzenie, ale kiedy i mój kolega potwierdził, że ma takie same spostrzeżenie jak ja to utwierdziłem się w przekonaniu, że jest coś nie tak. Ciekawe jest też to, że problem ten zaczął dawać o sobie znać po zabawach z Linuksem Gentoo, a konkretnie po próbach ustawienia odpowiedniej konfiguracji w xorg.conf czyli pliku konfiguracyjnym dla X'window. Podejrzewałem też, że może to wina kabla DVI więc go wymieniłem na zwykły, ale było jeszcze gorzej.
Monitor: LCD NEC MultSync 1770GX 17". Mam go około 3 lat tak jak cały komputer.
Wymieniłem wczoraj kartę NVIDIA 7300GS na ASUS 9600GSO z chipsetem NVIDII i nadal problem występuje. Wcześniej podłączyłem monitor do laptopa i miałem wrażenie, że jest normalnie chociaż trudno było to jednoznacznie określić. Czyściłem dokładnie części w komputerze, które były zakurzone, ale i to nie pomogło. Z ustawieniami i wszelkiego rodzaju programami do ustawienia odpowiednich opcji, kolorów itd. dla monitora bawiłem się już naprawdę sporo, ale to nie wina ustawień. Ja stawiam na problem ze sprzętem, dlatego zwracam się właśnie do was o pomoc drodzy użytkownicy tego forum.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
| Moderated by jankolo: |
| Temat zdublowany |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Oct 2009 16:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
the-parkour Poziom 16

|
08 Oct 2009 17:10 Re: Ból oczu od monitora, problem ze sprzętem? |
|
|
|
Jaką Masz ustawioną częstotliwość odświeżania ? jak daleko siedzisz od tego monitora?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Oct 2009 17:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
DeDua Poziom 16

|
08 Oct 2009 17:32 Re: Ból oczu od monitora, problem ze sprzętem? |
|
|
|
Kwestia leży po stronie ustawień odświeżania monitora i ustawień jasności, kontrastu. Przy LCD raczej za wiele nie poustawiasz bo są tak robione że mają odświeżanie na 60 Hz, natomiast możesz pozmieniać parametry samego monitora i to powinno pomóc. Poza tym za blisko monitora siedzieć też nie można, szczególnie nie można pozwolić by słońce lub inne źródło światła przeszkadzało ci w patrzeniu na monitor.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Oct 2009 17:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Trok Poziom 5

|
08 Oct 2009 17:42 Re: Ból oczu od monitora, problem ze sprzętem? |
|
|
|
Odświerzanie monitora rzeczywiście mam ustawione na 60Hz. Ustawienia mam napewno dobre. Moja odległość od monitora to około 60-100cm. A jak wytłumaczycie mi fakt, że i mi i mojemu koledze następnego dnia po takim zachowaniu monitora zaczęły łzawić oczy po ~20minutach siedzenia przy komputerze? Zresztą na innych monitorach nie mam problemu z czytaniem ani bólem oczu...
|
|
| Back to top |
|
 |