| Author |
lesio84 Poziom 7

|
08 Oct 2009 18:11 Ir2110 jakim sygnałem może być sterowany? |
|
|
|
hej To pytanie już było ale nie pozwoliło mi to zrozumieć do końca jakie mają być sygnały na wejścia Lin i Hin. Czy to muszą być takie same ale odwrócone względem siebie czy też mogą być różne? Buduję przetwornice Dc/Dc ok 60W i mam teraz problem z sterownikiem do tranzystorów mosfet. Przeczytałem już kilkanaście artykułów i dopiero teraz zaczyna mi się wydawać, że układ ir2110 może się do tego nie nadawać i wcale nie chodzi mi o to że jest głównie stosowany do silników i układów wysokiej mocy.Mam parę pytań
Czy mogę dać dla układu ir2110 na nóżkę Vdd 5 V, a na Vcc 12V i czy wtedy będzie można dawać sygnał pwm bezpośrednio z uC przez rezystor? Czy sygnał pwm może być o różnym wypełnieniu i/lub rożnej częstotliwości dla Hin i Lin? Dzięki za każdą pomoc i jak bym umieścił temat w złym dziale dajcie znać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Oct 2009 18:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
-RoMan- Poziom 25

|
08 Oct 2009 18:16 Re: Ir2110 jakim sygnałem może być sterowany? |
|
|
|
Ale pojęcia low-side i high-side są dla Ciebie zrozumiałe?
Co do reszty - tak, możesz logikę (Vdd) zasilać 5V a driver (Vcc) 12V. Rezystor nie jest potrzebny. I możesz zasilać oba wejścia całkowicie różnymi sygnałami.
|
|
| Back to top |
|
 |
lesio84 Poziom 7

|
08 Oct 2009 18:35 Re: Ir2110 jakim sygnałem może być sterowany? |
|
|
|
Ooo dzięki za szybką odpowiedź. Zrobiłem taki schemacik przetwornicy
I tam mam dwa mosfety. T2 ma kilka razy na sekundę być rozłączony żeby zmierzyć napięcie rozwarcia na fotoogniwie. A T1 ma mieć zmienne wypełnienie o znacznie wyższej częstotliwości. No i właśnie stąd moje pytanie. Czy to zadziała. A co do pojęć wydaje mi się że odnoszą się do tranzystorów High-side to ten sterowany sygnałem Hin i ten drugi odpowiednio. Ale jeszcze sprawdzę:)
Już widzę, że się mylę
|
|
| Back to top |
|
 |
-RoMan- Poziom 25

|
08 Oct 2009 19:04 Re: Ir2110 jakim sygnałem może być sterowany? |
|
|
|
Ale co tam robi ten kondensator C1? Lubisz zapach palonego krzemu?
T1 sterujesz driverem low-side, T2 driverem high-side. Nie da się rozłączać tranzystora T2 kilka razy na sekundę - on musi pracować ze znacznie wyższą częstotliwością, jeśli układ bootstrap ma działać.
|
|
| Back to top |
|
 |
lesio84 Poziom 7

|
08 Oct 2009 19:24 Re: Ir2110 jakim sygnałem może być sterowany? |
|
|
|
To jest przetwornica impulsowa. Ten kondensator powinien tam być wziąłem to między innymi z Edw. No chyba, że to przez ten T2 bo tam tego nie było. Można to jakoś zrobić żeby ten tranzystor T2 był rozłączany kilka razy na sekundę? Bo zbyt duża częstotliwość rozłączania może spowodować duży spadek wydajności przetwornicy. Czy się mylę?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Oct 2009 19:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
-RoMan- Poziom 25

|
08 Oct 2009 19:59 Re: Ir2110 jakim sygnałem może być sterowany? |
|
|
|
Nie da się tego zrobić za pomocą drivera high-side pracującego w trybie bootstrap. Zastosuj pMOSFETa zamiast nMOSFETa i nie używaj w ogóle drivera.
Tylko nie pojmuję po co sprawdzać napięcie bez obciążenia kilka razy na sekundę...
|
|
| Back to top |
|
 |
lesio84 Poziom 7

|
08 Oct 2009 20:16 Re: Ir2110 jakim sygnałem może być sterowany? |
|
|
|
Potrzebuję napięcia rozwarcia do określenia pwm żeby znaleźć się w MPP to jest maksymalny punkt mocy. Dla ogniwa jest taka krzywa i gdy rozwieram mam napięcie rozwarcia:). Mpp znajduje już jakimś algorytmem albo przemnażam przez ok 0,8 (do tego jeszcze nie doszedłem) Później daje odpowiedni pwm na T1 mam maksymalna moc jaką można uzyskać przy danym nasłonecznieniu. Mogę to rozwinąć ale to już nie będzie podchodzić pod temat. A są jakieś inne tryby pracy drivera? Czyli tym ir2110 nic nie zdziałam? a jaka to musiała by być częstotliwość żeby to działało dla T2?
A sterownik mosfetów to taka alternatywa do transoptorów, żeby chronić wejścia mikrokontrolera. Może to przy tych mocach nie ma znaczenia ale tak mi promotor kazał heh.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Oct 2009 20:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
-RoMan- Poziom 25

|
08 Oct 2009 20:42 Re: Ir2110 jakim sygnałem może być sterowany? |
|
|
|
Przecież wystarczy, że przestaniesz taktować T1 i już masz odciążone ogniwa i mierz sobie, co chcesz. Po czorta dokładać kolejny MOSFET?
Jako drivera dla T1 możesz użyć pary tranzystorów bipolarnych w układzie wtórników. Przy zastosowaniu MOSFETa o niskim napięciu progowym (np. serii IRL) nie będzie problemów.
|
|
| Back to top |
|
 |
lesio84 Poziom 7

|
08 Oct 2009 23:16 Re: Ir2110 jakim sygnałem może być sterowany? |
|
|
|
Z bipolarnymi już przerabiałem, promotor mówi nie:) nawet znalazłem rozwiązanie dla którego nie musiał by być stosowany taki mosfet o niskim napięciu progowym. Może w tej pracy chodzi tylko o to żebym się dużo nauczył a nie, żeby było proste:) Ale to jest ciekawe co napisałeś z tym zatrzymaniem taktowania chociaż mi się wydaje ze i tak wtedy będzie się ładował ten kondensator C1 i wtedy albo się spali tak jak mówiłeś albo i tak nie zmierzę napięcia rozwarcia. W każdym razie opcja warta zastanowienia się.
|
|
| Back to top |
|
 |
-RoMan- Poziom 25

|
09 Oct 2009 00:45 Re: Ir2110 jakim sygnałem może być sterowany? |
|
|
|
Jeśli nie będzie MOSFETA T2, to nie będzie się co miało palić. Poza tym - pisałem o paleniu MOSFEtów gdy jeszcze nie wiedziałem, że chodzi o zasilanie z ogniw słonecznych a nie o typowy układ step-down/up, jaki sugerowały elementy poza tym kondensatorem.
Oczywiście, że będzie się ładował kondensator C1 i trzeba poczekać aż napięcie się na nim ustabilizuje. Ale warunki pracy ogniwa nie zmieniają się na tyle szybko, żeby to miało jakiekolwiek znaczenie. Wystarczy, że co kilkanaście sekund będziesz sprawdzał napięcie, żeby strat za dużych nie było. Zresztą - strat dużych i tak nie będzie, bo energia zgromadzi się częściowo w kondensatorze.
|
|
| Back to top |
|
 |
lesio84 Poziom 7

|
09 Oct 2009 11:46 Re: Ir2110 jakim sygnałem może być sterowany? |
|
|
|
Brzmi fajnie. A czy mogę zastosować ten ir2110 i sam tryb low side?Bo gdzieś czytałem że komuś high side nie działał ale low side tak. Chociaż skoro tam jest ten bootstrap. Bo nie wiem czy tak do końca to będzie działo jak mówisz. Bo to jest przetwornica impulsowa - podwyższająca napięcie. Gdy klucz T1 jest rozłączony to i tak ładuje się kondensator C1, a z cewki dalej jest pobierany prąd. W obu fazach t_on i t_off. I nie wiem czy w takim razie to napięcie na ogniwie to będzie napięcie rozwarcia. To było by zbyt piękne żeby było prawdziwe:) ale sprawdzę to ścieżkę.
-------------------------------------------------------------------------
Rozmawiałem z kilkoma osobami i doszedłem do wniosku, że to może zadziałać. Bo niby po co są wejścia Lin i Hin. Jeden z doktorów mojej uczelni powiedział, że możliwe jest, że przy różnych częstotliwościach np 8Hz dla trybu Hi side oraz ok. 200kHz Low side. Możliwe jest, że kondensator bootstrapu będzie doładowywany i dopiero po wielu okresach pracy dolnego tranzystora zostanie w pełni naładowany kondensator i wtedy zostaje przełączony tranzystor górny. Po prostu złożę ten układ i sprawdzę czy to możliwe:)
|
|
| Back to top |
|
 |