FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

MATERIAŁY DO NAUKI PROGRAMOWANIA MIKROKONTROLERÓW AVR

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> MATERIAŁY DO NAUKI PROGRAMOWANIA MIKROKONTROLERÓW AVR
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 18 Jun 2004 17:24   

Chcialbym się dowiedzieć czy może ktoś z WAS zapoznał sie z ksiażka J.Dolińskiego "Mikrokontrolery AVR w praktyce", czy warto ją kupić :?: Wszelakie uwagi mile widziane. Wcześniej programowalem 8051 i chciałbym sie nauczyc asemblera AVR. Mile widziane tez beda wszelakie linki do polskich stron zwiazanych z tą tematyką.

POZDRAWIAM !!!
:( PROSZE O ODPOWIEDZ!!
Back to top

h-doc
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 18 Jun 2004 18:53   

Mam tę książkę. Jeśli wcześniej już programowałeś i masz pojęcie o budowie wewnętrzenej mikrokontrolera, języku C i potrafisz czytać datasheet-y po angielsku - ta książka nie jest Ci potrzebna.
Mimo to uważam, że jest dobra - sporą część zajmuje opis poszczególnych rozkazów asemblera, trochę o budowie wewnętrzenej i na koniec trochę programów. Za cenę 53 złotych dostajesz dosyć grubą książkę w twardej oprawie. Minus - powinni dołączyć CD-ROM z dokumentacjami, AVR Studio, AVR GCC i kilkoma innymi przydatnymi rzeczami.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Jun 2004 18:53   

Back to top

Wojtek_P
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 19 Jun 2004 07:34   

Re: MATERIAŁY DO NAUKI PROGRAMOWANIA MIKROKONTROLERÓW AVR

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=111135&highlight=asembler - jak uruchomisz szukaj to jeszcze parę tematów znajdziesz.
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#4 02 Jul 2004 13:11   

Ja też mam tę książkę. Moja przygoda z prockami dopiero się zaczyna i myślę, że "Mikrokontrolery AVR w praktyce" to dobry wybór - przynajmniej jeśli chodzi o początki. Książka zawiera wiele informacji na temat AVR'ow - omówienie struktóry, listy rozkazów, opis płytki uruchomieniowej, prościutkiego programatorka, softu (AVR Studio) oraz kilka przykładów w C i kilka dodatków, m.in. linki do strona z AVR i nie tylko...

Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Jul 2004 13:11   

Back to top

achilles
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 02 Jul 2004 21:10   

Rację ma h-doc, jeśli masz w/w umiejętności to szkoda wydawać kasę. Ksiązka jest gruba ale połowa to przetłumaczone rozkazy. Kupiłem ją bo jestem początkujący w te klocki i nie znalazłem nic lepszego, cenne dla mnie były przykłady kodów. Jeśli nie masz wyjścia to ją kup. Na mój gust to mogła by być o te 10 zeta tańsza. Bez datasheetów i tak się nie obejdzie.
Back to top

Lisciasty
Poziom 15
Poziom 15

Post#6 02 Jul 2004 21:30   

Jak się upomnieć w wydawnictwie, przysyłają materiały typu kody źródłowe programów itp.
Jestem początkujący jeśli chodzi o avry i jsk dla mnie książka jest akuratna, najważniejszy jest start, potem powinno pójść łatwiej.
Back to top

Veteran
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 03 Jul 2004 00:01   

Rowniez mam te ksiazke. W sumie zgadzam sie z reszta - polowa to przetlumaczona nota aplikacyjna at90s2313 :lol:

Ogolnie jednak - polecam.
Back to top

tomekel
Poziom 9
Poziom 9

Post#8 03 Jul 2004 18:17   

Czy ktoś z was zamawiał płytkę ZL1AVR, czy mieliście jakieś kłopoty z uruchomieniem tego zestwu?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Jul 2004 18:17   

Back to top

Wojtek_P
Poziom 13
Poziom 13

Post#9 04 Jul 2004 19:14   

tomekel wrote:
Czy ktoś z was zamawiał płytkę ZL1AVR, czy mieliście jakieś kłopoty z uruchomieniem tego zestwu?

Kupiłem w BTC samą płytkę drukowaną, i poskładałem według schematu, żadnych problemów jedynie znalazłem błąd na rysunku 5 dotyczącym kabelka 6 żyłowego do programatora, ale o ile wiem po mojej uwadze skorygowano już ten błąd (ale nie sprawdzałem tego).
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#10 05 Jul 2004 07:20   

Lisciasty wrote:
Jak się upomnieć w wydawnictwie, przysyłają materiały typu kody źródłowe programów itp.

Listingi do ćwiczeń są do ściągnięcia ze strony wydawcy www.btc.pl (tam, gdzie opisana jest książka)

Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> MATERIAŁY DO NAUKI PROGRAMOWANIA MIKROKONTROLERÓW AVR
Page 1 of 1
Similar topics
podstawka do programowania mikrokontrolerów (7)
materiały do nauki DSP (17)
Jaką książkę do nauki mikrokontrolerów PIC wybrać? (2)
Jaki język programowania wybrać do nauki programowania (4)
Co jest potrzebne do nauki programowania AVR w assemblerze (19)
Funkcje biblioteczne do programowania mikrokontrolerów AVR (5)
Prosta płytka do nauki programowania mikrokontrolerów (8)
Książki do nauki programowania mikrokontrolerów w C. (2)
C++ dobry do programowania mikrokontrolerów? (14)

Page generation time: 0.227 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed