| Author |
atmel_team Poziom 10

|
18 Jun 2004 17:24 MATERIAŁY DO NAUKI PROGRAMOWANIA MIKROKONTROLERÓW AVR |
|
|
|
Chcialbym się dowiedzieć czy może ktoś z WAS zapoznał sie z ksiażka J.Dolińskiego "Mikrokontrolery AVR w praktyce", czy warto ją kupić :?: Wszelakie uwagi mile widziane. Wcześniej programowalem 8051 i chciałbym sie nauczyc asemblera AVR. Mile widziane tez beda wszelakie linki do polskich stron zwiazanych z tą tematyką.
POZDRAWIAM !!!
:( PROSZE O ODPOWIEDZ!!
|
|
| Back to top |
|
 |
h-doc Poziom 21

|
18 Jun 2004 18:53 MATERIAŁY DO NAUKI PROGRAMOWANIA MIKROKONTROLERÓW AVR |
|
|
|
Mam tę książkę. Jeśli wcześniej już programowałeś i masz pojęcie o budowie wewnętrzenej mikrokontrolera, języku C i potrafisz czytać datasheet-y po angielsku - ta książka nie jest Ci potrzebna.
Mimo to uważam, że jest dobra - sporą część zajmuje opis poszczególnych rozkazów asemblera, trochę o budowie wewnętrzenej i na koniec trochę programów. Za cenę 53 złotych dostajesz dosyć grubą książkę w twardej oprawie. Minus - powinni dołączyć CD-ROM z dokumentacjami, AVR Studio, AVR GCC i kilkoma innymi przydatnymi rzeczami.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Jun 2004 18:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Wojtek_P Poziom 13

|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
02 Jul 2004 13:11 MATERIAŁY DO NAUKI PROGRAMOWANIA MIKROKONTROLERÓW AVR |
|
|
|
Ja też mam tę książkę. Moja przygoda z prockami dopiero się zaczyna i myślę, że "Mikrokontrolery AVR w praktyce" to dobry wybór - przynajmniej jeśli chodzi o początki. Książka zawiera wiele informacji na temat AVR'ow - omówienie struktóry, listy rozkazów, opis płytki uruchomieniowej, prościutkiego programatorka, softu (AVR Studio) oraz kilka przykładów w C i kilka dodatków, m.in. linki do strona z AVR i nie tylko...
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Jul 2004 13:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
achilles Poziom 15

|
02 Jul 2004 21:10 MATERIAŁY DO NAUKI PROGRAMOWANIA MIKROKONTROLERÓW AVR |
|
|
|
Rację ma h-doc, jeśli masz w/w umiejętności to szkoda wydawać kasę. Ksiązka jest gruba ale połowa to przetłumaczone rozkazy. Kupiłem ją bo jestem początkujący w te klocki i nie znalazłem nic lepszego, cenne dla mnie były przykłady kodów. Jeśli nie masz wyjścia to ją kup. Na mój gust to mogła by być o te 10 zeta tańsza. Bez datasheetów i tak się nie obejdzie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Lisciasty Poziom 15

|
02 Jul 2004 21:30 Re: MATERIAŁY DO NAUKI PROGRAMOWANIA MIKROKONTROLERÓW AVR |
|
|
|
Jak się upomnieć w wydawnictwie, przysyłają materiały typu kody źródłowe programów itp.
Jestem początkujący jeśli chodzi o avry i jsk dla mnie książka jest akuratna, najważniejszy jest start, potem powinno pójść łatwiej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Veteran Poziom 15

|
03 Jul 2004 00:01 Re: MATERIAŁY DO NAUKI PROGRAMOWANIA MIKROKONTROLERÓW AVR |
|
|
|
Rowniez mam te ksiazke. W sumie zgadzam sie z reszta - polowa to przetlumaczona nota aplikacyjna at90s2313 :lol:
Ogolnie jednak - polecam.
|
|
| Back to top |
|
 |
tomekel Poziom 9

|
03 Jul 2004 18:17 Re: MATERIAŁY DO NAUKI PROGRAMOWANIA MIKROKONTROLERÓW AVR |
|
|
|
Czy ktoś z was zamawiał płytkę ZL1AVR, czy mieliście jakieś kłopoty z uruchomieniem tego zestwu?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Jul 2004 18:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Wojtek_P Poziom 13

|
04 Jul 2004 19:14 Re: MATERIAŁY DO NAUKI PROGRAMOWANIA MIKROKONTROLERÓW AVR |
|
|
|
| tomekel wrote: |
| Czy ktoś z was zamawiał płytkę ZL1AVR, czy mieliście jakieś kłopoty z uruchomieniem tego zestwu? |
Kupiłem w BTC samą płytkę drukowaną, i poskładałem według schematu, żadnych problemów jedynie znalazłem błąd na rysunku 5 dotyczącym kabelka 6 żyłowego do programatora, ale o ile wiem po mojej uwadze skorygowano już ten błąd (ale nie sprawdzałem tego).
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
05 Jul 2004 07:20 Re: MATERIAŁY DO NAUKI PROGRAMOWANIA MIKROKONTROLERÓW AVR |
|
|
|
| Lisciasty wrote: |
| Jak się upomnieć w wydawnictwie, przysyłają materiały typu kody źródłowe programów itp. |
Listingi do ćwiczeń są do ściągnięcia ze strony wydawcy www.btc.pl (tam, gdzie opisana jest książka)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |