FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Półprzewodnikowa cewka tesli by Decado

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Półprzewodnikowa cewka tesli by Decado
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 10 Oct 2009 19:20   

W pierwszym tygodniu września naszła mnie ochota na zbudowanie sobie tesli.
Jako że wcześniej bawiłem się teslą kolegi KJ, toteż postanowiłem go sobie skopiować.
Pełen opis dostępny pod tym linkiem

Jedyna różnica to interupter, w którym zostały dodane wyjściowe kości ucc37321/ucc37322. Ograniczylem również wypełnienie impulsu sterujacego do 70%. Czemu? Z obawy o wybuchające tranzystory. Pozatym jak sie okazało wyładowanie wygląda najlepiej jeśli jest poniżej 60% wypełnienia.
Później zapala sie taki bardzo jasny łuk. I nie wygląda to powalająco.

Oczywiście nie można zrobić tesli bez problemów. :)
Okazało się że rura grubościenna na uzwojenie pierwotne załatwiona mi przez Wujka zachowywała się jak kondensator. Tzn tesla "grała grała" i w pewnym momencie przebijało do rury. Po użyciu rury 4mm ścianka, wszystko jest w porządku.

Cena wykonania to ok 200zł, oczywiście część części jest z sampli. Gdyby kupować wszystko to koszta by wyniosły ok 300-400zł.

Film pierwszy, kiepska ostrość, mało widać ale wyłądowanie jest barwione solą kuchenną.

Link

Film drugi, wyładowanie normalne.

Link

Półprzewodnikowa cewka tesli by DecadoPółprzewodnikowa cewka tesli by DecadoPółprzewodnikowa cewka tesli by DecadoPółprzewodnikowa cewka tesli by Decado
Półprzewodnikowa cewka tesli by DecadoPółprzewodnikowa cewka tesli by DecadoPółprzewodnikowa cewka tesli by Decado
Półprzewodnikowa cewka tesli by DecadoPółprzewodnikowa cewka tesli by DecadoPółprzewodnikowa cewka tesli by Decado
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Oct 2009 19:20   

Back to top

c4r0
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 10 Oct 2009 20:23   

Re: Półprzewodnikowa cewka tesli by Decado

No, widzę że tematyka HV nabiera prędkości :D Tak trzymać elektrodowicze!
Czy drivery są z sampli czy może znalazłeś je gdzieś do kupienia? Wiesz może ile mocy z sieci to pobiera? Widzę chyba rurki od faxu ;)
Decado wrote:
[...] ruła [...] ruły [...] ruły [...]
Yyy, czy to jest żart? :roll: Bo nie wiem czy się śmiać :P

Pytanie ogólne: czy ktoś robił może SSTC z PLL i czy na prawdę to jest takie łatwe i dobre jak się wydaje?
Back to top

Decado
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 Post from the author of the topic 10 Oct 2009 20:33   

Oj czepiasz sie :), taka gwara ;p

Sample, :), niestety nieda rady ich sciągnąć więcej, chyba że załatwie sobie jakies adresy w niemczech :).
Co do poboru.... zmierzę jak bedę robił z niej robił plasmasonic ;).

Co do SSTC z PLL to zainteresowałeś mnie tym. Z tego co widzę na necie to mało takich zabawek, a efekt niepowala :).
Back to top

KJ
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 10 Oct 2009 21:58   

Nono teraz to to ładnie chodzi :) Troszkę szybki ten interrupter wyszedł :D Po co PLL ? Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Sprzężenie antenowe w SSTC działa tak samo dobrze jak prądowe w DRSSTC. Cewka jest zawsze w rezonansie a PLL zawsze ma jakąś bezwładność. Czy efekty z PLL będą lepsze ? Nie sądzę bo niby dlaczego miały by być lepsze.
Back to top

slu_1982
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 10 Oct 2009 22:35   

To teraz ja chce od jednego albo drugiego ( Kj albo Decado) żeby ktoś z was odpalił to na CW z tym że napięcie podane na mostek miało by być wyprostowane jedną diodą prostowniczą bez kondensatora filtrującego. Wtedy wyładowania przypominać będą te z VTTC, chciałbym to zobaczyć w waszym wykonaniu mi przy takim trybie coś sprzężenie nie działa dobrze i iskra jest wtedy gdy interupter wpinam. Chyba zrobię myk z przekładnikiem prądowym na przewodzie od uziemienia wtórnego. Wtedy można bawić się bez granic a sprzężenie przestaje być kłopotliwe.
Back to top

c4r0
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 10 Oct 2009 22:36   

Z PLL chodzi o to że sygnał sterujący można przesuwać w fazie za pomocą potencjometru i ustawić przełączanie tak, że "dzwonienie" praktycznie znika. To powinno zmniejszyć częstotliwość palenia się tranzystorów w znacznym stopniu i to chyba jest główną zaletą stosowania PLL. Nie chodzi w każdym razie o poprawienie efektów.
Back to top

KJ
Poziom 22
Poziom 22

Post#7 10 Oct 2009 22:43   

Nie mam problemów z paleniem mosfetów. Zaobserwowałem tylko minimalne dzwonienie na drenach tranzystorów. Do tego nawet się nie grzeją :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Oct 2009 22:43   

Back to top

bajc
Poziom 13
Poziom 13

Post#8 10 Oct 2009 23:09   

Można by było prosić schemat tej cewki? Jakim drutem nawijane jest uz. wtórne ? Czy gdy zmieni się grubość drutu zmienią się parametry?
Back to top

KJ
Poziom 22
Poziom 22

Post#9 10 Oct 2009 23:25   

Jak zmienisz grubość drutu to zmienisz rezonansową uzwojenia. Drut jest 0.18mm
Back to top

markovip
Poziom 22
Poziom 22

Post#10 11 Oct 2009 01:56   

Wbrew pozorom, gruba warstwa cyny na ścieżkach nie poprawia jej wydajności prądowej. Jedynym rozwiązaniem to wlutowany drut miedziany.
Back to top

KJ
Poziom 22
Poziom 22

Post#11 11 Oct 2009 02:45   

Gdzie można coś więcej przeczytać o tym nie poprawianiu przez warstwę cyny ? I dlaczego takie pogrubienie ścieżek można spotkać w komercyjnych urządzeniach typu wzmacniacze itp ? Po co pogrubiają cyną skoro to nic nie daje ?
Back to top

unitral
Poziom 20
Poziom 20

Post#12 11 Oct 2009 07:44   

Jeżeli ktoś jest zainteresowany adresem w Austrii to chętnie pomogę :)
Back to top

tlock
Poziom 19
Poziom 19

Post#13 11 Oct 2009 09:31   

fajne wykonanie, ale wszystko wykonane jak kj mało własnej kreatywności :) i czemu taki mały torus daj większy. I Co taki szybki ten interupter? I po co tyle kondensatorków? Starczy jeden 470uf i tyle :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Oct 2009 09:31   

Back to top

Decado
Poziom 18
Poziom 18

Post#14 Post from the author of the topic 11 Oct 2009 10:29   

tlock, mało kreatywności bo taka konstrukcja mi sie podoba, zreszta pisałem że chciałęm skopiować ten projekt od KJ ;).

Jedyne co jeszcze sie zmieni to kolor ruły uzwojenia pierwotnego. Chcę ją pomalować na czarno żeby fajnie sie uzwojenia wyróżniały.

A co do bateri to widać jak przy 70% wypełnienia przysiada napięcie odrobinkę :). Więc bateria jest wporządku.

Co do torusa to jest w porządku, niewidać jego właściwego rozmiaru bo jego 3/4 jest w środku wtórnego.. większy myślę że byłby za duży. Chociaż może przy odrobinie czasu bedzie większy.
Back to top

Qwet
Poziom 23
Poziom 23

Post#15 11 Oct 2009 11:35   

Cyna ma 10 razy większą rezystywność od miedzi, co jednak nie znaczy że pogrubienie cyną nic nie daje. Jeśli na warstwę miedzi o grubości 0,035mm położymy 0,35mm cyny, rezystancja ścieżki spadnie dwukrotnie ;) To co powiedział markovip jest słuszne jeśli bierzemy pod uwagę koszty. Cyna jest dużo droższa od miedzi i znacznie gorzej przewodzi prąd, więc nie ma sensu stosować samej cyny do zwiększania obciążalności ścieżek. Zwykły cieniutki drut przylutowany równolegle do ścieżki zrobi tyle samo co jedna wielka kluska cyny na całej jej długości.

Zauważyłem że w zasilaczach ATX cynuje się ścieżki, ale spełnia ona raczej inną rolę niż zwiększanie obciążalności prądowej. Do ścieżek pokrytych cyną zwykle przyklejone są miedziane druciki ;)
Back to top

kasjan_pawel
Poziom 2
Poziom 2

Post#16 19 Dec 2009 19:31   

Bardzo dobra cewka, sprawdzałeś jak działa na dworze?
Czy może robić takie większe wyładowania jak ta:

Link

Back to top

Piglet11
Poziom 9
Poziom 9

Post#17 03 Oct 2010 20:17   

Ja tak samo zrobiłem SSTC z KJ-a wzoru PCB, jedyne co zmienione było to sterowanie na NE555, na SMD nie wyszła mi płytka i chyba ona była przyczyną, że nie pracowało. U mnie toroid jest duży i niema problemu z nim wymiary to 6x26cm na podwyższeniu gdzieś 6cm.

Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Półprzewodnikowa cewka tesli by Decado
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Półprzewodnikowa Cewka Tesli (30)
półprzewodnikowa cewka Tesli (48)
SSTC-Półprzewodnikowa cewka tesli (186)
Półprzewodnikowa cewka tesli nieco inna niz typowe. (27)
Cewka Tesli 700W (20)
Cewka tesli na 6p45s (34)
Lampowa cewka Tesli (13)
Mini cewka tesli (38)
Lampowa cewka tesli (VTTC) (2)
Cewka Tesli zasilana bateryjnie (19)

Page generation time: 0.083 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed