W pierwszym tygodniu września naszła mnie ochota na zbudowanie sobie tesli.
Jako że wcześniej bawiłem się teslą kolegi KJ, toteż postanowiłem go sobie skopiować.
Pełen opis dostępny pod tym linkiem
Jedyna różnica to interupter, w którym zostały dodane wyjściowe kości ucc37321/ucc37322. Ograniczylem również wypełnienie impulsu sterujacego do 70%. Czemu? Z obawy o wybuchające tranzystory. Pozatym jak sie okazało wyładowanie wygląda najlepiej jeśli jest poniżej 60% wypełnienia.
Później zapala sie taki bardzo jasny łuk. I nie wygląda to powalająco.
Oczywiście nie można zrobić tesli bez problemów. :)
Okazało się że rura grubościenna na uzwojenie pierwotne załatwiona mi przez Wujka zachowywała się jak kondensator. Tzn tesla "grała grała" i w pewnym momencie przebijało do rury. Po użyciu rury 4mm ścianka, wszystko jest w porządku.
Cena wykonania to ok 200zł, oczywiście część części jest z sampli. Gdyby kupować wszystko to koszta by wyniosły ok 300-400zł.
Film pierwszy, kiepska ostrość, mało widać ale wyłądowanie jest barwione solą kuchenną.
No, widzę że tematyka HV nabiera prędkości :D Tak trzymać elektrodowicze!
Czy drivery są z sampli czy może znalazłeś je gdzieś do kupienia? Wiesz może ile mocy z sieci to pobiera? Widzę chyba rurki od faxu ;)
Decado wrote:
[...] ruła [...] ruły [...] ruły [...]
Yyy, czy to jest żart? :roll: Bo nie wiem czy się śmiać :P
Pytanie ogólne: czy ktoś robił może SSTC z PLL i czy na prawdę to jest takie łatwe i dobre jak się wydaje?
Sample, :), niestety nieda rady ich sciągnąć więcej, chyba że załatwie sobie jakies adresy w niemczech :).
Co do poboru.... zmierzę jak bedę robił z niej robił plasmasonic ;).
Co do SSTC z PLL to zainteresowałeś mnie tym. Z tego co widzę na necie to mało takich zabawek, a efekt niepowala :).
Nono teraz to to ładnie chodzi :) Troszkę szybki ten interrupter wyszedł :D Po co PLL ? Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Sprzężenie antenowe w SSTC działa tak samo dobrze jak prądowe w DRSSTC. Cewka jest zawsze w rezonansie a PLL zawsze ma jakąś bezwładność. Czy efekty z PLL będą lepsze ? Nie sądzę bo niby dlaczego miały by być lepsze.
To teraz ja chce od jednego albo drugiego ( Kj albo Decado) żeby ktoś z was odpalił to na CW z tym że napięcie podane na mostek miało by być wyprostowane jedną diodą prostowniczą bez kondensatora filtrującego. Wtedy wyładowania przypominać będą te z VTTC, chciałbym to zobaczyć w waszym wykonaniu mi przy takim trybie coś sprzężenie nie działa dobrze i iskra jest wtedy gdy interupter wpinam. Chyba zrobię myk z przekładnikiem prądowym na przewodzie od uziemienia wtórnego. Wtedy można bawić się bez granic a sprzężenie przestaje być kłopotliwe.
Z PLL chodzi o to że sygnał sterujący można przesuwać w fazie za pomocą potencjometru i ustawić przełączanie tak, że "dzwonienie" praktycznie znika. To powinno zmniejszyć częstotliwość palenia się tranzystorów w znacznym stopniu i to chyba jest główną zaletą stosowania PLL. Nie chodzi w każdym razie o poprawienie efektów.
Gdzie można coś więcej przeczytać o tym nie poprawianiu przez warstwę cyny ? I dlaczego takie pogrubienie ścieżek można spotkać w komercyjnych urządzeniach typu wzmacniacze itp ? Po co pogrubiają cyną skoro to nic nie daje ?
fajne wykonanie, ale wszystko wykonane jak kj mało własnej kreatywności :) i czemu taki mały torus daj większy. I Co taki szybki ten interupter? I po co tyle kondensatorków? Starczy jeden 470uf i tyle :)
tlock, mało kreatywności bo taka konstrukcja mi sie podoba, zreszta pisałem że chciałęm skopiować ten projekt od KJ ;).
Jedyne co jeszcze sie zmieni to kolor ruły uzwojenia pierwotnego. Chcę ją pomalować na czarno żeby fajnie sie uzwojenia wyróżniały.
A co do bateri to widać jak przy 70% wypełnienia przysiada napięcie odrobinkę :). Więc bateria jest wporządku.
Co do torusa to jest w porządku, niewidać jego właściwego rozmiaru bo jego 3/4 jest w środku wtórnego.. większy myślę że byłby za duży. Chociaż może przy odrobinie czasu bedzie większy.
Cyna ma 10 razy większą rezystywność od miedzi, co jednak nie znaczy że pogrubienie cyną nic nie daje. Jeśli na warstwę miedzi o grubości 0,035mm położymy 0,35mm cyny, rezystancja ścieżki spadnie dwukrotnie ;) To co powiedział markovip jest słuszne jeśli bierzemy pod uwagę koszty. Cyna jest dużo droższa od miedzi i znacznie gorzej przewodzi prąd, więc nie ma sensu stosować samej cyny do zwiększania obciążalności ścieżek. Zwykły cieniutki drut przylutowany równolegle do ścieżki zrobi tyle samo co jedna wielka kluska cyny na całej jej długości.
Zauważyłem że w zasilaczach ATX cynuje się ścieżki, ale spełnia ona raczej inną rolę niż zwiększanie obciążalności prądowej. Do ścieżek pokrytych cyną zwykle przyklejone są miedziane druciki ;)
Ja tak samo zrobiłem SSTC z KJ-a wzoru PCB, jedyne co zmienione było to sterowanie na NE555, na SMD nie wyszła mi płytka i chyba ona była przyczyną, że nie pracowało. U mnie toroid jest duży i niema problemu z nim wymiary to 6x26cm na podwyższeniu gdzieś 6cm.