| Author |
mono30maj Poziom 11

|
10 Oct 2009 23:00 szukam schematu sterowania prawo lewo w ukladzie iskrobez... |
|
|
|
jak w temacie szukam schematu ukladu sterowania silnika (Prawo - lewo) z podtrzymaniem, dwustanowiskowego, ale w srodowisku iskrobezpiecznym. Sam schemat na stycznikach prawo - lewo jest mi znany. Ale musialbym wykorzystac separator, i przekazniki.
|
|
| Back to top |
|
 |
edwaku Poziom 17

|
11 Oct 2009 00:18 Re: szukam schematu sterowania prawo lewo w ukladzie iskrobe |
|
|
|
Mam pytanie:
1. Co to znaczy: "z podtrzymaniem"?
2. Co to znaczy: "dwustanowiskowego"?
Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Oct 2009 00:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mono30maj Poziom 11

|
11 Oct 2009 08:12 Re: szukam schematu sterowania prawo lewo w ukladzie iskrobe |
|
|
|
z podtrzymaniem czyli jak wcisne przycisk (np obrot prawo) to pomimo tego ze przycisk odskoczy to silnik bedzie sie dalej krecil a jedynym zatrzymaniem jego bedzie nacisniecie przycisku stop.
dwustanowiskowego czyli sterowanie silnikiem z 2 pokoi np.
Czyli 2 konsole , w kazdej 3 przyciski, LEWO, STOP, PRAWO
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Oct 2009 08:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
roks Poziom 18

|
11 Oct 2009 10:02 Re: szukam schematu sterowania prawo lewo w ukladzie iskrobe |
|
|
|
W czym rzecz z "iskrobezpiecznym" ?
Sterowanie z dwóch miejsc akurat nie stanowi problemu pod względem sterowania , ale w praktyce umożliwienie załączenia z dwóch miejsc może być problemem z bezpieczeństwem .
|
|
| Back to top |
|
 |
mono30maj Poziom 11

|
11 Oct 2009 10:13 Re: szukam schematu sterowania prawo lewo w ukladzie iskrobe |
|
|
|
niewiem wlasnie co z tym isktrobezpiecznym. Ja zrealizowalem to na 2 stycznikach (zwyczajne strerowanie prawo lewo) nie bylo problemu. Ale przelozony powiedzial ze ze wzgledu na srodowisko iskrobezpieczne musze to zrobic na przekaznikach i separatorze... Wogole nei wiem co to separator i do czego sluzy.
|
|
| Back to top |
|
 |
jestam Poziom 19

|
11 Oct 2009 11:38 Re: szukam schematu sterowania prawo lewo w ukladzie iskrobe |
|
|
|
Separator służy do rozdzielenia strefy zagrożonej wybuchem i strefy bezpiecznej. Zobacz np. tutaj. Są różne separatory, inne do kopalni, inne do rafinerii ;)
W Twoim przypadku podstawowym pytaniem jest co ma się znajdować w strefie zagrożonej wybuchem - przyciski sterujące czy silnik? W pierwszym przypadku pomoże np. taki separator jak w linku powyżej, przyciski też muszą być iskrobezpieczne, samo sterowanie robisz normalnie w strefie bezpiecznej. Jeżeli w strefie niebezpiecznej ma być silnik, to moja wiedza się kończy ;)
Tak jak wspomniał jeden z kolegów wyżej, nie zapomnij o kwestiach bezpieczeństwa funkcjonalnego układu sterowania.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Oct 2009 11:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mono30maj Poziom 11

|
11 Oct 2009 12:14 Re: szukam schematu sterowania prawo lewo w ukladzie iskrobe |
|
|
|
a jak zrobic sterowanie prawo lewo z uzyciem dwóch lub trzech przekaznikow?
|
|
| Back to top |
|
 |
mono30maj Poziom 11

|
12 Oct 2009 15:36 Re: szukam schematu sterowania prawo lewo w ukladzie iskrobe |
|
|
|
inaczej. Stosujac 2 styczniki ktore beda w strefie bezpiecznej juz musze zrealizowac swiecenie diod oraz kilka stanowisk, podtrzymanie w strefie iskrobezpiecznej. Jak to zrealizowac?
|
|
| Back to top |
|
 |