Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Odczytywanie danych z amperomierz


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis ->Odczytywanie danych z amperomierz Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Adidrex
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 11 Paź 2009
Posty: 9

Adidrex
Poziom 4
Post#1 Post autora tematu 11 Paź 2009 19:50   

Odczytywanie danych z amperomierz


Sorki ale nie wiedzialem gdzie ten temat zalozyc
Mam pytanie odnosnie odczytywania wartosci z amperomierza, nie wiem jak sie odczytuje z takiego sprzetu , po prostu sie na tym nie znam
tutaj umieszczam zdjecie
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/72e1810024705ac3.html

aha to pokretlo jest ustawione na 7500
moze mi ktos powiedziec jak odczytac wynik ?
czy to 7500 jakos sie dzieli przez ten wynik ktory wyjdzie czy jak
prosze o pomoc
pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 11 Paź 2009 19:50   



Powrót do góry
jdjan1
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 04 Maj 2005
Posty: 459
Miasto: Banków, kościołów i marketów

jdjan1
Poziom 18
Post#2 11 Paź 2009 20:03pomocny post - solucja   

Re: Odczytywanie danych z amperomierz


Witam!

Liczysz stałą amperomierza:
C=Z/dz [mA/działkę] (zakres przez ilość działek).
Wskazanie wynosi:
I=C*α (stała razy wychylenie).

Tutaj wygodniej skorzystać z górnej podziałki:

I=(7500/75)*16 = 1600 mA.

Pozdrawiam

Jan

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 11 Paź 2009 20:03pomocny post - solucja   



Powrót do góry
Lutek49
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Sie 2008
Posty: 2168
Miasto: Trzecia planeta Układu Słonecznego

Lutek49
Poziom 22
Post#3 11 Paź 2009 20:07pomocny post - solucja   

Re: Odczytywanie danych z amperomierz


Odczytujesz na górnej skali - ze zdjęcia nie da się tego zrobić gdyż nie można pokryć wskazówki z jej odbiciem - wystąpi błąd paralaksy.
Przyjmijmy, że wskazanie to 16. Ponieważ skala kończy się na 75 a zakres masz ustawiony na 7500 to mnożysz odczytany pomiar przez 100.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis -> Odczytywanie danych z amperomierz
Strona 1 z 1




Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.033 seconds

elektroda.pl temat RSS