Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


  Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox ->telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz? Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
terencjoo
Level 12
Location: Borek Wlkp.
Joined: 31 May 2009
Posts: 85
terencjoo
Level 12
Post#1 11 Oct 2009 20:22  Topic author   

telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?

Jak poprawnie przewód od anteny siatkowej podłączyć do zasilacza? Bo już 4 osoby próbowały i nikomu się nie udało. Każda osoba co innego mówiła i inaczej podłączała. Wersje są takie:
1.) do płytki nr 1 i nr 2 muszą dotykać druciki (wąsy). Sreberka (izolacji) nie należy ucinać. Do elementu nr 3 ma dotykać tylko ten główny przewód miedziany.
2.) to samo co wyżej z tym, że należy nożyczkami odciąć sreberko tak by nie dotykało elemetnu 1 i 2.
3.) sreberko musi dotykać tylko elementu nr 1, druciki tylko elementu nr 2, przewód miedziany tylko elementu nr 3.
4.) wersja nr 1 z tym, że elementu nr 3 mają też dotykać druciki.

Telewizja najlepiej odbiera bez tego śmiesznego zasilacza. Jednak jeżeli on coś ma pomagać, to czy mógłby mi ktoś powiedzieć jaka jest naprawdę dobra wersja?
Po mojemu na logikę to 1 albo 3, bo to sreberko to ma przecież za zadanie zmniejszać wpływ pola magnetycznego wąsów a przewodu miedzianego na siebie nawzajem. Z góy dzięki za jakąś pomoc.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
LeDy
Level 43
Joined: 30 Apr 2005
Posts: 10688
Helped: 1040
LeDy
Level 43
Post#2 11 Oct 2009 20:49    

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


terencjoo wrote:


Jak poprawnie przewód od anteny siatkowej podłączyć do zasilacza? Bo już 4 osoby próbowały i nikomu się nie udało. Każda osoba co innego mówiła i inaczej podłączała. Wersje są takie:
1.) tylko ten główny przewód miedziany.
2.) nożyczkami odciąć sreberko
3.) sreberko

Niech zrobi taka co wie a nie tacy co myślą , że wiedzą.
Na te sreberka byłby dobry świstak z reklamy Milki.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
35mario1
Level 26
Location: Oświęcim
Joined: 27 May 2007
Posts: 623
Helped: 91
Post rating: 20
35mario1
Level 26
Post#3 11 Oct 2009 20:54    

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Oplot z drucików i "sreberko" to masa i r kablu stanowią jeden biegun najczęściej z polaryzacją "-" (choć zdarzają się odwrotne w zależności od użytych tranzystorów we wzmacniaczu antenowym przy antenie). Środkową żyłą do wzmacniacza "idzie" zasilanie do wzmacniacza antenowego (odseparowane dławikami we wtyczce antenowej oraz we wzmacniaczu) natomiast z anteny wraca tym samym przewodem sygnał w.cz. z anteny. Z tego co opisujesz wynikać może kilka faktów:
- zła (odwrotna) polaryzacja zasilania wzmacniacza ; - uszkodzony wzmacniacz antenowy ; -niewłaściwie wykonane połączenia samego wzmacniacza przy antenie (powinno być analogiczne do tego przy wtyczce antenowej).

Helpful post? + -1
Back to top
telesat1
Moderator - SAT
Joined: 29 Aug 2006
Posts: 3356
Helped: 93
telesat1
Moderator - SAT
Post#4 11 Oct 2009 21:07    

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Jaka separacja dławikami? zastanów się trochę zanim wprowadzisz kogoś w błąd. Od początku świata minus jest na ekranie w tych antenach.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
pp1964
Level 24
Joined: 02 Apr 2007
Posts: 443
Helped: 79
Post rating: 36
pp1964
Level 24
Post#5 11 Oct 2009 21:13    

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Witam.
telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?

Helpful post? + +2
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
terencjoo
Level 12
Location: Borek Wlkp.
Joined: 31 May 2009
Posts: 85
terencjoo
Level 12
Post#6 11 Oct 2009 23:36  Topic author   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


dobra panowie to konkretnie napiszcie jak podłączyć z punktu widzenia użytkownika, używając terminu sreberko, wąsy, drut miedziany. Właściwe terminy oraz schematy mnie nie obchodzą, chce tylko mieć TV a jak to działa to mi to wisi.

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
markus15021959
Level 15
Location: krakow
Joined: 21 Nov 2007
Posts: 224
Helped: 14
markus15021959
Level 15
Post#7 12 Oct 2009 00:12    

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Do zacisku nr 3 podłaczasz srodkowy miedziany pojedynczy drut kabla antenowego , tak aby nie miał najmniejszego kontaktu z oplotem ekranu czyli wasami , wasy zamykasz klamerka nr 2 i zaciskasz dwoma srubkami . Klamerka nr 2 i punkt nr1 na płytce to ten sam punkt podłaczeniowy . Sreberko obetnij nozyczkami jak odizolujesz wystarczajaca do podlozenia pod klamre ilosc wasów. Sreberko jest ekranem i kontaktuje w dalszej czesci kabla z wasami. Zasilacz dajacy napiecie do wzmacniacza antenowego masz juz podłaczony . Na fotografii to te dwa cienkie czarne przewody przylutowane do druku na płytce wtyczki antenowej . Moze dlatego zle odbiera bo masz uszkodzony wzmacniacz w puszce antenowej , jak wzmacniacz jest uszkodzony to jego układ elektroniczny powoduje tłumienie sygnału antenowego.Wez włacz wtyczke zasilacza do gniazda zasilajacego 230V i obserwuj ekran TV . Zaobserwuj czy obraz jest tlumiony w momencie właczenia zasilacza , czy tez nie.

Helpful post? + 0
Back to top
mczapski
Level 38
Location: Warszawa
Joined: 23 Apr 2004
Posts: 4237
Helped: 252
Post rating: 83
mczapski
Level 38
Post#8 12 Oct 2009 07:55    

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Jak człowiek nie ma problemów to sobie stworzy. Odpowiedz na pytanie, czy tobie jest potrzebny wzmacniacz antenowy. Być może, że stosując wzmacniacz wprowadzasz do odbiornika sygnał o poziomie wiele za dużym, aby odbiornik pracował poprawnie. Wówczas wyrzucić wzmacniacz zupełnie i wstawić symetryzator (zakładam standardowy układ 75 Ohm). Jako, że zdarza się, że niezasilany wzmacniacz potrafi separować lub może zwierać sygnał Podłączenie przewodu antenowego z wtykiem tak banalnie proste, że nie ma o czym dywagować. Wydaje sie, że nietrudno zauważyć iż oplot druciany i taśma aluminiowa to jedno połączenie.

Dodano po 26 [sekundy]:

Jak człowiek nie ma problemów to sobie stworzy. Odpowiedz na pytanie, czy tobie jest potrzebny wzmacniacz antenowy. Być może, że stosując wzmacniacz wprowdzasz do odbiornika sygnał o poziomie wiele za dużym, aby odbiornik pracował poprawnie. Wówczas wyrzucuić wzmacniacz zupełnie i wstawić symetryzator (zakładam standardowy układ 75 Ohm). Jako, że zdarza się, że niezasilany wzmacniacz potrafi separować lub może zwierać sygnał Podłączenie przewodu antenowego z wtykiem tak banalnie proste, że nie ma o czym dywagować. Wydaje sie, że nietrudno zauważyć iż oplot druciany i taśma aluminiowa to jedno połączenie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
35mario1
Level 26
Location: Oświęcim
Joined: 27 May 2007
Posts: 623
Helped: 91
Post rating: 20
35mario1
Level 26
Post#9 12 Oct 2009 15:50    

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Dla kolegi telesat1 :widocznie kolega nie żyje od początku świata i nie widział jeszcze wszystkiego. W latach 90 miałem kilka przypadków w których ktoś po uszkodzeniu zasilacza kupił i podłączył sobie nowy i tu zdziwienie bo objawy instalacji były takie jak przedstawione w tym poście. Oto producent wzmacniacza (a właściwie anteny ) zastosował tranzystory o odwrotnej polaryzacji w efekcie musiał również zmienić polaryzację zasilacza. Po odwróceniu biegunów nowego zasilacza antena zaczęła pracować prawidłowo. Tak więc były anteny z zasilaniem "-12V" . Co do dławików to jeden jest we wtyczce antenowej, a drugi na płytce wzmacniacza. Człowiek jak widać uczy się całe życie, a i tak umiera "głupi".

Helpful post? + 0
Back to top
telesat1
Moderator - SAT
Joined: 29 Aug 2006
Posts: 3356
Helped: 93
telesat1
Moderator - SAT
Post#10 12 Oct 2009 16:08    

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


35mario1 wrote:
Dla kolegi telesat1 :widocznie kolega nie żyje od początku świata i nie widział jeszcze wszystkiego. W latach 90 miałem kilka przypadków w których ktoś po uszkodzeniu zasilacza kupił i podłączył sobie nowy i tu zdziwienie bo objawy instalacji były takie jak przedstawione w tym poście. Oto producent wzmacniacza (a właściwie anteny ) zastosował tranzystory o odwrotnej polaryzacji w efekcie musiał również zmienić polaryzację zasilacza. Po odwróceniu biegunów nowego zasilacza antena zaczęła pracować prawidłowo. Tak więc były anteny z zasilaniem "-12V" . Co do dławików to jeden jest we wtyczce antenowej, a drugi na płytce wzmacniacza. Człowiek jak widać uczy się całe życie, a i tak umiera "głupi".

Jak nie rozróżniasz kondensatora od dławika w separatorze i transformatora dopasowującego impedancje antena-wzmacniacz to tylko i wyłącznie świadczy o twojej wiedzy. A błędy produkcyjne nie przytaczaj jako rzecz normalną.

Helpful post? + 0
Back to top
35mario1
Level 26
Location: Oświęcim
Joined: 27 May 2007
Posts: 623
Helped: 91
Post rating: 20
35mario1
Level 26
Post#11 12 Oct 2009 18:24    

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Drogi kolego tak się składa, że rozróżniam. Napięcie z zasilacza trafia do kabla właśnie przez dławik (filtr w.cz.), natomiast sygnał "wypływa" z kabla do TV przez kondensator (separacja składowej stałej zasilania) oba te elementy znajdziesz we wtyczce.Trafo dopasowujące (300om symetryczne na 75 om koncentryczne) jest na wejściu z dipola na wzmacniacz przy antenie, lecz oprócz niego jet też dławik (lub rezystor) przez który zasilany jest wzmacniacz. Co do "błędów produkcyjnych", to obecny standard zasilania wzmacniacza dodatnim potencjałem linii jeszcze 12 lat temu nie był taki oczywisty.

Helpful post? + 0
Back to top
mihal2002
Level 42
Location: Cisterna
Joined: 30 Aug 2009
Posts: 9598
Helped: 656
mihal2002
Level 42
Post#12 12 Oct 2009 21:51    

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


35mario1 wrote:
Dla kolegi telesat1 :widocznie kolega nie żyje od początku świata i nie widział jeszcze wszystkiego. W latach 90 miałem kilka przypadków w których ktoś po uszkodzeniu zasilacza kupił i podłączył sobie nowy i tu zdziwienie bo objawy instalacji były takie jak przedstawione w tym poście. Oto producent wzmacniacza (a właściwie anteny ) zastosował tranzystory o odwrotnej polaryzacji w efekcie musiał również zmienić polaryzację zasilacza. Po odwróceniu biegunów nowego zasilacza antena zaczęła pracować prawidłowo. Tak więc były anteny z zasilaniem "-12V" . Co do dławików to jeden jest we wtyczce antenowej, a drugi na płytce wzmacniacza. Człowiek jak widać uczy się całe życie, a i tak umiera "głupi".

Jakoś w latach 90-tych nie spotkałem i do dziś nie widziałem wzmacniacza antenowego a tymbardziej zasilacza do takowego wzmacniacza z odwrotną polaryzacją.
Komuś coś się przestawiło a może właściciel takowej instalacji miał taki pomysł.:D

Helpful post? + 0
Back to top
Mirek Z.
Admin grupy RTV
Location: Opalenica
Joined: 30 Apr 2002
Posts: 25116
Helped: 1094
Mirek Z.
Admin grupy RTV
Post#13 13 Oct 2009 00:13    

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


mihal2002 wrote:
Jakoś w latach 90-tych nie spotkałem i do dziś nie widziałem wzmacniacza antenowego a tymbardziej zasilacza do takowego wzmacniacza z odwrotną polaryzacją.
Komuś coś się przestawiło a może właściciel takowej instalacji miał taki pomysł.

Też tak uważam, a siedzę w branży od lat 70-tych.
Przenoszę do bardziej odpowiedniego działu.

Helpful post? + 0
Back to top
mirex
Level 43
Joined: 29 Dec 2005
Posts: 20300
Helped: 1749
Post rating: 14
mirex
Level 43
Post#14 13 Oct 2009 00:28    

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


No to mało widzieliście widocznie. Były takowe. A pamiętam tylko dlatego, że do działającej, sprawnej instalacji dałem "normalny" zasilacz /bo oryginalny, choć działał jeszcze cudem, uległ dewastacji mechanicznej/ i była wielka kupa. Był okres, że na rynku pojawiły się różne cuda.

Choć to akurat nie ten przypadek oczywiście.

Helpful post? + 0
Back to top
terencjoo
Level 12
Location: Borek Wlkp.
Joined: 31 May 2009
Posts: 85
terencjoo
Level 12
Post#15 14 Oct 2009 02:13  Topic author   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Czyli podsumowując nie kupujcie zasilaczów Electronics bo to oszuści.

Helpful post? + 0
Back to top
LeDy
Level 43
Joined: 30 Apr 2005
Posts: 10688
Helped: 1040
LeDy
Level 43
Post#16 14 Oct 2009 19:56    

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Trzeba wiedzieć co się zakłada i nie ma wtedy problemu. Co za problem zmienic polaryzację.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox -> telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?
Page 1 of 1

Similar topics to telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?

Jak podłączyć TV do kabla od anteny wewnętrzej w bloku? (4)
Zasilacz komputerowy 2. Jak to podłączyć? (9)
Jak podłączyć zasilacz do wzmacniacza 3W (10)
Zasilacz, wtyki - jak to podłączyć do urządzenia? (6)
Jak podłączyć taśmę led 5 m i zasilacz? (15)
Jak podłączyć zasilacz z głośnikiem i telefonem? (6)
Prostowanie prądu, zasilacz, Jak podłączyć kondensatory? (9)
Jak podłączyć zasilacz DVD Daewoo DV-700S ? (8)
PA-1900-04 - Jak podłączyć zasilacz pod wtyczkę do HP (1)
pytanie o zasilacz symetryczny, jak podłączyć wzmacniacz (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.111 seconds