Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox -> telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?
Author
Message
terencjoo
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 31 May 2009
Posts: 85
Location: Borek Wlkp.

Post#1 Post from the author of the topic 11 Oct 2009 20:22   

telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?

Jak poprawnie przewód od anteny siatkowej podłączyć do zasilacza? Bo już 4 osoby próbowały i nikomu się nie udało. Każda osoba co innego mówiła i inaczej podłączała. Wersje są takie:
1.) do płytki nr 1 i nr 2 muszą dotykać druciki (wąsy). Sreberka (izolacji) nie należy ucinać. Do elementu nr 3 ma dotykać tylko ten główny przewód miedziany.
2.) to samo co wyżej z tym, że należy nożyczkami odciąć sreberko tak by nie dotykało elemetnu 1 i 2.
3.) sreberko musi dotykać tylko elementu nr 1, druciki tylko elementu nr 2, przewód miedziany tylko elementu nr 3.
4.) wersja nr 1 z tym, że elementu nr 3 mają też dotykać druciki.

Telewizja najlepiej odbiera bez tego śmiesznego zasilacza. Jednak jeżeli on coś ma pomagać, to czy mógłby mi ktoś powiedzieć jaka jest naprawdę dobra wersja?
Po mojemu na logikę to 1 albo 3, bo to sreberko to ma przecież za zadanie zmniejszać wpływ pola magnetycznego wąsów a przewodu miedzianego na siebie nawzajem. Z góy dzięki za jakąś pomoc.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Oct 2009 20:22   





Back to top
   
LeDy
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 30 Apr 2005
Posts: 9989
Location: "-"

Post#2 11 Oct 2009 20:49   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


terencjoo wrote:


Jak poprawnie przewód od anteny siatkowej podłączyć do zasilacza? Bo już 4 osoby próbowały i nikomu się nie udało. Każda osoba co innego mówiła i inaczej podłączała. Wersje są takie:
1.) tylko ten główny przewód miedziany.
2.) nożyczkami odciąć sreberko
3.) sreberko

Niech zrobi taka co wie a nie tacy co myślą , że wiedzą.
Na te sreberka byłby dobry świstak z reklamy Milki.

Helpful message? + -

Back to top
   
35mario1
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 27 May 2007
Posts: 631
Location: Oświęcim

Post#3 11 Oct 2009 20:54   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Oplot z drucików i "sreberko" to masa i r kablu stanowią jeden biegun najczęściej z polaryzacją "-" (choć zdarzają się odwrotne w zależności od użytych tranzystorów we wzmacniaczu antenowym przy antenie). Środkową żyłą do wzmacniacza "idzie" zasilanie do wzmacniacza antenowego (odseparowane dławikami we wtyczce antenowej oraz we wzmacniaczu) natomiast z anteny wraca tym samym przewodem sygnał w.cz. z anteny. Z tego co opisujesz wynikać może kilka faktów:
- zła (odwrotna) polaryzacja zasilania wzmacniacza ; - uszkodzony wzmacniacz antenowy ; -niewłaściwie wykonane połączenia samego wzmacniacza przy antenie (powinno być analogiczne do tego przy wtyczce antenowej).

Helpful message? + -

Back to top
   
telesat1
Moderator - SAT
Moderator - SAT


Joined: 29 Aug 2006
Posts: 3586

Post#4 11 Oct 2009 21:07   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Jaka separacja dławikami? zastanów się trochę zanim wprowadzisz kogoś w błąd. Od początku świata minus jest na ekranie w tych antenach.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Oct 2009 21:07   





Back to top
   
pp1964
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 02 Apr 2007
Posts: 446

Post#5 11 Oct 2009 21:13   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Witam.
telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Oct 2009 21:13   





Back to top
   
terencjoo
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 31 May 2009
Posts: 85
Location: Borek Wlkp.

Post#6 Post from the author of the topic 11 Oct 2009 23:36   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


dobra panowie to konkretnie napiszcie jak podłączyć z punktu widzenia użytkownika, używając terminu sreberko, wąsy, drut miedziany. Właściwe terminy oraz schematy mnie nie obchodzą, chce tylko mieć TV a jak to działa to mi to wisi.

Helpful message? + -

Back to top
   
markus15021959
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 21 Nov 2007
Posts: 224
Location: krakow

Post#7 12 Oct 2009 00:12   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Do zacisku nr 3 podłaczasz srodkowy miedziany pojedynczy drut kabla antenowego , tak aby nie miał najmniejszego kontaktu z oplotem ekranu czyli wasami , wasy zamykasz klamerka nr 2 i zaciskasz dwoma srubkami . Klamerka nr 2 i punkt nr1 na płytce to ten sam punkt podłaczeniowy . Sreberko obetnij nozyczkami jak odizolujesz wystarczajaca do podlozenia pod klamre ilosc wasów. Sreberko jest ekranem i kontaktuje w dalszej czesci kabla z wasami. Zasilacz dajacy napiecie do wzmacniacza antenowego masz juz podłaczony . Na fotografii to te dwa cienkie czarne przewody przylutowane do druku na płytce wtyczki antenowej . Moze dlatego zle odbiera bo masz uszkodzony wzmacniacz w puszce antenowej , jak wzmacniacz jest uszkodzony to jego układ elektroniczny powoduje tłumienie sygnału antenowego.Wez włacz wtyczke zasilacza do gniazda zasilajacego 230V i obserwuj ekran TV . Zaobserwuj czy obraz jest tlumiony w momencie właczenia zasilacza , czy tez nie.

Helpful message? + -

Back to top
   
mczapski
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 23 Apr 2004
Posts: 4194
Location: Warszawa

Post#8 12 Oct 2009 07:55   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Jak człowiek nie ma problemów to sobie stworzy. Odpowiedz na pytanie, czy tobie jest potrzebny wzmacniacz antenowy. Być może, że stosując wzmacniacz wprowadzasz do odbiornika sygnał o poziomie wiele za dużym, aby odbiornik pracował poprawnie. Wówczas wyrzucić wzmacniacz zupełnie i wstawić symetryzator (zakładam standardowy układ 75 Ohm). Jako, że zdarza się, że niezasilany wzmacniacz potrafi separować lub może zwierać sygnał Podłączenie przewodu antenowego z wtykiem tak banalnie proste, że nie ma o czym dywagować. Wydaje sie, że nietrudno zauważyć iż oplot druciany i taśma aluminiowa to jedno połączenie.

Dodano po 26 [sekundy]:

Jak człowiek nie ma problemów to sobie stworzy. Odpowiedz na pytanie, czy tobie jest potrzebny wzmacniacz antenowy. Być może, że stosując wzmacniacz wprowdzasz do odbiornika sygnał o poziomie wiele za dużym, aby odbiornik pracował poprawnie. Wówczas wyrzucuić wzmacniacz zupełnie i wstawić symetryzator (zakładam standardowy układ 75 Ohm). Jako, że zdarza się, że niezasilany wzmacniacz potrafi separować lub może zwierać sygnał Podłączenie przewodu antenowego z wtykiem tak banalnie proste, że nie ma o czym dywagować. Wydaje sie, że nietrudno zauważyć iż oplot druciany i taśma aluminiowa to jedno połączenie.

Helpful message? + -

Back to top
   
35mario1
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 27 May 2007
Posts: 631
Location: Oświęcim

Post#9 12 Oct 2009 15:50   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Dla kolegi telesat1 :widocznie kolega nie żyje od początku świata i nie widział jeszcze wszystkiego. W latach 90 miałem kilka przypadków w których ktoś po uszkodzeniu zasilacza kupił i podłączył sobie nowy i tu zdziwienie bo objawy instalacji były takie jak przedstawione w tym poście. Oto producent wzmacniacza (a właściwie anteny ) zastosował tranzystory o odwrotnej polaryzacji w efekcie musiał również zmienić polaryzację zasilacza. Po odwróceniu biegunów nowego zasilacza antena zaczęła pracować prawidłowo. Tak więc były anteny z zasilaniem "-12V" . Co do dławików to jeden jest we wtyczce antenowej, a drugi na płytce wzmacniacza. Człowiek jak widać uczy się całe życie, a i tak umiera "głupi".

Helpful message? + -

Back to top
   
telesat1
Moderator - SAT
Moderator - SAT


Joined: 29 Aug 2006
Posts: 3586

Post#10 12 Oct 2009 16:08   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


35mario1 wrote:
Dla kolegi telesat1 :widocznie kolega nie żyje od początku świata i nie widział jeszcze wszystkiego. W latach 90 miałem kilka przypadków w których ktoś po uszkodzeniu zasilacza kupił i podłączył sobie nowy i tu zdziwienie bo objawy instalacji były takie jak przedstawione w tym poście. Oto producent wzmacniacza (a właściwie anteny ) zastosował tranzystory o odwrotnej polaryzacji w efekcie musiał również zmienić polaryzację zasilacza. Po odwróceniu biegunów nowego zasilacza antena zaczęła pracować prawidłowo. Tak więc były anteny z zasilaniem "-12V" . Co do dławików to jeden jest we wtyczce antenowej, a drugi na płytce wzmacniacza. Człowiek jak widać uczy się całe życie, a i tak umiera "głupi".

Jak nie rozróżniasz kondensatora od dławika w separatorze i transformatora dopasowującego impedancje antena-wzmacniacz to tylko i wyłącznie świadczy o twojej wiedzy. A błędy produkcyjne nie przytaczaj jako rzecz normalną.

Helpful message? + -

Back to top
   
35mario1
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 27 May 2007
Posts: 631
Location: Oświęcim

Post#11 12 Oct 2009 18:24   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Drogi kolego tak się składa, że rozróżniam. Napięcie z zasilacza trafia do kabla właśnie przez dławik (filtr w.cz.), natomiast sygnał "wypływa" z kabla do TV przez kondensator (separacja składowej stałej zasilania) oba te elementy znajdziesz we wtyczce.Trafo dopasowujące (300om symetryczne na 75 om koncentryczne) jest na wejściu z dipola na wzmacniacz przy antenie, lecz oprócz niego jet też dławik (lub rezystor) przez który zasilany jest wzmacniacz. Co do "błędów produkcyjnych", to obecny standard zasilania wzmacniacza dodatnim potencjałem linii jeszcze 12 lat temu nie był taki oczywisty.

Helpful message? + -

Back to top
   
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 30 Aug 2009
Posts: 8301
Location: Cisterna

Post#12 12 Oct 2009 21:51   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


35mario1 wrote:
Dla kolegi telesat1 :widocznie kolega nie żyje od początku świata i nie widział jeszcze wszystkiego. W latach 90 miałem kilka przypadków w których ktoś po uszkodzeniu zasilacza kupił i podłączył sobie nowy i tu zdziwienie bo objawy instalacji były takie jak przedstawione w tym poście. Oto producent wzmacniacza (a właściwie anteny ) zastosował tranzystory o odwrotnej polaryzacji w efekcie musiał również zmienić polaryzację zasilacza. Po odwróceniu biegunów nowego zasilacza antena zaczęła pracować prawidłowo. Tak więc były anteny z zasilaniem "-12V" . Co do dławików to jeden jest we wtyczce antenowej, a drugi na płytce wzmacniacza. Człowiek jak widać uczy się całe życie, a i tak umiera "głupi".

Jakoś w latach 90-tych nie spotkałem i do dziś nie widziałem wzmacniacza antenowego a tymbardziej zasilacza do takowego wzmacniacza z odwrotną polaryzacją.
Komuś coś się przestawiło a może właściciel takowej instalacji miał taki pomysł.Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Oct 2009 21:51   





Back to top
   
Mirek Z.
Admin grupy RTV
Admin grupy RTV


Joined: 30 Apr 2002
Posts: 28201
Location: Opalenica

Post#13 13 Oct 2009 00:13   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


mihal2002 wrote:
Jakoś w latach 90-tych nie spotkałem i do dziś nie widziałem wzmacniacza antenowego a tymbardziej zasilacza do takowego wzmacniacza z odwrotną polaryzacją.
Komuś coś się przestawiło a może właściciel takowej instalacji miał taki pomysł.

Też tak uważam, a siedzę w branży od lat 70-tych.
Przenoszę do bardziej odpowiedniego działu.

Helpful message? + -

Back to top
   
mirex
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 29 Dec 2005
Posts: 19235

Post#14 13 Oct 2009 00:28   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


No to mało widzieliście widocznie. Były takowe. A pamiętam tylko dlatego, że do działającej, sprawnej instalacji dałem "normalny" zasilacz /bo oryginalny, choć działał jeszcze cudem, uległ dewastacji mechanicznej/ i była wielka kupa. Był okres, że na rynku pojawiły się różne cuda.

Choć to akurat nie ten przypadek oczywiście.

Helpful message? + -

Back to top
   
terencjoo
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 31 May 2009
Posts: 85
Location: Borek Wlkp.

Post#15 Post from the author of the topic 14 Oct 2009 02:13   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Czyli podsumowując nie kupujcie zasilaczów Electronics bo to oszuści.

Helpful message? + -

Back to top
   
LeDy
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 30 Apr 2005
Posts: 9989
Location: "-"

Post#16 14 Oct 2009 19:56   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Trzeba wiedzieć co się zakłada i nie ma wtedy problemu. Co za problem zmienic polaryzację.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox -> telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?
Page 1 of 1
Similar topics
Jak podłączyć TV do kabla od anteny wewnętrzej w bloku? (4)
Zasilacz komputerowy 2. Jak to podłączyć? (9)
Jak podłączyć zasilacz do wzmacniacza 3W (10)
Zasilacz, wtyki - jak to podłączyć do urządzenia? (6)
Jak podłączyć taśmę led 5 m i zasilacz? (15)
Jak podłączyć zasilacz z głośnikiem i telefonem? (6)
Prostowanie prądu, zasilacz, Jak podłączyć kondensatory? (9)
Jak podłączyć zasilacz DVD Daewoo DV-700S ? (8)
PA-1900-04 - Jak podłączyć zasilacz pod wtyczkę do HP (1)
pytanie o zasilacz symetryczny, jak podłączyć wzmacniacz (1)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl topic RSS feed