Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Początkujący Piaskownica -> telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?
Autor
Wiadomość
terencjoo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 85
Miasto: Borek Wlkp.

Post#1 Post autora tematu 11 Paź 2009 20:22   

telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?

Jak poprawnie przewód od anteny siatkowej podłączyć do zasilacza? Bo już 4 osoby próbowały i nikomu się nie udało. Każda osoba co innego mówiła i inaczej podłączała. Wersje są takie:
1.) do płytki nr 1 i nr 2 muszą dotykać druciki (wąsy). Sreberka (izolacji) nie należy ucinać. Do elementu nr 3 ma dotykać tylko ten główny przewód miedziany.
2.) to samo co wyżej z tym, że należy nożyczkami odciąć sreberko tak by nie dotykało elemetnu 1 i 2.
3.) sreberko musi dotykać tylko elementu nr 1, druciki tylko elementu nr 2, przewód miedziany tylko elementu nr 3.
4.) wersja nr 1 z tym, że elementu nr 3 mają też dotykać druciki.

Telewizja najlepiej odbiera bez tego śmiesznego zasilacza. Jednak jeżeli on coś ma pomagać, to czy mógłby mi ktoś powiedzieć jaka jest naprawdę dobra wersja?
Po mojemu na logikę to 1 albo 3, bo to sreberko to ma przecież za zadanie zmniejszać wpływ pola magnetycznego wąsów a przewodu miedzianego na siebie nawzajem. Z góy dzięki za jakąś pomoc.
Powrót do góry
   
LeDy
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 30 Kwi 2005
Posty: 10050
Miasto: "-"

Post#2 11 Paź 2009 20:49   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


terencjoo napisał:


Jak poprawnie przewód od anteny siatkowej podłączyć do zasilacza? Bo już 4 osoby próbowały i nikomu się nie udało. Każda osoba co innego mówiła i inaczej podłączała. Wersje są takie:
1.) tylko ten główny przewód miedziany.
2.) nożyczkami odciąć sreberko
3.) sreberko

Niech zrobi taka co wie a nie tacy co myślą , że wiedzą.
Na te sreberka byłby dobry świstak z reklamy Milki.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Paź 2009 20:49   





Powrót do góry
   
35mario1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Maj 2007
Posty: 658
Miasto: Oświęcim

Post#3 11 Paź 2009 20:54   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Oplot z drucików i "sreberko" to masa i r kablu stanowią jeden biegun najczęściej z polaryzacją "-" (choć zdarzają się odwrotne w zależności od użytych tranzystorów we wzmacniaczu antenowym przy antenie). Środkową żyłą do wzmacniacza "idzie" zasilanie do wzmacniacza antenowego (odseparowane dławikami we wtyczce antenowej oraz we wzmacniaczu) natomiast z anteny wraca tym samym przewodem sygnał w.cz. z anteny. Z tego co opisujesz wynikać może kilka faktów:
- zła (odwrotna) polaryzacja zasilania wzmacniacza ; - uszkodzony wzmacniacz antenowy ; -niewłaściwie wykonane połączenia samego wzmacniacza przy antenie (powinno być analogiczne do tego przy wtyczce antenowej).
Powrót do góry
   
telesat1
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 29 Sie 2006
Posty: 4065

Post#4 11 Paź 2009 21:07   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Jaka separacja dławikami? zastanów się trochę zanim wprowadzisz kogoś w błąd. Od początku świata minus jest na ekranie w tych antenach.
Powrót do góry
   
pp1964
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 02 Kwi 2007
Posty: 466

Post#5 11 Paź 2009 21:13   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Witam.
telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?
Powrót do góry
   
terencjoo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 85
Miasto: Borek Wlkp.

Post#6 Post autora tematu 11 Paź 2009 23:36   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


dobra panowie to konkretnie napiszcie jak podłączyć z punktu widzenia użytkownika, używając terminu sreberko, wąsy, drut miedziany. Właściwe terminy oraz schematy mnie nie obchodzą, chce tylko mieć TV a jak to działa to mi to wisi.
Powrót do góry
   
markus15021959
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 22 Lis 2007
Posty: 224
Miasto: krakow

Post#7 12 Paź 2009 00:12   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Do zacisku nr 3 podłaczasz srodkowy miedziany pojedynczy drut kabla antenowego , tak aby nie miał najmniejszego kontaktu z oplotem ekranu czyli wasami , wasy zamykasz klamerka nr 2 i zaciskasz dwoma srubkami . Klamerka nr 2 i punkt nr1 na płytce to ten sam punkt podłaczeniowy . Sreberko obetnij nozyczkami jak odizolujesz wystarczajaca do podlozenia pod klamre ilosc wasów. Sreberko jest ekranem i kontaktuje w dalszej czesci kabla z wasami. Zasilacz dajacy napiecie do wzmacniacza antenowego masz juz podłaczony . Na fotografii to te dwa cienkie czarne przewody przylutowane do druku na płytce wtyczki antenowej . Moze dlatego zle odbiera bo masz uszkodzony wzmacniacz w puszce antenowej , jak wzmacniacz jest uszkodzony to jego układ elektroniczny powoduje tłumienie sygnału antenowego.Wez włacz wtyczke zasilacza do gniazda zasilajacego 230V i obserwuj ekran TV . Zaobserwuj czy obraz jest tlumiony w momencie właczenia zasilacza , czy tez nie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Paź 2009 00:12   





Powrót do góry
   
mczapski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 4035
Miasto: Warszawa

Post#8 12 Paź 2009 07:55   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Jak człowiek nie ma problemów to sobie stworzy. Odpowiedz na pytanie, czy tobie jest potrzebny wzmacniacz antenowy. Być może, że stosując wzmacniacz wprowadzasz do odbiornika sygnał o poziomie wiele za dużym, aby odbiornik pracował poprawnie. Wówczas wyrzucić wzmacniacz zupełnie i wstawić symetryzator (zakładam standardowy układ 75 Ohm). Jako, że zdarza się, że niezasilany wzmacniacz potrafi separować lub może zwierać sygnał Podłączenie przewodu antenowego z wtykiem tak banalnie proste, że nie ma o czym dywagować. Wydaje sie, że nietrudno zauważyć iż oplot druciany i taśma aluminiowa to jedno połączenie.

Dodano po 26 [sekundy]:

Jak człowiek nie ma problemów to sobie stworzy. Odpowiedz na pytanie, czy tobie jest potrzebny wzmacniacz antenowy. Być może, że stosując wzmacniacz wprowdzasz do odbiornika sygnał o poziomie wiele za dużym, aby odbiornik pracował poprawnie. Wówczas wyrzucuić wzmacniacz zupełnie i wstawić symetryzator (zakładam standardowy układ 75 Ohm). Jako, że zdarza się, że niezasilany wzmacniacz potrafi separować lub może zwierać sygnał Podłączenie przewodu antenowego z wtykiem tak banalnie proste, że nie ma o czym dywagować. Wydaje sie, że nietrudno zauważyć iż oplot druciany i taśma aluminiowa to jedno połączenie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Paź 2009 07:55   





Powrót do góry
   
35mario1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Maj 2007
Posty: 658
Miasto: Oświęcim

Post#9 12 Paź 2009 15:50   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Dla kolegi telesat1 :widocznie kolega nie żyje od początku świata i nie widział jeszcze wszystkiego. W latach 90 miałem kilka przypadków w których ktoś po uszkodzeniu zasilacza kupił i podłączył sobie nowy i tu zdziwienie bo objawy instalacji były takie jak przedstawione w tym poście. Oto producent wzmacniacza (a właściwie anteny ) zastosował tranzystory o odwrotnej polaryzacji w efekcie musiał również zmienić polaryzację zasilacza. Po odwróceniu biegunów nowego zasilacza antena zaczęła pracować prawidłowo. Tak więc były anteny z zasilaniem "-12V" . Co do dławików to jeden jest we wtyczce antenowej, a drugi na płytce wzmacniacza. Człowiek jak widać uczy się całe życie, a i tak umiera "głupi".
Powrót do góry
   
telesat1
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 29 Sie 2006
Posty: 4065

Post#10 12 Paź 2009 16:08   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


35mario1 napisał:
Dla kolegi telesat1 :widocznie kolega nie żyje od początku świata i nie widział jeszcze wszystkiego. W latach 90 miałem kilka przypadków w których ktoś po uszkodzeniu zasilacza kupił i podłączył sobie nowy i tu zdziwienie bo objawy instalacji były takie jak przedstawione w tym poście. Oto producent wzmacniacza (a właściwie anteny ) zastosował tranzystory o odwrotnej polaryzacji w efekcie musiał również zmienić polaryzację zasilacza. Po odwróceniu biegunów nowego zasilacza antena zaczęła pracować prawidłowo. Tak więc były anteny z zasilaniem "-12V" . Co do dławików to jeden jest we wtyczce antenowej, a drugi na płytce wzmacniacza. Człowiek jak widać uczy się całe życie, a i tak umiera "głupi".

Jak nie rozróżniasz kondensatora od dławika w separatorze i transformatora dopasowującego impedancje antena-wzmacniacz to tylko i wyłącznie świadczy o twojej wiedzy. A błędy produkcyjne nie przytaczaj jako rzecz normalną.
Powrót do góry
   
35mario1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Maj 2007
Posty: 658
Miasto: Oświęcim

Post#11 12 Paź 2009 18:24   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Drogi kolego tak się składa, że rozróżniam. Napięcie z zasilacza trafia do kabla właśnie przez dławik (filtr w.cz.), natomiast sygnał "wypływa" z kabla do TV przez kondensator (separacja składowej stałej zasilania) oba te elementy znajdziesz we wtyczce.Trafo dopasowujące (300om symetryczne na 75 om koncentryczne) jest na wejściu z dipola na wzmacniacz przy antenie, lecz oprócz niego jet też dławik (lub rezystor) przez który zasilany jest wzmacniacz. Co do "błędów produkcyjnych", to obecny standard zasilania wzmacniacza dodatnim potencjałem linii jeszcze 12 lat temu nie był taki oczywisty.
Powrót do góry
   
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 7187
Miasto: Cisterna

Post#12 12 Paź 2009 21:51   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


35mario1 napisał:
Dla kolegi telesat1 :widocznie kolega nie żyje od początku świata i nie widział jeszcze wszystkiego. W latach 90 miałem kilka przypadków w których ktoś po uszkodzeniu zasilacza kupił i podłączył sobie nowy i tu zdziwienie bo objawy instalacji były takie jak przedstawione w tym poście. Oto producent wzmacniacza (a właściwie anteny ) zastosował tranzystory o odwrotnej polaryzacji w efekcie musiał również zmienić polaryzację zasilacza. Po odwróceniu biegunów nowego zasilacza antena zaczęła pracować prawidłowo. Tak więc były anteny z zasilaniem "-12V" . Co do dławików to jeden jest we wtyczce antenowej, a drugi na płytce wzmacniacza. Człowiek jak widać uczy się całe życie, a i tak umiera "głupi".

Jakoś w latach 90-tych nie spotkałem i do dziś nie widziałem wzmacniacza antenowego a tymbardziej zasilacza do takowego wzmacniacza z odwrotną polaryzacją.
Komuś coś się przestawiło a może właściciel takowej instalacji miał taki pomysł.:D
Powrót do góry
   
Mirek Z.
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 30 Kwi 2002
Posty: 34710
Miasto: Opalenica

Post#13 13 Paź 2009 00:13   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


mihal2002 napisał:
Jakoś w latach 90-tych nie spotkałem i do dziś nie widziałem wzmacniacza antenowego a tymbardziej zasilacza do takowego wzmacniacza z odwrotną polaryzacją.
Komuś coś się przestawiło a może właściciel takowej instalacji miał taki pomysł.

Też tak uważam, a siedzę w branży od lat 70-tych.
Przenoszę do bardziej odpowiedniego działu.
Powrót do góry
   
mirex
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 29 Gru 2005
Posty: 18782
Miasto: "--"

Post#14 13 Paź 2009 00:28   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


No to mało widzieliście widocznie. Były takowe. A pamiętam tylko dlatego, że do działającej, sprawnej instalacji dałem "normalny" zasilacz /bo oryginalny, choć działał jeszcze cudem, uległ dewastacji mechanicznej/ i była wielka kupa. Był okres, że na rynku pojawiły się różne cuda.

Choć to akurat nie ten przypadek oczywiście.
Powrót do góry
   
terencjoo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 85
Miasto: Borek Wlkp.

Post#15 Post autora tematu 14 Paź 2009 02:13   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Czyli podsumowując nie kupujcie zasilaczów Electronics bo to oszuści.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Paź 2009 02:13   





Powrót do góry
   
LeDy
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 30 Kwi 2005
Posty: 10050
Miasto: "-"

Post#16 14 Paź 2009 19:56   

Re: telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?


Trzeba wiedzieć co się zakłada i nie ma wtedy problemu. Co za problem zmienic polaryzację.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Początkujący Piaskownica -> telewizja z anteny siatkowej - jak podłączyć zasilacz?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Prostowanie prądu, zasilacz, Jak podłączyć kondensatory? (9)
Jak podłączyć zasilacz z głośnikiem i telefonem? (6)
Dioda w5w zasilacz pc-jak podłączyć? (3)
Jak podłączyć taśmę led 5 m i zasilacz? (15)
Zasilacz, wtyki - jak to podłączyć do urządzenia? (6)
Jak podłączyć zasilacz do wzmacniacza 3W (10)
Zasilacz komputerowy 2. Jak to podłączyć? (9)
Jak podłączyć TV do kabla od anteny wewnętrzej w bloku? (4)
Jak podłączyć zasilacz DVD Daewoo DV-700S ? (8)
pytanie o zasilacz symetryczny, jak podłączyć wzmacniacz (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl temat RSS