Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Termometr bezprzewodowy do pieca CO


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis ->Termometr bezprzewodowy do pieca CO Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
mailo987
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 40
Miasto: Poznań

mailo987
Poziom 9
Post#1 Post autora tematu 12 Paź 2009 13:42   

Termometr bezprzewodowy do pieca CO


Witam.
Szukam termometru bezprzewodowego, który wskazywałby mi temperaturę na piecu bez schodzenia do piwnicy.
Dosyć już mam biegania co 15 minut i sprawdzania czy mi się woda w CO nie gotuje lub nie przygasa w piecu. Szukałem na allegro,ale tam raczej nie ma nic co by się nadawało do zastosowania. Najlepiej jak by była możliwość ustawiania alarmu temp.

Może ktoś podpowie gdzie i co szukać, bądź widział jakieś gotowe rozwiązanie?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
elnino2
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 11 Paź 2009
Posty: 1
Miasto: świdnica

elnino2
Poziom 1
Post#2 12 Paź 2009 15:02   

Re: Termometr bezprzewodowy do pieca CO


sterownik pompy obiegowej co delta100 posiada dodatkowy wyswietlacz plus 10 m kabla
mozna to zamontowac w pokoju i sprawa załatwiona

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
sysio10
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 30 Gru 2002
Posty: 112
Miasto: Gliwice

sysio10
Poziom 13
Post#3 12 Paź 2009 15:15   

Re: Termometr bezprzewodowy do pieca CO


czy wybrałeś opcje szukaj elektrody
słowa: termometr bezprzewodowy

ja otrzymałem 21 wyników


pytanie drugie - chcesz go zrobić samodzielnie i potrzebujesz pomocy w realizacji?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mailo987
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 40
Miasto: Poznań

mailo987
Poziom 9
Post#4 Post autora tematu 12 Paź 2009 17:02   

Re: Termometr bezprzewodowy do pieca CO


Tak przeszukałem elektrode żaden nie przypadł mi do gustu ponieważ chodzi mi o gotowe bezprzewodowe urządzenie, dodatkowo zakres pomiaru max nie może być mniejszy jak 100 st.C oraz żeby była możliwość ustawienia alarmowania w przypadku za niskiej temp lub za wysokiej.
Zaletą byłoby zasilanie bateryjne aby w przypadku zaniku nap sieciowego miałbym odczyt temp na piecu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sysio10
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 30 Gru 2002
Posty: 112
Miasto: Gliwice

sysio10
Poziom 13
Post#5 12 Paź 2009 22:28   

Re: Termometr bezprzewodowy do pieca CO


Podaj dodatkowe informacje:
1. zakres temperatur min i max (chodzi o poziom alarmowy) oraz dokładność temperatury
od tego zależy wybór czujnika
2. umiejscowienie pomiaru temperatury
3. informacje o pomieszczeniu z piecem i odległość od punktu sygnalizacji
to określi rodzaj transmisji (nadajnik odbiornik 433 MHz, bluetooth, podczerwień)
czy musi być transmisja bezprzewodowa
4. rodzaj sygnalizacji alarmowej (syrena, sygnalizacja optyczna, SMS, itp)

Podaj dlaczego masz problemy z piecem, może jest inne rozwiązanie (koledze wystarczył ups podpięty pod elektronikę pieca), szczegóły jaki cel chcesz osiągnąć (może sygnalizacja nie jest najlepszym pomysłem).

Jaką kasę chcesz w to włożyć (najprostszy czujnik w układzie przewodowym zamiast bezprzewodowego może się zamknąć w kilkunastu zł, przy dużej precyzji i transmisji bezprzewodowej może sięgnąć kilku setek).

I najważniejsze:
- szukasz rozwiązania które jest już na rynku w celu zakupu
- szukasz pomysłu jak to zrealizować samodzielnie
- szukasz kogoś kto Ci pomoże w realizacji (tzn zrobi układ za Ciebie)

pozdrawiam
Sylwek

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Lezsek
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 01 Gru 2004
Posty: 13
Miasto: Będzin

Lezsek
Poziom 5
Post#6 14 Sty 2010 10:34   

Re: Termometr bezprzewodowy do pieca CO


Witam.
Zakupiłem wczoraj piec i potrzebowałbym informacji tak jak Pan o tym jaka temperatura aktualanie jest na piecu i czy muszę już zejść na dół aby dołożyć do niego. Chciałbym aby ta informacja była przedstawiona nie tyle na dużym wyświatlaczu ale żeby coś zabrzęczało (może też się zapalić jakaś dioda).
Interesowałoby mnie aby ten odbiornik był jeśli to możliwe zasilany z baterii. Jeżli to możliwe, aby można podłączyć do czujnika dwa odbiorniki.

Proszę o odpowiedź.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sysio10
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 30 Gru 2002
Posty: 112
Miasto: Gliwice

sysio10
Poziom 13
Post#7 21 Sty 2010 18:55   

Re: Termometr bezprzewodowy do pieca CO


Podaj szczegóły dotyczące odległości pieca od punku odbiorczego
umiejscowienie, rodzaj ścian itp
Bezprzewodowo może oznaczać 3 metry lub 5 kilometrów, co innego transmisja bezprzewodowa w schronie przeciwatomowym a co innego w domku fińskim.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
k750i
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 288
Miasto: Milwaukee

k750i
Poziom 16
Post#8 25 Sty 2010 14:59   

Re: Termometr bezprzewodowy do pieca CO


Witam!
Jeżeli chodzi o "zdalny odczyt" parametrów sterownika znajdującego się w kotłowni to proponuje sterownik firmy nestor electronic ver. 3.0. Ma ona taka fajną funkcje jak zdalny lcd . Wszystkie parametry ustawiamy sobie w kotłowni na częsci sterującej do tego po kablu rs232 (nawet do 100m skrętka komputerowa)mamy dodatkowy lcd .
Sterownik ten jest raczej dla majsterowiczów bo trzeba sobie do niego samemu zrobic obudowę i podłączyc wszystko.

Żeby go znaleźć wystarczy w google wpisać nestor electronic i znajdziecie Smile
Pozdrawiam
k750i

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Mateusz2012
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 10 Lut 2011
Posty: 24
Miasto: Śląsk

Mateusz2012
Poziom 7
Post#9 04 Lis 2011 09:07   

Re: Termometr bezprzewodowy do pieca CO


WSTĘP
Chciałbym odświeżyć temat z małą zmianą: interesuje mnie niedrogi termometr 'przewodowy'. Sezon grzewczy się rozpoczął. Mam kotłownię, a w niej sterownik Tatarek RT-02 B ANETA. Nie chcę kupować gotowego termostatu pokojowego z wyświetlaczem.
PROBLEM 1.
Szukam elektronicznego termometru przewodowego z wyświetlaczem LED 7 segmentowym z 3 cyframi z dokładnością do 1 st. C, który wskazywałby mi w pokoju temperaturę na piecu bez schodzenia do piwnicy. Czujnik temperatury przykleję do rury z gorącą wodą wychodzącą z pieca.
Chciałbym wykonać samodzielnie taki układ. Opcją jest brzęczyk jeśli temp. spadnie poniżej 35 lub wzrośnie powyżej 80 st. C.

PROBLEM 2.
Zastanawiałem się także na podłączeniu w wyżej wymienionym sterowniku do jego wyświetlacza 15 m przewodów, na których końcu będzie mój wyświetlacz. Ale nie wiem, czy to zadziała.

Pozdrawiam
Proszę o pomoc

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
nomoz
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 03 Lip 2009
Posty: 26
Miasto: kraków

nomoz
Poziom 8
Post#10 12 Lut 2012 08:25   

Re: Termometr bezprzewodowy do pieca CO


witam
Również szukam termometru bezprzewodowego, mam kotłownie w piwnicy i często trzeba biegać aby sprawdzić temperaturę mam miarownik ciągu ale urządzenie podające temp. pieca bardzo by mi ułatwił życie.
Myślałem o wykorzystaniu stacji pogodowej ale tam jest zbyt mały zakres temp.
Czy są takie urządzenia gotowe jesli nie to zleciłbym budowe takiej zabawki.
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
figa_miga
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 01 Mar 2010
Posty: 398
Miasto: BB

figa_miga
Poziom 17
Post#11 12 Lut 2012 18:38   

Re: Termometr bezprzewodowy do pieca CO


Może nie bezprzewodowe, ale stworzone do sterowania piecem bez konieczności (częstego) schodzenia do niego. Część w domu pokaże też stan alarmowy i równolegle robi za regulator pokojowy. Działa OK.
http://bolecki.pl/spr11.php
http://bolecki.pl/ppx.php

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
nomoz
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 03 Lip 2009
Posty: 26
Miasto: kraków

nomoz
Poziom 8
Post#12 13 Lut 2012 09:25   

Re: Termometr bezprzewodowy do pieca CO


Witam
Sterownik to ja posiadam i miarkownik również ale chcę znać temperaturę pieca bez schodzenia do piwnicy. Dlatego zlece wykonanie takiego termometru bezprzewodowego bądz też adoptowanie jakiejś stacji pogodowej może wtedy będzie mało przeróbek a i funkcji wiecej ( np alarm przy wysokiej temp)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Absyda123
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 22 Gru 2012
Posty: 1
Miasto: Chorzów

Absyda123
Poziom 1
Post#13 22 Gru 2012 23:18   

Re: Termometr bezprzewodowy do pieca CO


Odswiezam temat,czy ktoś potrafi mi polecić jakiś termometr który spowoduje ze nie będę musiał latać co godzinę do piwnicy by poznać temperaturę pracy kotla na węgiel ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Harry1982
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 3
Miasto: Bydgoszcz

Harry1982
Poziom 2
Post#14 29 Sty 2013 21:08   

Re: Termometr bezprzewodowy do pieca CO


Witam,
ja przyczepiłem do kaloryfera idącego w pokoju, w którym najczęściej przebywam, cyfrowy termometr wew/zew a dokładniej to jego czujkę zewnętrzną, błąd pomiarowy wynosi ok 4st.C. Dzięki temu, że wyświetla w dziesiątkach stopni, wiem czy aktualnie temperatura spada czy rośnie no i nie muszę latać co chwila do kotłowni. Rozwiązanie to jest dość proste i tanie bo to wydatek rzędu 9zł.

Pozdrawiam
Harry

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Jasiet
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 29 Sty 2007
Posty: 11
Miasto: Biała Podlaska

Jasiet
Poziom 5
Post#15 10 Lut 2013 10:05   

Re: Termometr bezprzewodowy do pieca CO


Ja używam prostego, niezbyt dokładnego,ale skutecznego rozwiązania.Kupiłem kiedyś w kauflandzie w wyprzedaży stację pogodową bezprzewodową. Czujnik temperatury przykleiłem taśmą klejącąSmile do rury wychodzącej pieca.Na bazie ustawiłem metodą prób i błędów temperaturę alarmu. W praktyce wygląda to tak,że mam alarm na bazie ustawiony na 48 st.,baza zaczyna piszcześ i lece na dół do kotłowni zamykać piec.Na piecu naprawdę jest około 70-80 st..Stosuję tą bazę już ze 3 lata i jak narazie nie zagotowałem wody. Na bazie można też ustawić alarm na dolną granicę temperatury,co może być przydatne do podkładania,ale tego nie używam. Koszt stacji pogodowej nie jest wysoki,w moim przypadku było to około 30 pln i dwa razy w sezonie dwie baterie aaa na czujce przy piecu, w bazie od nowości nie wymieniałem i ciągle działają.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mietek.r
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Maj 2004
Posty: 259
Miasto: lębork

mietek.r
Poziom 15
Post#16 31 Sie 2013 11:28   

Re: Termometr bezprzewodowy do pieca CO


Korzystam z tego samego sposobu z tą różnicą że zmieniłem termistor - wyświetlana temperatura jest o 20 niższa niż faktyczna (orginalny mierzył do 70) ustawiając alarmy muszę uwzględnić tą różnicę i tak ustawienie alarmu na 70 oznacza ustawienie temp. na 90

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pawel_enskajt
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 27 Wrz 2010
Posty: 2
Miasto: Cyców

pawel_enskajt
Poziom 2
Post#17 27 Wrz 2013 11:56   

Re: Termometr bezprzewodowy do pieca CO


A ja na allegro od użytkownika THERMO CENTER zakupiłem coś takiego:

Termometr bezprzewodowy do pieca CO

no i podłączyłem dwa zasilacze bo na baterie bym nie wyrobił.

Urządzenie działa sprawnie, można ustawić alarm dźwiękowy na zadaną temperaturę, także jest bardzo funkcjonalne.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pablolinda
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 13 Mar 2012
Posty: 211
Miasto: Lubelszczyzna

pablolinda
Poziom 15
Post#18 30 Paź 2014 12:05   

Re: Termometr bezprzewodowy do pieca CO


Czy kolega przedłużał kabel od czujnika temperatury? bo interesuje mnie podobne rozwiązanie http://www.sklep.thermocenter.pl/pl/p/Termometr-04-190/107 tylko będę musiał przedłużyć kabel o jakieś 10 m i nie wiem czy ma to wpływ na odczytu temperatury.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pawel_enskajt
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 27 Wrz 2010
Posty: 2
Miasto: Cyców

pawel_enskajt
Poziom 2
Post#19 30 Paź 2014 12:53   

Re: Termometr bezprzewodowy do pieca CO


Nie przedłużałem, bo jedno urządzenie jest przy samym piecu a drugie w domu dwa stropy wyżej i działa bezprzewodowo.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pablolinda
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 13 Mar 2012
Posty: 211
Miasto: Lubelszczyzna

pablolinda
Poziom 15
Post#20 30 Paź 2014 15:10   

Re: Termometr bezprzewodowy do pieca CO


A ktoś inny wie czy długość kabla ma wpływ na odczyty temperatury a raczej zmiana tej dłudoście na wiekszą tak z 10m?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Termometr bezprzewodowy do pieca CO
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Termometr bezprzewodowy do pieca c.o. (2)
Bezprzewodowy termometr do instalacji CO (4)
Bezprzewodowy termostat do pieca brotje (6)
Jaki sterownik bezprzewodowy do pieca vitodens 100 (12)
Jaki sterownik pieca do CO - bezprzewodowy sterownik pompy CO (7)
Brak grzanie pieca na wodę użytkową i dziwna praca pieca ZSE 24 4 junkers (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.042 seconds

elektroda.pl temat RSS