Trabi Poziom 23

|
13 Oct 2009 22:10 magnetofon MS2425 OPUS - Co jest z dźwiękiem? |
|
|
|
Witam.
Odremontowuję Opusa. Praktycznie już działa, ale mam dziwny dźwięk w słuchawkach. Gdy dźwięk jest odtwarzany z taśmy albo podsłuchiwany w czasie nagrywania, efekt jest taki, że:
- gdy zrobię głośniej LEWY kanał (Volume) a PRAWY na 0 - słyszę głośniej w lewej słuchawce ale też ciszej w prawej
- gdy zrobię głośniej PRAWY kanał (Volume) a LEWY na 0 - słyszę głośniej w prawej słuchawce ale też ciszej w lewej
- gdy LEWY i PRAWY razem dam na tą samą siłę głosu to.... zanikają niskie tony (mimo że bas jest na maksa) a dźwięk dostaje jakby echo; nie wiem jak opisać ten efekt.
- gdy zmniejszam siłę głosu dowolnego kanału, pojawiają się basy ale też dźwięk przesuwa się w stronę głośniej ustawionego kanału. Drugi kanał jednak nie znika całkowicie
- gdy wcisnę przycisk SYNCHRO, słychać oba kanały z jedną siłą głosu bez względu na to jak ustawię siłę głosu
- dźwięk przez wzmacniacz zewnętrzny jest chyba dobry, tylko "zbasowany" (ale to może być wina wzmacniacza; coś mi ostatnio szwankuje).
Kombinowałem z połączeniem kabli we wtyczce DIN słuchawek, ale sa połączone poprawnie - na "krzyż" (2/4, 3/5, 1-nie podłączony). Słuchawki pracują fazowo.
Ktoś miał taki przypadek?
|
|