FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jak sprawdzić amplituner (Technics SA-AX 530)

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Jak sprawdzić amplituner (Technics SA-AX 530)
Author
Poziom 5
Poziom 5

Post#1 Post from the author of the topic 20 Jun 2004 01:30   

Jak sprawdzić amplituner (Technics SA-AX 530)

Witam
Zakupilem (z kilkudniowa gwarancja) amplitunerek jak w temacie. Co radzicie jako laikowi przetestowac i sprawdzic by sie nie nadziac ?? Jako ze byl juz rozkrecany (?) obejrzalem srodek i nic podejzanego nie rzucilo mi sie w oko. Po podlaczeniu sprzet gra, stereo wysmienite, tuner dziala wejscia cd, tape, line, 5.1 sa ok. Jedyny mankament (??) to tryb grania CD/Tuner/itp w trybie pro logic - o ile tryb 3stereo w miare ok to surround paskudnie gra. Nie mialem wczesniej doczynienia ze sprzetem z Pro logic i nie wiem czy to tak powinno grac czy cos jent nie tak. Wszystkie ustawienia sprzetu zresetowalem, plusy do plusow, impendancja ok. Jutro podlacze DVD 5.1 z kompa i zobacze to.
Za wszelkie dodatkowe sugestie i rady bede wdzieczny
Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 Jun 2004 01:30   

Back to top

livekiller
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 20 Jun 2004 12:33   

Re: Jak sprawdzić amplituner (Technics SA-AX 530)

że w Pro Logicu jest słabsza jakość to normalne, szczególnie gdy w tym trybie słucha czegoś co nie było nagrywane w trybie Dolby Pro Logic(czyli muzyka z radia lub CD), żeby sprawdzić Pro Logic najlepiej jest puścić jakiś film z VHS lub DVD nagrany w Dolby Pro Logic lub przynajmniej w Dolby Stereo, ale i tak zawsze bedziemy mieli wrażenie że w trybie stereo jest lepsza jakość, ponieważ podczas dekodowania Pro Logic są straty w jakości. Jesli chesz sprawdzić sama końcówke mocy dla kanałów tylnych i centralnego to podłącz jakieś źródło dźwięku pod gniazda DVD 6CH i zobaczysz jak to gra. Należy tez pamietać że pomimo że producent podaje jednakowa moc na wszystkich kanałach to koncówka kanałów tylnych i centralnego rózni się mocą i parametrami, świadczy o tym przynajmniej to że ma mniejsze kondenstatory filtrujące, jak i to że nie możliwe jest 5x85 W przy 300 watowym poborze prądu z sieci (tak jest w SA-AX540 który sam posiadam). Jesli kanały tylne troche odstępują jakością dzwieku od przednich to nie jest to wada fabryczna, gdyż kanały tylne są głownie stosowane przy oglądaniu filmów i przenosza mniej istotne dzwieki wiec nie wymagają koncówki mocy tej samej jakości co została zastosowana do kanałow przednich
Pozdrawiam :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Jun 2004 12:33   

Back to top

adrian20
Poziom 14
Poziom 14

Post#3 27 Jun 2004 00:28   

Wiatj. Również mam taki sam sprzęcik jak ty. Jak na tani model gra fajnie w trybie stero sprawdzałem go sobie na pożądnych kolumienkach a tak że słuchałem opini HI-Endowców. Stwierdzili że jak na cenę (nowego) to gra oki. Tak samo jak pod oscyloskopem również go testowałem wypadł super, tak że spradzałem czy się nie wzbudza wszystko oki.
Ja bym jedynie sprawdził czy nikt nie wymieniał końcówki RSN-a
nie mówie że źle ale jak co wrzucił oryginał?. Co do trybu przestrzennego to strasznie słaba jest separacja kanałów tylnych, centralny oki.
POZDRAWIAM
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Jun 2004 00:28   

Back to top

Luky
Poziom 5
Poziom 5

Post#4 Post from the author of the topic 10 Jul 2004 23:37   

Dzieki z podpowiedzi .....
sprzet juz na stale gra, po podlaczeniu DVD 5.1 nawet dosc dobrze sobie radzil. Jednakze konieczna okazala sie wymianka glosnika centralnego (malutki tonsil nie dawal rady) ...dalej w kolejnosci pojda satelity .....
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Jak sprawdzić amplituner (Technics SA-AX 530)
Page 1 of 1
Similar topics
Poszukuje schematu Technics SL-CH 530- CD (4)
Kupie części do technics SA-GX 530 (6)
Technics st-ch 530 balance... Pomocy :) (4)
Amplituner Yamaha RX-530 i co dalej.... (6)
amplituner Yamaha RX-530 po burzy (7)
Technics SU-V85A - jak sprawdzić driver AN7062 (7)
Technics SU-VX500 jak sprawdzić svi3205 (5)
Jak w Technics-ie SA-EX120 sprawdzić wentylator? (4)
Pilot do amplitunera sa-gx 530 Technics (5)
Technics ST-CH 530. Jaki model pilota pasuje do tego zestawu? (9)

Page generation time: 0.115 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed