FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zasilacz laboratoryjny 30A potrzebny schemat

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Zasilacz laboratoryjny 30A potrzebny schemat
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#1 Post from the author of the topic 15 Oct 2009 16:19   

Zasilacz laboratoryjny 30A potrzebny schemat

Witam,
jestem na 4 roku studiów na wydziale mechanicznym specjalność budowa samochodów i profesor sobie zarzyczył abyśmy wykonali zasilacz do stanowiska tworzenia powłok galwanicznych.

Zasilacz miał by mieć min 30A przy 10-15V. Amperaż ma być regulowany.
Niestety na projektowaniu takich urządzeń wogóle się nie znam, mam tylko zdolności manualne, więc z wykonaniem nie powinno być problemu :)

Może ktoś z forumowiczów ma taki schemat i mógł by się nim podzielić.

PS. a z zasilacza komputrowego jakiegoś mocnego nie dało by rady nic zrobić?
Back to top

lekto
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 15 Oct 2009 16:28   

Re: Zasilacz laboratoryjny 30A potrzebny schemat

z komputerowego to molex ale max 8.5A
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Oct 2009 16:28   

Back to top

Rzuuf
Poziom 24
Poziom 24

Post#3 15 Oct 2009 16:43   

Witam!
Przy twojej specjalizacji samodzielna budowa zasilacza laboratoryjnego o podanych parametrach jest "out of range" - czyli poza zakresem możliwosci.
Zasilacze komputerowe mają kilka napięć stabilizowanych, o sporej wydajności prądowej, np: 5V/30A, 12V/10A (dane są zwykle na nalepce na obudowie).
Dla fizycznego wykonania takiego zadania należy zaopatrzyć się w zasilacz (lub kilka zasilaczy do połączenia szeregowego) typu "AT" - dostaniesz działający "ze złomu" za grosze, ew. za 1 czteropak żywca w jakimkolwiek serwisie komputerowym, a do tego możesz dodać człon regulacji prądu w układzie PWM na 1 tranzystorze MOSFET mocy + układ regulacji na "555" - odpowiedni schemat był już setki razy powtarzany w Elektrodzie i w sieci, więc Ci go nie posyłam, bo mod dopatrzy się w tym popierania lenistwa.

A dla celów wytwarzania powłok galwanicznych częściej sie stosuje napięcia niższe, niż 10V, więc dla konkretnego zastosowania warto zapoznać się z recepturą wybranego procesu, np. miedziowania lub cynkowania, a potem wybrać (sprytnie) taki proces, dla którego będzie najłatwiej zrobić zasilanie.
Nieco bardziej krytyczna jest sprawa składu kąpieli, niż napięcia, a dla niektórych procesów jest jeszcze ważna temperatura kąpieli i mieszanie.
Ponadto wyższe napiecia są raczej używane do procesu odwrotnego, niż nakładanie powłok: odtłuszczanie i elektropolerowanie.
Fakt, że zadanie pozwoli Ci na poznanie kawałka nowej dla ciebie dziedziny.
Back to top

shadow0013
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 15 Oct 2009 16:51   

Najprościej -odpowiedni transformator i regulator napięcia po stronie pierwotnej.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Oct 2009 16:51   

Back to top

Krick1987
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 Post from the author of the topic 15 Oct 2009 17:17   

No właśnie tak sobie myślałem o tych zasilaczach komuterowych, że było by tanio, tylko czy by to wytrzymało... bo trafo trochę kosztuje.

A czy czasem takiego transformatora z UPS-u nie dąło by rady wykorzystać?? bo często widuje ups-y na złomie :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 15 Oct 2009 17:17   

Back to top

Rzuuf
Poziom 24
Poziom 24

Post#6 15 Oct 2009 17:48helpful post - solution   

UPS działa "w druga stronę", ale transformator - jeśli by "pasował" z napięciem i mocą, może być właściwym rozwiazaniem - wówczas regulację trzeba zrobić po stronie niskiego napięcia.
Zastosowanie regulatora (tyrystorowego) po stronie pierwotnej transformatora jest "umiarkowanie dobrym" pomysłem, ćwiczyłem już to z wynikiem w postaci wykopcenego transformatora przy obciążeniu rzędu 50% mocy nominalnej. Typowy transformator sieciowy zasilany przebiegiem mocno odkształconym (to właśnie daje regulator na tyrystorze lub triaku) grzeje się niemiłosiernie. Dla przebiegów odkształconych trzeba stosować transformatory projektowane specjalnie pod tym kątem, nie wiem, jak w takich warunkach "wyrobi się" trafo z UPS-a, może być akurat dobry.
Back to top

Stary1952
Poziom 22
Poziom 22

Post#7 15 Oct 2009 18:58   

Witam .
Prostownik galwaniczny 30A/15V trudno nazwać prostownikiem raczej prostowniczkiem , ale do rzeczy . Do takich prądów wykorzystanie transformatora z UPS-a wydaje się dobrym pomysłem ( małe koszty ) . Podobnie jak pisze kol. Rzuuf mam też przykre doświadczenia ze sterowaniem po stronie pierwotnej . :cry:
Dobrym rozwiązaniem jest regulator tyrystorowy po stronie wtórnej ( schematów na portalu dostatek ) , potrzebny będzie jednak dławik na wyjściu , bez dławika wystąpi podczas procesu galwanizacji niepożądane zjawisko podgrzewania kąpieli .
Taki prostownik będzie się nadawał tylko do cynkowania i ewentualnie odtłuszczania .
Do innych procesów np. chromowanie wymagana jest większa filtracja napięcia , w przemyśle stosuje się prostowniki 3 - fazowe 6 - cio pulsowe ale to już inna bajka .
Pozdrawiam .
Back to top

Krick1987
Poziom 20
Poziom 20

Post#8 Post from the author of the topic 15 Oct 2009 19:08   

Dzięki za podpowiedzi, postaram się jutro coś poszukać na złomie :) bo ostanio byłu UPS-y :D
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Zasilacz laboratoryjny 30A potrzebny schemat
Page 1 of 1
Similar topics
Zasilacz Laboratoryjny (1)
Sprzedam zasilacz laboratoryjny... (7)
Zasilacz laboratoryjny 0-30/5A NE301-K (2)
przeróbka zasilacza atx na zasilacz laboratoryjny (1)
Zasilacz laboratoryjny - zastąpienie tranzystora na mosfet (4)
Zasilacz laboratoryjny bez kondensatora wyjściowego (5)
Zasilacz Fever 400W - Przeróbka na laboratoryjny. (1)
Zasilacz Laboratoryjny w 10 minut! Cyfrowy odczyt 0-30V/0-5A (7)
Zasilacz domofonu URMET MIWI 19L potrzebny schemat ideowy (1)
Zasilacz laboratoryjny 0...30V/1A. Czy można zwiekszyć prąd? (1)

Page generation time: 0.074 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed