FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

regulator PWM do silnika PMDC - strzelający kondensator

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> regulator PWM do silnika PMDC - strzelający kondensator
Author
Poziom 4
Poziom 4

Post#1 Post from the author of the topic 16 Oct 2009 12:48   

Witam, kupiłem w internecie gotowy regulator obrotów PWM do silników 12-24 75A . Regulator jest zasilany 24VDC - dwoma akumulatorami 12V połączonymi szeregowo. Obciążony jest silnikiem PMDC - SCOTT DC (model:4BB3220) - o mocy ok. 460W (pobór prądu 19A). Układ załączany jest przekaźnikiem samochodowym, a regulacja obrotów odbywa się potencjometrem (niebieskie przewody w załączniku). Regulator widoczny jest na zdjęciach poniżej.
Z+,Z- - zasilanie (24V)
S+,S- - silnik (PMDC 24V, 19A, ~460W)
Q1,Q2,Q3 - IFR3710
Q4 - F9540N
U2 - L7806CV
U1 to najprawdopodobniej NE555

Schemat:

Po załączeniu w regulatorze strzela kondensator C5 (50V, 100u). Wysłałem zapytanie do serwisu co jest nie tak, ale jak narazie nie mam żadnej konkretnej odpowiedzi. Może ktoś mi podsunąć sugestię co jest tego przyczyną? Może powinienem dodać do układu jakieś elementy, np. diodę gaszącą na silniku? Kondensator strzela po ok 1, max 2s.

Przy bezpośrednim połączeniu silnika z akumulatorem przez przekaźnik wszystko działa jak należy.
Back to top

Awdeg
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 16 Oct 2009 14:05   

Re: regulator PWM do silnika PMDC - strzelający kondensator

Napisz,czy wymieniłeś ten elektrolit i ponownie wystrzelił.Wygląda jakby otrzymał za wysokie napięcie ,albo odwrotną polaryzacje,albo po prostu był wadliwy od początku
Back to top

szampooon
Poziom 4
Poziom 4

Post#3 Post from the author of the topic 16 Oct 2009 14:17   

Wymieniałem dwa razy i każdy strzelał...
Back to top

Alana
Poziom 23
Poziom 23

Post#4 16 Oct 2009 15:54   

Mysle ze problemem jest to ze kondensator ten pracuje w sposob impulsowy i jak jest to standardowy element to ma prawo strzelic. Sprobowalabym zastapc kondensatorem LOW ESR [do plyt glownych PC], ewentualnie kilkoma kondensatorami LOW ESR polaczonymi rownolegle.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Oct 2009 15:54   

Back to top

szampooon
Poziom 4
Poziom 4

Post#5 Post from the author of the topic 16 Oct 2009 18:05   

Z tego co udało mi się wyczytać na forum to przyczyną mogą być przepięcia na starcie silnika. Może powinienem spróbować zastosować kondensator na więcej V np. 100V i/lub diodę gaszącą na silniku? Może ktoś mi doradzić jak dobrać taką diodę dla tego silnika?
Back to top

bonanza
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 16 Oct 2009 21:17   

Kondensator ten jest na zasilaniu - pomiędzy Z+ i Z- (S+ i S- to zapewne silnik). A więc przewody zasilające za długie albo słaby styk. Spróbowałbym dać 1000mikro/50V i dodatkowo 1mikro impulsowy.
Back to top

szampooon
Poziom 4
Poziom 4

Post#7 Post from the author of the topic 16 Oct 2009 22:23   

bonanza wrote:
Kondensator ten jest na zasilaniu - pomiędzy Z+ i Z- (S+ i S- to zapewne silnik). A więc przewody zasilające za długie albo słaby styk. Spróbowałbym dać 1000mikro/50V i dodatkowo 1mikro impulsowy.

Przewody mają ok 0,5m, przekaźnik jest nowy i próbowałem na dwóch.
Ten dodatkowy kondensator impulsowy ma być szeregowo czy równolegle?
Back to top

Darrieus
Poziom 23
Poziom 23

Post#8 16 Oct 2009 22:41   

Równolegle.

Ten oryginalny 100u faktycznie trochę mały, daj minimum 470u najlepiej low esr (105 stopni). Przewody zasilające nie powinne być zbyt cienkie, wtedy też kondensator dostaje popalić.
Back to top

woodpecker
Poziom 10
Poziom 10

Post#9 17 Oct 2009 10:56   

Wszyscy sugerują wymianę kondensatora, co jak widać, już wczesniej dawalo opłakane skutki. Najpierw sprawdziłbym czy dioda Q4 jest sprawna. Glupia przerwa w obwodzie i mamy galimatias. Poza tym wziąłbym jakiś oscyloskop i popatrzył co się dzieje w obwodzie zasilania.

Moderated by Akrzy74:
Element Q4 - F9540N to nie jest dioda! No chyba, że kol. nie widzi różnicy miedzy diodą a mosfetem. Po różnice odsyłam do datasheet...
Jak się nie ma nic istotnego do powiedzenia, lub nie wie o czym jest dyskusja- to lepiej zachować wstrzemięźliwość wypowiedzi...

Back to top

elek555
Poziom 23
Poziom 23

Post#10 17 Oct 2009 12:53helpful post - solution   

szampooon wrote:
Z tego co udało mi się wyczytać na forum to przyczyną mogą być przepięcia na starcie silnika. Może powinienem spróbować zastosować kondensator na więcej V np. 100V i/lub diodę gaszącą na silniku? Może ktoś mi doradzić jak dobrać taką diodę dla tego silnika?

Oczywiście że diodę bezwzględnie założyć! Bezpośrednio na silniku, o prądzie nie mniejszym od prądu silnika, szybką np.2 takie po zrównolegleniu -60APU04PBF
Back to top

szampooon
Poziom 4
Poziom 4

Post#11 Post from the author of the topic 17 Oct 2009 13:13   

elek555 wrote:

Oczywiście że diodę bezwzględnie założyć! Bezpośrednio na silniku, o prądzie nie mniejszym od prądu silnika, szybką .

A czasem ten czwarty mosfet (F9540N) nie pełni jej roli?
Back to top

Quarz
Poziom 26
Poziom 26

Post#12 17 Oct 2009 13:19   

szampooon wrote:
elek555 wrote:

Oczywiście że diodę bezwzględnie założyć! Bezpośrednio na silniku, o prądzie nie mniejszym od prądu silnika, szybką .

A czasem ten czwarty mosfet (F9540N) nie pełni jej roli?
Rozrysuj dokładnie schemat ideowy tego i podaj tu, to możemy podyskutować racjonalnie - dotąd to jest w pewnym stopniu zgadywanie ...
Back to top

elek555
Poziom 23
Poziom 23

Post#13 17 Oct 2009 13:29   

Jeśli nie wierzysz w różnicę między "na silniku" a "na płytce" -poćwicz :)
Back to top

JacekEPS
Poziom 12
Poziom 12

Post#14 17 Oct 2009 17:44helpful post - solution   

Witam

korzystałem z tego układu tez miałem problem ze strzelającym kondensatorem wymian 1000/63 w moim wypadku było po sprawie Silnik pobierał 15A
U1 to NE555

Pozdrawiam
Back to top

szampooon
Poziom 4
Poziom 4

Post#15 Post from the author of the topic 17 Oct 2009 19:22   

Dodałem schemat w pierwszym poście(wykonanie jest dosyć słabe, mój pierwszy schemat w protelu).
Back to top

bonanza
Poziom 22
Poziom 22

Post#16 18 Oct 2009 07:44   

Zmierzyć napięcie na C4 w czasie pracy - da to pojęcie o tym, co dzieje się na zasilaniu (jakie jest sztywne). :idea:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Oct 2009 07:44   

Back to top

Darrieus
Poziom 23
Poziom 23

Post#17 18 Oct 2009 10:01   

bonanza wrote:
Zmierzyć napięcie na C4 w czasie pracy - da to pojęcie o tym, co dzieje się na zasilaniu (jakie jest sztywne). :idea:

To zależy od stanu akumulatorów (Rwe), grubości przewodów i obciążenia silnika, nie wiele powie ten pomiar najwięcej to powie o akumulatorach.
Back to top

szampooon
Poziom 4
Poziom 4

Post#18 Post from the author of the topic 18 Oct 2009 12:41   

Oscyloskopu nie posiadam.
Co do diody na silnik to jak sprawa będzie wyglądała gdy za regulatorem będę chciał zrobić zmianę kierunków obrotów silnika mostkiem h, tzn. jak wtedy umieścić diod-ę/y?
Back to top

woodpecker
Poziom 10
Poziom 10

Post#19 18 Oct 2009 17:24helpful post - solution   

Mój błąd, bo poszedłem na skróty w wyrażaniu myśli. Q4 pracuje tutaj jako zabezpieczenie. Sądziłem że po zdjęciach płytki, reszta badaczy tematu jest zorientowana (widać wyraźnie jak włączony jest Q4 - zwarte S i G do "+" i D do "-"). Pozwala to w tym obwodzie wykorzystać tego mosfeta jako szybką diodę impulsową. Proponuję pomierzyć ten tranzystor, bo mógł dostać nazwyklejszej przerwy i przestał spełniać wymaganą rolę. To tyle. Dołożenie odpowiednio wytrzymałej diody impulsowej na silnik nie zaszkodzi obwodowi, a niewykluczone że usunie przyczynę wybuchającego elka. Oscyloskopem można byłoby pomierzyć amplitudę impulsów zwrotnych i tym samym dobrać kondensator na wyższe napięcie (zakładając oczywiście, że Q4 jest sprawny i poprostu ma za słabe parametry).

W przypadku mostka h, diodę zabezpieczającą montujesz od strony zasilania mostka, nie na silniku.
Back to top

szampooon
Poziom 4
Poziom 4

Post#20 Post from the author of the topic 18 Oct 2009 18:30   

Sprawdziłem Q4(wylutowany z obwodu) miernikiem ustawionym na pomiar diód. Jest przejście między G i D w obydwie strony pokazuje mi ~340. Dla pozostałych kombinacji nie ma przejścia. Czyli jest z nim coś nie tak bo według mojej wiedzy to przejście powinno być w jedną stronę miedzy D a S. Zgadza się czy się mylę?
Back to top

bonanza
Poziom 22
Poziom 22

Post#21 18 Oct 2009 18:38   

Dioda od strony zasilania mostka H - jeśli zrealizujemy mostek na przełączniku dwubiegunowym dwupozycyjnym (odwracając biegunowość). Jeśli zechcemy dać drogę prądowi generowanemu przez silnik zasilany z czterech mosfetów, to wtedy trzeba 4 diody do zasilania również na kształt mostka - i wtedy to dopiero elektrolit na zasilaniu dostaje popalić :!: Te diody zawarte są już w strukturze zastosowanych mosfetów.

PS. To było nt. diody przy odwracaniu biegunowości zasilania (2 posty wyżej). Mosfet faktycznie wygląda na uszkodzony.
Back to top

minimex
Poziom 12
Poziom 12

Post#22 21 Oct 2009 01:09   

Q4 "robiący" za diodę jest uszkodzony (po zwarciu G z S, między D a S ma się zachowywać jak dioda).
Jeżeli po wstawieniu diody dalej będzie strzelał C5, to połącz na płytce minus C5 z Z- dodatkowo drutem miedzianym fi >= 2,5 mm lub przelutuj końcówkę (-) na Z-.
Przewody zasilające i łączące akumulatory linka fi > 3 mm.

Pewnie się narażę i powiem tak: ten kondensator można spokojnie zamienić ma styroflex 1uF/63V, wstawianie elektr. 470u, 1m, etc. po co?, tak jak i dokładanie diody na silniku.
Back to top

romoo
Poziom 25
Poziom 25

Post#23 21 Oct 2009 12:02   

Ble ble ble , jak duży silnik robi na obciążeniu to są silne impulsy prądowe.
Trzeba założyć kilka konensatorów i to załatwi sprawę.
Sprawdzone w pracy .
Czyli ok 5x 1000yF / 35V LowESR.
Back to top

minimex
Poziom 12
Poziom 12

Post#24 21 Oct 2009 12:43   

Nie wiem w jak jest zasilany kolegi układ.
W tym konkretnym przypadku z AKUMULATORA, ...czym on jest!?

Oczywiście jeżeli przewody będą bardzo długie i do tego o małym przekroju to te zakłócenia będą.
Back to top

romoo
Poziom 25
Poziom 25

Post#25 21 Oct 2009 16:42   

Przrabiałem to nie dalej jak 2 tyg temu i tez o dziwo był 100yF/25 wystrzelony.
Przewody mają rezystancje i indukcyjność.

Pozatym w samochodowych regulatorach są kondensatory i to jeszcze jaki byki , ale we wspomaganiu , Airbag, pompie abs, Ecu, --nie ma ich natomiast w jeżach od wentylatorów.
Back to top

minimex
Poziom 12
Poziom 12

Post#26 23 Oct 2009 17:36   

romoo wrote:
Przrabiałem to nie dalej jak 2 tyg temu i tez o dziwo był 100yF/25 wystrzelony.
Przewody mają rezystancje i indukcyjność.

Pozatym w samochodowych regulatorach są kondensatory i to jeszcze jaki byki , ale we wspomaganiu , Airbag, pompie abs, Ecu, --nie ma ich natomiast w jeżach od wentylatorów.

Miałem już tu nic nie pisać, po tym jak moderator usunął post. Nie wiem, co było powodem i nie chcę wiedzieć.
Dziękuję, że to napisałeś, no właśnie regulator wentylatora, tzw. "jeżyk", to nie jest czasami bardzo podobnie zbudowany układ? a "byków" nie ma.

Aby było jasne dla wszystkich, oczywiście, że taka ilość kondensatorów poprawia działanie układu w szczególnych warunkach. Usuwa ona skutek, ale nie przyczynę.

Zamieszczam narysowany "od ręki" schemat fragmentu układu (końcówki).
Myślę, że powinno to wyjaśnić, dlaczego kondensator "puchnie".

Back to top

valdi99
Poziom 3
Poziom 3

Post#27 30 Jan 2010 23:33   

Szukam właśnie takiego regulatora obrotów PWM do silników 12-24 75A - wskażcie proszę gdzie mogę kupić?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Jan 2010 23:33   

Back to top

DeMaDeS
Poziom 3
Poziom 3

Post#28 10 May 2011 18:52   

chyba mam talent do psucia, też włożyłem ten sterownik do roweru, silnik 450W 24v, podczas podjazdu pod górkę zrobiło się "wesoło"

Back to top

plplplpl
Poziom 4
Poziom 4

Post#29 30 Jul 2011 17:03   

Ten układ nadaje się do sterowania halogenami 500W ;) z silnikiem nie da sobie rady. Szkoda czasu -mówię to z praktyki (mam taki układzik) Lepiej kup sobie coś takiego. Link. Żeby wywalić taki kondensator to albo trzeba mu dać odwrotnie napięcie albo ładować i rozładowywać szpilkami wysokiego napięcia (sporym prądem).
Back to top

cava
Poziom 11
Poziom 11

Post#30 07 Sep 2011 09:44   

Witam, widzę że sam temat troszke stary, ale spróbuję go odświeżyć tzn. borykam się z wykonaniem sterownika do silnika elektrycznego 24V do łódki, oryginalny sterownik zjarał się całkowicie i nie mam mowy o jego naprawie, silnik jest sprawny bo "na krótko" działa bez problemu.
Proszę podpowiedzcie jaki reulator zastosować, chcialem ten opisywany w poście, ale widzę, że ona raczej nie podoła, niestety moje umiejętności są chyba za słabe, żeby samemu coś takiego zaprojektować, ale z wykonaniem nie miałbym problemu.
Z góry dziękuję za pomoc.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> regulator PWM do silnika PMDC - strzelający kondensator
Page 1 of 1
Similar topics
Regulator temperatyry PWM (3)
regulator PWM 230VAC (9)
NEW!!! Małostrany regulator PWM (1)
regulator PWM dwustronnego zaworu elektromagnetycznego (2)
Regulator obrotami silnika z wyswietleniem obrotów silnika (2)
SZUKAM regulator PID - wyjscie z przekaznikami (nie PWM) (4)
Silnik PMDC 24 V 180 W - strumień wirnika (3)
Sterownik pwm dla silnika (26)
Sterownik silnika krokowego - PWM? (11)
Problem z regulatorem prędkości silnika DC z PWM (1)

Page generation time: 0.088 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed