Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego IP


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego IP
Autor
Wiadomość
stieg
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Wrz 2005
Posty: 341
Miasto: London

Post#1 Post autora tematu 16 Paź 2009 23:02   

jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego IP


Witam
Sytuacja wygląda tak, że mam w domu router wifi, który przydziela adresy z puli 192.168.1.x, następnie w drugim budynku mam access pointa (z bramą 192.168.1.254) do którego przez gniazdo ethernet podłączony jest kablem sieciowy router wifi, który nadaje sygnał na drugi budynek (przydzieli z puli 192.168.2.x).
Jeśli połączę się do sieci w drugim budynku mogę komunikować się z całą siecią, zarówno 192.168.1.x, jak i 192.168.2.x, natomiast po połączeniu się do sieci w domu mogę łączyć się tylko z siecią domową 192.168.1.x i nawiązać połączenie z bramą access pointa (192.168.1.254), jednak nie mogę już komunikować się z bramą ani z siecią routera w drugim budynku (192.168.2.x).

Jak ustawić router w drugim budynku, żeby było można nawiązywać z nim połączenia z sieci 192.168.1.x ?
Powrót do góry
   
mar1aczi
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 10 Sie 2007
Posty: 727
Miasto: Myszków

Post#2 16 Paź 2009 23:18   

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


Musisz ustawić ruting w swoim systemie. Z tego copiszesz punktem styku obu sieci jest 192.168.1.254? Ma on adres w drugiej podsieci również?
Jeśli tak to w wierszu poleceń wydaj komendę:
Kod:
route add 192.168.2.0 mask 255.255.255.0 192.168.1.254

Po tym zabiegu powinieneś mieć możliwość pingowania podsieci 192.168.2.0/24 jak i dostęp do urządzeń w niej działających.
Jeśli chcesz zachować na stałe tą trasę dodaj parametr "-p" po "route". Bez tego "-p" windows po restarcie nie będzie widział podsieci 192.168.2.0/24.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Paź 2009 23:18   





Powrót do góry
   
stieg
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Wrz 2005
Posty: 341
Miasto: London

Post#3 Post autora tematu 17 Paź 2009 12:29   

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


Dzięki, działo by to jakbym miał zrobiony routing na kompie, a to jest jakiś router "WLAN Broadband router" i nie mogę odszukać opcji routingu.
Znalazłem natomiast stronę, która dokładnie przedstawia jak wygląda mój panel do zarządzania routerem : http://www.wirelesslan.com.pl/download/demo/3016/home.asp.php
Powrót do góry
   
mar1aczi
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 10 Sie 2007
Posty: 727
Miasto: Myszków

Post#4 17 Paź 2009 19:43   

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


Jeżeli punktem styku obu sieci jest 192.168.1.254 i Ty jesteś w tej podsieci to właśnie chodzi o to aby wskazać w systemie trasę do sieci 192.168.2.0/24 poleceniem jakie podałem.
Właśnie w systemie a nie w ruterze.
Powrót do góry
   
stieg
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Wrz 2005
Posty: 341
Miasto: London

Post#5 Post autora tematu 17 Paź 2009 21:16   

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


Cytat:
Jeżeli punktem styku obu sieci jest 192.168.1.254 i Ty jesteś w tej podsieci to właśnie chodzi o to aby wskazać w systemie trasę do sieci 192.168.2.0/24 poleceniem jakie podałem.
Właśnie w systemie a nie w ruterze.

Wpisałem - nie działa.
Tak wygląda sieć:
jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego IP
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Paź 2009 21:16   





Powrót do góry
   
mar1aczi
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 10 Sie 2007
Posty: 727
Miasto: Myszków

Post#6 17 Paź 2009 21:18   

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


Jakie IP z podsieci 192.168.1.0/24 ma ruter B?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Paź 2009 21:18   





Powrót do góry
   
stieg
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Wrz 2005
Posty: 341
Miasto: London

Post#7 Post autora tematu 17 Paź 2009 21:37   

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


mar1aczi napisał:
Jakie IP z podsieci 192.168.1.0/24 ma ruter B?

Nie ma. Jak wejde na router A i kliknę w panelu DHCP Active IP Table to widoczny jest tylko Access point pod adresem 192.168.1.103
Powrót do góry
   
mar1aczi
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 10 Sie 2007
Posty: 727
Miasto: Myszków

Post#8 17 Paź 2009 21:40   

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


Wpisując 192.168.1.254 wchodzisz na stronę konfiguracji rutera B czy Access Pointa?
Powrót do góry
   
stieg
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Wrz 2005
Posty: 341
Miasto: London

Post#9 Post autora tematu 17 Paź 2009 21:42   

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


mar1aczi napisał:
Wpisując 192.168.1.254 wchodzisz na stronę konfiguracji rutera B czy Access Pointa?

Wpisując 192.168.1.254 wchodzę na Access pointa, a 192.168.2.254 Routera B (ale w moim przypadku tylko jeśli jestem podpięty do sieci routera B)
Powrót do góry
   
mar1aczi
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 10 Sie 2007
Posty: 727
Miasto: Myszków

Post#10 17 Paź 2009 21:45   

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


To jak wejdziesz na Ruter B po IP 192.168.2.254 sprawdź jakie IP jest wpisane na WAN. Zapewne jest ono z podsieci 192.168.1.0/24. Jak je "zdobędziesz" będziemy mogli walczyć dalej.
Powrót do góry
   
stieg
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Wrz 2005
Posty: 341
Miasto: London

Post#11 Post autora tematu 18 Paź 2009 02:02   

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


mar1aczi napisał:
To jak wejdziesz na Ruter B po IP 192.168.2.254 sprawdź jakie IP jest wpisane na WAN. Zapewne jest ono z podsieci 192.168.1.0/24. Jak je "zdobędziesz" będziemy mogli walczyć dalej.

Ok, to muszę podreptać do drugiego budynku żeby się podłączyć do sieci 192.168.2.x

Dodano po 4 [godziny] 14 [minuty]:

Z routera B:

WAN Configuration
Attain IP Protocol DHCP
IP Address 192.168.1.103
Subnet Mask 255.255.255.0
Default Gateway 192.168.1.1
DNS 1 194.204.159.1
DNS 2 217.98.63.164
DNS 3 0.0.0.0
MAC Address 00:02:72:62:60:3f
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Paź 2009 02:02   





Powrót do góry
   
mar1aczi
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 10 Sie 2007
Posty: 727
Miasto: Myszków

Post#12 19 Paź 2009 10:44   

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


Skoro dostał takie IP to
Kod:
route add 192.168.2.0 mask 255.255.255.0 192.168.1.103

na swoim systemie i powinieneś mieć ping do podsieci 192.168.2.0.
Aby na przyszłość nie mieć problemów, gdy wcześniejsze zadziała ustaw na Ruterze B statycznie IP np.: 192.168.1.250. Maskę, bramę i DNSy wpisze te które dostał z DHCP.
Potem na swoim systemie wystarczy, że wydasz polecenie
Kod:
route add 192.168.2.0 mask 255.255.255.0 192.168.1.250

gdy będziesz potrzebował dostać się do podsieci 192.168.2.0/24. Jeśli potrzebujesz tego na stałe użyj parametru "-p" jak wspominałem wcześniej.
Musi działać, łaski nie robi :D
Powrót do góry
   
stieg
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Wrz 2005
Posty: 341
Miasto: London

Post#13 Post autora tematu 20 Paź 2009 19:59   

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


Niestety nie działa :-(
W wierszu poleceń klepie tą komendę i nic to nie daje.
Powrót do góry
   
mar1aczi
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 10 Sie 2007
Posty: 727
Miasto: Myszków

Post#14 20 Paź 2009 21:55   

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


Po dodaniu trasy masz ping do rutera B po adresie z podsieci 192.168.2.0/24?
Podaj wynik polecenia "ipconfig /all" z komputera na którym dodajesz trasę i chcesz się dostać do podsieci 192.168.2.0/24.
Powrót do góry
   
stieg
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Wrz 2005
Posty: 341
Miasto: London

Post#15 Post autora tematu 21 Paź 2009 14:59   

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


Pingować, nie pinguje.
Proszę tutaj zrzut po wykonaniu komendy ipconfig:
jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego IP
Powrót do góry
   
mar1aczi
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 10 Sie 2007
Posty: 727
Miasto: Myszków

Post#16 21 Paź 2009 15:37   

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


Skoro nie ma pinga to sprawdź w firewallu na ruterze B czy czegoś nie blokuje. Możesz też dodać regułę aby wszystko akceptował i wtedy sprawdzić ping do 192.168.2.254.

Pomysłów mi zaczyna brakować :|
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego IP
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Czy da się połączyć modem adsl z routerem przez LAN? (2)
Modem ADSL z routerem xavi 7001b. Jak połączyć się z Neostradą? (3)
jak połączyć się z wi-fi przez router (5)
Czy da się połączyć routerem z AP telefonu?? - (4)
Problem z routerem Zyxel Prestige 660H nie można się do niego zalogować (11)
Jak połączyć się z siecią przez wifi (7)
Telnet - jak połączyć się przez wewnętrzne IP? (2)
Nie można połączyć się z Routerem poprzez 10.0.0.2 (21)
WRT54GS. Nie mogę się połączyć z routerem. (4)
Laptop nie może połączyć się z routerem ... (9)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.073 seconds

elektroda.pl temat RSS