Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego IP


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Computer Networks ->jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego IP Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
stieg
Level 17
Location: London
Joined: 03 Sep 2005
Posts: 343
stieg
Level 17
Post#1 16 Oct 2009 23:02  Topic author   

jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego IP


Witam
Sytuacja wygląda tak, że mam w domu router wifi, który przydziela adresy z puli 192.168.1.x, następnie w drugim budynku mam access pointa (z bramą 192.168.1.254) do którego przez gniazdo ethernet podłączony jest kablem sieciowy router wifi, który nadaje sygnał na drugi budynek (przydzieli z puli 192.168.2.x).
Jeśli połączę się do sieci w drugim budynku mogę komunikować się z całą siecią, zarówno 192.168.1.x, jak i 192.168.2.x, natomiast po połączeniu się do sieci w domu mogę łączyć się tylko z siecią domową 192.168.1.x i nawiązać połączenie z bramą access pointa (192.168.1.254), jednak nie mogę już komunikować się z bramą ani z siecią routera w drugim budynku (192.168.2.x).

Jak ustawić router w drugim budynku, żeby było można nawiązywać z nim połączenia z sieci 192.168.1.x ?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mar1aczi
Level 26
Location: Myszków
Joined: 10 Aug 2007
Posts: 727
Helped: 89
Post rating: 8
mar1aczi
Level 26
Post#2 16 Oct 2009 23:18    

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


Musisz ustawić ruting w swoim systemie. Z tego copiszesz punktem styku obu sieci jest 192.168.1.254? Ma on adres w drugiej podsieci również?
Jeśli tak to w wierszu poleceń wydaj komendę:
Code:
route add 192.168.2.0 mask 255.255.255.0 192.168.1.254

Po tym zabiegu powinieneś mieć możliwość pingowania podsieci 192.168.2.0/24 jak i dostęp do urządzeń w niej działających.
Jeśli chcesz zachować na stałe tą trasę dodaj parametr "-p" po "route". Bez tego "-p" windows po restarcie nie będzie widział podsieci 192.168.2.0/24.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
stieg
Level 17
Location: London
Joined: 03 Sep 2005
Posts: 343
stieg
Level 17
Post#3 17 Oct 2009 12:29  Topic author   

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


Dzięki, działo by to jakbym miał zrobiony routing na kompie, a to jest jakiś router "WLAN Broadband router" i nie mogę odszukać opcji routingu.
Znalazłem natomiast stronę, która dokładnie przedstawia jak wygląda mój panel do zarządzania routerem : http://www.wirelesslan.com.pl/download/demo/3016/home.asp.php

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mar1aczi
Level 26
Location: Myszków
Joined: 10 Aug 2007
Posts: 727
Helped: 89
Post rating: 8
mar1aczi
Level 26
Post#4 17 Oct 2009 19:43    

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


Jeżeli punktem styku obu sieci jest 192.168.1.254 i Ty jesteś w tej podsieci to właśnie chodzi o to aby wskazać w systemie trasę do sieci 192.168.2.0/24 poleceniem jakie podałem.
Właśnie w systemie a nie w ruterze.

Helpful post? + 0
Back to top
stieg
Level 17
Location: London
Joined: 03 Sep 2005
Posts: 343
stieg
Level 17
Post#5 17 Oct 2009 21:16  Topic author   

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


Quote:
Jeżeli punktem styku obu sieci jest 192.168.1.254 i Ty jesteś w tej podsieci to właśnie chodzi o to aby wskazać w systemie trasę do sieci 192.168.2.0/24 poleceniem jakie podałem.
Właśnie w systemie a nie w ruterze.

Wpisałem - nie działa.
Tak wygląda sieć:
jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego IP

Helpful post? + 0
Back to top
mar1aczi
Level 26
Location: Myszków
Joined: 10 Aug 2007
Posts: 727
Helped: 89
Post rating: 8
mar1aczi
Level 26
Post#6 17 Oct 2009 21:18    

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


Jakie IP z podsieci 192.168.1.0/24 ma ruter B?

Helpful post? + 0
Back to top
stieg
Level 17
Location: London
Joined: 03 Sep 2005
Posts: 343
stieg
Level 17
Post#7 17 Oct 2009 21:37  Topic author   

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


mar1aczi wrote:
Jakie IP z podsieci 192.168.1.0/24 ma ruter B?

Nie ma. Jak wejde na router A i kliknę w panelu DHCP Active IP Table to widoczny jest tylko Access point pod adresem 192.168.1.103

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mar1aczi
Level 26
Location: Myszków
Joined: 10 Aug 2007
Posts: 727
Helped: 89
Post rating: 8
mar1aczi
Level 26
Post#8 17 Oct 2009 21:40    

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


Wpisując 192.168.1.254 wchodzisz na stronę konfiguracji rutera B czy Access Pointa?

Helpful post? + 0
Back to top
stieg
Level 17
Location: London
Joined: 03 Sep 2005
Posts: 343
stieg
Level 17
Post#9 17 Oct 2009 21:42  Topic author   

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


mar1aczi wrote:
Wpisując 192.168.1.254 wchodzisz na stronę konfiguracji rutera B czy Access Pointa?

Wpisując 192.168.1.254 wchodzę na Access pointa, a 192.168.2.254 Routera B (ale w moim przypadku tylko jeśli jestem podpięty do sieci routera B)

Helpful post? + 0
Back to top
mar1aczi
Level 26
Location: Myszków
Joined: 10 Aug 2007
Posts: 727
Helped: 89
Post rating: 8
mar1aczi
Level 26
Post#10 17 Oct 2009 21:45    

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


To jak wejdziesz na Ruter B po IP 192.168.2.254 sprawdź jakie IP jest wpisane na WAN. Zapewne jest ono z podsieci 192.168.1.0/24. Jak je "zdobędziesz" będziemy mogli walczyć dalej.

Helpful post? + 0
Back to top
stieg
Level 17
Location: London
Joined: 03 Sep 2005
Posts: 343
stieg
Level 17
Post#11 18 Oct 2009 02:02  Topic author   

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


mar1aczi wrote:
To jak wejdziesz na Ruter B po IP 192.168.2.254 sprawdź jakie IP jest wpisane na WAN. Zapewne jest ono z podsieci 192.168.1.0/24. Jak je "zdobędziesz" będziemy mogli walczyć dalej.

Ok, to muszę podreptać do drugiego budynku żeby się podłączyć do sieci 192.168.2.x

Dodano po 4 [godziny] 14 [minuty]:

Z routera B:

WAN Configuration
Attain IP Protocol DHCP
IP Address 192.168.1.103
Subnet Mask 255.255.255.0
Default Gateway 192.168.1.1
DNS 1 194.204.159.1
DNS 2 217.98.63.164
DNS 3 0.0.0.0
MAC Address 00:02:72:62:60:3f

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mar1aczi
Level 26
Location: Myszków
Joined: 10 Aug 2007
Posts: 727
Helped: 89
Post rating: 8
mar1aczi
Level 26
Post#12 19 Oct 2009 10:44    

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


Skoro dostał takie IP to
Code:
route add 192.168.2.0 mask 255.255.255.0 192.168.1.103

na swoim systemie i powinieneś mieć ping do podsieci 192.168.2.0.
Aby na przyszłość nie mieć problemów, gdy wcześniejsze zadziała ustaw na Ruterze B statycznie IP np.: 192.168.1.250. Maskę, bramę i DNSy wpisze te które dostał z DHCP.
Potem na swoim systemie wystarczy, że wydasz polecenie
Code:
route add 192.168.2.0 mask 255.255.255.0 192.168.1.250

gdy będziesz potrzebował dostać się do podsieci 192.168.2.0/24. Jeśli potrzebujesz tego na stałe użyj parametru "-p" jak wspominałem wcześniej.
Musi działać, łaski nie robi :D

Helpful post? + 0
Back to top
stieg
Level 17
Location: London
Joined: 03 Sep 2005
Posts: 343
stieg
Level 17
Post#13 20 Oct 2009 19:59  Topic author   

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


Niestety nie działa :-(
W wierszu poleceń klepie tą komendę i nic to nie daje.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mar1aczi
Level 26
Location: Myszków
Joined: 10 Aug 2007
Posts: 727
Helped: 89
Post rating: 8
mar1aczi
Level 26
Post#14 20 Oct 2009 21:55    

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


Po dodaniu trasy masz ping do rutera B po adresie z podsieci 192.168.2.0/24?
Podaj wynik polecenia "ipconfig /all" z komputera na którym dodajesz trasę i chcesz się dostać do podsieci 192.168.2.0/24.

Helpful post? + 0
Back to top
stieg
Level 17
Location: London
Joined: 03 Sep 2005
Posts: 343
stieg
Level 17
Post#15 21 Oct 2009 14:59  Topic author   

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


Pingować, nie pinguje.
Proszę tutaj zrzut po wykonaniu komendy ipconfig:
jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego IP

Helpful post? + 0
Back to top
mar1aczi
Level 26
Location: Myszków
Joined: 10 Aug 2007
Posts: 727
Helped: 89
Post rating: 8
mar1aczi
Level 26
Post#16 21 Oct 2009 15:37    

Re: jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego


Skoro nie ma pinga to sprawdź w firewallu na ruterze B czy czegoś nie blokuje. Możesz też dodać regułę aby wszystko akceptował i wtedy sprawdzić ping do 192.168.2.254.

Pomysłów mi zaczyna brakować :|

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Computer Networks -> jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego IP
Page 1 of 1

Similar topics to jak połączyć się z routerem i przydzielonymi przez niego IP

Czy da się połączyć modem adsl z routerem przez LAN? (2)
Modem ADSL z routerem xavi 7001b. Jak połączyć się z Neostradą? (3)
jak połączyć się z wi-fi przez router (5)
Czy da się połączyć routerem z AP telefonu?? - (4)
Problem z routerem Zyxel Prestige 660H nie można się do niego zalogować (11)
Jak połączyć się z siecią przez wifi (7)
Telnet - jak połączyć się przez wewnętrzne IP? (2)
Nie można połączyć się z Routerem poprzez 10.0.0.2 (21)
WRT54GS. Nie mogę się połączyć z routerem. (4)
Laptop nie może połączyć się z routerem ... (9)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.368 seconds