Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki

opel astra f kłopoty z pompą paliwa

wojtek5225 18 Paź 2009 11:41
  • #1 18 Paź 2009 11:41
    wojtek5225
    Poziom 8  

    :| witam mam problem z pompą paliwa nie podaje paliwa po przekręceniu kluczyka co bardzo utrudnia rozruch na zimnym silniku,paliwo podaje dopiero gdy kręce rozrusznikiem i załatwiłem przez to już jeden rozrusznik. proszę o pomoc.

  • #2 18 Paź 2009 12:26
    1Remus
    Poziom 16  

    Jaki silnik?
    Ktory rok produkcji.
    W silnikach 1.4 i 1,6 jest to normalne ze pompa podaje dopiero przy rozruchu.

  • #3 18 Paź 2009 12:42
    rico37p
    Poziom 28  

    Czasami w niektórych układach pompka się włącz po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon,ale nie zawsze. Sprawdż bezpiecznik F2 czy na nim pojawia się napięcie przy kręceniu rozrusznikiem.Jeżeli nie, trzeba sprawdzić przekażnik na prawym słupku przy nogach pasażera (za boczną osłoną).

  • #4 18 Paź 2009 17:51
    wojtek5225
    Poziom 8  

    pompa jest nowa,przekażnik na prawym słupku też nowy.Przed wymianą pompy paliwa auto odpalało od razu a teraz kręce rano jak głupi odpala po 10 sekundach kręcenia. silnik to 1.6v8 z gazem. jak odpalam go na gazie pali na dotyk,Na paliwie też odpala ładnie ale jak już trochę sie rozgrzeje, ale i wtedy nie pali tak jak przed wymianą pompy. Mam pytanie czy pompa powinna pracować po przekręceniu kluczyka.:?:

  • #5 18 Paź 2009 17:54
    rico37p
    Poziom 28  

    A jak miałeś poprzednio? Przed wymianą pompy.

  • #6 18 Paź 2009 18:14
    wojtek5225
    Poziom 8  

    przed wymianą palił od razu 2 obroty i juz, teraz trzeba ze 20 obrotów i przez to załatwiłm rozrusznik a zaraz załatwie i akumulator.

  • #7 18 Paź 2009 18:51
    powidz
    Poziom 20  

    Od rocznika około 1994 pompa nie działa po włączeniu zapłonu w oplu.
    Ja proponuje ci wymienić filtr paliwa który masz pod autem,i sprawdzić ciśnienie paliwa.

  • #8 18 Paź 2009 20:55
    rico37p
    Poziom 28  

    A ja mam Asterkę z 1995 i pompa się załącza po przekręceniu kluczyka .Silnik c14nz.I co ty na to Powidz? Czemu piszesz nieprawdę?

    Dodano po 2 [minuty]:

    Wojtek5225: sprawdż czy w czasie kręcenia rozrusznikiem jest wtryskiwane paliwo.

  • #9 18 Paź 2009 21:42
    kwok
    Poziom 38  

    a ja myślę że problem nie w pompie tylko w elektrozaworach lpg - nie zamykają się szczelnie i silnik jest zalewany gazem przez co po dłuższym postoju trzeba go długo kręcić żeby się przewentylował
    rada: przed zakończeniem jazdy przełącz na benzynę i tak go zostaw albo (lepiej) zakręć zawór na butli i wypal wszystki gaz z instalacji aż auto samo zgaśnie a na drugi dzień się wiele wyjaśni

  • Pomocny post
    #10 18 Paź 2009 22:17
    spider446
    Poziom 12  

    Może ta pompa to jakiś chiński wynalazek i nie nabija ciśnienia odpowiednio szybko? Możesz dorobić sobie włącznik(chwilowy), którym będziesz uruchamiał pompę przed rozruchem silnika by zdążyła nabić ciśnienie,może zawór zwrotny w niej nie trzyma,lub go tam wcale nie ma. Też kupiłem taki wynalazek za około 100 zł no i podobny objaw,dorobiłem włączniczek i jest ok.

  • #11 19 Paź 2009 06:08
    wojtek5225
    Poziom 8  

    :| astre mam z 93roku a co do pompy wymieniłem ją teraz na używana za szrotu i też nic ale może faktycznie nie trzyma paliwa bo dochodzi dopiero jak troche pokręce,filtr też muszę wymienić, ale mam kolegę który ma astrę z 97 u niego pompe słychać po przekręceniu kluczyka dziala kilka sekund i sie wyłącza.Myśle że u mnie też tak powinna działac, ale jak nie dam rady nic z tym zrobić to chyba posłucham SPIDERA446 i zrobie sobie jakis chwilowy przełącznik,troche rano potrzymam i chyba będzie ok. Ale mam do was jeszcze jedno pytanie, jak go rano odpalę to przez chwile chodzi nierówno po jakiejś minucie jast ok wymieniłem świece,wtrysk też ale dalej tak jest, co to może być.

  • #12 20 Paź 2009 21:39
    basbet
    Poziom 9  

    Co do nierównej pracy silnika po odpaleniu to jest stały ból astry zgazowanej. Przyczyną jest najczęściej czujnik temperatury silnika(nie temperatury płynu).
    Spróbuj go wymienić koszt około 25 zł. Pompkę paliwa- to powinieneś sprawdzić ciśnienie .

  • #13 20 Paź 2009 22:06
    rico37p
    Poziom 28  

    Wymiana czujnika temperatury nic nie pomoże.Basbet:obydwa mierzą temperaturę płynu ,tylko jeden do wskażnika a drugi do sterownika.

  • #14 09 Sty 2010 21:16
    wojtek5225
    Poziom 8  

    Dzięki za pomoc, ale nikt w to nie uwierzy, po prostu bak był dziurawy, wymieniłem na nowy i wszystko gra. Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty