FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Rekonstruuję Elsie Grey Waltera

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> Rekonstruuję Elsie Grey Waltera
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1 Post from the author of the topic 18 Oct 2009 17:26   

Rekonstruuję Elsie Grey Waltera

Witam
Rekonstruuję takiego oto robota:

Link

potrzebuję pomocy dotyczącej schematu i listy cześći. Ma to być idealna kopia. dlatego nie ma mowy o jakichś avr/lego itp. Całkowity analog. Czy ktoś może natrafił na internecie na jakieś informacje? Mechanika i części to nie problem, lampy też jakieś już mam, tylko ...schemat :cry: I tak go zrobię, ale najlepiej żeby był według oryginału
Back to top

jamtex
Poziom 16
Poziom 16

Post#2 20 Oct 2009 14:04   

Re: Rekonstruuję Elsie Grey Waltera

To przecież "światłolub" + dodatkowo czujnik/i zderzeniowe, choć biorąc pod uwagę rok produkcji, wzbudza szacunek dla konstruktora.
Poszukaj w google - temat jest dość szeroki, a tutaj Link masz go dość ciekawie opisanego + rekonstrukcja właśnie z klocków lego :)

I oczywiście schemat: Link i coś po angielsku: Link
Back to top

bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23

Post#3 20 Oct 2009 19:44   

bardzo ciekawe rozwiązanie mechaniczne i stosunkowo dość proste elektrycznie , ale zastanawia mnie sposób sterowania " wieżą " z fotokomórką o ile silnik napędowy przełącza mostek H na przekaźnikach to co zmienia kierunek poruszania fotoelementu
raczej trudno będzie zrobić to z oryginalnych części , można zastosować współczesne lampy bateryjne obniżając napięcie pracy , można spróbować wykorzystać np EF95 która dość dobrze pracuje już przy 12V napięcia anodowego , oczywiście wszystko zależy od przekaźników jakie chcesz zastosować w mostku H , mogą to być np. telefoniczne 60V lub inne o napięciu cewek 24V , 12V itp również ważne jest jakie silniki będą w modelu , zdobycie oryginalnej baterii anodowej będzie raczej niemożliwe ale pozostaje możliwość połączenie kilku 9V w blok , również pozostaje kwestia zdobycia lampowej fotokomórki , podjąłeś się bardzo ambitnego projektu życzę powodzenia w jego realizacji
Back to top

jamtex
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 20 Oct 2009 21:32   

bogdan_p wrote:
bardzo ciekawe rozwiązanie mechaniczne i stosunkowo dość proste elektrycznie , ale zastanawia mnie sposób sterowania " wieżą " z fotokomórką o ile silnik napędowy przełącza mostek H na przekaźnikach to co zmienia kierunek poruszania fotoelementu

Właśnie - typowy "Waldemar Światłolub" kieruje się najkrótszą drogą do celu (światła).
I porusza się wtedy gdy światło pada na jego czujniki. Natomiast robot dr Grey'a porusza się cały czas, jakby wyszukują najmocniejszego światła i następnie kieruje się w jego kierunku. Wieżyczka obraca się tylko w jednym kierunku, więc po chwili jazdy (pierwotnie w dobrym kierunku), zaczyna znowu "szukac" światła. Dodatkowo jest jeszcze czujnik zderzenia - czyli prosty dedektor przeszkód.
Back to top

gumis2
Poziom 13
Poziom 13

Post#5 Post from the author of the topic 24 Oct 2009 21:06   

_bogdan_p
Bateria może być 12v, są lampy które ruszą na takim napięciu, mam już lampę światłoczułą, prace idą naprzód :D "Bardzo ambitny" - raczej interesujący, wygląd wzoruję jak najbardziej na oryginale. Baterii anodowej chyba nigdzie nie dostanę, ale jestem ciekaw czy w okresie PRL były dostępne.
Back to top

bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 24 Oct 2009 21:14   

Quote:
_bogdan_p
Bateria może być 12v, są lampy które ruszą na takim napięciu

nie rozumie Cię przecież sam dałem Ci taki przykład z dość popularną EF95 , nie wspominając o lampach bateryjnych oraz paluszkowych , baterie anodowe były dostępne nawet produkowano odbiorniki radiowe np. Szarotka http://www.fonar.com.pl/audio/katalog/szarotka.htm
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Oct 2009 21:14   

Back to top

1MAc
Poziom 14
Poziom 14

Post#7 28 Oct 2009 12:44   

gumis2 wrote:
_bogdan_p
Bateria może być 12v, są lampy które ruszą na takim napięciu, mam już lampę światłoczułą, prace idą naprzód :D "Bardzo ambitny" - raczej interesujący, wygląd wzoruję jak najbardziej na oryginale. Baterii anodowej chyba nigdzie nie dostanę, ale jestem ciekaw czy w okresie PRL były dostępne.

Były dosyć powszechne na napięcie 67,5V i 45v. Dzisiaj się to montuje z bateryjek 9v.
Elsie była wzorem dla uproszczonego - opracowanego przez Janusza Wojciechowskiego Azora ("Pies elektroniczny i inne ciekawe modele"). Zasada była podobna - silnik napędowy na tylnych kołach. Przednie koło skrętne, jest światło - to silnik "skrętu" stoi, brak światła - silnik się kręci. Do tego czujniki zderzeniowe przeszkody (Azor ich nie miał).

http://www.ias.uwe.ac.uk/Robots/gwonline/gwarkive.html

Powodzenia

elsie.jpg
 Description:
-0.01
 Filesize:  15.47 KB

elsie.jpg

Back to top

gumis2
Poziom 13
Poziom 13

Post#8 Post from the author of the topic 28 Oct 2009 14:28   

_bogdanP- faktycznie coś się mi namieszało :D

Będzie żył - bardzo solidnie jest konstruowany, plus specjalna buda, foty wkrótce
Back to top

AZWE
Poziom 15
Poziom 15

Post#9 16 Nov 2009 18:26   

W jakim stanie obecnie znajduje sie projekt??Są jakieś postępy?:D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Nov 2009 18:26   

Back to top

gumis2
Poziom 13
Poziom 13

Post#10 Post from the author of the topic 18 Nov 2009 10:29   

TAK:D
Problem jest z kółkami, za chiny nie mogę dostać takich na 7,5 cm z opona gumową, sprawdziłem wszystkie dostępne zabawki i kicha, na razie będą prowizoryczne...

Praca się przeciągnęła - na razie zrobiłem wielką przerwę, ale już dokańczam. Akumulator kwasowy, "oko" oryginalne :D , wymiary bardzo zbliżone do oryginału, obecnie będę robił kopyto pod skorupę - będzie z paper mache. Jeszcze szukam jakiegoś w miarę dobrego lakieru do drewna. Styl lat 50, lekko falloutowy...
Back to top

AZWE
Poziom 15
Poziom 15

Post#11 26 Nov 2009 10:35   

Za kołami możesz rozejrzeć sie w sklepach modelarskich-szukaj kół z gumową oponą do modeli samolotów spalinowych-75mm bez problemu dostaniesz,być może nawet z aluminiową felgą.Ewentualnie możesz wykorzystać modelarskie opony a felgę wytoczyć na tokarce:D
Back to top

lord_blaha
Poziom 22
Poziom 22

Post#12 26 Nov 2009 11:41   

Jeżeli nie przeszkadza Ci odstępstwo o 5mm od oryginały, to idealne kółka masz tutaj:
http://www.rcskorpion.pl/product_info.php?products_id=5301
Back to top

gumis2
Poziom 13
Poziom 13

Post#13 Post from the author of the topic 30 Nov 2009 09:55   

Tamte kółka OK, ale 32 zł plus wysyłka to 40zł, "trochę" dużo . Tokarki ne mam
Back to top

lord_blaha
Poziom 22
Poziom 22

Post#14 30 Nov 2009 12:16   

Taniej niż 40zł raczej nie zejdziesz przy takich wymaganiach...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Nov 2009 12:16   

Back to top

gumis2
Poziom 13
Poziom 13

Post#15 Post from the author of the topic 04 Dec 2009 09:48   

Dało radę taniej z kółkami, nowe z gumą, są na około 77mm, dwa za 16zł ,na koniec podam źródło czesci - jak skończę pozostałe szczegóły, domek itp. Aha, modelarskie by padły- on ma kwasowy akumulator i swoje wazy.
Back to top

fysiek
Poziom 18
Poziom 18

Post#16 12 Jan 2010 20:17   

Jak idą prace. Sam chciałem się wziąć za to parę lat temu ale przeraziła mnie mechanika. Może gdy zobaczę jak tobie poszło.....i zawsze będzie kogo się poradzić. Czekam z niecierpliwością na zdjęcia. Jakich lamp i przekaźników użyłeś?
Back to top

gumis2
Poziom 13
Poziom 13

Post#17 Post from the author of the topic 13 Jan 2010 08:00   

hej
Prace w zasadzie są ukończone, w zasadzie, bo te jakieś 11 elementów gotowych trzeba złożyć/skręcić, a skorupę pomalować sprayem - może będzie srebrna lub brązowa. Na razie niestety zawiesiłem pracę nad nim, z przyczyn zupełnie innych, jak coś robię, to dobrze, ale do pracy potrzeba atmosfery. Wygląda ciekawie, jedynie czego nie znalazłem to zabytkowego akumulatora, mam teraz nowoczesny Yuasa, ale niech będzie. Ma to co w oryginale,łącznie z fotodiodą, postaram się go szybko dokończyć i wrzucę foty.

Mechanika - jak zobaczysz przekładnię główna... :D mini czołg, ale działa
Back to top

gumis2
Poziom 13
Poziom 13

Post#18 Post from the author of the topic 23 Feb 2010 09:45   

Gdzie mogę kupić 2 podstawki pod EF 95 ? A może ktoś ma uzywane - to kupię, pisać tu lub na priva, jeszcze są poprawki wizualne, niedługo fotki i film.
Back to top

bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23

Post#19 23 Feb 2010 17:17   

Bez problemu kupisz na Allegro lub w sklepie http://www.trioda.pl/
Back to top

AZWE
Poziom 15
Poziom 15

Post#20 12 Mar 2010 21:52   

I jak tam prace nad Elsie?Możemy liczyć na jakieś zdjęcia?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> Rekonstruuję Elsie Grey Waltera
Page 1 of 1
Similar topics
Żółwiki Greya Waltera (3)

Page generation time: 0.101 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed