| Author |
piwcci Poziom 12

|
19 Oct 2009 01:47 Zasilanie z portu USB a zakłócenia pracy mikrokontrolera |
|
|
|
Witam.
Generalnie zazwyczaj projektuje ułady z wlasnym zasilaczem, natomiast tym razem chcialbym podłączyć układ do portu USB(atmega podłączona przez FT232, max 5mA). Zastanawiam sie nad zakłóceniami. Z tego co wyczytałem to napięcie z portu USB nie jest zbyt stabilne. Ponieważ chce wykorzystać w atmedze przetwornik ADC, to myśle ze warto by pozbyć się wszelkich zakłócen. Zastanawiałem sie nad filtrem PI na wejściu, tylko że tak właściwie nie wiem jak sie za to zabrać(profesjonalnie). Z tego co wyczytałem to nie tyle liczy sie częstotliwość graniczna, co znaczenie ma jakość elementów(zmniejszenie rezystancji szeregowej kondensatorów oraz zmienjszenie pojemności dławika). Będę wdzięczny za wszelkie informacje dotyczące eliminacji zakłóceń z układów. Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Paweł
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Oct 2009 01:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
-RoMan- Poziom 25

|
19 Oct 2009 01:54 Re: Zasilanie z portu USB |
|
|
|
Jesteś bardzo blisko granicy przekroczenia punktu 16 regulaminu forum.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Oct 2009 01:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
piwcci Poziom 12

|
19 Oct 2009 02:46 Re: Zasilanie z portu USB |
|
|
|
Chciałem sie tylko dowiedzieć czy zmierzam w dobrą strone. Dotychcasz unikałem tematu indukcyjnosci. Zastanawiam sie czy moj problem wystarczy rozwiazać zwykłym dławikiem SMD czy moze jakąs bardziej wyrafiwnowaną konstrukcja z rdzeniem ferrytowym.(w sklepach z elektroniką jest duzo elementów o zastosowaniu przeciwzakłóceniowym i tak sredno wierze ze dlawik SMD ma takie same wlasciowści jak duży dławik z rdzeniem). Jakie parametry powinienem brac pod uwagę oprócz poboru prądu przez układ? Urządzenie jest w fazie projektu, chcialem zasiegnac fachowej opinii w tej kwestii.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Oct 2009 02:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
-RoMan- Poziom 25

|
19 Oct 2009 10:39 Re: Zasilanie z portu USB a zakłócenia pracy mikrokontrolera |
|
|
|
Zmierzasz w dobrym kierunku zauważając problem pojemności pasożytniczej dławika. Ale nie oczekuj, że ktoś za Ciebie zdecyduje - tu trzeba niestety poeksperymentować. To Ty, znając źródła zakłóceń oraz urządzenie, które chcesz przed nimi chronić, musisz dobrać filtry. Bo uniwersalne filtry istnieją tylko w serwisach aukcyjnych.
Może równie dobrze się okazać, że zamiast filtrować, lepiej będzie podnieść napięcie przetwornicą step-up np. do 9V i stabilizować to stabilizatorem liniowym o małych szumach. Przy poprawnej konstrukcji może to dać znacznie lepsze efekty niż skomplikowane filtry.
|
|
| Back to top |
|
 |
piwcci Poziom 12

|
19 Oct 2009 12:43 Re: Zasilanie z portu USB a zakłócenia pracy mikrokontrolera |
|
|
|
Ok, nie spodziewam sie gotowych rozwiązań. Chodziło mi raczej o takie pomysły jak z przetwornicą step up. Wracając jednak do filtra PI nie bardzo wiem jak dobrać elementy. Co jeżeli indukcyjność dławika będzie zbyt duża? Czy działa to tak samo jak np w przypadku kondensatora użytego do wygładzania tętnień(im wieksza pojemność tym lepiej)??? Dość ciekawy wydał mi sie przykład z postu:
Link,
gdzie każdy element został omówiony osobno. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz: im większa indukcyjność dławika tym większa możliwość tłumienia impulsów, z kolei im wieksza pojemność drugiego kondesatora tym stabilność napięcia lepsza. Czy dobrze rozumiem???? Pytanie moje jest teraz następujące??? Ponieważ nic nie ma za darmo, zatem czym jest okupiony wzrost tych parametrów w nieskończoność(oprócz gabarytów dławika)???
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Oct 2009 12:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
-RoMan- Poziom 25

|
19 Oct 2009 12:55 Re: Zasilanie z portu USB a zakłócenia pracy mikrokontrolera |
|
|
|
Ale ja już tam napisałem, co wiedziałem i jakie są konsekwencje przesady.
|
|
| Back to top |
|
 |