| Author |
_jta_ Poziom 26

|
21 Nov 2009 00:23 Re: Polska geoenergetyka -ogromne żródła energii. |
|
|
|
To akurat tylko projekty, w których prof. Ryszard Kozłowski odegrał jakąś rolę w kierowaniu nimi - a to nie jest sprawdzian wiedzy, czy umiejętności.
Więcej o tym, co opublikował, znalazłem na stronie http://riad.pk.edu.pl/~rhk/ - nawet poczytałem teksty, które tam zamieścił, sporo mi powiedziały.
|
|
| Back to top |
|
 |
Zdzisław 51 Poziom 6

|
15 Apr 2010 20:33 Re: Polska geoenergetyka -ogromne żródła energii. |
|
|
|
Za strategiczne działania odpowiadają politycy. Politycy zaś żeby wygrać wybory potrzebuja pieniędzy które otrzymują wzamian z usługi. I tak czy ci co handlują towarami z importu są zainteresowani żeby w kraju powstała dla nich konkurencja. Mamy tzw. lobing. Odwiert geotermalny to wieża wiertnica z osprzętem, a elektrownia atomowa to miejsce gdzie można dać zarobić wielu "kolesiom". Musi w Polsce pojawić się ekipa rządząca która będzie chciała działać uczciwie. Jak na razie nie ma na to widoków to i cały problem dla geotermii
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
15 Apr 2010 21:35 Re: Polska geoenergetyka -ogromne żródła energii. |
|
|
|
Myślę, że geotermia w Polsce ma znacznie większe problemy od tego - była już o nich mowa, może nie warto powtarzać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Robert Kaminski Poziom 19

|
16 Apr 2010 11:45 Re: Polska geoenergetyka -ogromne żródła energii. |
|
|
|
Może zamiast podawać adresy do miejsca pracy Profesora Kozłowskiego tak aby tępota dzwoniła i zawracała głowę warto podawać odnośniki do źródeł.
Polecam zatem wysłuchanie końca rozmów w formacje mp3 z Michałowskim redaktorem pisma "Rurociągi", prof. Wrzesińskim z Politechniki Warszawskiej na temat wysokotemperaturowych reaktorów atomowych i związanym z wym zamienianiem CO2 w paliwa .Do rozmowy przyłączy się telefonicznie prof. Kozłowski i doda coś od siebie .
Serdecznie polecam
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=21002
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=21003
Po wysłuchaniu możemy pogadać bez trucia o pierdołach.
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
16 Apr 2010 13:39 Re: Polska geoenergetyka -ogromne żródła energii. |
|
|
|
Ponieważ są to audycje radiowe przeznaczone dla słuchaczy, z których większość nie ma styczności z nauką,
ani nie zna się na zaawansowanej technice, nie widzę szans, by mogły przekazywać jakąś solidną wiedzę.
Do tego przy wypowiadaniu się w radiu łatwo o jakieś pomyłki, więc informacje są mało wiarygodne - nie mogę
mieć pewności, czy coś, co usłyszę i uznam za ciekawe, to nie pomyłka. Masz jakieś poważniejsze źródła?
|
|
| Back to top |
|
 |

|
16 Apr 2010 18:46 Re: Polska geoenergetyka -ogromne żródła energii. |
|
|
|
-_jta_ nie masz czego się obawiać, śmiało skonfrontuj swoje stereotypy z faktami. Nauka jeśli ją uprawiasz polega na doświadczaniu i porównywaniu., bez uprzedzeń.
Dzięki temu gwarantuje, przekonasz się, że nie taki diabeł straszny jak go malują :D
|
|
| Back to top |
|
 |
jankolo Poziom 26

|
16 Apr 2010 19:34 Re: Polska geoenergetyka -ogromne żródła energii. |
|
|
|
| Robert Kaminski wrote: |
| i związanym z wym zamienianiem CO2 w paliwa |
A po co chcesz spalić węgiel po to, żeby wykorzystać energię reaktora wysokotemperaturowego do produkcji paliw jeżeli można to robić od razu z węgla? Pamiętaj o tym, że wychwyt dwutlenku węgla ze spalin jest kosztowny i energochłonny. I jeszcze jedno pytanie: czy gdzieś funkcjonują produkcyjne reaktory wysokotemperaturowe, czy też dopiero są takie plany? (np. Francja i RPA). Z tego co ja wiem, to dwie próby wprowadzenia ich do energetyki (Niemcy i USA) zakończyły się niepowodzeniem.
I jeszcze jedno: a jaki to ma związek z geotermią?
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
16 Apr 2010 20:06 Re: Polska geoenergetyka -ogromne żródła energii. |
|
|
|
:arrow: Robert Kaminski - rozumiem, że właśnie stereotypy zostały skonfrontowane z faktami?
Audycja w "RM" to też jakiś fakt, ale nie z tej dziedziny wiedzy, która mnie najbardziej interesuje
- jest zbyt niejasna, wygląda na to, że każdy w niej ma inną opinię o tym samym - wolę fizykę. ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Apr 2010 20:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Zdzisław 51 Poziom 6

|
22 Apr 2010 19:23 Re: Polska geoenergetyka -ogromne żródła energii. |
|
|
|
Ostatnio oglądałem program w TV jak amerykanie wiercą szukając ropy naftowej.
Otóż mogą wiercić nawet 30m na godz. czyli przy pracy trzyzmianowej mamy 720m na dzień. Co oznacza że z przestojami w ciagu 1 tygodnia max dwóch wywierca otwór na głebokość 3km. Z jaką wydajnością Polskie wiertnice wiercą?
Może faktycznie opłaciło by się zorganizować tzw. pospolite ruszenie (ala o Rydzyk) i sięgnąć po ciepło z ziemi?
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
22 Apr 2010 20:28 Re: Polska geoenergetyka -ogromne żródła energii. |
|
|
|
Po pierwsze pytanie, czy rzeczywiście 30m/h, może 30 stóp/h?
Po drugie, przy jakiej głębokości? Na początku jest łatwo, im głębiej tym trudniej.
Po trzecie, żeby to coś dało, trzeba wybrać dobre miejsce. A o takie nie tak łatwo.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
23 Apr 2010 09:20 Re: Polska geoenergetyka -ogromne żródła energii. |
|
|
|
| jankolo wrote: |
| Robert Kaminski wrote: |
| i związanym z wym zamienianiem CO2 w paliwa |
A po co chcesz spalić węgiel po to, żeby wykorzystać energię reaktora wysokotemperaturowego do produkcji paliw jeżeli można to robić od razu z węgla? (...)
I jeszcze jedno: a jaki to ma związek z geotermią? |
Gdybyś jankola wysłuchał linka do byś zrozumiał jaki ma to związek .
Być może trzeba Ci podać dokładną minutę audycji, gdzie zostało to powiedziane ,bo sam nie .
Zdzislaw 51 zastanawia się z jaką wydajnością wierci się w Polsce na przykładzie poszukiwań ropy w USA.
Myślę ,że jest to drugorzędna kwestia.
W przypadku otworu geotermalnego w Toruniu położono duży nacisk na
-jakość , aby móc w przyszłości powrócić do dalszych badań
-wiercenia opóźniało rdzeniowanie czyli pobieranie przekroju geologicznego, tak
potrzebnego aby na podstawie jego ocenić pokłady.
-zastosowano nową technologię rur z włókna szklanego.
Dlatego inwestycja toruńska miała status badawczy.
W przypadku ropy w USA to inwestycje komercyjne, gdzie takie szczegóły jak możliwości przedostawania się do instalacji tlenu z powietrza są niepierwszoplanowe.
Zresztą w przypadku poszukiwań ropy, już na samym początku zakłada się ,że otwór wiertniczy może być nieudany, kolejny też.
Kiedyś granic opłacalności wynosiła do 5 otworów, ale wtedy cena baryłki była niska.
Dlatego w przypadku ropy ważniejszy jest czas wiercenia za który się płaci a ilość wierceń wpisana jest w koszty.
dlatego _jta_ zwraca uwagę ,że najtrudniej o wybranie dobrego miejsce aby wiercić, co jest prawdą.
Geotermia jest dopiero na etapie badawczym.
Na pewno wraz z rozwojem to znaczy z większą ilością robionych odwiertów cena będzie spadać.
Jeszcze jeden ciekawy link w formacie MP3 na temat pakietu klimatyczno-energetycznego gdzie Polska traci 1 mld euro.Adres:
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=20991
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Apr 2010 09:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
27 Apr 2010 13:45 Re: Polska geoenergetyka -ogromne żródła energii. |
|
|
|
Audycje radiowe mają to do siebie, że łatwo się "przejęzyczyć" - powiedzieć coś innego, niż się myślało,
nagrywając audycję człowiek jest skupiony np. na tym, żeby mówić do mikrofonu... i przez to trudno jest
pilnować sensu tego, co się mówi. Dlatego nie są dla mnie wiarygodnym źródłem - wolę pisane.
Wzrost ilości odwiertów nie oznacza rozwoju, choć rozsądne jest, by rozwijać to, co jest stosowane
na większą skalę - bo im większa skala działań, tym więcej korzyści z pracy włożonej w rozwój.
Z tego, co napisałeś o inwestycji toruńskiej, wygląda na to, że jej status badawczy był naciągany.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
11 May 2010 08:42 Re: Polska geoenergetyka -ogromne żródła energii. |
|
|
|
Panie _jta_ ma Pan wiele racji.
Rzeczywiście tak jest ,że słowo pisane ma wyższość nad mówionym z wyżej podanych względów jednak pod warunkiem ,że praca zawiera dużo przypisów i odnośników.(Mowa oraz słowo drukowane w gazetach nie ma takiej opcji.)
Dzięki temu możliwe jest zapoznanie się zarówno z myślą autora jak i ze źródłami na które się powołuje.
Istnieje wtedy możliwość aby porównać to z innymi często odmiennymi ,i dzięki własnym przemyśleniom i wnioskom przybliżyć się do prawdy.
Co do przejęzyczeń, stresu związanego z publicznego wystąpienia to myślę że jest to założenie mylne co do prof. i rektora Politechniki Krakowskiej.
Załączam linki z wypowiedzią prof. Kozłowskiego na temat.Energetyka geotermalna, elektryczna i cieplna w Europie jako technologie dla przyszłości (2008-06-18)
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=8336
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
11 May 2010 13:30 Re: Polska geoenergetyka -ogromne żródła energii. |
|
|
|
Nie pisałem o stresie, a jedynie o zajęciu uwagi sprawami pozamerytorycznymi (z punktu widzenia omawianych zagadnień).
Dużą zaletą słowa pisanego jest fakt, że można je przeglądać - będąc np. w połowie tekstu można stwierdzić, że zawiera coś
związanego z czymś, co było na początku, zajrzeć na początek, i to sprawdzić - dzięki temu można je łatwiej analizować.
I dzięki temu ono jest dokładniej analizowane - a o poziomie wypowiedzi naukowca decyduje fakt, że jego wypowiedź jest
oceniana przez innych naukowców, mających dużą wiedzę w tej samej dziedzinie, i ewentualne błędy są poprawiane.
Przy wypowiedzi na antenie radia, w audycji skierowanej nie do naukowców, takiego poprawiania błędów nie ma. Nawet
jeśli audycję słyszy ktoś, kto się na tym zna, i zauważa błędy, to raczej nie zadzwoni do studia, żeby je skorygować.
A myli się od czasu do czasu każdy, ja i moi koledzy też, a nawet Einstein przyznawał, że połowa jego prac jest do kitu.
Są okoliczności, w których o błędy łatwiej - dlatego wolę unikać korzystania z informacji podanych w takich okolicznościach.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
16 Jun 2010 18:26 Re: Polska geoenergetyka -ogromne żródła energii. |
|
|
|
Jutro czyli 17 czerwca o godz. 16.00 w Warszawie odbędzie się spotkanie z prof. Ryszardem Kozłowskim z Politechniki Krakowskiej.
Organizatorem jest SEP o. w-wa o n\miejsce gmach NOT-u ul Czackiego 3/5 (róg świętokrzyskiej) sala E.
Tematem spotkania będzie geotermia, wykorzystanie nowych technologii ,
nowoczesne spalanie węgla czyli wszystko co było w tym wątku.
Zapraszam wszystkich zainteresowanych.
Mam nadzieje ,że _jta_ też będzie i rozwieje swoje wątpliwości.
Bo najlepiej szukać u źródła !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
18 Sep 2010 09:16 Re: Polska geoenergetyka -ogromne żródła energii. |
|
|
|
Właśnie poszukałem w "Naszym Dzienniku" informacji o geotermii - w miarę nowych znalazłem tyle:
* 8 marca 2010: Komu służą zmiany w prawie geologicznym?
* 12 lipca 2010: Dziękujemy za Radio Maryja!
* 7-8 sierpnia 2010: Suwalszczyzna - prawdziwy biegun zimna.
W pierwszym coś piszą o planowanych testach, ale jakoś potem nic nie piszą o wynikach - dlaczego?
|
|
| Back to top |
|
 |