Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Rysunek techniczny, wymiarowanie


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy ->Rysunek techniczny, wymiarowanie Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
bieron
Poziom 6
Dołączył: 31 Sie 2009
Posty: 18
Ocena postów: 2
bieron
Poziom 6
Post#1 19 Paź 2009 14:37  Autor tematu   

Rysunek techniczny, wymiarowanie


Prosiłbym o wskazanie błędów jakie zapewne popełniłem wymiarując prosty wałek widziany w półwidoku-półprzekroju. Proszę o pomoc, a nie besztanie- to mój pierwszy tego typu rysunek. W Dobrzańskim zasady są opisane, ale podobnych przykładów gdzie jest półwidok-półprzekrój jak na lekarstwo. Załączony plik to tylko szkic roboczy, bez wymiarów konkretnych oraz dodatkowego opisania sześciokątnego elementu. Z góry dziękuję! Ewentualnie proszę o namiar na rysunek podobnego typu.
Rysunek techniczny, wymiarowanie

p.s.
zdjecie nieco zniekształciło szkic

Pomocny post? + +2
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
qra_633
Poziom 16
Dołączył: 15 Maj 2003
Posty: 196
Pomógł: 5
Ocena postów: 2
qra_633
Poziom 16
Post#2 19 Paź 2009 14:56Pomocny post    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


Może to nie błędy, ale znalazłem parę wymiarów które nie są wygodne.
Jeżeli element będzie np. toczony lub rozwiercany wewnątrz to zamiast podawania grubości ścianki w punktach K, L, T wygodniej dla obsługującego tokarkę, jest podanie średnic, lub promieni wewnętrznych.
No chyba że są to grubości "krytyczne".

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
bieron
Poziom 6
Dołączył: 31 Sie 2009
Posty: 18
Ocena postów: 2
bieron
Poziom 6
Post#3 19 Paź 2009 15:08  Autor tematu   

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


Rysunek techniczny, wymiarowanie

teraz lepiej? Czy strzałki ze średnicami muszą dotykać (tzn być tak długie) płaszczyzny przekroju?

oczywiscie średnicę d2 niepotrzebnie narysowałem

EDIT:
Dziękuję!

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
qra_633
Poziom 16
Dołączył: 15 Maj 2003
Posty: 196
Pomógł: 5
Ocena postów: 2
qra_633
Poziom 16
Post#4 19 Paź 2009 15:20Pomocny post    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


Wygląda przyjaźniej, jeśli robisz wymiarowanie jak na rysunku czyli od osi przedmiotu to podaje się promień wtedy.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kw48
Poziom 25
Miasto: Kraków
Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 507
Pomógł: 98
Ocena postów: 23
kw48
Poziom 25
Post#5 19 Paź 2009 18:57    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


Tak to mniej więcej powinno wyglądać:
Rysunek techniczny, wymiarowanie
Łańcuch wymiarowy z lewej strony może ulec zmianie w zależności od tego, który wymiar
jest ważniejszy (np. przy współpracy z innymi elementami). Linie wymiarowe do krawędzi
niewidocznych (Φ44, Φ35 itp.) przeciąga się trochę poza oś. Aby zwymiarować dokładnie
sześciokąt, trzeba by go narysować w dwóch rzutach. Tutaj można to zrobić w sposób uproszczony.

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bieron
Poziom 6
Dołączył: 31 Sie 2009
Posty: 18
Ocena postów: 2
bieron
Poziom 6
Post#6 19 Paź 2009 19:16  Autor tematu   

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


robię osobny rzut dla sześciokąta więc pominę wymiarowanie na głównym rysunku. Dzięki za pomoc, a wręcz narysowanie wszystkiego :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kw48
Poziom 25
Miasto: Kraków
Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 507
Pomógł: 98
Ocena postów: 23
kw48
Poziom 25
Post#7 19 Paź 2009 20:16Pomocny post    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


A czy na części walcowej jest gwint? Bo wtedy trzeba narysować trochę inaczej. Zresztą powinien być, bo bez niego nie ma sensu ta nakrętka.
Rysunek techniczny, wymiarowanie

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
bieron
Poziom 6
Dołączył: 31 Sie 2009
Posty: 18
Ocena postów: 2
bieron
Poziom 6
Post#8 19 Paź 2009 23:12  Autor tematu   

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


Nie, gwintu nie ma.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
pipałosia
Poziom 24
Miasto: POMORZE
Dołączył: 11 Lip 2008
Posty: 722
Pomógł: 38
Ocena postów: 7
pipałosia
Poziom 24
Post#9 20 Paź 2009 02:14    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


Rok 1985 ZSS Koszalin 10 czytaj dziesięć zasad rysunku technicznego ,nas uczono tego od pirwszego roku kiedy był rysunek myślę że was również .Jeżeli nie ma gwintu to w sumie masz gotowe .

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
twazny
Poziom 25
Miasto: podkarpackie
Dołączył: 31 Sty 2005
Posty: 645
Pomógł: 81
Ocena postów: 9
twazny
Poziom 25
Post#10 20 Paź 2009 09:33    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


Do wykonania warsztatowego brak oznaczeń chropowatości i uwagi: Ostre krawędzie stępić.Ew. rodzaj materiału.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kondruss
Poziom 9
Miasto: G-ce
Dołączył: 04 Sty 2007
Posty: 36
Pomógł: 1
kondruss
Poziom 9
Post#11 24 Paź 2009 17:58    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


Witam,

Ja również podłączam się do prośby autora tego tematu :) Kąta nie podaje, można z trygonometrii go wyliczyć... Nie wiem czy nie powtarzają się inne wymiary... Jak by ktoś mógł spojrzeć :)

Rysunek techniczny, wymiarowanie

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Taenia_Saginata
Poziom 31
Miasto: Kraków/Tarnów/Guildford
Dołączył: 26 Mar 2005
Posty: 2079
Pomógł: 37
Ocena postów: 56
Taenia_Saginata
Poziom 31
Post#12 25 Paź 2009 12:50    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


Nie tak się obrazki wrzuca. Kup sobie więcej ołówków bo linie wymiarowe masz ciemniejsze i grubsze niż sam przedmiot. Czemu osie symetrii przeciągasz do najbliższej krawędzi? Czemu tylko jeden rysunek? Części rzeczy się nie da na tym jednym zwymiarować. Częsci rzeczy się nie powinno na tym jednym wymiarować jeżeli można inaczej. Niezwymiarowany masz mały otwór. Rób smuklejsze strzałki. No i te wymiary u góry bym się postarał od jakichś podstaw robić a nie takie łancuchy.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kondruss
Poziom 9
Miasto: G-ce
Dołączył: 04 Sty 2007
Posty: 36
Pomógł: 1
kondruss
Poziom 9
Post#13 25 Paź 2009 19:06    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


Taenia_Saginata napisał:
Nie tak się obrazki wrzuca. Kup sobie więcej ołówków bo linie wymiarowe masz ciemniejsze i grubsze niż sam przedmiot. Czemu osie symetrii przeciągasz do najbliższej krawędzi? Czemu tylko jeden rysunek? Części rzeczy się nie da na tym jednym zwymiarować. Częsci rzeczy się nie powinno na tym jednym wymiarować jeżeli można inaczej. Niezwymiarowany masz mały otwór. Rób smuklejsze strzałki. No i te wymiary u góry bym się postarał od jakichś podstaw robić a nie takie łancuchy.


To jest tylko szkic... przedmiot będzie rysowany 0,7mm ołówkiem a linie pomocnicze 0.25mm... Chodzi mi tylko czy nie zamknąłem łańcucha wymiarowego (zasada otwartego łańcucha wymiarowego)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kw48
Poziom 25
Miasto: Kraków
Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 507
Pomógł: 98
Ocena postów: 23
kw48
Poziom 25
Post#14 25 Paź 2009 20:07    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


Lepiej było by to tak zwymiarować, jak na rysunku poniżej. Najczęściej ważnym wymiarem jest rozstaw osi otworów. Skos można zwymiarować za pomocą kąta lub wymiarów liniowych (tak jak linią przerywaną, wtedy oczywiście bez kąta) albo określając pochylenie). Grubość linii 0,7 mm jest trochę za duża, jak i 0,25 mm dla linii wymiarowych. Proponowałbym rysowanie konturów linią 0,5 mm, a osi i linii wymiarowych 0,1-0,15 mm.
Rysunek techniczny, wymiarowanie

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
krawiec_latawiec
Poziom 2
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 3
krawiec_latawiec
Poziom 2
Post#15 15 Lis 2009 15:11    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


Rysunek techniczny, wymiarowanie

wiadomo szkic, czy uwazacie ze te wymiary sa poprwne?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
gilus1
Poziom 28
Miasto: okolice Radzynia Podl.
Dołączył: 01 Maj 2008
Posty: 1216
Pomógł: 95
Ocena postów: 17
gilus1
Poziom 28
Post#16 15 Lis 2009 18:44    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


Wymiarów nie powinno się robić w przedmiocie, tylko obok. Wiem, że wtedy linie wymiarowe w kilku miejscach się przetną, ale innej możliwości nie ma.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mariuszp19
Poziom 20
Dołączył: 07 Lip 2003
Posty: 349
Pomógł: 32
mariuszp19
Poziom 20
Post#17 15 Lis 2009 18:55    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


Brak średnicy dla stopnia o długości 13. Brak oznaczeń "fi". Powinieneś podać wymiar całkowity (długościowy, a wyrzucić wymiar 4 (długość kwadratu). Poza tym, to co "gilus1" napisał i bardziej estetycznie to wykonaj.

Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
krawiec_latawiec
Poziom 2
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 3
krawiec_latawiec
Poziom 2
Post#18 15 Lis 2009 19:38    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


co do estetyki to jest to szkic, co do wymiarow w srodku to wiem ze nie mozna, ale linie wymiarowe sie raczej nie powinny kryzowac. co do oznaczen "fi" to na dole jest x (w podstawie prostopadloscian, czy jakos tak;p ).

tak samo mam problem jak zwymiarowac 3 prostokat od dolu.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mariuszp19
Poziom 20
Dołączył: 07 Lip 2003
Posty: 349
Pomógł: 32
mariuszp19
Poziom 20
Post#19 15 Lis 2009 19:43    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


krawiec_latawiec napisał:
co do estetyki to jest to szkic, co do wymiarow w srodku to wiem ze nie mozna, ale linie wymiarowe sie raczej nie powinny kryzowac. co do oznaczen "fi" to na dole jest x (w podstawie prostopadloscian, czy jakos tak;p ).

tak samo mam problem jak zwymiarowac 3 prostokat od dolu.


To znaczy, że to jest kwadrat, na wszystkich stopniach? Jeżeli tak, to należy na każdym stopniu zaznaczyć X.

Tak na szybko (trochę się zdeformowało przy konwersji, ale chodzi o meritum)
Rysunek techniczny, wymiarowanie

Wymiar fi26 i fi30 dodałem sam, bo nie ma go na Twoim szkicu.
Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
krawiec_latawiec
Poziom 2
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 3
krawiec_latawiec
Poziom 2
Post#20 15 Lis 2009 21:17    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


mariusz tylko pytanie czy ten twoj wymiar "fi"26 moze przechodzic przez bryle?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
scooter_tun
Poziom 8
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 6
scooter_tun
Poziom 8
Post#21 15 Lis 2009 21:19    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


Zadaniem jest zwymiarowanie poniższego elementu (półwidok, półprzekrój)
Otwór (wiercić fi 8) jest przez całą długość elementu.
Proszę o pomoc

Rysunek techniczny, wymiarowanie

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mariuszp19
Poziom 20
Dołączył: 07 Lip 2003
Posty: 349
Pomógł: 32
mariuszp19
Poziom 20
Post#22 15 Lis 2009 21:34    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


krawiec_latawiec napisał:
mariusz tylko pytanie czy ten twoj wymiar "fi"26 moze przechodzic przez bryle?


Nie widzę przeciwwskazań. U mnie w firmie bardzo często się spotyka taki rodzaj wymiarowania.

Można też zwymiarować w inny sposób (T. Dobrzański str.50)
Rysunek techniczny, wymiarowanie

Pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

scooter_tun napisał:
Zadaniem jest zwymiarowanie poniższego elementu (półwidok, półprzekrój)
Otwór (wiercić fi 8) jest przez całą długość elementu.
Proszę o pomoc

Rysunek techniczny, wymiarowanie


Tu należy wykonać kłady, albo przekroje. Bo jak przedstawisz rozmieszczenie otworów fi 10, fi 8 i fi 6, oraz kanałek wpustowy (zresztą płaszczyzny cięcia są oznaczone A, B, C)?

Pozdrawiam

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
scooter_tun
Poziom 8
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 6
scooter_tun
Poziom 8
Post#23 15 Lis 2009 22:19    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


zadaniem jest po prostu ukazanie wszystkich wymiarów elementu.
może być to przy pomocy kładów, przekrojów. dowolność wyboru

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kw48
Poziom 25
Miasto: Kraków
Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 507
Pomógł: 98
Ocena postów: 23
kw48
Poziom 25
Post#24 17 Lis 2009 18:41    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


W załączniku jest rysunek. Oczywiście można wymiarować w inny sposób w zależności od tego, jak dany element pracuje w urządzeniu, które wymiary są ważniejsze lub tolerowane itp. Otwory poprzeczne narysowałem jako przelotowe. Rysunek jest wykonany w programie Micrografx Designer. Ponieważ jest rzadko spotykany, przerobiłem rysunek na pdf. Trzeba go oglądać w dużym powiększeniu (najlepiej 200%) lub wydrukować, gdyż wtedy dopiero widać różnice w grubościach linii.

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mariuszp19
Poziom 20
Dołączył: 07 Lip 2003
Posty: 349
Pomógł: 32
mariuszp19
Poziom 20
Post#25 17 Lis 2009 18:52    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


Dobra robota. Tylko przy wymiarze 22 brakuje "fi". Na przekroju B-B wydaje się niepotrzebny wymiar 6, skoro na na widoku głównym jest wymiar R3. Poza tym chyba OK.

Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kw48
Poziom 25
Miasto: Kraków
Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 507
Pomógł: 98
Ocena postów: 23
kw48
Poziom 25
Post#26 17 Lis 2009 19:35    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


Poprawiłem.
Może tak będzie lepiej wyglądał:

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kamilkriss
Poziom 6
Miasto: Sw
Dołączył: 07 Lis 2009
Posty: 19
kamilkriss
Poziom 6
Post#27 18 Lis 2009 17:41    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


Witam! Ja też mam problem z wymiarowaniem. Kilka linii już naniosłem, lecz nie wiem jak lecieć dalej, bo jak bym nie próbował, to prędzej czy później linie wymiarowania się przecinają. Jakieś sugestie?

Rysunek techniczny, wymiarowanie

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kw48
Poziom 25
Miasto: Kraków
Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 507
Pomógł: 98
Ocena postów: 23
kw48
Poziom 25
Post#28 18 Lis 2009 22:06    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


Linie odnoszące muszą się przecinać, wymiarowe nie powinny.
Rysunek techniczny, wymiarowanie

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
rupcio
Poziom 16
Miasto: Warszawa
Dołączył: 27 Wrz 2008
Posty: 155
Pomógł: 14
Ocena postów: 4
rupcio
Poziom 16
Post#29 22 Lis 2009 18:42    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


Niekiedy nie jest możliwe uniknięcie przecinania się jakichś linii. Zwykle lepiej unikać przecinania się lini wymiarowych i raczej przecinać ze sobą linie pomocnicze wymiarowe.
Ja bym próbował tak to zrobić:
Rysunek techniczny, wymiarowanie
Oczywiście nie będę się upierał, że to jest optymalne rozwiązanie, bo to zależy też do czego ma służyć rysunek, jaką przewiduje się technologię wykonania lub sposub montażu czy funkcję detalu w całości urządzenia.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kondruss
Poziom 9
Miasto: G-ce
Dołączył: 04 Sty 2007
Posty: 36
Pomógł: 1
kondruss
Poziom 9
Post#30 23 Lis 2009 11:07    

Re: Rysunek techniczny, wymiarowanie


hehe Kojot, jaki ten świat jest mały :)

Ja mam dwa rysunki... Jak by mógł ktoś zerknąć i sprawdzić czy wszystko jest w porządku to był bym wdzięczny :)

Rysunek techniczny, wymiarowanie Rysunek techniczny, wymiarowanie

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy -> Rysunek techniczny, wymiarowanie 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Rysunek techniczny wymiarowanie (17)
RYSUNEK TECHNICZNY _ WYMIAROWANIE (17)
Rysunek techniczny, wymiarowanie (5)
Rysunek techniczny, wymiarowanie (2)
Rysunek techniczny - Przekrój i wymiarowanie (1)
rysunek techniczny- wymiarowanie, ilosc rzutów (29)
Wymiarowanie tarczy. [Rysunek techniczny maszynowy] (2)
Rysunek techniczny wymiarowanie, przekrój łamany (19)
Rysunek techniczny. Rysunek zgodny z normami. Tolerancja wymiarowa. (22)
rysunek techniczyny wymiarowanie (5)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.123 seconds

elektroda.pl temat RSS