FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Amatorskie wytwarzanie pcb

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Video Tutorials -> Amatorskie wytwarzanie pcb
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#31 20 Oct 2009 18:28   

Re: Amatorskie wytwarzanie pcb

Tylko takie małe uwagi że na początku napisy troche za szybko i to co pokazywałeś na kompie mogłeś nie używać kamery tylko jakiegos darmowego programiku np. Camtasia Studio.
Back to top

etet
Poziom 12
Poziom 12

Post#32 20 Oct 2009 18:32   

Pewnie wyjde na marude ale w postaci ciagu zdjec i opisow tekstowych byloby to milion razy wygodniejsze. A tam to mamy film zlozony ze zdjec i tekstow ktorych nie da sie przeczytac.
Back to top

Radzio M.
Poziom 19
Poziom 19

Post#33 Post from the author of the topic 20 Oct 2009 19:31   

Człowieku nie rozumiesz , że na YT nie można dodać filmy dluższego niż 10 minut . Po to jest pauza żeby zatrzymać i przeczytać , totalny brak myślenia!
Back to top

etet
Poziom 12
Poziom 12

Post#34 20 Oct 2009 20:36   

Radzio M. wrote:
Człowieku nie rozumiesz , że na YT nie można dodać filmy dluższego niż 10 minut . Po to jest pauza żeby zatrzymać i przeczytać , totalny brak myślenia!

Powiedziałbym, że to przerost formy nad treścią ale w dzięki tej formie trudno dojrzeć jakąś treść. Jeżeli się nudzisz to zrób to porządnie w postaci tekstu ilustrowanego zdjęciami. A o totalnym braku myślenia świadczą próby "umultimedialniania" wszystkiego co się da. To się ledwo nadaje na jakąś prezentacje dla ludzi którzy nie muszą tego czytać bo i tak by niewiele zrozumieli. Ale instrukcja wykonywania płytek to to nigdy nie będzie.
Back to top

danloop
Poziom 14
Poziom 14

Post#35 20 Oct 2009 20:55   

wszystko fajnie, robię tak samo i nie kładę tylko papieru na żelazko pod laminat, ścieżki mi sie dobrze odbijają, a do prasowania mam takie dwie pacynki - tzn. kawałek szmatki zwinięty w rulon i zgięty i zawinięty nicią żeby sie nie rozwijał, bardzo ułatwia to rozprasowywanie papieru na płytce :)
Back to top

artur00
Poziom 20
Poziom 20

Post#36 21 Oct 2009 03:10   

etet wrote:

Powiedziałbym, że to przerost formy nad treścią ale w dzięki tej formie trudno dojrzeć jakąś treść. Jeżeli się nudzisz to zrób to porządnie w postaci tekstu ilustrowanego zdjęciami. A o totalnym braku myślenia świadczą próby "umultimedialniania" wszystkiego co się da. To się ledwo nadaje na jakąś prezentacje dla ludzi którzy nie muszą tego czytać bo i tak by niewiele zrozumieli. Ale instrukcja wykonywania płytek to to nigdy nie będzie.

Komuś jednak była pomocna:
danloop wrote:
wszystko fajnie, robie tak samo i nie kłade tylko papieru na żelazko pod laminat, ściżki mi sie dobrze odbijają, a do prasowania mam takie dwie pacynki - tzn kawałek szmatki zwinięty w rulon i zgięty i zawiniety nicia zeby sie nie rozwijał, bardzo ułatwia to rozprasowywanie papieru na płytce :)

tomson55 wrote:
Bardzo dobry filmik :) wzorowałem się na nim ;)

Pozdrawiam....

kulfon16 wrote:
fajny poradnik chyba go użyje bo też mam zamiar rozpocząć znowu zabawe z elektroniką :) dzięki że poświęciłeś swój czas dla wygody innych :)

A ja z niecierpliwością czekam na profesjonalny wideoporadnik Kolegi etet.
Back to top

Jakubzz
Poziom 2
Poziom 2

Post#37 21 Oct 2009 08:20   

A ja mam jeszcze pytanie: jakiej tarczy używasz w pile do cięcia laminatu?
Back to top

ttomek32
Poziom 7
Poziom 7

Post#38 21 Oct 2009 18:38   

bardzo pomocne na pewno skorzystam nie raz
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Oct 2009 18:38   

Back to top

Radzio M.
Poziom 19
Poziom 19

Post#39 Post from the author of the topic 21 Oct 2009 19:42   

Jakubzz wrote:
A ja mam jeszcze pytanie: jakiej tarczy używasz w pile do cięcia laminatu?

Tarcza oczywiście jak najcieńsza czyli tu będzie 1mm . Można też brzeszczotem ciąć. ;)
Back to top

Maciekksz
Poziom 5
Poziom 5

Post#40 23 Oct 2009 07:17   

Spoko filmik, fajnie pokazane wszystko krok po kroku, nie jednemu sie może przydać :D
Back to top

DaKKi
Poziom 14
Poziom 14

Post#41 24 Oct 2009 11:57   

To i ja dorzuce coś od siebie. Poradnik wykonywania PCB metodą termotransferu na mojej stronie w zakładce inne:
http://www.dakki.byethost31.com/

Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Oct 2009 11:57   

Back to top

misiupan
Poziom 22
Poziom 22

Post#42 24 Oct 2009 12:38   

Witajcie, brakuje mi w filmie jednej rzeczy, mianowicie nigdzie kolega nie wspomniał że obraz płytki zanim zostanie wydrukowany to powinien być odpowiednio odwrócony !!!, bo po wydrukowaniu i wytrawieniu może się okazać że mamy lustrzane odbicie i elementy nie będą nam pasować.
Back to top

jezjacek
Poziom 12
Poziom 12

Post#43 01 Nov 2009 08:32   

Film bardzo pomocny. Mam jedną uwagę. Film pokazuje włączanie żelazka do gniazdka :D a nie ma np. procesu odtłuszczania.
Back to top

Radzio M.
Poziom 19
Poziom 19

Post#44 Post from the author of the topic 01 Nov 2009 09:19   

misiupan wrote:
Witajcie, brakuje mi w filmie jednej rzeczy, mianowicie nigdzie kolega nie wspomniał że obraz płytki zanim zostanie wydrukowany to powinien być odpowiednio odwrócony !!!, bo po wydrukowaniu i wytrawieniu może się okazać że mamy lustrzane odbicie i elementy nie będą nam pasować.

W eagle masz domyślnie ustawienia do druku . Lustro powinno się robić na nadruk dwustronny . Pozdrawiam .

Dodano po 50 [sekundy]:

jezjacek wrote:
a nie ma np. procesu odtłuszczania.

Jest pare sekund i opis też jest .
Back to top

jezjacek
Poziom 12
Poziom 12

Post#45 01 Nov 2009 09:44   

Radzio M. wrote:
a nie ma np. procesu odtłuszczania.
Jest pare sekund i opis też jest .

Nie ma. Jest tylko nalewanie wody do naczynia i opis żeby robić koliste ruchy.
Chciałem tylko powiedzieć, że z mojego punktu widzenia o wiele bardziej istotne jest obejrzenie owych kolistych ruchów niż włączania wtyczki do gniazdka lub uruchamiania programu w windows. Ale żeby było jasne poradnik był (jest) bardzo pomocny a są to tylko uwagi na przyszłość.
Back to top

Faces
Poziom 23
Poziom 23

Post#46 01 Nov 2009 10:16   

Witam.
Doszukałem się trzech istotnych błędów w poradniku.

1. 16 sekunda -> napisane jest, że potrzebujemy wytrawiacz, NaSO4. Nie ma takiego związku chemicznego jak NaSO4. Jest Na2SO4, ale on nie służy do wytrawiania. Jednak w 4 minucie i 9 sekundzie już napisałeś nadsiarczan sodu (Na2S2O8) i to się zgadza.

2. Już wcześniej pisali o tym. Obramowanie płytki można zrobić w Eagle.

3. W 1 minucie i 43 sekundzie przykładasz linijkę do druku. Niedopuszczalne jest przykładanie czegokolwiek do wydrukowanych ścieżek. Później może być tak, że ścieżki po prostu się nie odbiją.

4. Temperatura maksymalna żelazka. Optymalnie jest żelazko ustawić na około 180°C
Back to top

grabki95
Poziom 14
Poziom 14

Post#47 01 Nov 2009 11:14   

Nie powinna być maksymalna temperatura tylko niecałe 3 kropki - tj. więcej niż dwie i pół ale mniej niż trzy, a ty dałeś ponad trzy.
Back to top

Radzio M.
Poziom 19
Poziom 19

Post#48 Post from the author of the topic 01 Nov 2009 13:32   

Faces wrote:

3. W 1 minucie i 43 sekundzie przykładasz linijkę do druku. Niedopuszczalne jest przykładanie czegokolwiek do wydrukowanych ścieżek. Później może być tak, że ścieżki po prostu się nie odbiją.

Przecież to było przed odtłuszczeniem więc nie ma tu żadnej obawy :)

Dodano po 2 [minuty]:

grabki95 wrote:
Nie powinna być maksymalna temperatura tylko niecałe 3 kropki - tj. więcej niż dwie i pół ale mniej niż trzy, a ty dałeś ponad trzy.

Powiedzmy , że żelazko przeżyło swoje i z tąd ta regulacja ;P
Back to top

matgaw
Poziom 15
Poziom 15

Post#49 01 Nov 2009 19:29   

Radzio M. wrote:
Faces wrote:

Przecież to było przed odtłuszczeniem więc nie ma tu żadnej obawy :)

Przecież odtłuszczasz płytkę drukowaną a nie nadruk na papierze. A linijkę przykładasz do nadruku. Kolega ma rację :)
Back to top

Artur k.
Poziom 26
Poziom 26

Post#50 02 Nov 2009 06:20   

Merytorycznie się nie czepiam (choć mógłbym), zraziła mnie masa literówek, błędy ortograficzne i zbyt szybko przewijający się tekst. Takie, które najbardziej rzuciły się w oczy to: "kontór" w 2:02 i "njeco" w 2:43, nie chce mi się każdego tekstu oglądać na pauzie, bo to bez sensu - te rażące (i kilka literówek) zauważyłem oglądając film ot tak. Profesjonalnie zrobiony poradnik nie ma prawa tak wyglądać!

Osobiście metodę termotransferu wykonuję podobnie jak Kolega - na papierze kredowym, z tym że przyklejam papier do laminatu i prasuję od białej strony, potem odklejam papier w wodzie z mydłem. Cóż, być może co kraj to obyczaj - nigdy nie próbowałem w inny sposób.
Należy też zaznaczyć, że laminat, laminatowi nie równy. Można kupić masę dziwnego laminatu z którego miedź odłazi przy każdej możliwej okazji - trzeba uważać, bo prasowanie (szczególnie przy temperaturze "na full") może mu zaszkodzić.
Back to top

Cersunited
Poziom 15
Poziom 15

Post#51 02 Nov 2009 19:24   

Należy brać pod uwagę kto jakie ma żelazko. Jeżeli stare to tak należy dać mniejszą temperaturę. Ja natomiast oprócz laminarki używam czasem żelazka a z racji ze mam nowego typu to ustawienie na max nie daje takiej temperatury jak w starych żelazkach. Należy protestować po prostu. No fakt literówki i błędy rażą. Powinien to autor poprawić zanim wstawił. Ale poza tym poradnik przyjemnie się ogląda i na pewno będzie pomocny wielu początkującym
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Nov 2009 19:24   

Back to top

MatBas07
Poziom 13
Poziom 13

Post#52 06 Nov 2009 22:43   

Spoko to pokazaleś. Ja ze swojej strony dodam , ze lepiej jest poprasowac w troche nizszej temperaturze ( u mnie w zelazku to 3 kropy) niz w strasznie wysokiej bo papier szysbko robi sie brązowawy a toner wcale tak super sie nie przykleja.
Poza tym jeszcze ania razu po 10 minutach nie odszedl mi papier kredowy z plytki zamoczony w wodzie z detergentem bez mojej ingerencji ;p
Back to top

Cersunited
Poziom 15
Poziom 15

Post#53 07 Nov 2009 11:12   

Zależy jaka masz gęstość druku czyli dużo ścieżek i wszędzie masa to nie masz na co liczyć :P autor miał bardzo prosta płytkę . Jak taki robię to też mi papier sam odchodzi w wodzie z detergentami .
Back to top

Chris_W
Poziom 23
Poziom 23

Post#54 10 Nov 2009 10:19   

Mieszanie śrubokrętem roztworu to taki obyczaj czy był pod ręką?
Dodam że śrubokręt długo nie pożyje - bo tak samo się nadtrawia w roztworze i później koroduje.
Back to top

Radzio M.
Poziom 19
Poziom 19

Post#55 Post from the author of the topic 10 Nov 2009 17:43   

Rzecz wiadoma co się dzieje z śróbokrętem . Można powiedzieć , że go nie lubie i nim mieszam roztwór :)
Back to top

hubertfab
Poziom 18
Poziom 18

Post#56 19 Nov 2009 17:14   

Szkoda tylko B237, żeby trawił śrubokręt zamiast laminatu.
Back to top

piotrekmichalski
Poziom 4
Poziom 4

Post#57 14 Dec 2009 00:59   

Troche odswieze, sory za brak polskich znakow ale pisze z mojej n95 bez j. Polskiego, zabieram sie za programowanie i elektronike typu tworzenie pcb na wzmacniacz, gdzie w Radomiu moge kupic laminat i w jakiej on mniej wiecej bedzie cenie?
Back to top

marijaczi
Poziom 3
Poziom 3

Post#58 21 Dec 2009 15:30   

Ostatnio do wykonania płytki użyłem papieru kredowego z gazety zamiast czystego i nie zauważyłem by ścieżki były gorszej jakości.
Back to top

Radzio M.
Poziom 19
Poziom 19

Post#59 Post from the author of the topic 21 Dec 2009 15:32   

Praktycznie to jest to samo jeżeli na gazecie jest kredówka , byle by nam coś nie odbiło z gazety :)
Back to top

piterek-23
Poziom 20
Poziom 20

Post#60 04 Jan 2010 17:03   

Jakiego laminatu używać do małych/drobnych projektów i "nie dużych" wzmacniaczy ?
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> Video Tutorials -> Amatorskie wytwarzanie pcb
Page 2 of 3 Go to page Previous  1, 2, 3  Next

Page generation time: 0.213 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed