Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Transmisja danych Telefon->komputer->telefon


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> GSM -> GSM Początkujący -> Transmisja danych Telefon->komputer->telefon
Autor
Wiadomość
talar_bdg
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 10 Maj 2005
Posty: 32

Post#1 Post autora tematu 19 Paź 2009 19:21   

Transmisja danych Telefon->komputer->telefon


Witam. Zabieram sie do zrobienia pracy dyplomowej o temacie: "Transmisja danych między komputerem a telefonem a drugim zestawem odbiorczym" co w skrocie ma oznaczac ze:
mam podlaczyc do komputera telefon komorkowy (mozliwe ze bedzie to musial byc modul GSM), jak rowniez czujnik ruchu. Gdy czujnik ruchu wykryje ruch w swoim "polu widzenia" telefon komorkowy podlaczony do kompa ma wysylac smsa do innego telefonu komorkowego z zgory ustalona wiadomosci (np. Uwaga, intruz przy komputerze).

Na razie przymierzam sie do przemyslenia w jaki sposob najlepiej zrealizowac taka komunikacje. Czy polecilby ktos mi jakies ksiazki na bazie ktorych mozna sie dowiedziec czegos o tego typu transmisji? Czy polecenia AT moga w tym przypadku znlezc zastosowanie? Jak skomunikowac czujnik ruchu z telefonem komorkowym?
Nigdy nie zajmowalem sie transmisja GSM wiec na poczatek jestem skolowany tym tematem.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Paź 2009 19:21   





Powrót do góry
   
drops072
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 27 Mar 2008
Posty: 97
Miasto: swidnica

Post#2 19 Paź 2009 19:44   

Re: Transmisja danych Telefon->komputer->telefon


zastosuj atmege oraz Blutocza schematy sa na elektrodzie czujnik ruchu zaprogramuj pod dany pin tak by atmega wysyłała dany komunikat do telefonu
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Paź 2009 19:44   





Powrót do góry
   
talar_bdg
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 10 Maj 2005
Posty: 32

Post#3 Post autora tematu 11 Lis 2009 16:02   

Re: Transmisja danych Telefon->komputer->telefon


Witam, musze odświeżyć temat poniewaz czas aby sie w koncu wziac do pracy.
Transmisja danych Telefon->komputer->telefon

W ten sposob wszystko podlaczylem. Do COM1 telefon SET230, przetestowalem - wszystkie polecenia AT ktore potrzebuje dzialaja! Do COM2 podlaczylem czujnik ruchu. Czujnik ma 6 wyjsc (N&C, +/-, T&T). Ja uzyc musze czterech tj. NC (co oznacza normalnie zamkniety czyli gdy nie wykrywa ruchu czujnik nie przewodzi, nie daje sygnalu - tak to rozumiem) podlaczylem to pod piny 2 i 3 czyli TxD i RxD (transmite i recieve data) bo wystarczy do celow tej pracy aby przeslal impuls?!?! Podlaczylem zasilanie do czujnika (wedlug specyfikacji w instrukcji technicznej czujnika).

W tym momencie chcialbym sprawdzic czy czujnik daje jakis sygnal do komputera gdy wykrywa ruch czyli czy wszystko w pozadku jest podlaczone. Lecz problem w tym ze nie wiem jak tudziez czym to przetestowac?!? Moze ktos z Was bedzie wiedzial?!
Z gory dziekuje za kazda pomoc!

P.S. Dzieki "drops" za odp, ale mam pewne wymagania jak zrealizowac prace, musi byc to zrobione na porcie RS232 (w zasadzie to glowny watek pracy ..transmisja przez RS232), a jakbym mial zastosowac ATmege (tak na prawde nic o tym nie wiem :/) czy to jest duzy koszt finansowy ?? Bo fundusz tez ograniczony!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Lis 2009 16:02   





Powrót do góry
   
Chris_W
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 10 Sty 2007
Posty: 3802
Miasto: Siedlce

Post#4 12 Lis 2009 08:11   

Re: Transmisja danych Telefon->komputer->telefon


Czujnik podłącz pod inne piny RSa np. te od sprzętowej kontroli przepływu (DTR, RTS, CTS). Tak wogóle to widzę spore braki - ciekawe co robiłeć na zajęciach - i co robi twój promotor że Ci nie pomaga - a może to ma Cię nauczyć myślenia?. W każdym razie RX i TX to są linie sygnałowe i tam się stanów nie bada (nie ma takiej mozliwości od strony programowej) do tego służą właśnie linie które podałem wyżej np. RTS - Request To Send (żądanie dadawania). Inna sprawa że ten telefon nie ma chyba stosu TCP/PPP więc może pracować jedynie jako modem-terminal a nie modem internetowy (nie łaczy z netem).
Powrót do góry
   
talar_bdg
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 10 Maj 2005
Posty: 32

Post#5 Post autora tematu 12 Lis 2009 20:04   

Re: Transmisja danych Telefon->komputer->telefon


Dzieki za odp!
Musze cie zaskoczyc :) podlaczylem jak powyzej, zainstalowalem program "time alarm" jakis freewarowy progs aby sprawdzic dzialanie.....czujnik ruchu wykrywajac ruch uruchamia alarm w programie! Wiem, ze piny RxD Txd sluza do transmisji stad takie podlaczenie pinow daje mozliwosc wysylanie "danych" a w przypadku czujnika danymi jest impuls...tak mi sie wydaje, dlatego takie rozwiazanie dziala! O to chodzilo! Telefon nie musi miec neta, telefon SET230 jest "modemem" dzieki czemu mozliwe jest instruowanie go poleceniami AT i to wystarczy, smsa ma wyslac tradycyjnie przez siec GSM nie przez neta! Teraz tylko zaczynam pisanie jakiegos prostego programu aby to robil....podejrzewam ze bedzie to w miare proste -> otwieranie (konfiguracja) portu RS232 + wyslanie jednego polecenia (At+cmss=1) ....mam nadzieje ze sobie poradze.
Jesli ktos by mial jakies wskazowki to bardzo bym prosil :)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> GSM -> GSM Początkujący -> Transmisja danych Telefon->komputer->telefon
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Telefon z GPRS jako modem =transmisja danych i faksow? (17)
Samsung D600e ..... powolna wymiana danych Telefon-Komputer (6)
Telefon po zalaniu - odzysk danych (2)
BMW serii 7 i telefon. Telefon przyjmuje tylko stare karty GSM. (2)
Siemens s35i. Telefon pokazuje pustą baterię. Telefon czy bateria? (12)
Telefon BlackBerry 9320 - diagnoza usterki, czy telefon został zalany? (5)
telefon NOKIA6020.dziwny katalog oraz wyłączanie sie telefon (6)
Jaki telefon wybrać? Telefon z symbianem lub windows mobile. (4)
Samsung Galaxy Mini 2 - Telefon sie nie ładuje - ładowarka podtrzymuje telefon (4)
Telefon i gwarancja. Nie mam karty SIM. Czy mogę oddać telefon na gwarancję? (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.053 seconds

elektroda.pl temat RSS