Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
  • #1 19 Paź 2009 19:57
    lozos
    Poziom 2  

    witam mam problem zainstalowałem pompkę do centralnego, w połowie budynku mam stare grube rury do kaloryferów a w dalszej części nowe kaloryfery i cienki rury, a problem jest taki że w starych grzejnikach grzeje a nowe zimne jakby pompka nie goniła wody dalej a grzejniki nie są zapowietrzone. proszę o pomoc

  • #2 19 Paź 2009 20:17
    Marksrz
    Poziom 20  

    to wymien nowe na stare i bedzie grzało
    albo odwrotnie jak wolisz

  • #3 19 Paź 2009 20:19
    Dido230
    Poziom 22  

    Jak masz zawory przy tych starych grzejnikach to pozostaw je odkrecone na 1/4 przeplywu, wtedy woda nie będzie tak szybko cyrkulować nimi i zacznie także plynąć przez nową instalację.

  • #4 19 Paź 2009 22:08
    berlingo
    Poziom 20  

    trzeba przydławić stary system albo na zaworach jak są albo pozakładać kryzy na starych grzejnikach i będzie ok

  • #5 03 Lis 2009 21:49
    mlenda
    Poziom 9  

    podłaczę sie pod temat - mam taki problem:
    z powodu zamknietych zaworów do instalacji c.o. - kocioł zagotowal wodę, zadziałaly zabezpieczenia i się wyłaczył, Saunier Duval Thema C 23 AS. Po kilku minutach kocioł się normalnie właczył(zawory już otworzyłem :) ) i pracuje jakby normalnie, tylko:
    - grzejniki są gorące ale tylko na górze (nie na pięterku tylko góra grzejnika jest gorąca tak 10-15 cm od góry po całej szerokości) a dół letni lub wręcz zimny.
    Odpływ z grzejników jest zimny,ciśnienie ok, odpowietrzone też jest. Wedlug mnie nie działa pompka cyrkulacyjna, tzn. działa ale tylko jak palnik działa, zgaszenie się palnika wyłącza pompkę. Zauwazyłem , że na powrocie jest czujnik temperatury szeregowo z termostatem. Gdy palnik zgasnie a temp jest wysoka 70-80 stopni zdjęcie konektora z termostatu uruchamia pompkę, wydawało by się ze jest walnięty termostat (jest ciagle zwarty),ale jak się odepnie konektor z niego w czasie pracy palnika to palnik gaśnie. Czujnik temp jest chyba ok bo piec dochodzi do określonej temp i palnik gaśnie. W instrukcji pisze ,że po zadzialaniu zabezpieczenia przed przegrzaniem, nalezy ręcznie właczyć termostat-ale nic takiego nie ma (zresztą kocioł działa ??)
    Czy ktoś z Szanownego Grona mógłby naprowadzić mnie na włąsciwe tory, gdzie szukać przyczyny- wezwanie serwisu to ostateczna ostateczność.

    Marek

  • #6 04 Lis 2009 23:07
    EkoGrzew
    Poziom 19  

    panie marku. jakie sa parametry ogrzewania? (temp zas/temp powr.)

  • #7 04 Lis 2009 23:38
    mlenda
    Poziom 9  

    no nie wiem.
    Na kotle jest termometr i on pokazuje aktualnątemp wody w instalacji. na dzień dzisiejszy dochodzi ona do 80 stopni- (mogę to zmienić) jak jest temp powrotu nie wiem - dodam tylko, że tak bylo "od zawsze" czyli od kilku lat (7) eksploatacji kotła.
    Problemy powstały od momentu zagotowania .

    Marek

  • #8 20 Lis 2010 19:01
    hydro-man
    Poziom 17  

    Witam - przeczytałem twoje sprawozdanie i myślę, że powinieneś odpowietrzyć instalację a zarazem sprawdzić otwartość zaworów powrotnych i termostaty jeśli są na grzejnikach. Głowice termostatów zdejmij i sprawdź czy iglice się ruszają naciskając na nie bokiem śrubokręta.

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty