FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Czy naprawiałeś kiedyś sprawny sprzęt - wpadki :)

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Czy naprawiałeś kiedyś sprawny sprzęt - wpadki :)
Author
Poziom 21
Poziom 21

Post#61 19 Dec 2011 23:56   

Re: Czy naprawiałeś kiedyś sprawny sprzęt - wpadki :)

Sprzedałem koledze wzmacniacz z wbudowanym korektorem. Miał dość szumu i trzasku starej wieży, a ja potrzebowałem pieniążków.
Uprzedziłem go z góry, że korektor nie działa, Pomimo reanimacji.
Przyszedł dzień sprzedaży, kolega zadowolony, że w końcu ma coś lepszego, poszedł do domu.
Na drugi dzień w szkole, dowiaduję się, że korektor jest sprawny. Zimny lut na przełączniku.
Ale jestem za to 60 złotych do przodu, to jeszczę mogę ten błąd przeżyć :)
Back to top

Motorpal
Poziom 12
Poziom 12

Post#62 20 Jan 2012 22:28   

Kiedyś dostałem do naprawienia nowy wzmacniacz samochodowy MF - 2S. Gość mówił, że wcale nie gra. Podłączył głośniki, zasilanie. Przez 2 lata szukałem usterki, a tu okazało się, żeby wzmacniacz uruchomić, trzeba podać napięcie na styk sterujący.;-)
Back to top

Trabi
Poziom 23
Poziom 23

Post#63 20 Jan 2012 23:24   

Ja ostatnio dostałem laptopa. Ponoć uwalony. Właściciel powiedział że wyjął z niego dysk a reszta jest w komplecie - mam go sobie wziąć. Nie pytałem co go boli. W domu wsadziłem dysk, podpiąłem zasilacz i.... laptop działa ponad miesiąc bez żadnych oznak wad wrodzonych czy też nabytych :) . Dokupiłem RAMu i teraz z 1,5GB śmiga że miło patrzeć :D . Poprzedni właściciel nawet ne pytał co z nim dalej zrobiłem. A ja nie mam zamiaru mu mówić :P
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Jan 2012 23:24   

Back to top

Motorpal
Poziom 12
Poziom 12

Post#64 20 Jan 2012 23:45   

Trabi wrote:
Ja ostatnio dostałem laptopa. Ponoć uwalony. Właściciel powiedział że wyjął z niego dysk a reszta jest w komplecie - mam go sobie wziąć. Nie pytałem co go boli. W domu wsadziłem dysk, podpiąłem zasilacz i.... laptop działa ponad miesiąc bez żadnych oznak wad wrodzonych czy też nabytych :) . Dokupiłem RAMu i teraz z 1,5GB śmiga że miło patrzeć :D . Poprzedni właściciel nawet ne pytał co z nim dalej zrobiłem. A ja nie mam zamiaru mu mówić :P

Ja miałem podobną sytuację, tylko, że z kosiarką do trawy. Jakaś facetka przyjechała do mnie, żeby jej kosiarkę naprawić. Przyczyną niedziałania urządzenia był brak iskry na świecy. Powiedziałem jej, że z kosiarki nic nie będzie. Powiedziała mi potem, bym ją sobie wziął. Kilka dni potem wymieniłem cewkę zapłonową na nową i zaczęła palić normalnie. Kosiarka służy mi do dnia dzisiejszego;-)
Back to top

DiZMar
Poziom 25
Poziom 25

Post#65 27 Jan 2012 21:23   

W latach 1987-1989 pracowałewm ww naprawie TV w ZURiT a dokładnie wtedy był to zakład WPHW. W moim regionie PR 1 telewizji nadawany był na kanale 1. Od pewnego czasu został równolegle uruchomiony nadajnik na kanale 52. TV w większości były z przełącznikiem kanałów kręconym "pstrykanym" - kanały 1-12 (Beryle, Ametysty, Neptuny lampowe, że o Koralu i mu podobnych nie wspomnę). My (fachowcy) znaliśmy termin wyłączenia nadawania Pr 1 na kanale 1. Niektórzy użytkownicy wcześniej zaopatrzyli się w przystawki do odbioru kanałów 21-60, bo już był nadawany Pr 2 na kanale 37. Dla znacznej części użytkowników Pr 2 nie był potrzebny (te kilka godzin dziennie). Przystawki nie montowali bo po co ten wydatek. Aż tu pewnego dnia wyłączono nadajnik Pr 1 na kanale 1. Przez pierwszy tydzień (a i później też) drzwi naszego zakładu nie zamykały się od klientów dostarczających telewizory do naprawy bo jest tylko śnieg. Każdemu z osobna trzeba było tłumaczyć co i jak. Pierwszego dnia sprzedały się (z usługą montażu) wszystkie przystawki do odbioru programów na kanałach 21-60. Gdy (wiadomo w jaki wtedy sposób) załatwiłem sobie prywatnie kilkadziesiąt przystawek to byłem najbardziej szanowanym mechanikiem w miasteczku. Oczywiście montowałem je po fajrant prywatnie czyli jak to się teraz mówi w szarej strefie. Potem z tego samego źródła kolejne kartony. Co to był za miesiąc, ehh...
Back to top

Jerzykowski
Poziom 22
Poziom 22

Post#66 27 Jan 2012 21:37   

Motorpal wrote:
Ja miałem podobną sytuację, tylko, że z kosiarką do trawy. Jakaś facetka przyjechała do mnie, żeby jej kosiarkę naprawić. Przyczyną niedziałania urządzenia był brak iskry na świecy. Powiedziałem jej, że z kosiarki nic nie będzie. Powiedziała mi potem, bym ją sobie wziął. Kilka dni potem wymieniłem cewkę zapłonową na nową i zaczęła palić normalnie. Kosiarka służy mi do dnia dzisiejszego;-)
Czyli ją po prostu oszukałeś. Jaka to wpadka?
Back to top

DiZMar
Poziom 25
Poziom 25

Post#67 27 Jan 2012 21:52   

Jeszcze jeden fakt luźno związany z tematem.
Swego czasu sporu było wymian kineskopów w TV cz.b. Kolega wymienił kineskop. Włączył TV a tu zonk... Obraz "do góry nogami". Woła wszystkich z zakładu i "zastanawia" się głośno co tu zrobić. Jaki felerny kineskop zrobili. Aż tu nasz Miruś ma rozwiązanie problemu (i o to chodziło koledze bo jego głównie radził się). Miruś to był mający niewiele ponad 20 lat rencista trochę inteligentny inaczej dorabiający pomocą w dźwiganiu ciężkich sprzętów i sprzątaniem naszego zakładu. Miruś niewiele namyślając się obrócił TV o 180° i obraz już w porządku. A jaki był zadowolony :idea:
Back to top

Jerzykowski
Poziom 22
Poziom 22

Post#68 27 Jan 2012 21:59   

Swego czasu bawiłem się robiąc na ekranie odbicie lustrzane.
Back to top

konstronic
Poziom 12
Poziom 12

Post#69 27 Jan 2012 23:01   

Witam.
Ha ha nieraz byłem i klient chciał bym mu to i to wymienił więc robiłem co kazał a potem grzecznie skasowałem i poszedłem z uśmiechem na twarzy.
Nie chciałem by powiedział że nie ma racji.
Back to top

Jerzykowski
Poziom 22
Poziom 22

Post#70 30 Jan 2012 22:30   

Dzisiaj miałem śmieszne zdarzenie przy wymianie świec w cinquecento. Znajoma poprosiła mnie o wymianę świec. Do jednej jest w miare dobry dostęp od strony koła, więc ją wymieniłem. Do drugiej jest dostęp od strony silnika. Po wykręceniu tej niby drugiej stwierdziłem że ta świeca jest nowa. Okazało się że ta druga świeca którą wykręciłem okazała się tą pierwszą którą wkręciłem przed chwilą od strony koła.
Back to top

krasnyx
Poziom 5
Poziom 5

Post#71 14 Feb 2012 00:44   

Kilka lat temu odbywałem praktyki w zakładzie napraw RTV autoryzowany Elemis.
Zgłoszenie gwarancyjne na jakiejś wiosce niewyraźny i ciemny obraz.
Pojechałem z majstrem małomównym Jurkiem, wchodzimy do chałupy telewizor gra prawie nic nie widać. Jurek stoi pochyla głowę z lewej na prawą trwa to chwile po czym mówi do gospodyni " pani da wilgotną szmatę " przetarł kinol i za szmatą nastała jasność. Od tamtej pory nie widziałem tak zasyfionego ekranu. Pani się zawstydziła i przeraziła opłaty za nieuzasadnione wezwanie serwisu za "naprawę gwarancyjną " zapłacił Elemis a my zjedliśmy dobry obiad i dostaliśmy co nie co w gotówce i płynie na drogę.

z innej beczki ale ciekawe

W zeszłym roku dzwoni klient któremu serwisuję ksero z pytaniem czy nie założę mu satki mówię ok ale że jerońsko mroziło wymyśliłem niech sam sobie pociągnie kabel przykręci maszt ja podjadę skręcę i będziemy ustawiać on w domu przy tunerze ja na drabinie łączność przez PMR'ki.
W okolicy żadnego domu co by zobaczyć jak mniej więcej talerze poustawiane.
Wchodzę na drabinę dmie mroźny wiatr podłączam i objaśniam że złapię lekko pójdziemy podłączyć tuner a potem rozpocznie się mozolna procedura ustawiania. On mi na to że może uda się tak od razu, mówię że nie ma szans bo to milimetry lewo - prawo , góra - dół no i skręcenie konwertera ma znaczenie. OK zmarzłem no to idziemy na herbatę i podłączyć tuner. Zarabiam wtyczkę włączam a tu full pakiet wszystko chodzi od kopa maksymalny poziom sygnału dalsze próby ustawienia talerza nie miały sensu bo nic to nie zmieniało ;)
Back to top

żarówka rtęciowa
Poziom 23
Poziom 23

Post#72 15 Feb 2012 16:09   

Ostatnio z powodu przydźwięku sieciowego w sprzęcie podłączonym do komputera naprawiałem komputer PC. Przyczyna leżała na zewnątrz i był nim uszkodzony mikrofon.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Czy naprawiałeś kiedyś sprawny sprzęt - wpadki :)
Page 3 of 3 Go to page Previous  1, 2, 3
Similar topics
Kiedyś mnie dziwiło... (5)
Wasze wpadki, przekłamania, przejęzyczenia... (29)
Wpadki! (240)

Page generation time: 0.136 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed