Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłączenie rolety na dwa włączniki


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Podłączenie rolety na dwa włączniki
Autor
Wiadomość
ps15011982
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 03 Lut 2003
Posty: 153
Miasto: Wrocław

Post#1 Post autora tematu 22 Paź 2009 14:41   

Podłączenie rolety na dwa włączniki


Witam mam do założenia roletę schemat podłączenia taki jak na rysunku potrzebuję podłączyć ją do dwóch włączników zeby mozna bylo ja otwierac i zamykać z dwoch stron coś na zasadzie działania włącznika schodowego prosze o pomoc dodam jeszcze ze podłączenie w taki sam sposób jak włączników schodowych powoduje blokade rolety


Podłączenie rolety na dwa włączniki]

Zmień sposób zamieszczania grafiki, w tym dziale jest ogłoszenie którego pewnie nie raczyłeś przeczytać. Popraw pisownie. [Łukasz]
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Paź 2009 14:41   





Powrót do góry
   
Rafik4
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 11 Kwi 2005
Posty: 500

Post#2 22 Paź 2009 14:54   

Re: Podłączenie rolety na dwa włączniki


Jakie masz włączniki, bez tego ciężko będzie coś doradzić?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Paź 2009 14:54   





Powrót do góry
   
ziomus90210
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 1523
Miasto: DOM

Post#3 22 Paź 2009 14:59   

Re: Podłączenie rolety na dwa włączniki


Na zwykłych jednobiegunowych łącznikach takich jak do oświetlenia nic nie wykombinujesz ,
do rolet używa się podwójnych łączników monostabilnych typu N.O.(normalnie otwartych) na nich możesz wykombinować nawet i 100 punktów z których możesz sterować roletą.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Paź 2009 14:59   





Powrót do góry
   
Hokoczu
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 12 Lip 2008
Posty: 274
Miasto: Ostróda/Olsztyn

Post#4 22 Paź 2009 15:05   

Re: Podłączenie rolety na dwa włączniki


Zainstaluj po dwie pary włączników dzwonkowych, w parze: jeden do podnoszenia, a drugi do opuszczania.
Powrót do góry
   
ps15011982
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 03 Lut 2003
Posty: 153
Miasto: Wrocław

Post#5 Post autora tematu 22 Paź 2009 15:12   

Re: Podłączenie rolety na dwa włączniki


probowalem to zrobic na wlacznikach schodowych jednak nie ma takiej mozliwosci poniewaz blokuje rolete wlaczniki dzwonkowe napewno odpadaja poszukam cos wiecej na temat tych wlacznikow monostabilnych

Popraw błędy. [Łukasz]
Powrót do góry
   
ziomus90210
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 1523
Miasto: DOM

Post#6 22 Paź 2009 15:20   

Re: Podłączenie rolety na dwa włączniki


Kiedyś montowałem takie łączniki jakiejś włoskiej firmy ( w sumie we Włoszech) w jednej obudowie ( takie prostokątne puszki pod tynkowe :))
były dwa guziki oznaczone strzałkami góra i dół specjalnie do rolet tylko nie pamiętam tej firmy :(


http://www.ekopel.pl/go/_search/full_search.php?SEARCH_FORM=&search_query_words=rolet&x=0&y=0
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Paź 2009 15:20   





Powrót do góry
   
A-Mail
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Sie 2006
Posty: 691
Miasto: Grudziadz

Post#7 22 Paź 2009 16:43   

Re: Podłączenie rolety na dwa włączniki


Tyko kolega ps15011982 musi (powinien) użyć tych przycisków monostabilnych do rolet i to 2 sztuk aby sterować z 2 różnych miejsc.
I tu rodzi się problem bo trzeba to zablokować w ten sposób aby podczas wysterowania rolety z jednego przycisku blokować możliwośc załączenia z drugiej pary przycisków pracy w przeciwnym kierunku.
bez 2 przekażników sobie nie poradzisz.
A tu schemat jak ja bym to zrobił:
Podłączenie rolety na dwa włączniki
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Podłączenie rolety na dwa włączniki
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie halogenów na dwa włączniki (4)
Schemat: dwa podwójne włączniki schodowe, trzy lampy, dwa obwody (12)
jedno źródło zasilania, dwa włączniki. (5)
Dwa włączniki krańcowe do jednej żarówki (9)
Dwa Włączniki światła w długim korytarzu (5)
Łączniki schodowe - dwa włączniki na klatce schodowej (16)
Dobór przekaźnika - dwa włączniki, wentylator i żarówka (2)
Czujnik ruchu plus dwa włączniki schodowe (32)
ZDS- 2K sterowanie bramą + dwa włączniki przy bramie (2)
Jak połączyć dwa włączniki schodowe w krzyżowe i jedną żarówke. (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.043 seconds

elektroda.pl temat RSS