Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Podłączenie rolety na dwa włączniki


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci ->Podłączenie rolety na dwa włączniki Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
ps15011982
Poziom 15
Miasto: Wrocław
Dołączył: 03 Lut 2003
Posty: 153
Pomógł: 12
ps15011982
Poziom 15
Post#1 22 Paź 2009 14:41  Autor tematu   

Podłączenie rolety na dwa włączniki


Witam mam do założenia roletę schemat podłączenia taki jak na rysunku potrzebuję podłączyć ją do dwóch włączników zeby mozna bylo ja otwierac i zamykać z dwoch stron coś na zasadzie działania włącznika schodowego prosze o pomoc dodam jeszcze ze podłączenie w taki sam sposób jak włączników schodowych powoduje blokade rolety


Podłączenie rolety na dwa włączniki]

Zmień sposób zamieszczania grafiki, w tym dziale jest ogłoszenie którego pewnie nie raczyłeś przeczytać. Popraw pisownie. [Łukasz]

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Rafik4
Poziom 25
Dołączył: 11 Kwi 2005
Posty: 551
Pomógł: 85
Ocena postów: 19
Rafik4
Poziom 25
Post#2 22 Paź 2009 14:54    

Re: Podłączenie rolety na dwa włączniki


Jakie masz włączniki, bez tego ciężko będzie coś doradzić?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ziomus90210
Poziom 33
Miasto: DOM
Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 2430
Pomógł: 208
Ocena postów: 99
ziomus90210
Poziom 33
Post#3 22 Paź 2009 14:59    

Re: Podłączenie rolety na dwa włączniki


Na zwykłych jednobiegunowych łącznikach takich jak do oświetlenia nic nie wykombinujesz ,
do rolet używa się podwójnych łączników monostabilnych typu N.O.(normalnie otwartych) na nich możesz wykombinować nawet i 100 punktów z których możesz sterować roletą.

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Hokoczu
Poziom 18
Miasto: Ostróda/Olsztyn
Dołączył: 12 Lip 2008
Posty: 262
Pomógł: 27
Ocena postów: 28
Hokoczu
Poziom 18
Post#4 22 Paź 2009 15:05    

Re: Podłączenie rolety na dwa włączniki


Zainstaluj po dwie pary włączników dzwonkowych, w parze: jeden do podnoszenia, a drugi do opuszczania.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ps15011982
Poziom 15
Miasto: Wrocław
Dołączył: 03 Lut 2003
Posty: 153
Pomógł: 12
ps15011982
Poziom 15
Post#5 22 Paź 2009 15:12  Autor tematu   

Re: Podłączenie rolety na dwa włączniki


probowalem to zrobic na wlacznikach schodowych jednak nie ma takiej mozliwosci poniewaz blokuje rolete wlaczniki dzwonkowe napewno odpadaja poszukam cos wiecej na temat tych wlacznikow monostabilnych

Popraw błędy. [Łukasz]

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ziomus90210
Poziom 33
Miasto: DOM
Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 2430
Pomógł: 208
Ocena postów: 99
ziomus90210
Poziom 33
Post#6 22 Paź 2009 15:20    

Re: Podłączenie rolety na dwa włączniki


Kiedyś montowałem takie łączniki jakiejś włoskiej firmy ( w sumie we Włoszech) w jednej obudowie ( takie prostokątne puszki pod tynkowe :))
były dwa guziki oznaczone strzałkami góra i dół specjalnie do rolet tylko nie pamiętam tej firmy :(


http://www.ekopel.pl/go/ searc...arch query words=rolet&x=0&y=0

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
A-Mail
Poziom 22
Miasto: Grudziadz
Dołączył: 30 Sie 2006
Posty: 707
Pomógł: 22
Ocena postów: 4
A-Mail
Poziom 22
Post#7 22 Paź 2009 16:43    

Re: Podłączenie rolety na dwa włączniki


Tyko kolega ps15011982 musi (powinien) użyć tych przycisków monostabilnych do rolet i to 2 sztuk aby sterować z 2 różnych miejsc.
I tu rodzi się problem bo trzeba to zablokować w ten sposób aby podczas wysterowania rolety z jednego przycisku blokować możliwośc załączenia z drugiej pary przycisków pracy w przeciwnym kierunku.
bez 2 przekażników sobie nie poradzisz.
A tu schemat jak ja bym to zrobił:
Podłączenie rolety na dwa włączniki

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Podłączenie rolety na dwa włączniki
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie halogenów na dwa włączniki (4)
Schemat: dwa podwójne włączniki schodowe, trzy lampy, dwa obwody (12)
Dwa włączniki nieschodowe + przekaźnik (1)
jedno źródło zasilania, dwa włączniki. (5)
Dwa włączniki krańcowe do jednej żarówki (9)
Dwa Włączniki światła w długim korytarzu (5)
Łączniki schodowe - dwa włączniki na klatce schodowej (16)
Dobór przekaźnika - dwa włączniki, wentylator i żarówka (2)
Czujnik ruchu plus dwa włączniki schodowe (32)
ZDS- 2K sterowanie bramą + dwa włączniki przy bramie (2)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.074 seconds

elektroda.pl temat RSS