| Author |
SP8JUX Poziom 21

|
22 Oct 2009 16:45 Ford Focus problem ze znalezieniem bezpiecznika zapalniczki |
|
|
|
Witam, podłączałem dodatkowe urządzenie do przewodów gniazdka zapalniczki przedniej.
Jest to Ford Focus 2006 1,8 TDCI combi. Niechcący zwarłem przewody. Nie wiem gdzie jest zabezpieczenie tego obwodu. Tylne gniazdo zapalniczki ma napięcie. W trakcie zwarcia słyszałem, jak coś cicho "strzeliło", a włączone radio samochodowe lekko przycichło. Obszukałem skrzynkę bezpieczników w komorze silnika po stronie kierowcy, wszystkie bezpieczniki OK. Mam jeszcze inne pytanie, we wspomnianej skrzynce nie ma bezpieczników zabezpieczających światła pojazdu. Podejrzewam że jest jeszcze jakaś skrzynka bezpieczników ale nie mogę jej zlokalizować.
Proszę o pomoc,
Marek
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Oct 2009 16:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Ireneo Poziom 23

|
22 Oct 2009 17:13 Re: Ford Focus problem ze znalezieniem bezpiecznika zapalnic |
|
|
|
Za schowkiem pasażera,dojście od dołu.
|
|
| Back to top |
|
 |
marek1977 Poziom 22

|
22 Oct 2009 18:01 Re: Ford Focus problem ze znalezieniem bezpiecznika zapalnic |
|
|
|
Jest taka książka "instrukcja obsługi". Niby samochód i wszyscy wiedzą jak się nim jeździ, ale jak strzeli bezpiecznik to bida.
schyl się pod nogi pasażera, zdejmij wojłok, chyba że go nie ma, przy rogach bliżej Ciebie będą takie pokrętełka, mniej więcej centymetr średnicy. Przekręć je i opuść skrzynkę bezpieczników. Szukaj 15 albo 20A (niebieski albo żółty bezpiecznik. Były dwa rodzaje skrzynek, ale wydaje mi się że u Ciebie powinien być po lewej stronie skrzynki.
Niechcący wdał sie błąd. Miało być pod nogi pasażera, ale pomyślałem o nieudolnym kierowcy i tak wpisałem ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
SP8JUX Poziom 21

|
22 Oct 2009 18:05 Re: Ford Focus problem ze znalezieniem bezpiecznika zapalnic |
|
|
|
Witam, dzięki za odpowiedzi, szukałem tam gdzie wskazujecie, jutro zacznę od nowa bo Wasze zdania są podzielone,
Marek
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Oct 2009 18:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Motronic Poziom 26

Joined: 08 Aug 2009 Posts: 18443 Location: Gdzieś tam kajsik.
|
22 Oct 2009 18:07 Re: Ford Focus problem ze znalezieniem bezpiecznika zapalnic |
|
|
|
Tak, za schowkiem, na module GEM
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Oct 2009 18:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
SP8JUX Poziom 21

|
22 Oct 2009 20:19 Re: Ford Focus problem ze znalezieniem bezpiecznika zapalnic |
|
|
|
Witam Wszystkich, czyżby potomkowie Forda na tyle byli "nienormalni" by chować bezpieczniki tak by były niedostępne przez przeciętnego użytkownika? -może to jakaś nowa tendencja by wymianę tegoż ELEMENTU mógł dokonać tylko serwis? przecież gniazdo zapalniczki jest ogólnodostępne i ma możliwości podłączenia dowolnego odbiornika (lodówki, ładowarki GPS, lampki et cetera), a jego wydajność prądowa jest zabezpieczona, i dzięki za odpowiedzi Wam Koledzy, ja zadałem też drugie pytanie: a gdzie są bezpieczniki świateł? - sądzę, że po Waszych wypowiedziach są w tej samej skrzynce,
Marek
|
|
| Back to top |
|
 |
Motronic Poziom 26

Joined: 08 Aug 2009 Posts: 18443 Location: Gdzieś tam kajsik.
|
22 Oct 2009 20:46 Re: Ford Focus problem ze znalezieniem bezpiecznika zapalnic |
|
|
|
Przecież to się łatwo wymienia, odhaczasz dwie klameczki do boku i modul GEM się odchyla w dół, jest na zawiasie.
Jedyny dyskomfort to taki, że musisz klęknąć albo polozyc sie na brudnym zazwyczaj dywaniku.
|
|
| Back to top |
|
 |
SP8JUX Poziom 21

|
23 Oct 2009 07:01 Re: Ford Focus problem ze znalezieniem bezpiecznika zapalnic |
|
|
|
A więc w tym modelu bezpieczniki są od strony pasażera, po wyjęciu osłony i opuszczeniu skrzynki, bezpiecznik zapalniczki 20A jest w pierwszym rzędzie od góry jako trzeci z sześciu w tym szeregu.
Dziekuję raz jeszcze kolegom i zamykam temat.
Marek
|
|
| Back to top |
|
 |