Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Problem z protokołem TCP/IP V4


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Problem z protokołem TCP/IP V4
Autor
Wiadomość
ADAMUS1978
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 35
Miasto: OPOLE

Post#1 Post autora tematu 22 Paź 2009 19:20   

Problem z protokołem TCP/IP V4


Witam.

Mam mały kłopot nie jestem w stanie zainstalować w.w protokołu,
system nie może znaleźć sterownika nawet na oryginalnej płycie.

ten protokół jest mi potrzebny do podłączenia drukarki w sieć, sama drukarka jest już skonfigurowana w sieci komputery ją widzą ale w opisie producenta widnieje uwaga że drukarka nie współpracuje z protokołem TCP/IP V6 a taki mam w właściwościach sieci.

Proszę o poradę.
Powrót do góry
   
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Moderator - Sieci, Internet


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 2848
Miasto: Ełk

Post#2 22 Paź 2009 21:47   

Re: Problem z protokołem TCP/IP V4


Jaki system ? Co jest na liście we właściwościach połączenia, bo wydaje mi się, że masz już ten protokół zainstalowany domyślnie, tylko nie ma w opisie "v4". Uznaje się, że jeśli mówimy o protokole TCP/IP bez żadnych dopisków, to mówimy właśnie o TCP/IP v4
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Paź 2009 21:47   





Powrót do góry
   
ADAMUS1978
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 35
Miasto: OPOLE

Post#3 Post autora tematu 22 Paź 2009 22:13   

Re: Problem z protokołem TCP/IP V4


System, Xp SP3.
Komputery - dwa laptopy acer
Router WiFi - linksys

W właściwościach są:
-klient sieci Ms Network
-Protokół Service Advertising Protocol
-Wireless Intermidate Driver
-Udostępniani plików i drukarek
- Harmonogram Pakietów Qos
-Sterownik Monitora sieci
-System NetBIOS NWLink
-Protokół transportowy zgodny z NWLINk IPX/SPX/NET....
-Protokół TCP/IP wersja 6
- Protokół Internetowy (TCP/IP)

a i sieć jest zabezpieczona WPA/TKIP, i na obydwóch laptopach jest ten sam problem
Powrót do góry
   
Świr
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sty 2002
Posty: 2815
Miasto: okolice Leżajska

Post#4 22 Paź 2009 22:21   

Re: Problem z protokołem TCP/IP V4


ADAMUS1978 napisał:

- Protokół Internetowy (TCP/IP)


Przecież go masz zainstalowanego...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Paź 2009 22:21   





Powrót do góry
   
ADAMUS1978
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 35
Miasto: OPOLE

Post#5 Post autora tematu 22 Paź 2009 22:28   

Re: Problem z protokołem TCP/IP V4


No i chcę zainstalować usługę, dokładnie drukarkę, ale system pisze że nie może znaleźć sterownika, robiłem wszystko w/g instrukcji ze strony windowsxp.pl.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Paź 2009 22:28   





Powrót do góry
   
MarekPPN
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 10 Cze 2004
Posty: 3505
Miasto: Jastrzębie-Zdrój

Post#6 22 Paź 2009 22:33   

Re: Problem z protokołem TCP/IP V4


To jest IPv4:

Problem z protokołem TCP/IP V4

Zresztą IPv4, a IPv6 to całkiem inne adresy.

Cytat:
No i chcę zainstalować usługę, dokładnie drukarkę, ale system pisze że nie może znaleźć sterownika, robiłem wszystko w/g instrukcji ze strony windowsxp.pl.

Chcesz ją po prostu udostępnić?
Powrót do góry
   
ADAMUS1978
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 35
Miasto: OPOLE

Post#7 Post autora tematu 22 Paź 2009 22:36   

Re: Problem z protokołem TCP/IP V4


Tak drukarka jest zainstalowana, na kablu chodzi. wcześniej w właściwościach był opis TCP/IP v4, był też TCP/IP v6 przed instalacją routera.
Powrót do góry
   
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Moderator - Sieci, Internet


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 2848
Miasto: Ełk

Post#8 22 Paź 2009 23:13   

Re: Problem z protokołem TCP/IP V4


Napisz może dokładniej, co chcesz zrobić z tą drukarką - jakim kabelkiem i gdzie jest podpięta - czy do jednego z komputerków i chcesz zrobić jej udostępnienie, czy do routera i chcesz poinstalować jako niezależną drukarkę sieciową.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Paź 2009 23:13   





Powrót do góry
   
ADAMUS1978
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 35
Miasto: OPOLE

Post#9 Post autora tematu 23 Paź 2009 17:24   

Re: Problem z protokołem TCP/IP V4


Chce ją zainstalować jako niezależną drukarkę sieciową.
Na razie jest podpięta przez usb do jednego laptopa.
Drukarka to Epson PX700W - z WiFi i ethernet.

Drukarkę skonfigurowałem z routerem. Pobrała automatycznie adres IP przypisywany przez router. Została ona właściwie skonfigurowana do pracy w sieci.

Próbowałem ją zainstalować poprzez TCP/IP
- zainstaluj, wybierz usługę i wtedy system mi pisze że nie może zainstalować bo brak jest sterowników.
Powrót do góry
   
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Moderator - Sieci, Internet


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 2848
Miasto: Ełk

Post#10 24 Paź 2009 17:52   

Re: Problem z protokołem TCP/IP V4


Po pierwsze - skonfiguruj na dhcp statyczne przydzielanie IP dla drukarki lub ustaw statyczne IP w drukarce na karcie, której chcesz używać (o ile konfiguracja karty wlan i ethernet jest rozdzielna), unikniesz późniejszych problemów z poszukiwaniem drukarki w sieci, bo dynamicznego dns-a pewnie nie masz ;). Na komputerach zacznij instalację lokalnej drukarki, dodaj port TCP/IP, skonfiguruj go na IP przydzielone drukarce, na tym porcie zainstaluj drukarkę - podaj sterowniki z płytki.
Powrót do góry
   
ADAMUS1978
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 35
Miasto: OPOLE

Post#11 Post autora tematu 24 Paź 2009 21:04   

Re: Problem z protokołem TCP/IP V4


Dzięki, w miarę możliwości czasowych spróbuję zrobić tak jak napisałeś.
Tematu nie zamykam bo jeszcze nic nie wiadomo.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Problem z protokołem TCP/IP V4
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Problem z protokołem FTP w trybie Aktywnym (3)
Router TP-LINK W8901G < Problem z protokołem internetowym (16)
TCP over TCP ? Czy jest możliwe ? (3)
Problem z siecią w domu - TCP/IP. (10)
Problem z siecią w domu TCP/IP (7)
Nanostation m2 - czy odbierze sygnał protokołem pppoe? (10)
DSL-G604T Problem z Konfiguracją TCP/IP windows 98 (2)
Laptop toshiba - USA problem z konfiguracją TCP/IP (6)
TCP, UDP, ICMP, routing, problem z połączeniem (6)
TCP/UDP - Gdzie są porty TCP i UDP? (8)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.066 seconds

elektroda.pl temat RSS