| Author |
abyss Poziom 10

|
24 Oct 2009 06:31 tani laser sieciowy pracujący pod Ubuntu i W7 - jaki? |
|
|
|
Potrzebna pomoc w wyborze modelu drukarki.
Sporo zbliżonych tematów było, jednak nie trafiłem na taki, który poruszał by sprawę zakupu drukarki sieciowej pracującej w sieciach z kilkoma systemami w tym linuxami (konkretnie interesuje mnie Ubuntu 9.04 i wyższe - podstawowy system od 3 lat) i Windows 7 oraz XP (gry i grafika).
potrzeby:
- laser mono, raczej bez skanera, A4
- pracuje bezproblemowo pod Ubuntu, Windows 7 i XP
- sieciowa - ethernet lub wi-fi (sieć domowa)
- relatywnie niskie przebiegi jak na laser, więc koszta tonera nie są krytyczne (drukarka potrafi stać 2 miesiące bez druku a potem stuknać 2000 stron w jednym rzucie i znowu stoi)
- wskazana możliwość regeneracji - acz nie krytycznie
- wskazane dobre krycie, nie musi być szybki
- bezusterkowa, praca w relatywnie wilgotnym klimacie (Irlandia)
Cena - jak najniższa (do okolic 150euro/600zł/), sieciówka jest rozpatrywana jako alternatywa lasera z USB.
A może sensowniej brać właśnie jakiegoś z USB i kupić tani printserver? Tylko żeby się nie nadziać na minę jak HP 1006 o którym czytałem przed chwilą - że niestety nie działa z printserverami...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Oct 2009 06:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sap Poziom 7

|
24 Oct 2009 09:29 Re: tani laser sieciowy pracujący pod Ubuntu i W7 - jaki? |
|
|
|
poprostu drukarka ktora posiada PCL
a reszte parametrow to sobie dobierz do potrzeb
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Oct 2009 09:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
abyss Poziom 10

|
24 Oct 2009 11:31 Re: tani laser sieciowy pracujący pod Ubuntu i W7 - jaki? |
|
|
|
Rzecz w tym, że zazwyczaj producenci w liście parametrów nie piszą które drukarki są awaryjne, są "niewypałami" oraz dają się tanio regenerować. Dlatego pytam tych, co na codzień z nimi walczą.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Oct 2009 11:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pitbaw Poziom 17

|
25 Oct 2009 17:55 Re: tani laser sieciowy pracujący pod Ubuntu i W7 - jaki? |
|
|
|
witam, od kilku lat pracuje tylko na linuxach.
Polecam tobie na początek stronę: HP LIP - wspierana przez firmę HP. Tam sobie szukaj drukarek współpracujących z systemami linux, a przynajmniej funkcji drukarek które linux obsłuży.
Z doświadczenia podpowiem że najlepszymi drukarkami są chyba jednak HP'ki. HP LJ 4100mfp z kartą sieciową (najlepiej 610n) - toner starcza na około 10tyś kopii w miarę szybki wydruk i dobre krycie przy rozdzielczości 1200. Jeden minus to że nie działa skaner pod linuxem. Trzeba stawiać dodatkowy serwer i skany z drukarki przesyłać na serwer.
Do takich zastosowań jak podałeś najlepiej się będą w tej cenie sprawdzać drukarki HP LJ 4050, 2200.
Ja nie kupowałbym nowych "pseudo" drukarek do kwoty 1000zł. Bo szybko je zajedziesz takimi seriami po 2k kopii.
|
|
| Back to top |
|
 |