| Author |
Piotrunio32 Poziom 8

Joined: 11 Nov 2008 Posts: 26 Location: Dolny Śląsk Bolesławiec
|
24 Oct 2009 17:06 Yamaha psr 630 keyboard wyłącza się |
|
|
|
Witam serdecznie
Mam problem ponieważ keyboard wyłącza się sam, czasami bardzo często.
Odniosłem wrażenie kiedy włączam (akompaniament) wtedy właśnie wyłącza się częściej.
Sprawdziłem zasilacz i wszystko jest ok - daje 12V jak należy.
Gniazdo zasilania w keyboardzie- łączy dobrze, nie przerywa (poprawiłem luty).
Nie jestem zawodowym elektronikiem ale przejrzałem instrument b.dokładnie i wykluczam pęknięcia płytek lub brak styku taśm łączeniowych choć ich tam jest dużo.
Jedynym elementem podejrzanym są prawdopodobnie dwa stabilizatory napięcia posiadają 5 wyjść i jeden z nich przykręcony do płyty z procesorami który się grzeje - ( model SHARP PQ05RF1), a drugi do obudowy aluminiowej który się nie grzeje.
Mam pytanie czy jest taka możliwość aby ten stabilizator rozłączał urządzenie po nagrzaniu się? Gdyby to była ta przyczyna to dlaczego czasami potrafi grać długo i się nie wyłącza?
Jak myślicie czy siadła już elektronika całkowicie?
Elektronika w tym urządzeniu jest bardzo delikatna i mikroskopijna nie do końca wiem czy wolno tam używać lutownicy transformatorowej, czy można w ten sposób rozstroić ten instrument .
Proszę was o porady i uwagi przy naprawie tego instrumentu.
Proszę o poradę co jeszcze można sprawdzić?
http://sharp-world.com/products/device/lineup/data/pdf/datasheet/pq05rf1_e.pdf
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Oct 2009 17:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
24 Oct 2009 18:04 Re: Yamaha psr 630 - keyboard |
|
|
|
| Piotrunio32 wrote: |
Mam pytanie czy jest taka możliwość aby ten stabilizator rozłączał urządzenie po nagrzaniu się???????? |
Jest taka możliwość. Tylko po co tyle pytajników? Proszę poprawić.
| Jak myślicie czy siadła już elektronika całkowicie? |
Gdyby siadła całkowicie - nie zakładał byś tematu o takim brzmieniu...
| nie do końca wiem czy wolno tam używać lutownicy transformatorowej, [b]czy można w ten sposób rozstroić ten instrument . |
Rozstroić - nie. Uszkodzić - tak.
Raczej nie jest wskazane używanie lutownicy transformatorowej przy "tak mikroskopijnych układach elektronicznych".
Do sprawdzenia stabilizatory i pojemności filtrujące przy nich. Być może któryś z kondensatorów wysechł - nie ma takich oznak jak spuchnięty kapsel, czy wyciek wokół jakichś kondensatorów?
Następnie - jeśli wszystko jest OK - sprawdzenie połączeń wewnątrz ze szczególnym uwzględnieniem możliwości występowania "zimnych lutów".
Chyba jednak bez wizyty w serwisie się nie obejdzie...
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Oct 2009 18:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Piotrunio32 Poziom 8

|
24 Oct 2009 18:23 Re: Yamaha psr 630 - keyboard |
|
|
|
No tak nie sprawdziłem kondensatora elektrolitycznego , a jest tam taki o dużej pojemności (nawet go widać na zdjęciu) jak wymienię i będzie efekt to dam znać.:D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Oct 2009 18:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
25 Oct 2009 03:46 Re: Yamaha psr 630 keyboard wyłącza się |
|
|
|
Sprawdz czy instrument bedzie sie takze wylaczal gdy podlaczysz sluchawki. Czy zasilasz oryginalnym zasilaczem, jezeli nie jaki model?
Dodano po 22 [minuty]:
Powinienes sprawdzic jaki pobiera prad instrument zanim cos zmienisz. Oryginalny zasilacz ma parametry 12Volt i maksymalny prad do 2 Amperow. Producent ostrzega o stosowaniu tylko oryginalnego zasilacza do instrumentu. Nawet jezeli masz oryginalny to mogl sie uszkodzic i w konsekwencji powodowac dziwne zachowania instrumentu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Piotrunio32 Poziom 8

|
25 Oct 2009 11:45 Re: Yamaha psr 630 keyboard wyłącza się |
|
|
|
Zasilacz jest nie orginalny , jest to zasilacz polskiej prod. Tatarek 12V 2A 24 wat, nie stabilizowany.
Pobór prądu przez instrument to 0,7 A wydaje się wszystko ok.
Choć do końca nie wiem czy taki orginalny zasilacz powinien być stabilizowany?
Spróbowałem podłączyć baterię 12V 2,3 Ah Panasonica od kamery aby wykluczyć ewentualne przygody z zasilaczem.
Niestety wyłącza się choć nie zawsze czasami działa długo, a czasami tylko chwilę.
Czy słuchawki są włączone czy nie tak samo się zachowuje.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
25 Oct 2009 15:08 Re: Yamaha psr 630 keyboard wyłącza się |
|
|
|
Trzeba bylo zmierzyc prad przy grajacym akompaniamencie. Czy ta usterka powstala z dnia na dzien, czy masz to od poczatku posiadania instrumentu?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Oct 2009 15:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
27 Oct 2009 14:11 Re: Yamaha psr 630 keyboard wyłącza się |
|
|
|
Ja spotkałem się z usterkami typu uszkodzone gniazda zasilania. Proponuje wymienić gniazdo które w tym momencie tam siedzi i zamontować nowe. Często problem drażliwy, a usterka błaha.
P.S. Czemu gniazdo skoro jest dobre? Czasem takowe gniazda trafia ząb czasu i potrafią "storać" najambitniejszych majsterkowiczów :)
POWODZENIA
|
|
| Back to top |
|
 |
Piotrunio32 Poziom 8

|
30 Oct 2009 22:03 Re: Yamaha psr 630 keyboard wyłącza się |
|
|
|
Udało się , zmieniłem zasilacz który nie przekracza wartości nap. 12V a grzejący się stabilizator przykręciłem do metalowej obudowy.
Okazało się że ten zasilacz jednak dawał za duże napięcie powyżej 12V do 15V i to chyba było powodem awarii nie sądziłem że taka mała różnica napięcia może tak zaważyć.
Dziękuję za wszystkie porady.
|
|
| Back to top |
|
 |