FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

DV9000 - Naprawa, reballing grafiki

[ + ] [ - ]
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Video Tutorials -> DV9000 - Naprawa, reballing grafiki
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#211 06 Dec 2009 18:20   

Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki

Bardzo możliwe, że lałem za dużo topnika nie żałowałem go, topnik to future HF rework jelly kulki 0,76, spróbuje dociążyć układ nakrętka 13. W sumie to jak poprawnie zaaplikować topnik i ile go dać żeby było dobrze przy wlutowaniu dużych bga.
Back to top

drzasiek
Poziom 22
Poziom 22

Post#212 06 Dec 2009 20:40   

Do misiupan
Czy Robiłeś to kiedyś na paście z cyną? Jeśli tak to jakie "wrazenia"? chyba że ktoś inny robi na paście i może się podzielić swoimi doświadczeniami..
Back to top

misiupan
Poziom 22
Poziom 22

Post#213 Post from the author of the topic 06 Dec 2009 20:48   

Wolę na kulkach - dużo wygodniej i sporo taniej. Z pasty wyciskałem kulki pod pamięci karty graficznej, ale stwierdziłem że łatwiej gotowymi kuleczkami.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 06 Dec 2009 20:48   

Back to top

misiupan
Poziom 22
Poziom 22

Post#214 Post from the author of the topic 07 Dec 2009 13:13   

W poradniku o nakrętkach nic nie ma. Napisałem to dla kolegi co mu układ nie ,,siada'' że jak będzie miał cięższy układ to dociśnie się bardziej :) - ja nakrętek nie używam.
Z niecierpliwością czekam od miesiąca na inne poradniki w tej tematyce lub komentarze bardziej doświadczonych ,,jak to się u nich robi'' niestety nie doczekałem się.
Wstydzicie się?, nie macie co pokazać?, czasu nie macie?. Wiele osób prosiło, ale się nie doczekało. Sprzęt jaki mam możliwość używać jest jaki jest i inaczej na nim się nie da tego zrobić. Jak będę miał własny to zobaczę czy da się inaczej.
Ps. miernik mam PM95 Philips(Fluke) i Fluke 45 > moje własne, nie pożyczone.
Jak będzie trzeba to zrobię kolejny poradnik i kolejny bez muzyki przy oświetleniu meta halogenowym, w rękawicach, z chwytakiem do układu - tylko nie wiem jak to się ma do kleju pod układem?, pewnie wyrwę go razem z drukiem, uziemię stół, będę używał poprawnych zwrotów i wysokiej klasy sprzętu. W poradniku pokazałem jak zwykły śmiertelnik za pomocą tanich urządzeń może to naprawić - nie musi robić kropka w kropkę jak ja , nie musi w ogóle tak robić, w internecie jest mnóstwo informacji na temat lutowania- tamte poradniki nie są złe?. Zróbmy lepszy, lub najlepszy tak by nie było bata na niego. Mój powstał w czasie pracy i nie jest doskonały. Zbieram informacje zawarte w postach i w kolejnej wersji nie będzie tego co tu zostało wytknięte jako złe - przynajmniej większości.
Peace and love.
Back to top

Marcin-ATABAJT
Poziom 8
Poziom 8

Post#215 07 Dec 2009 14:02   

Panie Misiupan, odpowiem Ci na kilka nurtujacych Cie pytan.

1.Publikujac swoj poradnik stales sie postacia "medialna" (tak szumnie to nazwe) i z tego powodu wielu czytajacych Twoj poradnik bierze to co piszesz "za dobra monete" ,lacznie z tymi nakretkami

2.Nie wytykalem zbytnio bledow Twojej metody,bo jak pisalem wczesniej -Twoja metoda to kompromis miedzy cena a jakoscia (sprawa dyskusyjna)

3.Nie dopytuj sie ciagle "niech ktos innym pokaze jak to robi" bo, jesli ktos tu pokaze jak to sie robi POWAZNA metoda (a POWAZNA metoda wymaga POWAZNEGO sprzetu ,nawet z dolnej pulki) ,to komentarze beda z cyklu "na takim sprzecie to kazdy potrafi to zrobic, ale kogo stac na taki sprzet" - jak kogos niestac to albo niech nie robi ,albo niech eksperymentuje nawet z pomoca nakretek

4.Wracajac do tej nakretki ,napisze raz jeszcze - piszac komentaz typu "nakretka moze pomoc" to markujesz te metode swoim poradnikiem ,czyli podpisujesz sie pod nia ,a to juz nie jest poradnik dla elektronika tylko "kowalstwo komuterowe" nie odbiegajace na jote od tego "poradnia" kiedy ktos naprawia konsole za pomoca palnika gazowego

I koncowa uwaga ,kazda proba czy eksperymenty wymagaja poza intuicja i mysleniem, rowniez podstawowej i RZETELNEJ wiedzy o podstawach tego nad czym ekeperymentujemy,a przypomne ze w tym watku ta podstawowa RZETELNA wiedza jest :
- informacja obudowie elementow BGA
- informacja o procesie lutowniczym dedykowanym przez producentow ukladow BGA
- podstawowe informacje o procesie lutowniczym
i majac te wiedze ,ktora sie wynikliwie przeanalizuje , mozna eksperymentowac ,gdzie i do jakiego stopnia mozna poczynic oszczednosci ,a gdzie poprostu oszczedzac sie nie da .

Jako ze najlepiej rozpatrywac pewne kwestie na ekstremach ,moje zdanie jest takie :
-negatywna skrajnosc to :naprawa BGA za pomoca palnikow gazowych ,tosterow itd
(ta skrajnosc nie wymga komentarza)

-pozytwna skrajnosc ,to naprawa BGA ma na maszych typu SUMIT ,DENON (cena maszyn od 100k zl w gore) znam kilka serwiow ktore maja te maszy i mowia to samo , "taka maszyny w warunkach serwisowych to przerost formy nad trescia"
Takie maszyny sprawdzaja sie w fakbrykach ,gdzie np. wadliwie poszedl montaz duzej partii plyt ,taka maszyne sie kalibruje i przerabia na raz kilka dziesiat , kilka set plyt

To tyle w kwestii "nakretek"
Back to top

mollinuks
Poziom 12
Poziom 12

Post#216 07 Dec 2009 14:25   

Szacun misiupan - ja jestem z toba nie jestem jakims mega doswiadczonym serwisantem i za takowego sie nie uwazam, caly czas próbuje się czegoś uczyc itp itd, zazwyczaj na własnych błędach inaczej się nie da, trzeba przewałkować troche sprzętu i stracić troche kasy żeby wkoncu wyszlo. Wiele razy naprawde WIELLEEEEE probowalem uzyskać pomoc od forumowiczów których również tutaj widze wypowiedzi w większosci krytyczne wobec ciebie i podobno uważajcych sie za b.dobrych i krótko mówiąc chu... się doczekałem, odpowiedzi zawsze wymijające albo pieprznie.... odpowiedzi typu "google nie boli". Odrazu mówie takim Panom z góry tu i teraz "W du... sie pocałujcie z tą waszą pomocą". Myślałem na początku jak zakładałem sobie konto na elektrodzie że to super forum, są ludzie znający się na sprawie co zawsze pomogą itp itd. Nie twierdze ze takich osób nie ma na tym forum bo misiupan jest przykładem że jednak są ale jest ich bardzo naprawde bardzooooooo mało. Wielu szpanerów którzy dławią sie swoją pychą i wysokim mniemaniem. Szczerze mówiąc gó... mi wychodziło do czasu pojawienia się tego poradnika, teraz czuje ze ruszylem z miejsca i widze postep czego nie widziałem a wrecz sie cofałem po pomocy innych wielce uzdolnionych ktorzy napisali łaskawie 3 linijki mega profesjonalnym jezykiem, z czego dwie to jak by z ksiazki dla profesorów przepisane. Brakowało tylko żeby napisali jeszcze przelej mi na konto 300zł to Ci napisze jeszcze z 3 linijki. Ja wszystko rozumiem to ich czas ich wiedza i pewnie ona kosztuje, ale jak ktos nie chce pomóc to niech sie wogóle nie odzywa i nie krytykuje tych co chcą pomóc tym co umieją mniej od "mistrzów". A tak jeszcze przy okazji odnośnie tego motywu z dociązeniem śrubką - to powiem tyle ze rozmawiałem z klientami którzy pracuja na takim sprzecie co ów Panowie to krytykujący nawet jak by się razem złożyli to i tak takiego nie kupią, i twierdzili to samo jak cos nie teges to dociąż czymś np małym radiatorem od pamiątek itp. Ja jesli to potrzebne to dociazam i gadki o tym co to jest proces lutowniczy jak to ciało x łączy się z ciałem y wcale mnie nie ruszaja. Pozdro dla misiupan-a i pozostałych czortów elektroniki (bez urazy).
Back to top

katar83
Poziom 19
Poziom 19

Post#217 07 Dec 2009 15:02   

Marcin-ATABAJT wrote:
(...)
3.Nie dopytuj sie ciagle "niech ktos innym pokaze jak to robi" bo, jesli ktos tu pokaze jak to sie robi POWAZNA metoda (a POWAZNA metoda wymaga POWAZNEGO sprzetu ,nawet z dolnej pulki) ,to komentarze beda z cyklu "na takim sprzecie to kazdy potrafi to zrobic, ale kogo stac na taki sprzet" - jak kogos niestac to albo niech nie robi ,albo niech eksperymentuje nawet z pomoca nakretek

I tu dochodzimy do naszej cechy narodowej, gleboko w nas zakorzenionej przez lata, z ktora tak staramy sie walczyc, a wielu z nas nigdy nie bedzie to dane :) Co zreszta sam potwierdzasz. Bez urazy oczywiscie.
Osobiscie uwazam ze bez testowania roznych rozwiazan i nauki z tym zwiazanej(czy to zlej czy dobrej) do niczego bysmy w zyciu nie doszli. Samym gadaniem jak to jest zle - tymbardziej.
Spotykam sie z problemem jak wyzej, gdzie uklad nie siada mi do konca w niektorych przypadkach, gdzie : temp jest taka jak trzeba, pady sa idealnie wyczyszczone, uklad tak samo, kulki ok, topnik ok. Spotykam sie z tym w serii ibm t4x przy radeonach 7500 tylko i wylacznie. Przy ciezszych radeonach nie mam z tym problemu tak jak i w zadnej z serii HP gdzie pady sa wklesle. Analizowalem juz chyba wszystkie aspekty mojej pracy i nie widze powodu dla ktorego nie mialbym sprobowac jeszcze dociazania ukladu. Nic mnie to nie kosztuje, a moze nie bede musial robic niektorych ukladow podwojnie. Jesli nie przyniesie to zadnego efektu - nie bede plakal i szybko o tym zapomne jak i o wczesniejszych niepowodzeniach z roznego rodzaju topnikami i stawianiem kulek na chinskich sitach. Jesli zauwaze chociaz najmniejsza poprawe - co wtedy?
Back to top

Marcin-ATABAJT
Poziom 8
Poziom 8

Post#218 07 Dec 2009 15:41   

"...i co w tedy?" odpwiem "nic" ,oczyma wyobrazni juz widze jak do pieca rozplywowego ,w produkcji, wjezdzaly plyty IBM z ChipSetami ociazone odwaznikami.Kilka plyt IBM'a na ATI przerobilem, czy to byly na tym samym Chipsecie z ktorym masz problemy nie przypomne sobie ,jednak jeszcze nigdy nie mialem problemu z rozplywem kulek, czy byl to Chip tylko z soler maska ,czy pady przykryte byly laminatem ,kulki zawsze rozplywaja sie poprawnie, chyba ze PCB sie odksztalci , to juz inna bajka
Back to top

drzasiek
Poziom 22
Poziom 22

Post#219 07 Dec 2009 18:40   

Pokażcie jeden z drugim coś swojego, potem się przemądrzajcie... Nie potraficie podać powodu dlaczego układ nie siada, nie potraficie podać sposobu co z tym zrobić, potraficie jedynie wyśmiewać i krytykować podany tutaj sposób.. A próbowaliście tym sposobem? A co to za teoria że dociążenie układu jest kowalstwem komputerowym.. Jeśli coś krytykujesz to podaj powód dla którego to robisz, uzasadnij dlaczego ta i tak się robić nie powinno i powiedz jak się powinno robić żeby było poprawnie.. samo stwierdzenie "tak się nie robi" a dlaczego? bo nie.. śmieszni jesteście.. krytykować każdy umie, wykonywać profesjonalne naprawy nie każdy więc trochę szacunku dla misiupana
Back to top

drzasiek
Poziom 22
Poziom 22

Post#220 07 Dec 2009 19:45   

Marcin-ATABAJT wrote:
cyt:

Skoro sie "nie rozplaszcza" tzn ze DYFUZJA NIE ZACHODZI ,dlaczego ? zbyt niska tem, brudne pady,wadliwe spoiwo itd

Jak już pisali inni czasami grzeją temperaturą sporo większą, kulki mają dobre i wszystko wyczyszczone a mimo to nie siada..
Quote:

Jesli to Cie nie przekonuje ,ani nie dociera do Twojej wyobrazni ,to jedyne co moge sobie zarzucic to brak zdolnosci edukacyjnych

Cytat ten w tym momencie pasuje do ciebie..
I musisz si pogodzić z tym, że dopóki nie pokażesz co potrafisz to nie krytykuj innych i się nie wymądrzaj..
Dla większości którzy odwiedzą ten temat Autor jego jest autorytetem i skoro on powiedział że można dociążyć nakrętką to znaczy ze można a to ze ty mówisz że tak się nie robi myślę że większości nawet nie będzie obchodziło..
Back to top

benchmarek
Poziom 19
Poziom 19

Post#221 07 Dec 2009 20:08   

Zamiast krytykować wszytko może sami byście coś praktycznego napisali, pomogli itp? hasła w stylu " wiem ale nie powiem" można sobie darować, czy przepisywanie podręcznikowej definicji lutowania, powinny być usuwane jako spam, taka definicję każdy może sobie znaleźć pozatym każdy chyba na czym polega lutowanie a wnikanie na poziom molekularny nie jest chyba potrzebne?. Temat ten (jak sądzę) powstał żeby pomoc ludziom chcącym się nauczyć lutowania bga (np mi). Do tej pory nie umiałem postawić kulek, co prawda nauczyłem się sam je robić youtube mi pomogło ale wlutować poprawnie chipsetu nie udało mi się jeszcze, jak zobaczyłem ten wątek pomyślałem o coś dla mnie może czegoś wartościowego się nauczę. Rozumiem że może komuś się nie podobać że pisze się rzeczy które przez początkujących serwisantów mogą być odbierane jako zdradzanie tajników sztuki, stąd takie kąśliwe komentarze? odwracające uwagę od głównego wątku. Nie martwcie się nikt nie będzie sobie kupował sprzętu chociażby za 1800pln łącznie z chemią itp. żeby naprawić swojego laptopa.
Ja i pewnie wielu innych chciało by się czegoś nauczyć bez inwestowania dużych pieniędzy w sprzęt żeby zdobyć skille, jeśli by ta wiedza miała zaowocować kiedyś jakimiś pieniędzmi to czemu by nie zainwestować w lepszy warsztat i robić to na lepszym sprzęcie np za 18 000pln . Panowie serwisanci nie zapominajcie jak sami zaczynaliście. Niestety jak ktoś wypisuje hasła w stylu " odpuść sobie to cię przerasta, nie dasz rady, są lepsi od ciebie, masz za slaby sprzęt nic takim gów..em nie zrobisz, poczekaj sobie rok może będziesz kimś lepszym" to powinien założyć raczej osobny wątek w odpowiednim dziale np. "demotywatory ", a nie ma takiego działu, to może koledzy malkontenci zalogowali się na złe forum i rzeczywiście czas "się wypisać z tego forum" ???

Wracając do tematu, duży układ bga 35x35 kule 0,76 mm, pady były czyste, równe, kulki świeże i nie zleżałe równiutko postawione, topnik dobry.

Problem był w nierównomiernym grzaniu przez podgrzewacz oraz przez dysze, mam dysze 41x41 i podgrzewacz kwarcowy, przy kontroli (pirometrem) temperatury podczas wlutu okazało się że na jednym rogu mam 186st C na drugim 204 C na trzecim 220 C a na czwartym 238 C po skorygowaniu nadmuchu udało się podnieść te najniższe temperatury i układ siadł bardziej równo. Niestety dalej nie rusza. Temperatura na podgrzewaczu 370 i temperatura wydmuchu z góry do 300 i potem co 20 st do 370. Przy 340 zaczyna układ siadać wtedy mam na chipsecie około 190. Kwestia topnika nakładam na pady cienka i równa warstwę już nie plywa tak jak poprzednio, pytanie czy może po wstępnym wlutowaniu i ostudzeniu do temperatury stygnięcia spoiwa dodać wiecej topnika i przygrzać jeszcze raz, czy raczej nie ma to większego sensu.
Back to top

drzasiek
Poziom 22
Poziom 22

Post#222 07 Dec 2009 23:49   

No dobrze panie marcinie.. Więc co wg Ciebie trzeba zrobić gdy układ nie siada?
Back to top

misiupan
Poziom 22
Poziom 22

Post#223 Post from the author of the topic 08 Dec 2009 00:01   

Proponuję założyć na forum wątek w jakimś dziale gdzie będzie można opisać swoje metody lutowania i tam również komentować co daje taka metoda pozytywnego ,a co nie. Może wtedy dojdziemy do wspólnego mianownika i ustalimy że ta metoda jest najlepsza- najbezpieczniejsza dla układu i sprzętu. Warunkiem sukcesu jest udzielenie się kilku doświadczonych w tej dziedzinie żeby było co porównywać. Ja pokazałem jak to robię i robię to nadal, dziś zamontowałem w dv6000 mostek- płyta działa, w dv 9000 zdemontowałem mostek klejony- jutro będę montował, w acerze zdemontowałem grafikę- jutro montuję, w eee będzie wymieniony mostek południowy ...FBM. Wszystko to robię tym sprzętem choć w drugim pomieszczeniu stoi irda. Niektórzy z tego forum cieszą się też z naprawionej płyty. Póki co swoją metodą uwaliłem jeden układ i jestem tego świadom, ale wstawiłem nowy i płyta gra. Co mogę dodać to to że dałem za dużą temperaturę nadmuchu i układ dostał zwarcia lub to że grzałem powietrzem w środek układu. :arrow: Co mogę dodać?, mając sprzęt nawet z najwyższej półki to nie zastąpi się tego co ma się w głowie. Trzeba sobie potrenować i przysłowiowym młotkiem też się da radę. Nauka na szrocie jest konieczna i nie zastąpi jej żaden poradnik, tylko praktyką dojdzie się do wprawy. Ja z laptopami mam do czynienia od 4 lat - wtedy też nie miałem o tym pojęcia, wcześniej serwisowałem sprzęt rtv, ale niskie zarobki zmusiły mnie do zmiany kierunku. Praktyki w naprawie laptopów nabierałem naprawiając p I, p II i nie było łatwo, stopniowo wymierały takie sprzęty i pojawiły się nowoczesne i szybkie maszyny i nie mogę powiedzieć że pozjadałem wszystkie rozumy i przez 4 lata naprawiam z zamkniętymi oczami, bywają jednostki trudne w naprawie i trzeba poświecić im więcej czasu lub poddać się. Wlutowanie układu nie jest tu żadnym problemem, nauczyłem w ciągu 2 miesięcy studenta który potrafi samodzielnie wykryć niektóre usterki i zdemontować i założyć ponownie układ. Chłop siedzi obok i się przygląda, uczy się patrząc. Dodam od siebie że praktykuje też osoba która przepracowała z rok w serwisie gdzie tylko wymieniano płyty !!! a serwis dość popularny. I teraz jak przyszło do lutowania to facet nie daje sobie rady i mówi ,, no jak to płytę się wymienia , a nie naprawia''. To tyle pozdrawiam wszystkich.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 08 Dec 2009 00:01   

Back to top

dr.elich
Poziom 11
Poziom 11

Post#224 08 Dec 2009 03:20   

Re: Szukam porad amatorska naprawa BGA + gniazdo zasilania

A ja chciałbym się podpiąć do tematu i zapytać czy można to zrobić jakimś domowym sposobem?mam taki problem z moją płytką gigabyte'a i gotów jestem poeksperymentować..przychodziły mi już do głowy różne metody - z grzaniem nad palnikiem włącznie..

za wszelkie orady będę bardzo wdzięczny..
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Dec 2009 03:20   

Back to top

Marcin-ATABAJT
Poziom 8
Poziom 8

Post#225 08 Dec 2009 15:30   

Ok ,rekawica zostala rzucona cyt "pokaz pokaz"
Wiec podyskutujmy merytorycznie
pokazuje jeden z moich najbardziej popularnyc profili (zrzut z ekranu)
DV9000 - Naprawa, reballing grafiki

-profil do: demontazu Pbfree
-rozmiar ChipSet'u: 25x25 do 31x31
-typ ChipSetu :czarny (np mostki poludniowe Intel , ATI IXP)

Dane dodatkowe :
-offset glowicy 60stC
-offset preheat'u 60stC
-tem plyty dolnej 330-360stC

Opis profilu :czarna krzywa to odczyt termopary umieszczonej w kulkach ChipSetu
Ostry zjazd krzywej po Reflow wynikem zdjecia termopary w chwili demontazu Chip'u

Jesli barkowalo merytorycznego materialu do dyskusji ,oto on
Back to top

benchmarek
Poziom 19
Poziom 19

Post#226 08 Dec 2009 15:40   

No właśnie takich konkretów brakowało. Przy odrobinie wprawy można odtworzyć warunki z wykresów ręcznie (czytaj na sprzęcie który się posiada). Mam prośbę Jeśli to nie jest tajemnica czy możesz umieścić charakterystyki temperaturowe dla wlutowania pb i pb free dla dużych chipsetów 31x31 38x38 .

od siebie wrzucę instrukcje wlutowania układu bga firmy TI, poprzednio załadowalem nie ten plik co trzeba.

wlutowanie bga.pdf
 Filename:  wlutowanie bga.pdf
Download
 Contents:  
 Filesize:  100.61 KB
 Punkty:  1 = 0.00 for transfer + 1 for the user (set manually)

Back to top

Vallor
Poziom 2
Poziom 2

Post#227 08 Dec 2009 18:49   

ad 1 - sukcesem tak jak pisano wyżej, kończy się jakieś 50% napraw - ale niestety to sukces krótkotrwały...

ad 2 - to zalezy od lutownicy i rodzaju chipsetu. Do momentu, aż układ się poruszy :-)

ad 3 - istnieje taka możliwość i jest to całkiem spore ryzyko przy braku odpowiedniej kontroli

ad 5 - izopropanol

ad Dr. Elich - nie radzę próbować domowymi sposobami typu palnik - równie dobrze możesz próbować ściągaćukłady bga siekierą... ;-)
Back to top

Marcin-ATABAJT
Poziom 8
Poziom 8

Post#228 08 Dec 2009 19:48   

"Przy odrobinie wprawy można odtworzyć warunki z wykresów ręcznie"
Raczej chciales napisac przy maskarycznym zbiegu okolicznosci zwanym potocznie cudem bedzie mozna odtworzyc ten wykres "z reki"
Kazda z czterech faz procesu charakteryzuja trzy parametry temp , czas , i ilosc powietrza, nie widze tego majdajac Hotem po Chipie

A odpowiadajac na Twoje pytanie ,ten profil jak i wszystkie pozostale ktore zgromadzilem przez lata pracy na tej maszynie niebawem ida do kosza.Powod ?
Maszyna jedzie do serwisu na kalibracje i upGrade ,kiedy wroci bedzie miala radykalnie zmienione parametry
Profile lutownicze sa scisle powiazane z konkretnym typem maszyny jak i srodowiskiem w ktorym maszyna pracuje ,temperatura ,wilgotnoscia

Ten profil umiescilem aby pokazac jak pracuje sie na BGA panujac nad kazda faza profilu

Co do wytrzymalosci BGA ,OGOLNA uproszczona zasada jest taka :
-ukladu dedykowane do montazu Pb,wytrzymalosc struktury 230stC max 30s
-ukladu PbFree ,wytrzymalosc 270stC max 30s
Back to top

dr.elich
Poziom 11
Poziom 11

Post#229 08 Dec 2009 22:14   

Palnik to jeszcze nic - okazuje się,że popularną metodą wśród xboxowców jest wygrzewanie pcb w piekarniku!!!po zabezpieczeniu innych niż bga układów
Back to top

Vallor
Poziom 2
Poziom 2

Post#230 09 Dec 2009 11:43   

Ja powiem to tak - w piekarniku, czy palnikiem możesz naprawić układ - kulki się lekko podtopią i mogą złapać przyczepność na płycie. Ale jeśli coś topi kulki, to też stopi Ci inne elementy na płycie - jak np. socket... Więc płyta i tak będzie się nadawała do wymiany...
Back to top

dr.elich
Poziom 11
Poziom 11

Post#231 09 Dec 2009 15:18   

Wiem, traktuję to jako ciekawstkę przyrodniczą-mimo,że działa..jak skombinuję hot-aira to powalczę
Back to top

misiupan
Poziom 22
Poziom 22

Post#232 Post from the author of the topic 11 Dec 2009 01:27   

Przypadkiem natrafiłem na instrukcję od topnika rma7 dla lutowania podczerwienią:

Do lutowania w podczerwieni (IR) zaleca się następujące warunki dostarczania ciepła:

- Podgrzewanie wstępne, gradient wzrost temp: 1 - 2 C/sek

- Stabilizacja termiczna i uaktywnienie topnika: 160 C przez 2 minuty

- Dogrzewanie, gradient wzrostu temp: 0,5 - 1 C/sek

- Zakres lutowania (reflow peak): 210 C przez 45 sek.

Oglądałem wykres i teraz porównuję, jak uważacie jakie są bezpieczne odstępstwa od tego procesu?
Back to top

TommaAT
Poziom 11
Poziom 11

Post#233 11 Dec 2009 01:29   

Jak sprawują się sita których używa misiupan tzn. jak wyglądają po za kulkowaniu 50 układów? Nie ulegają deformacji? Sam używam dużej maszynki i sit (niebieska ze sprężynami dosyć popularna na ebay) której nie grzeje, nie umieszczam na podgrzewaczu. A dokładnie mam problem z zaawansowanymi układami (niesymetryczne z przeplotem gęste ułożenie kulek kulki 0.5) intel 965 oraz nowsze układu ati problem polega na tym że na (przykładowo ) 5 układów które kulkuje w 2 łącza mi się kulki np 2 kulki połączą się gdzieś na środku. I trzeba poprawiać.
Back to top

misiupan
Poziom 22
Poziom 22

Post#234 Post from the author of the topic 11 Dec 2009 01:34   

Aluminiowe sita są ok- nie deformują się wcale, trzeba pamiętać by je od razu zamoczyć w propanolu i umyć dokładnie.
Stalowe są w drodze- jeszcze nie testowałem.
Back to top

pudzix
Poziom 10
Poziom 10

Post#235 11 Dec 2009 17:12   

ja mam pytanie bo cos mnie zadziwia nie moge dobrze wylutowac ukladu mam podgrzewacz 853a ayoue dokladnie kupiony z tej aukcji (numer 816760846) i hotaira 968 daje podgrzewacz na maxa wedlug instrukcji mialo byc 480 stopni siega 380 na wyswietlaczu uklad z tego co sprawdzalem pirometrem rozgrzewa sie do 160stopni okolo165 wtedy wjezdzam hotairem 968 daje na 400 wtedy uklad podchodzi do 200z groszem na rdzeniu i nie moze sie odkleic???oczywisicie daje tez topnik co jest nie tak
Back to top

misiupan
Poziom 22
Poziom 22

Post#236 Post from the author of the topic 11 Dec 2009 17:17   

Za mała temperatura. dałem wyżej przykład i kolega jeszcze wyżej dał kolejny.
Back to top

pudzix
Poziom 10
Poziom 10

Post#237 11 Dec 2009 17:27   

czyli wychodzi na to ze podgrzewacz musze zmienic czy jeszcze wiecej dac na hot air?? dalem tam do 420 i tez ciezko bylo a dalej to chyba moge przegrzeac

Dodano po 4 [minuty]:

wiekszosc kul zostaje na plycie ale strzasznie schodzi juz raz zerwaly mi sie pady
Back to top

misiupan
Poziom 22
Poziom 22

Post#238 Post from the author of the topic 11 Dec 2009 17:28   

210-220 Stopni musi być żeby lut bezołowiowy się rozpuścił. Od dołu stopniowo podgrzewać - temperatura na układzie dojdzie gdzieś do około 180 stopni, potem podgrzewamy powietrzem do około 215-220 stopni, nie grzejemy w jądro układu- unikamy tego miejsca.
Układ sprawdzamy delikatnie czy ,,pływa'' i zdejmujemy. Pamiętaj by równomiernie ogrzewać układ powietrzem !!, ewentualnie rób małe przerwy żeby nie grzać go non stop.
Back to top

pudzix
Poziom 10
Poziom 10

Post#239 12 Dec 2009 13:15   

dalem rade podgrzewacz za malo dawal muszialem go nieco przerobic, tylko teraz te sita... strasznie sie wyginaja, widac ze chinskie
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Dec 2009 13:15   

Back to top

misiupan
Poziom 22
Poziom 22

Post#240 Post from the author of the topic 12 Dec 2009 14:13   

Bo masz sita do grzana w piecu zdaje się, inaczej mówiąc nierównomiernie ogrzewasz i się wygina, miałem ten sam problem i wymieniłem najważniejsze na aluminiowe.
W razie potrzeby sito przytrzymaj czymś i podgrzewaj, no chyba że masz piec z regulacją temperatury- procesu.
Back to top

Post new topic  This topic is locked   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> Video Tutorials -> DV9000 - Naprawa, reballing grafiki
Page 8 of 20 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 18, 19, 20  Next
Jump to page:
Similar topics
"BGA Reballing & Rework" - Naprawa układów BGA (13)

Page generation time: 0.202 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed