| Author |
katar83 Poziom 19

|
27 Dec 2009 22:07 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
Ja bym chetnie sie dowiedzial na czym polega dosztukowywanie padu i jak to wyglada w praktyce. Mam sporo plyt z urwanym jednym czy dwoma padami, leza na polce z przeznaczeniem na czesci chociaz milo by bylo gdyby cos sie z tym dalo zrobic.
|
|
| Back to top |
|
 |
muczo Poziom 15

|
30 Dec 2009 09:09 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
Hmm
Również posiadam kilkadziesiąt płyt bez padów i moim skromnym zdaniem nie opłaca się dosztukowywać tych integralnych elementów którymi są pady.(chyba że ktoś niema co robić z czasem).
Odnośnie wcześniejszych wypowiedzi niektórych osób , faktycznie też doszedłem do tego wniosku, że najwięcej wad mają czipy serii GF 7200 potem gf 6100/6150 a na końcu Gf 7600 i 8600
Więc po prostu na dłuższą metę opłaca się wymienić układ na fabrycznie nowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
kenias Poziom 3

|
30 Dec 2009 09:10 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
A co jeżeli występuje brak obrazu na matrycy, a jest okey na zewnetrznym monitorze ? Czy to też karta graficzna ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Dec 2009 09:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Kristoff10 Poziom 23

|
30 Dec 2009 10:26 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
| Quote: |
| A co jeżeli występuje brak obrazu na matrycy, a jest okey na zewnetrznym monitorze ? Czy to też karta graficzna ? |
Jeżeli wykluczyłeś taśmę i matrycę to na 90% to też wina karty graficznej.
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
30 Dec 2009 22:24 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
A Ja mam takie pytanie o opinię.. Czy Myślicie że jeślibym nagrał poradnik również o reballingu ale procesora w telefonie przydałby się na forum czy raczej bezsensowna praca? No bo to praktycznie jeśli nie całkowicie to samo co tutaj tyle że wszystko kilkakrotnie mniejsze...
|
|
| Back to top |
|
 |
misiupan Poziom 22

|
30 Dec 2009 22:26 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
Ja z chęcią obejrzę.
|
|
| Back to top |
|
 |
DarkStorm Poziom 12

|
31 Dec 2009 00:10 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
Noo czym wiecej takich Video poradników tym lepiej.
Można sie czegoś nauczyc.
Oczywiście jak zwykle to bywa na elektrodzie coraz wiecej mega-znawców sie pojawia którzy niemieli nawet w ręku lutownicy ! lub anty-ludzi , gdzie potem z ich wypowiedzi to ręce opadają.
Mnie osobiście bardzo sie podoba videoporadnik misiupana.
Jak dla mnie to rewelacja, juz mnie co nieco nakierowało na dobry kierunek, teraz to jedynie samemu spalić N-płyt az sie dojdzie do wprawy :)
i podziwiam ambicje pana misiupan bo ja bym niebył w stanie zrobic takiego poradnika.
A że tam komus muzyka przeszkadza lub łamana angielszczyzna to juz raczej jego problem , ja to co chciałem sie dowiedziałem z tego materiału i to sie dla mnie liczy.
Pozdrawiam wszystkich elektroników ale nie elektronikuw (błąd specjalnie wprowadzony prosze nie poprawiać !)
|
|
| Back to top |
|
 |
benchmarek Poziom 19

|
02 Jan 2010 23:14 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
| Marcin-ATABAJT wrote: |
Ok ,rekawica zostala rzucona cyt "pokaz pokaz"
Wiec podyskutujmy merytorycznie
pokazuje jeden z moich najbardziej popularnyc profili (zrzut z ekranu)
-profil do: demontazu Pbfree
-rozmiar ChipSet'u: 25x25 do 31x31
-typ ChipSetu :czarny (np mostki poludniowe Intel , ATI IXP)
Dane dodatkowe :
-offset glowicy 60stC
-offset preheat'u 60stC
-tem plyty dolnej 330-360stC
Opis profilu :czarna krzywa to odczyt termopary umieszczonej w kulkach ChipSetu
Ostry zjazd krzywej po Reflow wynikem zdjecia termopary w chwili demontazu Chip'u
Jesli barkowalo merytorycznego materialu do dyskusji ,oto on |
Bardzo dziękuję za konstruktywną krytykę dla Marcin-ATABAJT dzięki jego postom uświadomiłem tak naprawdę czym jest lutowanie BGA. Udało mi się po dogłębnej analizie dostępnych materiałów i informacji, oraz zrobieniu fizycznych doświadczeń z różnymi płytami oraz chipsetami,kontrolując reżim termiczny sprzętem który posiadam (bez żadnej automatyki tak jak autor postu) wykonać udany wlut układu BGA 31x31mm. Problem siadania układu jest związany ściśle z temperaturą, nie siądzie układ właściwie, jeśli temperatura będzie za niska w którymś jego punkcie (przy dużych BGA różnice temperatur pomiędzy rogami chipsetu mogą sięgać rzędu 20-30 st C ma to duże znaczenie i trzeba o tym wiedzieć można dogrzać jeden róg bardziej i wtedy siądzie jak trzeba). Jednak najważniejsza jest praktyka nic jej nie zastąpi.
|
|
| Back to top |
|
 |
mike202 Poziom 2

|
10 Jan 2010 14:20 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
Chwała dla ludzi którzy dzielą sie swoja wiedza !
Serdecznie pozdrawiam autora,a krytyką się nie przejmuj...,widać to nasza cecha narodowa ...
|
|
| Back to top |
|
 |
obsid Poziom 20

|
10 Jan 2010 14:55 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
Poradnik jest bardzo potrzebnym materiałem dla działu "Serwis laptopów" i stanowi jeden z nielicznych tego rodzaju materiałów wykonanych z myślą o niskobudżetowym serwisie.
Szkoda jednak, że wskutek montażu / wycięcia materiału filmowego zniknęły dość istotne elementy procesu reballingu:
a) nakładanie kulek na sito,
b) ustawienie układu na padach na płycie głównej,
c) kontrola ustawienia układu na padach po ustawieniu na płycie głównej.
Zwłaszcza te ostatnie dwa punkty w wersjach wysokobudżetowych reballingu stanowią o wysokim koszcie urządzeń do lutowania w technologii BGA.
Natomiast liczy się efekt - moim zdaniem opisana metoda może być z powodzeniem stosowana nie tylko w serwisach laptopów, ale również w każdym warsztacie próbującym naprawy układów BGA (po wprowadzeniu ewentualnie pewnych usprawnień wg sugestii pozostałych forumowiczów).
|
|
| Back to top |
|
 |
misiupan Poziom 22

|
10 Jan 2010 15:40 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
| obsid wrote: |
Poradnik jest bardzo potrzebnym materiałem dla działu "Serwis laptopów" i stanowi jeden z nielicznych tego rodzaju materiałów wykonanych z myślą o niskobudżetowym serwisie.
Szkoda jednak, że wskutek montażu / wycięcia materiału filmowego zniknęły dość istotne elementy procesu reballingu:
a) nakładanie kulek na sito,
b) ustawienie układu na padach na płycie głównej,
c) kontrola ustawienia układu na padach po ustawieniu na płycie głównej.
Zwłaszcza te ostatnie dwa punkty w wersjach wysokobudżetowych reballingu stanowią o wysokim koszcie urządzeń do lutowania w technologii BGA.
Natomiast liczy się efekt - moim zdaniem opisana metoda może być z powodzeniem stosowana nie tylko w serwisach laptopów, ale również w każdym warsztacie próbującym naprawy układów BGA (po wprowadzeniu ewentualnie pewnych usprawnień wg sugestii pozostałych forumowiczów). |
Materiał filmowy i tak juz podzieliłem na 3 części - ponad 230 mega materiału.
Co do nakładania kulek to chyba nie ma co pokazywać, bo proces zajmuje chwilkę, wystarczy rozsypać nieco kulek na sicie i przechylać nim aż wszystkie powpadają w otworki, ewentualnie rozprowadzić szpatułką. Nadmiar kuleczek wybieram igiełką posmarowaną topnikiem.
Co do ułożenia układu na płycie to z tym nie ma najmniejszego problemu, wystarczy zerknąć na płytę jak układ jest wlutowany, do okoła jest widoczna nadrukowana ramka, wystarczy układ położyć równo w tej ramce.
Położenie układu nie uda się jak nie usuniemy plecionką miedzianą nadmiaru cyny z padów na płycie. Po usunięciu cyny plecionką układ sam się układa na swoim miejscu :) .
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Jan 2010 15:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Aligatur Poziom 1

|
11 Jan 2010 11:23 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
Witam.
Mam pytnaie dot. podgrzewacza, a raczej samej temperatury. Posiadam Aoyue 853A+ (max 380st.C na grzałce, ok. 260st.C na podgrzewanej płycie), czy ktoś się orientuje czy można skalibrować podgrzewacz żeby osiągał wyższą temperaturę (misiupan na swoim osiągnął ok. 500st.C)? Czy może to inna wersja podgrzewacza...?
|
|
| Back to top |
|
 |
Patol Poziom 18

|
11 Jan 2010 13:03 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
| Aligatur wrote: |
Witam.
Mam pytnaie dot. podgrzewacza, a raczej samej temperatury. Posiadam Aoyue 853A+ (max 380st.C na grzałce, ok. 260st.C na podgrzewanej płycie), czy ktoś się orientuje czy można skalibrować podgrzewacz żeby osiągał wyższą temperaturę (misiupan na swoim osiągnął ok. 500st.C)? Czy może to inna wersja podgrzewacza...? |
Ja ten problem rozwiązałem poprzez przełozenie termopary nad grzałki, w taki sposób aby nie mierzyły temperatury samych grzałek lecz miejsce tuz nad nimi. W ten sposób uzyskałem wyższą temperature grzanych płyt, a wskazana temperatura na wyświetlaczu jest zbliżona do tej mierzonej pirometrem.
|
|
| Back to top |
|
 |
ksiezyc11 Poziom 19

|
11 Jan 2010 17:13 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
hej
Mam taki sam podgrzewacz, w środku jest pr'ek do ustawiania temperatury maksymalnej, max możesz ustawic 420C no i dodatkowo jak kolega wyżej wspomnial, można przenieśc termoparę.
|
|
| Back to top |
|
 |
kotor Poziom 5

|
11 Jan 2010 17:37 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
Witam serdecznie.
Mam problem z laptopem Acer Aspire 9302 WSMI 17'' grafika dedykowana
GeForce Go 7300 z 256 MB pamięci TurboCache
notebook włącza się za każdym razem, lecz czasami nie
uruchamia karty graficznej, a gdy ją uruchomi
wyświetla utrudniające odczytanie czcionek artefakty
w postaci drobnych pionowych prążków.
Moje pytanie brzmi - czy mnie też czeka reballing grafiki?
Pozdrawiam.
P.S.
Wielki plus dla kolegi który założył ten temat,nie jestem elektronikiem
ale dzięki niemu najprawdopodobniej zdiagnozowałem swoją usterkę
i wiem jak do tematu podejść i nie dać sobie wcisnąć wymiany pół
laptopa w "serwisie".Brawo i więcej takich odważnych sądząc,że po tych ujawnionych
informacjach zyskał kolega wielu wrogów,ale myślę również że wielu zwolenników.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kristoff10 Poziom 23

|
11 Jan 2010 20:10 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
kotor przekulkowanie raczej Cię nie minie... masz "książkowe" objawy
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek007 Poziom 17

Joined: 22 Dec 2003 Posts: 445 Location: Wołów (koło Wrocławia)
|
12 Jan 2010 00:31 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
Witam.
Nie rozumiem czego wszyscy tak tajemniczo podchodzą do lutowania BGA jak by to była nie wiadomo jaka sztuka. Podstawa Panowie to ćwiczenia ćwiczenia i jeszcze raz ćwiczenia, a później to pozostaje wprawa, nic jej nie zastąpi.
Kiedyś sam się obawiałem tego tematu, a na dzień dzisiejszy dziennie robię do około 30 układów BGA dziennie. Lutowane układy mają od kilkudziesięciu kulek do około 700(oczywiście nie chwale się tym bo nie ma czym) z czego poprawne wluty oceniam tak na 28 szt dlatego, że nie zawsze mam taki sorzęt jak potrzeba do poprawnego wlutu. Sprzęt lutowniczy to
zależy co w danej chwili mam pod ręką czyli Hot Air Wellera , opalarka Bosch , precheater i naprawdę sporadycznie automatycznej stacji do wymiany BGA z której tak naprawdę nie lubię używać ze względu na czas.
Dodam jeszcze od siebie. że bardzo ważne jest oczyszczenie plecionką padów na PCB i usunięcie poprzedniego topnika ściereczką nawilżoną w IPA lub innym detergencie, aby pozbyć się "syfu" po wylucie wcześniejszego układu potem to już tylko nałożenie nowego topnika , pozycjonowanie i lutowanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
muczo Poziom 15

|
12 Jan 2010 13:44 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
Hmm ja robię max 5 każdy co najmniej po 1 godzinę na jeden więc jak się tobie udaje zrobić 30 ?
Zdradź mi sekret :)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
12 Jan 2010 15:02 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
No jakoś też nie mogę sobie wyobrazić zrobienie 30 układów w ciągu jednego dnia.. Zakładając że twój dzień pracy trwa 10 godzin to jest 20 minut na układ.. Nie przesadziłeś trochę z tym chwaleniem się? :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek007 Poziom 17

Joined: 22 Dec 2003 Posts: 445 Location: Wołów (koło Wrocławia)
|
12 Jan 2010 21:44 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
Panowie spokojnie napisałem, że do czyli nie każdego dnia tyle robię i napisałem o różnej wielkości układach bga. Dziś w pracy sprawdziłem po ile kulek mają układy i największe to jakieś 840 kulek a najmniejsze 64 kulki. Co do mojego czasu pracy to pracuje 8h i dziś np wymieniłem 15 sztuk PC28F256P33BF (64 kulki), 2 sztuki BCM7404 (około 600 kulek) i 2 sztuki PC28F128P(chyba też 64 kulki) z czego miałem jedną z niepoprawnym wlutem flasha PC28F256... a to dlatego, że już za bardzo śpieszyłem się z robotą :)(Ale szefostwo i tak ciągle marudzi że mało i mało i mało naprawione eh...)
Dodam jeszcze, że płyty z którymi pracuję mają naprawdę solidny laminat i nie zarumienią się przy temperaturach na opalarce nawet 600 st. C przez kilkadziesiąt sekund. Przy wymianie układów nie mam wymagane aby nie było śladów prac z układami w innym wypadku nie dało by się osiągnąć takich ilości, a płyty przy tak szybkiej wymianie wyglądają tak, że mają trochę zmieniony kolor białych ramek pozycjonujących na pcb.
Oczywiście nie robię samej wymiany bga do tego dochodzi jeszcze diagnostyka płyty co jej dolega że nie działa :) a dopiero potem zaczynają się wymiany układów :).Wszystkie układy jakie lutuje są nowymi układami i nie robimy rebalingu bo układów nowych w firmie jest na kilogramy :)
PS.
Poszukuję jakiejś innej pracy we Wrocławiu lub okolicy może ktoś z was ma jakieś propozycje? jak coś to na pw. Mam nadzieje, że mi się nie oberwie za pisanie nie na temat.
Pozdro dla wszystkich lubiących zabawy z bga!.
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
12 Jan 2010 21:55 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
Aaaa.. Noto skoro nie robisz reballingu tylko wymianę układu to zrozumiałe że szybciej.. Tylko że za taką naprawę klient musi więcej zapłacić..
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Jan 2010 21:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
listek_ Poziom 16

|
18 Jan 2010 03:13 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
Boze, widzisz i nie grzmisz.
| Quote: |
| Dodam jeszcze, że płyty z którymi pracuję mają naprawdę solidny laminat i nie zarumienią się przy temperaturach na opalarce nawet 600 st. C przez kilkadziesiąt sekund. |
Ale uklady ktore wlutowujesz maja jezeli chodzi o temperature pewne parametry graniczne, ktorym delikatniemowiac ciezko sprostac uzywajac opalarki. Nie traktuj tego personalnie ale to jest mega amatorszczyzna (ze steony Twojego szefostwa). Naprawiasz do 30 urzadzen dziennie, a firme nie stac na sprzet z prawdziwego zdazenia? W sumie nie napisales ze to sprzet komputerowy... moze radziecki sprzet wojskowy lutuje sie palnikiem do instalacji co.
PS: Mam nadzieje ze szybko znajdziesz nowa prace:)
|
|
| Back to top |
|
 |
katar83 Poziom 19

|
18 Jan 2010 13:24 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
Odnosnie 'nie siadania ukladu do konca' z wczesniejszych postow wina moge dzis obarczyc nie rownosci w samej plycie. Rozwiazaniem jest albo inny statyw albo inny sposob grzania.
|
|
| Back to top |
|
 |
Skwarson Poziom 6

|
18 Jan 2010 14:50 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
mam pytanie do misiupan...
mozesz cos więcej napisac o podgrzewaniu jądra układu?
|
|
| Back to top |
|
 |
broncobill Poziom 5

|
27 Jan 2010 11:30 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
Witam wszystkich, mam pytanko odnosnie wymiany, reballigu ukladu graficznego w hp dv9000, 9500.
Mianowicie czy spotkal sie ktos z problemem redukcji ilosci dedykowanej pamieci ram na plycie, wymieniany byl uklad g86-770-A2, gdzie przed wymiana mozna bylo odczytac w programach np 3d mark, everest 265mb, po wymianie juz jest 128mb, uklad nie byl reballowany, tylko kupiony od jakiegos skosnookiego dostawcy, nie jest to jednostkowy problem w moim przypadku, pojawil sie w okolo 30 plytach wiec pytanie gdzie jest problem, i czy ktos z Was spotkal sie z czyms takim .
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
misiupan Poziom 22

|
31 Jan 2010 03:28 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
Odnośnie grzania jądra układu to należy tego unikać, chyba że układ jak wiadomo powszechnie jest uszkodzony wtedy też podgrzewanie środka ,,mu pomaga''- Co praktykuje wiele serwisów, wygrzać, skasować i liczyć na to że nie padnie za szybko.
Odnośnie zmniejszenia ilości pamięci karty graficznej to nie mam pojęcia co to za przyczyna.
Nie spotkałem się z takim problemem. Ale jak nic się wtedy nie krzaczy na ekranie to może problem tkwić w nieprawidłowym montażu układu - niektóre połączenia z układu idą do rezystorków za pomocą których ,,ustawia się '' układ- tak jest w przypadku małych układów typu 6100-6150. Może podczas reballingu czy wymiany układu rozwarstwiłeś płytę lub usuwając topnik i starą cynę z padów to razem z jakimś elementem przy układzie. Uszkodzona pamięć grafiki raczej powodowała by krzaczenie. Może to chodzi o samą kość graficzną ?, jakieś oznaczenie na niej opisuje na jaką ilość ramu jest ustawiona? Trudno mi coś sensownego powiedzieć. Porównaj obie kości graficzne po kompletnym oznaczeniu, być może to coś wyjaśni. Miałem sytuacje że układ był z grafiką taka jak trzeba np 6150 ale po wstawieniu brak obrazu. Okazało się że te drobne symbole tez były istotne. jak układ nazywał się L70.... to obraz pojawił się , natomiast jak symbol zaczynał się od 46n... to ciemność. I chociaż oba układy miały identyczne symbole główne NF-6150N-A2.
|
|
| Back to top |
|
 |
pudzix Poziom 10

|
03 Feb 2010 01:38 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
mam pytanie kłade płytę na podgrzewacz tam uklad rozgrzewa sie do 200stopni daje hotaairem nastawiony na 400c czy to normalne ze uklad odchodzi dopiero jak ma temperature 240stopni??? nie przegrzeje sie wtedy??
|
|
| Back to top |
|
 |
Kristoff10 Poziom 23

|
03 Feb 2010 09:26 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
pudzix to że układ Ci pływa dopiero po nagrzaniu go dopiero do około 240stopni to normalna rzecz skoro cyna bezołowiowa ma temperaturę topnienia około 220stopni.
|
|
| Back to top |
|
 |
_1KOKO Poziom 21

|
04 Feb 2010 16:49 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
Witam, mam 2 pytanie odnośnie uszkodzonych układów... mianowicie - czy jezeli pojawiaja sie artefakty to tylko wina kulek i łaczenia procesora z płytą czy to tez uszkodzony układ? a drugie to czy jezeli ekran jest czarny przy starcie i po podgrzaniu lub ewentualnym reballingu wstanie to jest uszkodzony jezeli padnie? z góry znającym sie na rzeczy dziękuje.
Dodano po 1 [minuty]:
przepraszam! ... wstanie i znowu padnie...
|
|
| Back to top |
|
 |
misiupan Poziom 22

|
07 Feb 2010 00:30 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
Jak padnie po reballingu to układ do wymiany.
|
|
| Back to top |
|
 |