FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

DV9000 - Naprawa, reballing grafiki

[ + ] [ - ]
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Video Tutorials -> DV9000 - Naprawa, reballing grafiki
Author
Poziom 21
Poziom 21

Post#31 25 Oct 2009 11:33   

Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki

Quote:
PT968 - 350zł
PT853A - 345zł (Ayoue - 399zł)

Gdzie kupujesz?
Quote:
Sito BGA wraz z ramką - 300zł

Uniwersalne? Trochę drogo...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Oct 2009 11:33   

Back to top

mklos1
Poziom 19
Poziom 19

Post#32 25 Oct 2009 11:39   

Re: DV9000 -Naprawa ,reballing grafiki

rasz wrote:
Nvidia twierdzi co następuje :
Code:
weak die/packaging material used in graphics processors...replacement chips now utilize “Hitachi” underfill packaging materials that improves product quality and enhances operating life by improved thermal cycling reliability

Wynika z tego że stare chipy za mocno pracują pod wpływem zmian temp i dlatego pękają luty noPb. Zmiana lutu na Pb załatwia sprawę, tyle ze nie jest w UE koszerna.

Oczywiście producent nie może zalecić lutowania Pb, ale jak to się ma do realiów serwisowych? Czy serwis (oczywiście mówimy o podmiotach gospodarczych) może wykonać taką zmianę w zgodzie z prawem?
Urządzenia "na własny użytek" nie podlegają RoHS. Czy serwisowany laptop da się pod to podciągnąć?
Back to top

_TIGER_
Poziom 21
Poziom 21

Post#33 25 Oct 2009 12:31   

Quote:
Oczywiście producent nie może zalecić lutowania Pb, ale jak to się ma do realiów serwisowych? Czy serwis (oczywiście mówimy o podmiotach gospodarczych) może wykonać taką zmianę w zgodzie z prawem?
Urządzenia "na własny użytek" nie podlegają RoHS. Czy serwisowany laptop da się pod to podciągnąć?

Dajcie spokój kto Wam będzie sprawdzał z jakiego stopu są postawione kulki?!
Nie popadajmy w paranoję!
Back to top

Swan
Poziom 8
Poziom 8

Post#34 25 Oct 2009 12:33   

Witam.
Tak więc od początku.
Ja osobiście wolę słowa krytyki niż pochwały.
Ze słów krytycznych dowiem się więcej, co robię źle, co poprawić aby być lepszym w tym co robię.
Elektroniką zajmuje się 28 lat i trochę doświadczenia mam i ciągle sam się uczę i uczę innych kolego _TIGER_ . Moje poradniki znajdziesz na YouTube.
Wracając do tematu kolega misupan nakręcił wideo-poradnik i chciał w założeniu coś komuś przekazać - to się chwali.
Pisze że "mam nadzieję że przyda się wielu początkującym", niestety uczy jak źle robić to raz, dwa brak podstawowych informacji wyklucza poradnik dla początkujących. Tu przytoczę słowa kolegi TokamakPl "Przecież chodzi o to żeby uczyć inne osoby prawidłowych wzorców." Zresztą kolega medicb w swojej wypowiedzi o opasce ESD wyraźnie też to zaznaczył. Co nie oznacza, że poradnik jest do końca zły, ale że trzeba nad nim popracować.
Autor poradnika napisał "Film nagrałem własnoręcznie i to jest dla mnie najcenniejsze."
Zgoda,a ja mam pytanie czy najcenniejsze nie jest to, aby uczyć innych prawidłowo?

I jako podsumowanie dla kolegi mirekk36 "żeby moderatorzy takie bzdetne wypowiedzi w ogóle wyciachali" zawsze możesz zgłosić do moderatora twój jak najbardziej wspaniały pomysł :)

Dla autora poradnika korzystaj z krytyki, a następny poradnik wyjdzie ci na +10, a ci co cię tylko chwalą często sami mało wiedzą :) Plus dla ciebie za to, że chciałeś, zrobiłeś, to się liczy.

PS.
Też czasem chodzę nie ogolony i uczesany :)
Back to top

mlody_elektronik
Poziom 21
Poziom 21

Post#35 25 Oct 2009 12:57   

cóż...jakoby dyskusja o lutowaniu BGA rozwinęła się w tym wątku, a ja jestem bardzo początkujący w tej dziedzinie mam kilka pytan:

1. Ponawiam pytanie o sita uniwersalne - czy w tym przypadku dałoby się takowe zastosować?
2. Jakich topników używać?
3. Kwestia ESD, skoro taka ważna, chciałbym się zapytać czy do lutowania takich układów wystarczy sama opaska jako niezbędne minimum wystarczy czy też trzeba inwestować w cały komplet - opaska na nadgarstek, na nogę (buta), fartuch, podkładkę itd. bo sama opaska nic nie da?
4. Kulki czy te stosowane na wideoinstruktarzu można uznać za w miarę uniwersalne czy do każdego BGA trzeba stosować inne?
5. Preheater czym kierować się przy zakupie?
Back to top

gdkj
Poziom 20
Poziom 20

Post#36 25 Oct 2009 13:02   

Witam.
Poradnik jest dla tych co nie wiedzą co i jak i jak najbardziej spełnia swoje zadanie. Kolega wykazał się inicjatywą podobnie jak np. producent podręczników. A ,że czasami jakiś profesor albo uczeń stwierdzi ,że nie taki kolor okładki to na serwisie youtube jest cała masa takich filmików.
Pozdrawiam.
Back to top

MikeC
Poziom 13
Poziom 13

Post#37 25 Oct 2009 13:06   

Witam , i potwierdzam że bardzo dobra robota oby więcej takich poradników . Bynajmniej totalnie nie ma się co przejmować wymową angielskiego , muzyką czy miejscem naprawy bo liczy się przekaz wiedzy i to jest najważniejsze . Po co się czepiać pierdoł typu "nie tak się wymawia air" , niepotrzebnie zniechęci to tylko innych do wstawiania porad na forum .... Duży plus i pozdrowienia MikeC .
Back to top

misiupan
Poziom 22
Poziom 22

Post#38 Post from the author of the topic 25 Oct 2009 13:07   

Najdroższa jest ramka około 120-150zł. sita najtańsze stalowe 50 zł sztuka. Moje jest z aluminium robione za zamówienie - nie ma tendencji do wypaczania się.
Fakt urządzenia trochę kosztują, ale ich koszt zwraca się po 5 naprawach, czasem i wcześniej. Dziennie naprawiam od 3 do 6 płyt - nie zawsze tyle, więc koszt urządzeń zwraca się maksymalnie w ciągu miesiąca. Zakup urządzeń do naprawy jednej płyty są raczej nie opłacalne. Poradnik powstał dla tego bo naczytałem się postów na temat naprawy tych płyt i chciałem rozwiać wszelkie wątpliwości. Dochodzą mnie słuchy z mojej okolicy gdzie mieszkam że te płyty są nienaprawialne - tak twierdzą niektóre serwisy z trójmiasta i serwisy te próbują klientom płyty te wymieniać- za kosmiczne sumy. Dostaję do naprawy płyty po innych serwisach z wygrzanymi układami, nawet klej nie został zdjęty. Są to dużo większe firmy niż ta w której ja pracuję. Więc to co przedstawiłem w moim poradniku nie ma tam miejsca i doszedłem do wniosku że jest potrzebny.
Back to top

Patol
Poziom 18
Poziom 18

Post#39 25 Oct 2009 13:23   

_TIGER_ wrote:
Quote:
PT968 - 350zł
PT853A - 345zł (Ayoue - 399zł)

Gdzie kupujesz?
Quote:
Sito BGA wraz z ramką - 300zł

Uniwersalne? Trochę drogo...

Ceny zaczerpnąłem z allegro i sa one orientacyjne. Co do sit to były one dedykowane do danego układu. Jesli kolega ma jakies źródło gdzie jest taniej prosiłbym o namiar.

Mam jeszcze kilka pytań do autora poradnika, dotyczy ono kleju którym zalany jest układ. Czy klej kruszy się pod wpływem temperatury? Jak poznać że układ juz "pływa" skoro trzyma go ten klej? Po zdjęciu układu jak go usuwasz? Skrobiesz go skalpelem?
Pozdrawiam
Back to top

mklos1
Poziom 19
Poziom 19

Post#40 25 Oct 2009 13:36   

rchudy wrote:
Jak dla mnie poradnik dobry a czepiają się tylko ci co sami nie maja ja.ec cos samemu pokazać i moim zdaniem nie jest to to złe czytać nazw (hot air) angielskich po polsku i nie jest to błąd gorzej jak by autor próbował wymawiać to po angielsku niepoprawnie.

Oczywiście...
Z dokładnością do tego, że nikt nie będzie kompletował sprzętu za kilka tyś PLN po to, żeby zrobić "proof of concept" i pokazać filmik na elektrodzie, że "ja mogę...", "ja potrafię...".
Jeżeli kompletuje się stanowisko rework'u układów BGA, to po to żeby na tym zarabiać pieniądze. Ktoś powierza swój sprzęt, a wykonawca bierze odpowiedzialność za wykonaną usługę. Tak więc wykonanie powinno być zgodne ze sztuką, a nie partyzantka z youtube, która mam wrażenie, staje się modna ostatnio.
Autorowi poradnika chwali się, że go zrobił, bo dzięki temu jest materiał do dyskusji, wymiany poglądów oraz doświadczeń.
Trzeba wziąć pod uwagę, że lutując BGA "domowym" sposobem, nie ma możliwości inspekcji układu po lutowaniu. RTG lub specjalne kamery pozwalające zajrzeć pod układ po procesie lutowania kosztują tyle, że wykracza to poza budżet małego serwisu, więc tak naprawdę można tylko zacisnąć kciuki i modlić się, aby profil poszedł tak jak należy.

_TIGER_ wrote:
Dajcie spokój kto Wam będzie sprawdzał z jakiego stopu są postawione kulki?! Nie popadajmy w paranoję!

Oczywiście w praktyce nikt tego nie będzie sprawdzał, ale zawsze istnieje szansa, że ktoś (za przeproszeniem) do tyłka będzie mógł się dobrać, więc lepiej mieć podstawę prawną niż potem świecić oczami.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Oct 2009 13:36   

Back to top

misiupan
Poziom 22
Poziom 22

Post#41 Post from the author of the topic 25 Oct 2009 13:37   

Najpierw usuwa się klej, wiadoma sprawa że pod układem może go trochę zostać. Klej staje się kruchy pod wpływem temperatury. Czyli płytę trzymamy na podgrzewaczu i dodatkowo podgrzewamy klej gorącym powietrzem i delikatnie ,,wyskrobujemy''- do tego celu przerobiłem pęsetę. Na ten temat zrobię kolejny wideo poradnik. Układ pływa - sprawdzamy to pesetą, czyli delikatnie poruszamy nim, ale nie za mocno żeby kulki pod układem się nie zlały ze sobą. Jak układ jest klejony to póki nie usunie się kleju to nie sprawdzimy czy układ pływa. Po usunięciu kleju podlewamy topnikiem pod układ i czekamy. Topnik powoduje że resztki kleju ,,puszczają'' i układ po chwili można ruszyć. Wymaga to pewnej wprawy i radzę na początek poćwiczyć na szrocie.

Zapomniałem dodać = żadnych skalpeli o ostrych narzędzi do usuwania kleju!, klej usuwać tępym narzędziem
Back to top

Swan
Poziom 8
Poziom 8

Post#42 25 Oct 2009 13:44   

Widzisz kolego misiupan to, że firmy nastawione są na zysk a nie na minimalizacje kosztów naprawy dla użytkownika uszkodzonego laptopa to norma. Tak działa rynek.
Twój poradnik ma za zadanie pokazać jak można zminimalizować i to założenie jest prawidłowe.
W postach z pytaniami dotyczącymi szczegółów użytych elementów do naprawy masz podpowiedzi czego tak naprawdę jeszcze brakowało w twoim poradniku. Wykorzystaj to tworząc następny, a wyjdzie profesjonalny poradnik dla początkujących jak i zaawansowanych.
Dlatego padły z mojej strony słowa krytyki pod twoim adresem, bo tych i innych informacji brakowało w twoim poradniku.
Głowa do góry - pomysł miałeś dobry - uzupełnisz braki i wyjdzie extra-poradnik.

PS.
Muza w pracy mi nie przeszkadza - a w poradniku niestety albo ciszej albo wcale :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Oct 2009 13:44   

Back to top

mklos1
Poziom 19
Poziom 19

Post#43 25 Oct 2009 13:47   

mlody_elektronik wrote:

3. Kwestia ESD, skoro taka ważna, chciałbym się zapytać czy do lutowania takich układów wystarczy sama opaska jako niezbędne minimum wystarczy czy też trzeba inwestować w cały komplet - opaska na nadgarstek, na nogę (buta), fartuch, podkładkę itd. bo sama opaska nic nie da?

Opaska na rękę w przypadku pracy siedzącej, opaska na but w przypadku pracy typowo stojącej. Opaska to już jest jakieś zabezpieczenie. Im więcej zabezpieczeń tym lepiej. Stanowisko dobrze zabezpieczone ESD powinno mieć opaskę, narzędzia, matę rozpraszającą i ubranie (bawełna, syntetyki wykluczone).
Oczywiście aby mieć dużą pewność bezpieczeństwa ESD podczas obsługi pakietów elektronicznych najlepiej wprowadzić strefę EPA, ale to już jest spory koszt. Mata, opaska i odpowiednie ubranie (nie koniecznie certyfikowane) powinny wystarczyć.
Back to top

olinek2
Poziom 19
Poziom 19

Post#44 25 Oct 2009 13:51   

Ja tylko wspomnę o hostingu, możesz dodać filmy na Vimeo, jest dużo lepsze pod względem jakości, nie zmniejsza jak YT :)

Poradniki jak najbardziej na miejscu, należą się brawa za odwagę i chęć pokazania siebie i swojej pracy publicznie, tym bardziej, że zarabiasz na tym kasę.

Ciekaw jestem, ilu z Was może się pochwalić lepszym warsztatem i umiejętnościami od kolegi Misiupan?

Pozdrawiam,
Olek
Back to top

remiqeu
Poziom 17
Poziom 17

Post#45 25 Oct 2009 14:58   

Witaj

Serwis elektroda to nie tylko pomoc dla starych wyjadaczy ale też dla takich którzy dopiero zaczynają swoją pracę w elektronice. Wielki szacunek dla kolegi za film i jak co po niektórzy piszą nie ma się co czepiać niedociągnięć. Podstawa to praktyka. A z czasem wszystko samo przychodzi. Sam niedawno zakupiłem piecyk i podobny Hot Air. Doświadczenia jakieś tam posiadam ale nie powiem było kilka szczegółów które sam zapożyczę z tego filmiku. Pomysł z okapem świetny !
Pozdrawiam i oby tak dalej.
Back to top

Faces
Poziom 23
Poziom 23

Post#46 25 Oct 2009 15:02   

Jeżeli w temacie pojawią się jeszcze jakieś osobiste wycieczki to posypią się ostrzeżenia albo urlopy od forum. Albo piszecie na temat albo w ogóle nic.
Back to top

bojp
Poziom 12
Poziom 12

Post#47 25 Oct 2009 16:05   

kazula84 wrote:
Mam wielką nadzieje że nie będzie więcej durnych komentarzy typu zła wymowa,oświetlenie do kitu,brak statywu, pasta nakładana na płytę nieprofesjonalnie.Żal dupe zciska jak się coś takie czyta.

A mi się słabo robi jak muszę czytać te wszystkie "Oh-y" i "Ah-y". Forum to nie kółko wzajemnej adoracji i wydaje mi się, że najwięcej konstruktywnych wniosków wynosi się właśnie z krytycznych opinii. Jeśli ktoś nie potrafi przyjąć do wiadomości krytyki, to niech się dobrze zastanowi czy chce zamieszczać coś na forum publicznym.

Autora wątku proszę o nieodbieranie tego jako ataku ja jego osobę, lecz jako źródło informacji na co zwrócić uwagę w przyszłości.

Jakości nagrania się nie czepiam. To już sprawiła "siła wyższa" (czyt. youtube).

Co do muzyki... Każdy z Nas podczas pracy lubi posłuchać muzyki. Nie ma w tym nic złego, a jednocześnie wręcz pozwala odprężyć się podczas wykonywanych czynności. Niestety muzyka na filmie jedynie przeszkadza z dwóch powodów:
- jest niewyraźna,
- nie wszyscy lubią taki rodzaj muzyki i kogoś może ona drażnić.

Uważam też, że jeśli ktoś zaczyna używać języka obcego, to powinien przynajmniej zachować pewne minimum jakim jest poprawna wymowa. Czy zamiast "kar" mówisz "Car", lub zamiast "ket" mówisz "Cat"?

Osobiście uważam, iż zaprezentowany film niesie wiele ważnych informacji merytorycznych. Nie zmienia to faktu, że mógł zostać wykonany lepiej... Zdecydowanie przyjemniej ogląda się film, na którym obraz jest stabilny i można dokładniej przyglądnąć się wykonywanym czynnościom, niż film, w którym obraz cały czas gdzieś ucieka. Poza tym autor ma w tedy obie ręce wolne i może dokładniej wykonać naprawy.

Reasumując: za treść filmu +, za jakość -.

P.S.
:arrow: kazula84 Używanie polskich znaków diakrytycznych i interpunkcji nie boli.

Pozdrawiam
Back to top

Swan
Poziom 8
Poziom 8

Post#48 25 Oct 2009 19:08   

Co do pasty Flux którą zaprezentowałeś dodam, że nie ma problemu z jej wyciskaniem z tubki. Osobiście nabieram jej trochę do samej strzykawki i rozprowadza się doskonale.
Nawet przez odpowiednio grubą igłę.
Back to top

ELEKTRONIK1994
Poziom 9
Poziom 9

Post#49 25 Oct 2009 21:33   

Poradnik mi się podoba. Teraz będe umiał wlutować podobny układ. No napoewno tak dobrze jak tobie mi nie pójdzie ale postaram się. A te kuleczki to jak się nazywają?

Szacunek dla misiupan
Back to top

misiupan
Poziom 22
Poziom 22

Post#50 Post from the author of the topic 25 Oct 2009 21:43   

ELEKTRONIK1994 wrote:
Poradnik mi się podoba. Teraz będe umiał wlutować podobny układ. No na pewno tak dobrze jak tobie mi nie pójdzie ale postaram się. A te kuleczki to jak się nazywają?

Szacunek dla misiupan

Kulki to kulki. Różnią się wielkością i w zależności jaki układ to stosujemy odpowiednią wielkość. W moim przypadku jest to 0.55mm
Back to top

El Tomasso
Poziom 6
Poziom 6

Post#51 25 Oct 2009 23:26   

Gratuluje talentu autorowi poradnika.
Jego talent sprawia, że dokonuje napraw niemożliwych do wykonania w serwisach dużo lepiej wyposażonych, gdzie czasem można spotkać ludzi niby dobrze wyszkolonych, niby z praktyką, ale nie mających w sobie tego czegoś co ma misiupan.
Back to top

mklos1
Poziom 19
Poziom 19

Post#52 26 Oct 2009 00:02   

marek_ka wrote:
Przepraszam, gdzie uczą takich zabobonów?
Elektronika to fizyka i chemia, może kolega wyjaśniłby mechanizm uszkodzenia układu tak aby padł po 3 miesiącach.

Zdaje mi się, że jest to na tyle jasne, że nie trzeba wyjaśniać...
Powiedzmy, że mamy ścieżkę w strukturze scalonej. ESD może ją wypalić odrazu (efekt bezpiecznikowania), co spowoduje, że układ nie będzie działał. Jest to "uszkodzenie katastroficzne" (dla google: ESD Catastrophic Failure).

ESD może ją tylko uszkodzić częściowo, nie powodując zauważalnego uszkodzenia na chwilę uruchomienia i testów. Nie ma się gwarancji, że uszkodzenie nie będzie z czasem się powiększać lub też pozostała jeszcze funkcjonująca część ścieżki nie ulegnie uszkodzeniu chociażby ze względu na płynący prąd, który płynie przez cieńszą ścieżkę niż pierwotnie projektowano. Jest to tak zwane "uszkodzenie późne" (dla google: ESD Latent Failure). Właśnie tego typu uszkodzenia są dość bolesne dla producentów, gdyż podwyższają awaryjność i obniżają jakość urządzenia w oczach klientów. Dlatego niektórzy producenci niezwykle restrykcyjne podchodzą do ESD właśnie, żeby zminimalizować uszkodzenia "późne".

A tych zabobonów uczy chociażby IPC(http://www.ipc.org/), a także wiele innych źródeł.
Back to top

Phew
Poziom 13
Poziom 13

Post#53 26 Oct 2009 00:31   

Dzięki za poradnik! Owszem jest trochę niedociągnięć językowych i muzyka przeszkadza, ale nie tak bardzo żeby się tego z ciekawością nie dało obejrzeć - w sumie autor jest elektronikiem a nie filmowcem i film też nie na festiwal tylko do nauki. Ciekawe i pouczające, a z dyskusji też można się trochę dowiedzieć (dzięki mklos1).
Back to top

skaktus
Poziom 24
Poziom 24

Post#54 26 Oct 2009 02:06   

Witam

A ja mam inne pytanie - ile czasu wytrzymuje taka naprawa ? Czy można przeciwdziałać takim zachowaniom tej serii laptopów ?

Mam znajomego z lapem z serii DV9xxx ktory na samym pulpicie osiaga 80 st na grafice, laptop brzęczy (chłodzenie) jak szalony. Komputer był już wymieniany 3 razy i ciągle to samo. Na grach osiąga ok 100 st i komp się wyłącza. Podkładki chłodzące nie pomagają za bardzo...

Co do filmów - dobry poradnik, jednak osobom nie mającym wparwy polecam na początki ćwiczyć na starych maszynkach, potem brać się za te bardziej wymagające.

Pozdrawiam
Back to top

marek_ka
Poziom 18
Poziom 18

Post#55 26 Oct 2009 08:29   

mklos1 wrote:

ESD może ją tylko uszkodzić częściowo, nie powodując zauważalnego uszkodzenia na chwilę uruchomienia i testów. Nie ma się gwarancji, że uszkodzenie nie będzie z czasem się powiększać lub też pozostała jeszcze funkcjonująca część ścieżki nie ulegnie uszkodzeniu chociażby ze względu na płynący prąd, który płynie przez cieńszą ścieżkę niż pierwotnie projektowano. Jest to tak zwane "uszkodzenie późne" (dla google: ESD Latent Failure). Właśnie tego typu uszkodzenia są dość bolesne dla producentów, gdyż podwyższają awaryjność i obniżają jakość urządzenia w oczach klientów. Dlatego niektórzy producenci niezwykle restrykcyjne podchodzą do ESD właśnie, żeby zminimalizować uszkodzenia "późne".

A tych zabobonów uczy chociażby IPC(http://www.ipc.org/), a także wiele innych źródeł.
Nie interesują mnie kity wciskane przez sprzedawców naiwnym. Fizyka to wzory i zależności które można zweryfikować w praktyce. Proszę opisz jaki ładunek i którędy ma przepłynąć przez układ aby po takim zabiegu zepsuł się po 3 miesiącach.
To że producenci robią tak aby było nienaprawialne to oczywiste. Mają w tym interes, ale od człowieka wykształconego technicznie można wymagać odporności na bajki sprzedawców.
Co do awaryjności urządzeń. Specjalnie projektuje się je tak aby po gwarancji zepsuły się. Służy temu między innymi lutowanie bez Pb, ale naiwni wierzą że to w celu ochrony środowiska. Tak jak przymus wywożenia śmieci na wysypisko podobno ogranicza zanieczyszczenia ale jak się w to wgłębić to jest wprost przeciwnie. W moim domu na wsi segregujemy śmieci. Puszki idą na złom, plastiki i szkło do odpowiednich pojemników we wsi, papiery w piec, a to co się rozkłada na kompost. Nie zaśmiecam okolicy, ale gmina za wszelką cenę chce mnie zmusić do wrzucania wszystkiego do jednego wora i zanieczyszczania środowiska poprzez wywożenie na wysypisko.
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.
Back to top

Rafal_Pisz
Poziom 11
Poziom 11

Post#56 26 Oct 2009 09:51   

Ciekawiło mnie jak się wymienia układy BGA no i zobaczyłem.
Mogłeś poproście kogoś żeby cię filmował nie musiał byś pomijać np. etapu nakładania kulek szpatułką co jak dla mnie wydaje się również istotnym elementem poradnika. No i ta muzyka ogólnie nie przeszkadza ale, ta niemiecka gadka z radia zdecydowanie tak.
Back to top

mklos1
Poziom 19
Poziom 19

Post#57 26 Oct 2009 10:20   

marek_ka wrote:
Nie interesują mnie kity wciskane przez sprzedawców naiwnym. Fizyka to wzory i zależności które można zweryfikować w praktyce. Proszę opisz jaki ładunek i którędy ma przepłynąć przez układ aby po takim zabiegu zepsuł się po 3 miesiącach.

Jeżeli ścieżka nie jest dla ciebie wystarczającym przykładem, żeby zrozumieć idee, to powiem tak. Powiedzmy, że masz linę która wytrzymuje 100kg. Czy jak ją podetniesz, to jaką masz pewność, że lina za n'tym razem się nie zerwie, jeżeli będziesz na niej wieszał pierwotne obciążenie?

Ścieżki w układach scalonych projektowane są na pojedyncze A a nie rzadko na mA czy nawet µA. ESD to napięcia rzędu od kilkudziesięciu V do nawet dziesiątek kV. Nawet jeżeli ładunek jest nieduży, to przepływ jest jest bardzo gwałtowny. Co i w jaki sposób zostanie uszkodzone, zależeć będzie od napięcia (przebicia w strukturze) i wydzielonej energii ("przypalone" ścieżki).

marek_ka wrote:
To że producenci robią tak aby było nienaprawialne to oczywiste. Mają w tym interes, ale od człowieka wykształconego technicznie można wymagać odporności na bajki sprzedawców.

Akurat IPC jest niezależną organizacją normalizującą...

marek_ka wrote:
Co do awaryjności urządzeń. Specjalnie projektuje się je tak aby po gwarancji zepsuły się. Służy temu między innymi lutowanie bez Pb, ale naiwni wierzą że to w celu ochrony środowiska. [...] Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.

Akurat ochrona ESD przeczy Twojej teorii spiskowej, gdyż ma właśnie na celu obniżenie awaryjności urządzeń. Gdyby producenci nie widzieli w tym konkretnych zysków (a raczej oszczędności) z pewnością nie inwestowaliby grubych milionów w strefy EPA.

Jeżeli żądasz fizyczno-matematycznych dowodów na istnienie ESD (katastroficznego lub późnego) możesz zgłosić się do IPC lub najlepiej do ESDA (http://www.esda.org/aboutESDA.html). Oni być może będą skorzy poświęcić swój czas na takie wywody.

To chyba koniec tematu z mojej strony.
Back to top

stachu100
Poziom 4
Poziom 4

Post#58 26 Oct 2009 10:30   

Bardzo dobry poradnik, gratuluję chęci zrobienia go i umieszczenia jako ogólnodostępny dla wszystkich!

Jest to poradnik jak przy skromnym wyposażeniu można coś takiego zrobić

A co do osób krytykujących:
Nie sztuka mieć super sprzęt za grube tysiące złotych i krytykować osoby z chudszym portfelem; źle to o was świadczy.

Prośba pokazać jak wy to robicie.

Moja ocena: 9 na 10 (muzyka pomaga w pracy ale dla potrzeb filmu instruktażowego można było wyciszyć).

Pozdrawiam!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Oct 2009 10:30   

Back to top

marek_ka
Poziom 18
Poziom 18

Post#59 26 Oct 2009 13:21   

mklos1 wrote:

Akurat ochrona ESD przeczy Twojej teorii spiskowej, gdyż ma właśnie na celu obniżenie awaryjności urządzeń. Gdyby producenci nie widzieli w tym konkretnych zysków (a raczej oszczędności) z pewnością nie inwestowaliby grubych milionów w strefy EPA.

/Kol. mklos1 nie kwestionuję uszkodzeń spowodowanych przez ESD. Natomiast bajki o padnięciu układu po 3 miesiącach bo serwisant nie miał opaski to opowiadaj naiwnym. Ciekawy przykład z liną, może wyjaśnisz jak ładunek może popłynąć w poprzek ścieżki. Dużo większe szkody w strukturze wywołuje nierównomierne nagrzewanie, niż przepływ ładunku nieniszczącego.
To na co producenci wydają grubą kasę nie ma większego związku z sensem a często i z ekonomią. Widzę to w różnych zakładach którym świadczę usługi. Np. w zeszłym tygodniu dyr. handlowy tłumaczył mi, jak najlepiej nagrzewać półprodukt, ale o metodach, sprawnościach, zaletach i wadach poszczególnych metod nie miał już pojęcia. Metoda forsowana przez niego nie jest najlepsza, ani od strony finansowej ani równomierności nagrzewania wsadu. Tak jest z wydawaniem pieniędzy w większych firmach, ambicje lub coś innego a rzadko solidna analiza problemu.
Back to top

mklos1
Poziom 19
Poziom 19

Post#60 26 Oct 2009 14:18   

marek_ka wrote:
Kol. mklos1 nie kwestionuję uszkodzeń spowodowanych przez ESD. Natomiast bajki o padnięciu układu po 3 miesiącach bo serwisant nie miał opaski to opowiadaj naiwnym. Ciekawy przykład z liną, może wyjaśnisz jak ładunek może popłynąć w poprzek ścieżki. Dużo większe szkody w strukturze wywołuje nierównomierne nagrzewanie, niż przepływ ładunku nieniszczącego.

Mam wrażenie, że uważasz iż zjawiska ESD mają charakter zero-jedynkowy i nie dopuszczasz możliwości częściowego uszkodzenia ścieżki w strukturze. Poza tym nie rozumiem jak prąd może płynąć "w poprzek"? Ścieżki nie niszczy prąd tylko np. temperatura. Nie jest powiedziane, że ścieżka tak samo nagrzewa się na całej swojej długości i że wszędzie na całej długości oraz przekroju ma taka samą rezystancję. Gwałtowny przepływ ładunku może spowodować nierównomierne nagranie się ścieżki i spowodować pęknięcie związane z nierównomiernym rozszerzaniem się metalu. Pęknięcie takie może albo się poszerzać aż dojdzie do całkowitego przerwania, jeżeli układ będzie pracował temperaturowo lub też pozostałość ścieżki nie wytrzyma ze względu na prąd, który płynie przez tą pozostałość...
Back to top

Post new topic  This topic is locked   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> Video Tutorials -> DV9000 - Naprawa, reballing grafiki
Page 2 of 20 Go to page Previous  1, 2, 3, ... 18, 19, 20  Next
Jump to page:
Similar topics
"BGA Reballing & Rework" - Naprawa układów BGA (13)

Page generation time: 0.145 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed