| Author |
misiupan Poziom 22

|
09 Oct 2011 22:57 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
Jeżeli w miejscu grzania są elektrolity to trzeba je zdemontować, w innym przypadku podgrzanie może spowodować dość głośny wystrzał.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Oct 2011 22:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Chawek Poziom 15

|
13 Oct 2011 13:59 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
Macie jakiś sposób na naprawę uszkodzonej solder maski? Mam taki problem w dwóch płytach xboxa że przy czyszczeniu plecionką zdrapałem solder maskę z grubej scieżki łączącej pady, nie mogę przez to poprawnie wlutować układu - za każdym razem mam błąd E74 po wlucie bo kulka rozpływa mi się po tej grubej ścieżce i odczepia się od układu :/
|
|
| Back to top |
|
 |
Pieron Poziom 22

Joined: 09 Dec 2003 Posts: 1529 Location: Z Nienacka.... "-"
|
26 Oct 2011 20:14 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
Trafilem tu przez przypadek, dlatego ze mam podobny problem z Chipem Grafiki w laptopie SONY z zapewne jest to wlasnie ta sama przyczyna jak na przedstawionym filmie. Material filmowy bardzo mi sie podobal, nie rozumie tylko ze zawsze musi sie znalezc jakis (******) co tylko potrafi krytykowac, ale to na co niektórzy sobie pozwolili to cios ponizej pasa, przecież tu chodzi o przekazanie wiedzy (darmowo) w prosty i zrozumialy sposób a nie o kręcenie profesionalnego videoklipu, szkoda ze krytykujący nie monitowali jeszcze że film nie posiada jakości HD lub 3D. Jeśli chodzi o mój problem to o przeprowadzeniu takiej naprawy jak kolega tu przedstawił to raczej nie możliwe bez takiego sprzętu . Zastanawiałem się czy w warunkach amatorskich byłoby możliwe wykonanie takiej naprawy, wykorzystując do tego celu piec elektryczny z płytą ceramiczną a jako material izolacyjny np.cegly szamotowe i jakieś maty lub koce azbestowe itp. Pozatym niewiem jak zabezpieczyc gniazda plastikowe do podłączenia kabli znajdujące się na spodniej stronie płyty głównej, oraz na samym środku płyty głównej gniazdo do przyłączenia tasmy od klawiatury. Gniazdo znajduje sie około 6 cm od obszaru chipa grafiki. Zastanawiam sie czy nagrzanie obszaru chipa od spodu np. do 400 ° C tzn. do temp topnienia lutu i zapuszczenie topnikiem oraz obciążenie chipa jakimś ciężarkiem np. 150-300 g przykładowo, może usunie jakos tą usterkę. Pozatym pomimo ze Chip może (zapewne) jest OK to chyba nowe chipy są już z kulkami a jeśli cena chipu jest do przyjacia moznaby sobie tą zabawe z kulkami podarować. Wracajac jednak do tematu, uważam że material jest bardzo dobry i oceniam pozytywnie ++ 9 na 10 ++ ( - 1 muzyka w tle byla troszkę za głośna). Sprubuje poexperymentować w oparciu o ten materiał w warunkach domowych na starych płytach głównych z pomocą pieca kuchennego z płyta ceramiczna (regulacja temperatury za pomoca pokreteł i odległością od palnika) i pościągać kilka chipów, jesli efekty bedą zadowalajace, pomyślę o naprawie karty tą metodą bo jak na razie działa, tylko jak długo, maximum to 3 dni.
|
|
| Back to top |
|
 |
misiupan Poziom 22

|
26 Oct 2011 21:00 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
To co napisałeś brzmi drastycznie. Za duża temperatura spowoduje rozwarstwienie laminatu, lub nawet zwęglenie. Odradzam stosowania takich metod. Żeby to jako tako zrobić to przynajmniej potrzebujesz tego co na filmie. Z założenia jeżeli nie masz zamiaru wymienić uszkodzonego układu,a tylko zrobić reflow czy reballing to wystarczy od spodu nagrzać płytę do 180 stopni i od góry w zależności od stopu do max 230 stopni. Dodam że do tego stosujesz odpowiedni topnik i kulki wówczas ładnie się rozpuszczą. Piekarnik zaś zostaw sobie do gotowania obiadów. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Trust74 Poziom 2

|
30 Oct 2011 14:17 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
Witam.
Pokaz super wykonanej pracy pełny szacunek!
Teraz mi niech ktoś z was powie Fachowcy jak długo taki laptop wytrzymuje po wymianie tych kulek??
czy warto go budzić do życia???
Moj Laptop jest po reballingu wymianie takich kulek temperatura
- PCU od 54 do 56 stopni
wentylatorów nie słychać został też przeczyszczony układ chłodzący.
pozdrawiam..
|
|
| Back to top |
|
 |
djkarol1 Poziom 16

|
30 Oct 2011 15:53 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
Różnie , układy wadliwe nie wytrzymują długo, nawet po reballu ... ale jak wymienisz na układ poprawiony to pochodzi ...
|
|
| Back to top |
|
 |
Artur k. Poziom 26

|
30 Oct 2011 16:39 Re: DV9000 - Naprawa, reballing grafiki |
|
|
|
Myślę, że na 20 stronach wszystko co trzeba zostało wyjaśnione. Temat zamykam.
|
|
| Back to top |
|
 |