FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Wytrawiarka zanurzeniowa by Duch

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Wytrawiarka zanurzeniowa by Duch
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#1 Post from the author of the topic 28 Oct 2009 00:21   

Witam. Dzisiaj chciałbym wszystkim zaprezentować wytrawiarkę jaką wykonałem kilka dni temu. Jest to typowa konstrukcja wykonana ze szkła o grubości 4mm. Wymiary wewnętrzne wytrawiarki to 30x24x3,5cm. Domyślam się że wyjdą słowa krytyki na temat grubości aż 3,5cm, ale było to spowodowane wykorzystaniem kupionej grzałki o mocy 80W która w najszerszym miejscu ma 3cm. Czas nagrzewania wytrawiacza to w zależności od ilości zalania około 30-50min. Jest to dla mnie wystarczająca wartość, bo w tym czasie mogę spokojnie odbić i przygotować PCB do trawienia i wrzucić płytkę już do odpowiednio ciepłego wytrawiacza. Ze względu na parowanie wytrawiacza ograniczyłem maksymalną temperaturę do 35st C - przy tej temperaturze płytki też się trawią szybko. Prosty termostat został zrealizowany na Atmedze8. Czujnikiem temperatury jest układ DS18b20 odpowiednio zabezpieczony przed działaniem wytrawiacza. Układ posiada zabezpieczenie przed pracą bez czujnika temperatury. Jeśli wykryje brak czujnika lub temperaturę 0 lub 85 stopni, to wyłącza grzałkę i pompkę.
Błąd ten jest sygnalizowany w następujący sposób:

Samo wyświetlanie temperatury jest zrealizowane na 8 diodach LED sygnalizujących temperaturę od 28 do 35st C.

Atmega8 realizuje następujący funkcje:

- kontroluje temperaturę i jej wyświetlenie.
-steruje grzałką. Jeśli temperatura jest niższa od 35 stopni to ma być włączona grzałka,
- steruje napowietrzaniem w celu mieszania wytrawiacza. Jeśli temp. jest mniejsza od 33 stopni to co 10 sekund pompka jest włączana na 10 sekund. Jeśli natomiast wyższa to pompka pracuje na stałe.
-sterowanie termostatem. Jeśli temperatura osiągnie 35 stopni, to grzałka jest wyłączana i układ czeka aż temperatura spadnie do 34 st, po czym znów załącza grzałkę.
-sprawdzanie komunikacji z czujnikiem temperatury i ew. wyłączenie urządzenia oraz zasygnalizowanie w/w błędu.

Całość została umieszczona w obudowie z demobilu.

Koszty jakie poniosłem:

28,90 - napowietrzacz
30zł - grzałkę
1,8zł - 2m wężyka
12,50 - szklarz
19,90 - sylikon
Resztę elementów miałem.

Kilka fotek:

Pierwsze testy sterownika...

... i modułu zasilacz i wykonawczego:

Gotowe urządzenie:
Wytrawiarka zanurzeniowa by Duch Wytrawiarka zanurzeniowa by Duch Wytrawiarka zanurzeniowa by Duch Wytrawiarka zanurzeniowa by Duch Wytrawiarka zanurzeniowa by Duch Wytrawiarka zanurzeniowa by Duch Wytrawiarka zanurzeniowa by Duch Wytrawiarka zanurzeniowa by Duch Wytrawiarka zanurzeniowa by Duch Wytrawiarka zanurzeniowa by Duch

Na koniec filmik z czasu nagrzewania 1,7 litra wody:

Pozdrawiam i zapraszam do komentowania.
Back to top

damian2b2
Poziom 10
Poziom 10

Post#2 28 Oct 2009 04:29   

Re: Wytrawiarka zanurzeniowa by Duch

Jak konstrukcja działa to bardzo dobrze ale nie obejdzie się bez uwag:
1.Po co do takiej prostej konstrukcji stosować ATmega8 na analogi by nie ucierpiało miejsce w obudowie ( przerost formy nad treścią )
2.Z tyłu to gniazdo 220V nie lepiej było by zastosować wyjście z zasilacza komputerowego takie jak na zdjęciu zyskał byś na wyglądzie i na miejscu
3.Nie podoba mi się to wyjście z pompki a dokładnie wystająca rurka (pomyśl coś nad tym)

l_1626.jpg
 Filesize:  10.18 KB

l_1626.jpg

Back to top

Duch__
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 Post from the author of the topic 28 Oct 2009 08:05   

phrozen wrote:
Wspomniałbyś Duchu kto ci zainspirował do stworzenia tego ustrojstwa. Of course, chodzi o mnie :]

Tak to prawda, to twoja zasługa Michał :D

damian2b2 wrote:
1.Po co do takiej prostej konstrukcji stosować ATmega8 na analogi by nie ucierpiało miejsce w obudowie ( przerost formy nad treścią )
2.Z tyłu to gniazdo 220V nie lepiej było by zastosować wyjście z zasilacza komputerowego takie jak na zdjęciu zyskał byś na wyglądzie i na miejscu
3.Nie podoba mi się to wyjście z pompki a dokładnie wystająca rurka (pomyśl coś nad tym)

Ad 1. Jakoś nigdy nie przepadałem za analogami, a sterownik powstał z tego co miałem pod ręką. Dodatkowo mam możliwość szybkiej modyfikacji parametrów działania. Przyznam że w tym wypadku Atmega8 jest za duża, gdyż program zajmuje tylko 25% pamięci, ale nie przejmuje się tym.

Ad 2. Jak zaznaczyłem w opisie, obudowa pochodzi z demobilu. W miejscu tego gniazda była spora dziura, która ni jak nie pasowała to obudowy. Nie chciałem również tracić gwarancji na grzałkę poprzez ucięcie przewodu.

Ad 3. Jest to zastosowane w celu możliwości odpięcia całego akwarium w celu możliwości wyczyszczenia go/zlania do innego pojemnika wytrawiacza. Długość tego wystającego kawałka jest w celu zapewnienia szczelności na łączeniu.
Back to top

damian2b2
Poziom 10
Poziom 10

Post#4 28 Oct 2009 08:31   

Odnośnie tej rurki to mi chodziło o zastosowanie jakiś złączki aby ładnie się prezentowało :D (wiem pedantem jestem) i zawsze można zastosować zawór zwrotny nie sądze by kosztował więcej niż 2 zł :]
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Oct 2009 08:31   

Back to top

neo_dc
Poziom 22
Poziom 22

Post#5 28 Oct 2009 08:56   

Fajnie :) Żeby było ładniej, możesz spiłować górne krawędzie gniazda, i obudowa się ładnie zamknie :)
Back to top

Krawi2
Poziom 7
Poziom 7

Post#6 28 Oct 2009 09:45   

Właśnie zabieram się do budowy podobnej wytrawiarki.
Czy mógłbym prosić o kod źródłowy wsadu?
Back to top

P-o-l
Poziom 17
Poziom 17

Post#7 28 Oct 2009 10:40   

Skoro to DIY czy mógłbyś wrzucić schemat ideowy? Jakiego wytrawiacza używasz? Czy nie lepiej byłoby skorzystaj z triaków zamiast przekaźników(potrafią skwierczeć)?
Back to top

Duch__
Poziom 22
Poziom 22

Post#8 Post from the author of the topic 28 Oct 2009 10:59   

Proszę bardzo, o to schemat i wzór płytki (Eagle 5.1.0) oraz kod źródłowy (*.bas) do sterownika wytrawiarki.

Kod może być trochę nieoptymalny, ale ważne że działa. Używam B327.

Pozdrawiam Duch__

wytrawiarka.rar
 Filename:  wytrawiarka.rar
Download
 Contents:  
 Filesize:  65.7 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

markosik20
Poziom 22
Poziom 22

Post#9 28 Oct 2009 12:41   

damian2b2 wrote:

Ad1. A po to że Atmega8 kosztuje 5zł i można ja kupić w każdym sklepie.
Ad2. Nie bo po pierwsze takie gniazda nie "leżą na ulicy" a po drugie większość grzałek oryginalnie ma zwykłe wtyczki z bolcem.
Ad3. A mnie się nie podoba że Tobie się nie podoba.

Przepraszam za offtop. Generalnie konstrukcja która jest wykonana z tego "co pod ręką" nie wygląda może jak urządzenie "wyśnione w snach" ale ważne że funkcjonuje poprawnie i spełnia swoje zadanie. Autor posiada własne urządzenie wykonane małym kosztem które na pewno ułatwi mu wykonywanie płytek w przyszłości.
Back to top

ginger78
Poziom 18
Poziom 18

Post#10 28 Oct 2009 16:59   

Duch__ wrote:
Domyślam się że wyjdą słowa krytyki na temat grubości aż 3,5cm

Mylisz się; kto robił ten wie jak "łatwo" jest dostać cienką grzałkę.

Duch__ wrote:
Jeśli temp. jest mniejsza od 33 stopni to co 10 sekund pompka jest włączana na 10 sekund. Jeśli natomiast wyższa to pompka pracuje na stałe.

Możesz napisać po co taka komplikacja??
Back to top

karol_85
Poziom 17
Poziom 17

Post#11 28 Oct 2009 17:07   

Ja cienką grzałkę dostałem bez problemów w zoologicznym, 100W grzałka kosztowała mnie 7 zł
35 st to trochę mało, ja grzeje do 60 st, a parowanie można ograniczyć przez położenie szybki na wierzchu.
A tak przy okazji, w czym trawisz ?? Jeśli w B327 to małe sprostowanie, to nie jest kwas tylko sól kwasu nadsiarkowego i sodu.
Z mojej strony plus za zabezpieczenie przed pracą bez czujnika.
Można też dorobić regulację siły napowietrzania, ja zrobiłem to na NE555 i triaku.
Back to top

DJpopak;)
Poziom 23
Poziom 23

Post#12 28 Oct 2009 17:55   

Witam
Dobra robota. Estetycznie wykonane, ale jak kolega wyżej zauważył. Temperatura 35st. to za mało, najlepsza to 40-45st. Ale to nie problem można zmienić parametry w programie.
Ps. Możesz zamieścić schemat w formie graficznej bo mój Eagle nie chce otworzyć schematu, a PCB otwiera :|

Pozdrawiam
Back to top

P-o-l
Poziom 17
Poziom 17

Post#13 28 Oct 2009 18:11   

Duch__ wrote:
Proszę bardzo, o to schemat i kod źródłowy (*.bas) do sterownika wytrawiarki.

Kod może być trochę nieoptymalny, ale ważne że działa. Używam B37.

Pozdrawiam Duch__

No to trochę za małą temperaturę do trawienia masz, B327 rozpuszcza się w 50*C a optymalne trawienie jest między 40-50*C
Back to top

Duch__
Poziom 22
Poziom 22

Post#14 Post from the author of the topic 28 Oct 2009 19:10   

markosik20 wrote:

Przepraszam za offtop. Generalnie konstrukcja która jest wykonana z tego "co pod ręką" nie wygląda może jak urządzenie "wyśnione w snach" ale ważne że funkcjonuje poprawnie i spełnia swoje zadanie. Autor posiada własne urządzenie wykonane małym kosztem które na pewno ułatwi mu wykonywanie płytek w przyszłości.

Takie były założenia konstukcyjne, maksymalnie jak najniższym kosztem, z elementów znajdujących się w mojej "zasobnicy".

karol_85 wrote:
Ja cienką grzałkę dostałem bez problemów w zoologicznym, 100W grzałka kosztowała mnie 7 zł
35 st to trochę mało, ja grzeje do 60 st, a parowanie można ograniczyć przez położenie szybki na wierzchu.
A tak przy okazji, w czym trawisz ?? Jeśli w B327 to małe sprostowanie, to nie jest kwas tylko sól kwasu nadsiarkowego i sodu.
Z mojej strony plus za zabezpieczenie przed pracą bez czujnika.
Można też dorobić regulację siły napowietrzania, ja zrobiłem to na NE555 i triaku.

Ja objechałem wszystkie zoologiczne w moim mieście i 80W to było max co mogłem dostać bez termostatu. W swoich wypowiedziach nigdzie nie użyłem słowa kwas, tylko wytrawiacz. Zrezygnowałem całkowicie ze sterowania siłą napowietrzania - nie ukrywam że myślałem nad tym.

ginger78 wrote:
Duch__ wrote:
Jeśli temp. jest mniejsza od 33 stopni to co 10 sekund pompka jest włączana na 10 sekund. Jeśli natomiast wyższa to pompka pracuje na stałe.

Możesz napisać po co taka komplikacja??

Po pierwsze: Żeby pompka nie chodziła non stop - ograniczona żywotność mębrany.
Po drugie: W celu mieszania kwasu podczas dogrzewania - pamiętajmy o tym że powietrze chłodzi ciecz.

P-o-l wrote:
No to trochę za małą temperaturę do trawienia masz, B327 rozpuszcza się w 50*C a optymalne trawienie jest między 40-50*C

Środek trawiący przygotowuje w osobnym pojemniku. Pamiętajmy że przy wyższych się szybciej krystalizuje.

DJpopak;) wrote:
Możesz zamieścić schemat w formie graficznej bo mój Eagle nie chce otworzyć schematu, a PCB otwiera :|

Dodaje schemat urządzenia w formie graficznej:
Back to top

Initiation
Poziom 10
Poziom 10

Post#15 28 Oct 2009 19:12   

Projekt całkiem fajny ;) Jak widać działa dobrze. Chciał bym jeszcze skomentować wypowiedź :

Quote:

Jak mnie denerwuje, jak ktoś komuś zarzuca wykorzystanie ATMegi czy ogólnie uC, tylko dlatego, że projekt za prosty !?
Rozumiem starsze pokolenie elektroników i ich irytacje do "młodzieży wychowanej na mikroprocesorach", ale dlaczego analogi miały by być lepsze ? Co to w ogóle znaczy "przerost formy nad treścią" ? Prostota to niby przerost.
Lepiej stosować jakieś bramki logiczne, wiele tranzystorów czy innych rozwiązań, niż użyć jednego układu i dodatkowo mieć precyzję (czego proste analogi nie dają), prostotę w pisaniu i łatwość modyfikacji ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Oct 2009 19:12   

Back to top

DJpopak;)
Poziom 23
Poziom 23

Post#16 28 Oct 2009 19:47   

Mam jeszcze jedno pytanie jak zabezpieczyłeś DS-a przed środkiem trawiącym?
Back to top

white88
Poziom 11
Poziom 11

Post#17 28 Oct 2009 23:16   

Quote:

Witam,
ja u siebie zastosowałem koszulkę termokurczliwą odpowiednio nałożona i dobrze zagrzana nie sprawia żadnego problemu. Używam już ponad pól roku wytrawiłem kilkanaście płytek i DS działa ciągle wyśmienicie.
Ze zdjęć wynika że kolega użył podobnej metody.

Poniżej moje foto:

pozdrawiam
Back to top

Duch__
Poziom 22
Poziom 22

Post#18 Post from the author of the topic 28 Oct 2009 23:22   

DJpopak;) wrote:

Wsadziłem DS-a w koszulkę termokurczliwą, a przed podgrzaniem jej w celu skurczenia, oba końce zalałem klejem na gorąco. Pod wpływem wysokiej temperatury w celu , płynny nadmiar kleju w wyniki podgrzewania wyszedł na zewnątrz a końcówki zostały szczelnie zabezpieczone. Wcześniej zastosowałem samą koszulkę i mi jednak przeżarło lekko DS-a, tak że straciłem z nim komunikację.

landy13 wrote:
Duch__ wrote:
W swoich wypowiedziach nigdzie nie użyłem słowa kwas
Ładnie to tak kłamać? A w pierwszym poście:
Duch__ wrote:
i wrzucić płytkę już do odpowiednio ciepłego kwasu

Pozostawie twój nic nie wnoszący post bez komentarza...

PS. dla świętego spokoju poprawiłem uczepione w/w słówko.
Back to top

karol_85
Poziom 17
Poziom 17

Post#19 29 Oct 2009 11:43   

Ja swój czujnik oblepiłem poxipolem, może mniej estetycznie wygląda ale i tak spełnia swoją funkcję. Koszulkę termokurczliwą najlepiej zastosować taką już z klejem, w czasie podgrzewania klej szczelnie wypełni cały środek. Niestety takiej nie miałem i wykorzystałem to co miałem pod ręką. Można także próbować zalewać żywicą epoksydową z utwardzaczem.
Back to top

LoLek85
Poziom 20
Poziom 20

Post#20 29 Oct 2009 12:38   

Ja mam pytanie co do klejenia szkła. Jaki klej został użyty do sklejenia zbiornika?? Każdy klej się nadaje czy niestety środek trawiący "trawi" i niektóre kleje??
Back to top

Duch__
Poziom 22
Poziom 22

Post#21 Post from the author of the topic 29 Oct 2009 17:15   

LoLek85 wrote:
Ja mam pytanie co do klejenia szkła. Jaki klej został użyty do sklejenia zbiornika?? Każdy klej się nadaje czy niestety środek trawiący "trawi" i niektóre kleje??

Użyłem Sylikon firmy Soudal do klejenia akwariów:

Pozdrawiam, Duch__
Back to top

white88
Poziom 11
Poziom 11

Post#22 29 Oct 2009 18:05   

Z tego co ja wiem to B327 nie reaguje z tego typu tworzywami.Ja stosowałem klej akwarystyczny taki czarny też dobrze trzyma plexi nawet.Co innego gdybyś wytrawiał w prawdziwym kwasie to podobno jakieś tam reagują i mogło by byc różnie.Jeżeli chodzi o inne kleje to nie jest tylko problem czy je trawi czy nie ale jak zachowują się w wodzie i temperaturze 40-50*C.
pzdr.
Back to top

tlock
Poziom 19
Poziom 19

Post#23 29 Oct 2009 21:56   

Ładne wykonanie ale ten panel nie zbyt :( pozadzierany.

Lecz zastanawia mnie idea tej wytrawiarki?
Po co takie urządzenia do trawienia płytki skoro można wziąść miskę nalać 0,5l wody z czajnika wrzucić tlenek żelaza zamieszać wrzucić pcb i pójść wypić kawkę :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Oct 2009 21:56   

Back to top

Duch__
Poziom 22
Poziom 22

Post#24 Post from the author of the topic 29 Oct 2009 22:19   

tlock wrote:

Po co takie urządzenia do trawienia płytki skoro można wziąść miskę nalać 0,5l wody z czajnika wrzucić tlenek żelaza zamieszać wrzucić pcb i pójść wypić kawkę :)

Ponieważ znudziło mi się ręczne mieszanie w talerzu b327, a dodatkowo brak odpowiednio dużej wytrawiarki dał sie we znaki przy tym projekcie. Właśnie wtedy postanowiłem że czas coś z tym zrobić.
Back to top

krystian08
Poziom 16
Poziom 16

Post#25 31 Oct 2009 15:49   

Ładna wytrawiarka, w miarę estetyczna, szkoda tylko ze nie dałeś możliwości zmiany temperatury. Wystarczył by jeden przycisk i lekka modyfikacja programu. Poza tym 35 stopni to chyba trochę za mało. Przy wyższych temperaturach (50-60 stopni) B327 reaguje także z innymi metalami więc można np. "grawerować" blachę stalową.
Ale jeśli autor jest zadowolony to chyba nie ma sensu się czepiać :) Pozdrawiam

Do czego służy to 4-pinowe gniazdo na tylnej ściance? Czyżby do podłączenia DSa?
Back to top

Duch__
Poziom 22
Poziom 22

Post#26 Post from the author of the topic 31 Oct 2009 16:41   

krystian08 wrote:
... 35 stopni to chyba trochę za mało.

Do czego służy to 4-pinowe gniazdo na tylnej ściance? Czyżby do podłączenia DSa?

Zainteresowanym proponuje przetestować trawienie w b327 przy różnych temperaturach. W moim wypadku 35 stopni jest dobrym kompromisem pomiędzy czasem grzania/czasem trawienia/ parowaniem wytrawiacza.

Co do gniazda to zgadza się, jest on od podłączenia czujnika temperatury. Akurat taki miałem to wykorzystałem.

Pozdrawiam Duch__
Back to top

MaThiR
Poziom 15
Poziom 15

Post#27 01 Nov 2009 02:07   

Czy płytki czasem nie przelatują pomiędzy grzałką na sam dół? Jeżeli chodzi o grubość naczynia, grzałką nie tłumaczyłbym się, zwłaszcza że nabywałeś nową. Bez problemów można zakupić za parę zł cienkie zanurzeniowe szklane grzałki 100w.
Rzadko w takich konstrukcjach są stosowane zawory zwrotne, nie wymagałoby to ciągnięcia rurki do samej góry. Zawór zwrotny do zastosowań akwarystycznych można dostać często w komplecie z pompką, jednakże problem tkwiłby w samym wykonaniu otworu i jego uszczelnieniu...
Całość kosztowała cię ok. 100zł - trochę sporo. Płacąc tyle kasy na części składowe na pewno znalazło by się trochę na lepsze złącza, gniazdka i załącznik.

W powyższych postach pojawiła się koncepcja wykonania sterownika na bazie elementów dyskretnych - dla osób chcących pokombinować jak najbardziej. Tanio i funkcjonalnie, ponadto robione z tego, co w szufladzie. Wg. mnie bardzo wiele urządzeń tego typu to konstrukcje przekombinowane, monitoring temperatury, sprawdzanie czujnika to wszystko niepotrzebnie komplikuje zestaw. Dzięki takim dodatkom potrafimy lepiej odczytać stan urządzenia, co bezsprzecznie jest racją, ale nie przekłada się to na usprawnienie pracy. Jedynie człowiek bezgranicznie przekonany o pewnym, bezawaryjnym działaniu swojego urządzenia mógłby spokojnie użytkować swój twór bez zbędnych dodatków - właśnie takim rygorom często trudno sprostać.
Zresztą po zreflektowaniu się, sam nie mógłbym się oprzeć wyposażeniu takiego urządzenia w jakiś wyświetlacz temp. To już tak chyba z przyzwyczajenia. Przywilej konstrukcji home-made :D.

Wytrawiarka OK, zwłaszcza gdy spełnia dobrze swoje zadanie. Estetyka w takim wypadku to cecha drugorzędna, w końcu mamy tutaj do czynienia ze sprzętem użytkowym.

Owocnej nauki programowania na nowej płytce ewaluacyjnej :)
Back to top

Duch__
Poziom 22
Poziom 22

Post#28 Post from the author of the topic 02 Nov 2009 15:35   

MaThiR wrote:
Czy płytki czasem nie przelatują pomiędzy grzałką na sam dół?

Nie, nie spadają na dół, są umocowane na kawałku sznurka który zaczepiam o brzeg wytrawiarki.

MaThiR wrote:
Jeżeli chodzi o grubość naczynia, grzałką nie tłumaczyłbym się, zwłaszcza że nabywałeś nową. Bez problemów można zakupić za parę zł cienkie zanurzeniowe szklane grzałki 100w.
Rzadko w takich konstrukcjach są stosowane zawory zwrotne, nie wymagałoby to ciągnięcia rurki do samej góry. Zawór zwrotny do zastosowań akwarystycznych można dostać często w komplecie z pompką, jednakże problem tkwiłby w samym wykonaniu otworu i jego uszczelnieniu...

Tak jak wspomniałem wcześniej przeleciałem wszystkie zoologiczne w moim mieście i najmocniejsze bez termostatu były grzałki o mocy 80W. Co do zaworu zwrotnego jak sobie kolega wyobraża podłączenie na dnie od wewnątrz "systemu bąbelkowania", lub w przyszłości jego wymiana. Ja nie mam juz rączki 5 latka którą wszędzie wsadzę.

MaThiR wrote:
Owocnej nauki programowania na nowej płytce ewaluacyjnej :)

OT: Płytka powstała dla brata i to on z niej korzysta.
Back to top

MaThiR
Poziom 15
Poziom 15

Post#29 02 Nov 2009 20:54   

Czemu wymiana? Montujemy raz, sklejamy i służy na lata. W przeciwnym razie pozostaje rozklejenie akwarium, naprawa i ponowne sklejenie.
Wężyk bąbelkujący można zawsze przecisnąć przez dziurę na kleju czy silikonie, podobnie z kablem z grzałki i czujnikiem (oczywiście przed posklejaniem naczynia). Myślę że przy umiejętnym użyciu silikonu do szyb nie byłoby problemów z przeciekaniem roztworu trawiącego.
Łatwiej naczynie byłoby zrobić chyba z pleksi - łatwo powiercić, pokleić i poskręcać :D. Na sam dół można by dać dodatkowo małe przegródki co parę centymetrów, nie musielibyśmy się przejmować naciągiem sznurków trawiąc większe płytki :wink:
Back to top

Duch__
Poziom 22
Poziom 22

Post#30 Post from the author of the topic 03 Nov 2009 01:33   

Sposób montażu napowietrzacza i prowadzenia przewodów proponuje zostawić, gdyż jest to rzecz gustu i każdy robi jak mu pasuje.

Dodaję filmik z trawienia płytki ~12min w rzeczywistości.

Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Wytrawiarka zanurzeniowa by Duch
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
Zasilacz regulowany 0-30V 0.002-2A by Duch (65)
Programator mikrokontrolerów AVR USB by Duch (57)
Zasilacz regulowany 2-12V 800mA by Duch (20)
Prosty efekt laserowy by Duch (287)
Głośnik do mp3 ze wzacniaczem by Duch (76)
Zegar [z] serce[m] by Duch (34)
Lampa plazmowa by Duch (35)
PACMAN AVR by Duch (52)
Wytrawiarka zanurzeniowa, bąbelkowa (39)

Page generation time: 1.933 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed