FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Subiekt GT , Kasiarz GT i błąd otwarcia portu COM

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Subiekt GT , Kasiarz GT i błąd otwarcia portu COM
Author
Poziom 21
Poziom 21

Post#1 Post from the author of the topic 28 Oct 2009 19:25   

Subiekt GT , Kasiarz GT i błąd otwarcia portu COM

Witam
Mam problem z Subiektem i kasiarzem w wersji GT , drukarka fiskalna Novitus Vento. Instalacja systemu jak i samego subiekta świeża około 2 miesięcy , antywirus Kaspersky.
Problem polega na tym że losowo przy próbie wystawienia paragonu pojawia się komunikat o braku łączności z drukarką fiskalną , test wykonany za pomocą modułu z Kasiarza pokazuje że nie może otworzyć portu szeregowego COM1, z początku myślałem że spowodowane jest to wykorzystywaniem przejścówki USB - COM ale podpiołem się bezpośrednio do portu COM na płycie głównej i problem jest ten sam , pojawia się sporadycznie czasami cały dzień pracuje normalnie czasami w połowie dnia wywala ten błąd , czasami restart komputera i dopiero wtedy pokazuje błąd.
Co ciekawe jak w tym momecie wyjdę z kasiarza i subiekta i próbuje programem serwisowym albo Small Bisnesem nawiązać komunikację z drukarką to problemu nie ma.
Miałbym może któryś z kolegów jakieś sugestie ?

Windows xp home edition
Back to top

mmrado
Poziom 11
Poziom 11

Post#2 28 Oct 2009 23:52   

Re: Subiekt GT , Kasiarz GT i błąd otwarcia portu COM

Czasami jakiś program np do obsługi zasilacza ups powoduje taki problem - bo co chwilę próbuje sprawdzić stan zasilacza przez różne porty. Ewentualnie np program do obsługi telefonu komórkowego - lub jeszcze jedno - modem zainstalowany na porcie com nawet jeśli nie jest podpięty aktualnie do kompa.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Oct 2009 23:52   

Back to top

oleq_30
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 Post from the author of the topic 29 Oct 2009 00:04   

dzieki za zainteresowanie , ups i żadnego oprogramowania do niego nie ma , oprogramowania do telefonu lub/o modemu tez nie ma .
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 29 Oct 2009 00:04   

Back to top

oleq_30
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 Post from the author of the topic 29 Oct 2009 15:33   

Zauważyłem ciekawą zależność , wystarczy że po komunikacie o błędzie wyłączę (wyjdę całkowicie z Subiekta GT ) a transmisja wraca.
Back to top

mmrado
Poziom 11
Poziom 11

Post#5 07 Nov 2009 22:41   

Można także sprawdzić programem serwisowym od drukarki vento czy normalnie jest łączność - zdaje się że jest tam funkcja spradzenia daty lub godziny - to wystarczy do zainicjowania komunikacji.
Jeśli nic nie pomoże to jeszcze można skorzystać z dodatkowego portu rs232 na karcie PCI/PCMCIA/USB/PCIex w zależności od komutera- warto sprawdzić przewód czy nie ma zwarcia na tx i rx piny 2 i 3 z masą (obudowa lub pin 5), lub może luźna wtyczka w drukarce/komputerze.
Back to top

testerpl
Poziom 2
Poziom 2

Post#6 07 Nov 2009 22:46   

też tak dziś miałem, nie wiem czy kasiarz nie blokuje przesyłania przy włączonym subiekcie żeby sobie w międzyczasie nic nie namieszać
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Nov 2009 22:46   

Back to top

oleq_30
Poziom 21
Poziom 21

Post#7 Post from the author of the topic 11 Nov 2009 01:11   

mmrado wrote:
Można także sprawdzić programem serwisowym od drukarki vento czy normalnie jest łączność - zdaje się że jest tam funkcja spradzenia daty lub godziny - to wystarczy do zainicjowania komunikacji.
Jeśli nic nie pomoże to jeszcze można skorzystać z dodatkowego portu rs232 na karcie PCI/PCMCIA/USB/PCIex w zależności od komutera- warto sprawdzić przewód czy nie ma zwarcia na tx i rx piny 2 i 3 z masą (obudowa lub pin 5), lub może luźna wtyczka w drukarce/komputerze.

Programem serwisowym to datę zmieniałem i od tego czasu zaczeło się chrzanić , zresztą komunikacja z programem była cały czas .
Odnośnie przejściówki to kolega nie doczytał , była przejściówka jest fizyczny port COM.

Dodano po 3 [minuty]:

testerpl wrote:
też tak dziś miałem, nie wiem czy kasiarz nie blokuje przesyłania przy włączonym subiekcie żeby sobie w międzyczasie nic nie namieszać

U mnie to raczej sam Subiekt blokował bo jak się go wyłączyło to transmisja wracała

Niestety pani zadzwoniła po innego serwisanta do internetu a ten chciał być mądrzejszy niż inni , po dwuch konwersacjach bazy i programu do nowszej wersji , przywrócił punkt przywracania systemu :( nie robiąc żadnej kopi bazy ani kolejnego punktu przywracania rozpirzył bazę a że to nie pomogło i zrobił format c: . Pani teraz klepie ręcznie od nowa stany magazynowe - ale komunikacja działa :)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Subiekt GT , Kasiarz GT i błąd otwarcia portu COM
Page 1 of 1
Similar topics
Subiekt GT, Kasiarz GT i drukarka fiskalna Optimus-IC Wiking (17)
Subiekt GT Kasiarz GT Posnet Temo i Windows Vista (9)
Subiekt 4 błąd .. (5)
Błąd otwarcia klapy KN 7065 (1)
Błąd przy prubie otwarcia programu (1)
Błąd przy próbie otwarcia filmu. (2)
Program do zamykania portu COM (3)
problem ze skonfigurowaniem portu COM (11)
Dodatkowy kontroler portu COM (8)
brak komunikacji portu com (5)

Page generation time: 0.089 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed