X

Ekogroszek Czeski czy dobry??

mariusz83x83 29 Oct 2009 15:17
  • #1 29 Oct 2009 15:17
    mariusz83x83
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    Witam zastanawiam się nad kupnem Czeskiego ekogroszku mam piec nadmuchowy hef bez podajnika i czy ktoś już palił czymś takim bo ceny są kuszące tylko czy to się sprawdzi w praktyce narazie mam węgiel z piekar śląskich i nie jest zle ale dużo w nim miału z góry dziękuje za odp.
  • #2 29 Oct 2009 15:57
    xhumungus
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    Mój sąsiad pali tym groszkiem z węgla brunatnego w piecu z podajnikiem i sobie chwali.
  • #3 07 Dec 2009 13:09
    pachnies
    Level 14  
    Helpful post? (0)
    No witam! Też miałem podobny dylemat no i w końcu się przekonałem na własnej skórze, ekogroszek znalazłem na allegro 280/tonę plus transport minimum 25ton w Brwinowie pod Warszawą handlują tym węglem tak się złożyło że byłem w stolicy no i pomyślałem 30 km mnie nie zbaw, oczywiście wcześniej dzwoniłem coby ustalić czy nie kręcą coś bo cena jest co najmniej dziwny, oni podpierają sie certyfikatem z siekierek no i że ma on 26,5 kj/g, popiół <10%, spiekalność bardzo niska itd. Pojechałem na skład w owym Brwinowie i już sam skład wydawał mi się dziwny bo dziura jakiej jeszcze nie widziałem, no i wziąłem 3 worki po 25 kg, ale już nie po 280 tylko 540/tonę bo workowany i mała ilość (ale o tym to mi powiedzieli przez telefon). Po powrocie do domu odrazu wygasiłem piec, wysypałem poprzedni węgiel i zasypałem nabyty towar rozpaliłem i czekałem na cud, cudu oczywiście nie było, wręcz odwrotnie na poprzednim węglu piec miałem ustawiony na 50* podawanie co 83s i nadmuch 8% i tak to się paliło non stop, ustawienia zostały coby sprawdzić jak się piec zachowa do czeskiego ekogroszku no i nie mógł osiągnąć 40*, dopiero po skorygowaniu mocy osiągnął 49* ale podawanie teraz mam co 38s, nadmuch 38%. Tak więc żeby osiągnąć tę samą temperaturę z czeskiego badziewia trzeba go spalić dwa razy więcej co naszego polskiego. Jedyny cud to że wziąłem trzy worki a nie 3tony!!! Pozdrawiam
  • #4 07 Dec 2009 14:03
    mariusz83x83
    Level 20  
    Topic author Helpful post? (0)
    Właśnie tego się obawiałem że coś będzie nie tak niestety u mnie ciężko kupić workowany na testy, minimum 4tony tyle dobrze że tego nie kupiłem.
  • #5 07 Dec 2009 14:26
    pachnies
    Level 14  
    Helpful post? (0)
    Jak chcesz ogrzewac dom taniej to proponuje spróbować owies, ja próbowałem trzeba trochę przerobić palnik, szczerze ci powiem że pali się to podobnie do czeskiego ekogroszku ale owies był po 200/tonę jakieś 3 miesiące temu teraz nie wiem
  • #6 07 Dec 2009 14:56
    mariusz83x83
    Level 20  
    Topic author Helpful post? (0)
    Na ten sezon mam już zakupiony nasz ekogroszek ale martwi mnie trochę piec a mianowicie podkowa nadmuchowa (leży na rusztach wodnych) oryginalna się wypaliła dwa miesiące temu zrobiłem taką samą ale z grubszej blachy 10mm i już się przepala i deformuje piec mam hef bez podajnika ma tylko sterownik, z czego mogę jeszcze zrobić taką podkowę żeby się nie wypalała??.
  • #7 07 Dec 2009 17:02
    dziubek102
    Specjalista - systemy grzewcze
    Helpful post? (0)
    Musisz poszukać stal kotłową ew żaroodporną, po spawaniu super by było abyś konstrukcje "odpuścił" bo to naprężenia głównie wyginają i skręcają konstrukcje. Temperatura minimalna wody kotłowej wyższa niż 45st doda trochę żywotności.
  • #8 08 Dec 2009 11:16
    mariusz83x83
    Level 20  
    Topic author Helpful post? (0)
    Stal może by wykorzystać ze starego pieca ? a co ze spawami u mnie się powytapiały, blacha miała 10mm teraz ma jakieś 4mm połowa spawów znikła .
  • #9 19 Jan 2010 11:26
    pawlo22
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    pachnies wrote:
    No witam! Też miałem podobny dylemat no i w końcu się przekonałem na własnej skórze, ekogroszek znalazłem na allegro 280/tonę plus transport minimum 25ton w Brwinowie pod Warszawą handlują tym węglem tak się złożyło że byłem w stolicy no i pomyślałem 30 km mnie nie zbaw, oczywiście wcześniej dzwoniłem coby ustalić czy nie kręcą coś bo cena jest co najmniej dziwny, oni podpierają sie certyfikatem z siekierek no i że ma on 26,5 kj/g, popiół <10%, spiekalność bardzo niska itd. Pojechałem na skład w owym Brwinowie i już sam skład wydawał mi się dziwny bo dziura jakiej jeszcze nie widziałem, no i wziąłem 3 worki po 25 kg, ale już nie po 280 tylko 540/tonę bo workowany i mała ilość (ale o tym to mi powiedzieli przez telefon). Po powrocie do domu odrazu wygasiłem piec, wysypałem poprzedni węgiel i zasypałem nabyty towar rozpaliłem i czekałem na cud, cudu oczywiście nie było, wręcz odwrotnie na poprzednim węglu piec miałem ustawiony na 50* podawanie co 83s i nadmuch 8% i tak to się paliło non stop, ustawienia zostały coby sprawdzić jak się piec zachowa do czeskiego ekogroszku no i nie mógł osiągnąć 40*, dopiero po skorygowaniu mocy osiągnął 49* ale podawanie teraz mam co 38s, nadmuch 38%. Tak więc żeby osiągnąć tę samą temperaturę z czeskiego badziewia trzeba go spalić dwa razy więcej co naszego polskiego. Jedyny cud to że wziąłem trzy worki a nie 3tony!!! Pozdrawiam
    Ja kupiłem od nich czeski ekogroszek i jestem zadowolony kolega widać niema pojęcia jak ustawić piec podawanie co 83s i pewnie czas podawania 8s i pewnie jeszcze chciałbyś przez okres grzewczy 10 worków wypalić żenada
  • #10 22 Jan 2010 15:32
    jorg1975
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    mariusz83x83 wrote:
    Witam zastanawiam się nad kupnem Czeskiego ekogroszku mam piec nadmuchowy hef bez podajnika i czy ktoś już palił czymś takim bo ceny są kuszące tylko czy to się sprawdzi w praktyce narazie mam węgiel z piekar śląskich i nie jest zle ale dużo w nim miału z góry dziękuje za odp.


    Witam, wszystko zależy od tego, jaką moc chcemy uzyskać. Wystarczy przyjrzeć się kaloryczności, do ekogroszku z naszych kopalni pod tym względem nie mają co się równać. czeski ma jak pamiętam okołó 15MJ, a nasz średnio 26MJ. W praktyce, ale w zastosowaniach w piecach z podajnikiem sprawdza się w lecie, kiedy nie trzeba dużej mocy, a ktoś grzeje CWU. W zimie ,a już przy solidnych mrozach zużycie w stosunku do naszego 1,5 razy więcej.
    Pozdrawiam
  • #11 07 Nov 2010 23:48
    szansa
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    pawlo22, sprzedajesz czecha? Na to wygląda.
    Szajs jakich mało.

    Pieklorz z Chwałowic: podawania 8 sek, przerwa 52 sek i popiołu 18L z 400kg węgla.
    Czech nawet rozpalić sie nie chce.Nie pomaga ani długi ani krótsze podawanie. Dobry do ogniska i do nabijania kasy.

    Pozdrawiam
  • #12 20 Nov 2010 12:57
    chip46
    Level 10  
    Helpful post? (+1)
    Witam Wszystkich palaczy.
    Paliłem czeskim 4 tony w zeszłym sezonie i na początku tego.
    Teraz w Brwinowie kosztuje 580 workowany.
    Moim zdaniem jest to badziewie nie warte 400 złotych za tonę.
    Moje uwagi:
    Mało kaloryczny
    W podajniku pali się jak pokrojone opony samochodowe
    Do spalania bez podajnika nie nadaje się wcale.
    W piecu jest paląca się smoła, która odkłada się na ścianach pieca kilkucentymetrową warstwą.
    Dno, wodorosty i sześć metrów mułu...
  • #13 19 Dec 2010 12:18
    boomer86
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    ...mam podobne, tu: negatywne, doświadczenia z ekogroszkiem. Podczas cieplejszych dni, w październiku, robiłem testy spalania i Czech wypadł nad wyraz pozytywnie...jednak teraz doświadczam gorzkiej prawdy o tym wyrobie. Dwa razy dziennie schodzę do popielnika (Pleszew 25 kW z Argon 2) i wybieram dziwną materię (ni to popiól, ni niedopalony węgiel, a przy tym bardzo brudzi). Temp. przy zaworze mieszającym ustawionym na 2-2,5 (dogrzewanie powrotu) nie przekroczy 64 st. (aby otrzymać moc nominalną grzejników panelowych, temp. zasilania powinna wynosić 70 st.C), przy tym podajnik z dmuchawą pracują nieustannie i zaczynam być przekonany, że każdy worek nosi inne wartości kaloryczne...Szczerze odradzam grzać, jednak do dogrzewania CWU jest w pełni wysarczjący.
  • #14 22 Dec 2010 15:06
    szansa
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    I sie narażę...

    Testowałem czecha z 4 źródeł,
    Dotarłem do takiego, który pali się świetnie.

    Kopalnia na jkąś dziwną nazwę, zaworkowany, suchy.
    W stosunku do ekoretu - mniejszy wiatr, krócej podawany a częściej.
    Zagotowanie wody w kotle możliwe.

    Chłopak, który to sprzedaje ma skład pod Wrocławiem, wiocha koło Długołęki.
    Pozostałe trzy testowane to śmieć, nie było sznas na właściwe ustawienie.

    Jest to samokrytyka na forum, mam nadzieję, że nie wysuniecie mnie z ramienia na czoło :-)
  • #15 05 Jan 2011 20:25
    miril
    Level 7  
    Helpful post? (0)
    Witam. Kupiłem 200 kg takiego węgla na próbę i wg mnie tragedia. 50 kg starcza na max 10 godz.( a mrozu prawie brak) Piec mam z nadmuchem i ogrzewam 200m2 nieocieplonych.
  • #16 06 Feb 2011 13:12
    bocian-krasna
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    Myślę że kolega "szansa" ma racje. Nie kupowałem czeskiego osobiście (zastanawiałem się długo) bo nie mam sprawdzonego źródła. Ostatnio mój znajomy tak jak "szansa" kupił czeski i chwali sobie. Mówił, że popiołu mało, wypala się dobrze jest odpowiednio tańszy 550 workowany u nas w małych ilościach (dla porównania polski niewiadomego pochodzenia 750-800 zł), co prawda trochę więcej go spala ale o 2 razach tyle nie ma mowy.
    A teraz prośba do kolegi "szansa" czy mógłbyś podać namiary na tą firmę z której kupowałeś czeski węgiel i oczywiście ile zapłaciłeś?
    Żeby nie reklamować możesz napisać na PW albo marcinkowskim(malpa)wp.pl.
    Będę wdzięczny.
  • #17 18 Feb 2011 20:13
    karbulateur
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Ja uruchomiem swoj piec dopiero w grudniu i testowalem wegiel z wielu zrodel w malych ilosciach.teraz mam czecha w cenie 600 pln ,podobno 24 MJ -kg i wychodzi go 1,3 raza tyle co polskiego Pieklorza 29 MJ-kg. Moim zdaniem jest ok. wypala sie do cna zero spiekow malo popiou ja jestem b.zadowolony. A przy zmianie sortu opalu
    przewaznie trzeba pokombinowac z parametrami.
  • #18 02 Mar 2011 15:33
    etulicki
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Używam go od kilku sezonów. Uważam, że reprezentuje dobry iloraz ceny do wartości użytkowych. Warunek - musi być jak każdy opał suchy. Używam go w piecu z podajnikiem szufladowym, jestem zadowolony.
  • #19 09 Mar 2012 10:36
    egimar
    Level 2  
    Helpful post? (+1)
    Witam, czy ktoś z forumowiczów kupował ekogroszek czeski na pomorzu, okolice trójmiasta?
  • #20 02 Apr 2012 10:28
    beneks66
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Witam !!! ja pale czeskim już dobrych kilka lat i jest super odpowiednie ustawienie pieca i pali około 30% więcej niż polski, Tylko kupuje u sprawdzonego dostawce obecnie 420 zł tona czysty bez miału (super) popiołu zdecydowani mniej oczywiście jak jest bardzo zimno to więcej pali ale z moich wyliczeń ( dom 250m2) oszczędzam około tysiąca złotych. Jak ktoś ma piec z dodatkowym rusztem to może w bardzo zimne dni dorzucić np. drewno u mnie jest w dobrej cenie i w ten sposób spalisz jeszcze mniej nawet w bardzo mroźnie dni - sposobów na mniejsze spalanie jest wiele. 8 lat opalam już eko-groszkiem teraz zmieniłem piec na kielar żeliwny i jest bardzo dobrze
  • #21 02 Apr 2012 19:25
    egimar
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    hej,a możesz powiedzieć gdzie się zaopatrujesz w ten ekogroszek. Szukam alternatywy dla drogiego ekogroszku polskiego i próbuje różne paliwa.
  • #22 04 Apr 2012 10:47
    beneks66
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    ja kupuje eko-czeski w firmie translis Wieszowa w googlach ich spokojnie znajdziesz

    Proszę poprawić błędy pisowni
    mod - mirrzo
  • #23 07 Nov 2012 10:06
    fotoartjacek
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    Ja zaś palę czeskim od tego sezonu dom 180 m2 temp. w mieszkaniu 22 - 23 stopnie 24h/dobe pieca nie wygaszam do tego 140 litrów bojler i na razie łyka mi pleszewski piec ok 20 kg na dobę faktycznie jest trochę dziwny popiół, jest go może trochę więcej ale za worek 25 kg czeskiego płacę 13 zł. Oczywiście temp. na zewnątrz to 2 do 7 stopni. Zobaczymy jak będą mrozy.
  • #24 09 Nov 2012 10:30
    kasia.otis
    Level 1  
    Helpful post? (0)
    Każdy w sumie może mieć swoje zdanie, więc i ja swoje powiem – osobiście sprzedaję ekogroszek czeski i to w setkach ton miesięcznie, na dodatek prywatnie u siebie w domu i u rodziców palę tym czeskim eko i nie ma z nim żadnych problemów – no i co z tego, że trochę więcej go idzie? porównując różne ekogroszki i testując je, wychodzi, że i tak czeskim jest najtaniej, wystarczy sobie przeliczyć. Najbardziej to się opłaca hurtowo kupować, czyli cały samochód ok. 25 ton, na przykład w okolice Wrocławia 380zł/t brutto razem z transportem – ja to wożę z kopalni Most-Komorany swoimi własnymi autami prosto do klientów. Dodam jeszcze tylko, że na swoich składach węgla w Jaszowicach i w Dzierżoniowie mam różne ekogroszki – Piast, Bobrek, Piekary, ale najwięcej sprzedaję czeskiego, więc gdyby to się naprawdę do niczego nie nadawało, to ludzie by tego tak dużo nie kupowali :) Jakby ktoś chciał się coś więcej dowiedzieć to zapraszam – tel 536 356 487 :)
  • #25 18 Nov 2012 21:07
    rafal745
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    Palę eko groszkiem czeskim od tego sezonu i daje radę, nie jest źle, wręcz przeciwnie. ;) Zamawiam go na www.taniopal.pl,, kolega mi polecił, bo sam też zamówił - suchy, dobrze się pali, żadnych problemów. Dowieźli mi bardzo szybko, w dodatku na paleciaku.
  • #26 03 Jan 2013 17:33
    Burmiś
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Ekogroszek czeski to czeska lipa. Szajs który kusi niską ceną.Most Kormorany na który dałem się nabrać to dziadostwo które zamiast się palić to tylko trzeszczy i gaśnie co chwila.Wyrzucona kasa i kupę nerwów.Pomimo że suchy to nie trzyma temperatury różne konfiguracje na sterowniku nic nie pomagają. Odradzam. Lepiej dołożyć trochę kasy i kupić porządny ekogroszek z Polski.
  • #27 03 Jan 2013 20:41
    Virnik1
    Level 1  
    Helpful post? (+1)
    Wyślij mi swój nr tel. pomogę ci z ustawieniami, sam męczyłem się z tym bardzo długo i też próbowałem wszystkiego i okazało się, że trzeba ustawiać piec całkiem odwrotnie niż się wydaje :-)
  • #28 06 Jan 2013 13:49
    Burmiś
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Dzięki za dobre chęci ale nie skorzystam , na sterowniku próbowałem wszystkiego .Wg. mnie ten groszek jest różnej wartości kal. Wsypuję 3 worki do zasobnika piec idzie dobrze 5-6 godz. potem gaśnie,podajnik idzie więc groszek mam w popielniku na retorcie i wreszcie na dźwiczkach.Ustawiałem siłę nadmuchu (w tej chwili jest najniższa -1) czas podawania ,czas przerwy itd. nic nie pomaga.Całe szczęście że kończę ostatnie worki tego badziewia.Nigdy więcej.
  • #29 13 Jan 2013 00:32
    zyio
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Dorzucę swoje 5gr...

    Mieszkam na Śląsku, Gliwice koło Katowic. Też przeprowadzam doświadczenia z eko-wynalazkami, tylko nigdy nie zakładałem palenia samym brunatnym eko-groszkiem z Czech. Mieszam go z Polskim kamiennym tak do 30% brunatnego i nie ma problemów, nawet pozytywnie wpływa na spalanie, popiół powstaje jakby drobniejszy. Paliłem tak już przy temp -10 i nic się nie działo, piec trzymał 57 stopni, nie musiałem też zmieniać ustawień. Moim zdaniem nie ma zauważalnej różnicy między 3 workami kamiennego a 2x kamienny + 1x brunatny.

    Ostatnio całkiem pojechałem po bandzie i zrobiłem próbę z domieszką polskiego brunatnego eko-groszku (worek 25kg po 8,50zł - 12MJ/kg), też 30% tego czegoś i nie było różnicy, pod względem takiej samej mieszanki jak z czeskim (worek 25kg po 13zł -19-20MJ/kg).

    Jedyny problem jaki mam z brunatnym węglem, to że bardzo często jest mokry. Jak znajdę gdzieś suchy to zostanę stałym klientem, a jeszcze z 5 znajomym polecę, bo szkoda pieca, a suszenie to zbędna zabawa, także liczę tutaj na pomoc od Was :)
    Może wtedy skuszę się na przejście tylko na czeski albo odwrócę proporcje 2 worki czeskiego + 1 worek polskiego.

    Teraz już 4-ty dzień palę Czarnym Janem (worek 25kg po 16zł - 23Mj/kg) kupionym na próbę w LeroyMerlin, który pochodzi z za wschodniej granicy, a jego dystrybucją zajmje się ta firma:
    http://ecopower.bartergaz.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=5
    Jak na moje oko, mógłby być bardziej suchy ale na dworze -4, elegancko się pali - żadnych problemów, tylko chyba trochę szybciej zniknie z pieca :)

    Kiedyś nieświadomie wkopałem się w czeski kamienny, niezłe kalafiory rosły w piecu i wtedy wybadałem że domieszka brunatnego czecha rozwiązuje problem na tyle żeby nie obawiać się zadławienia pieca.

    Przy okazji moja dmuchawa ma tylko dwie opcje albo pracuje albo nie :)
    Chciałbym móc regulować jej moc jak np. w odkurzaczu takim suwakiem. Wie ktoś jak to zrobić?
    Nie podoba mi się że tak mocno dmucha, wolałbym mniejsze ciśnienie powietrza a przynajmniej kilka sekund dłużej - pomożecie?

    Jeszcze mam jedno pytanie, czy kupując węgiel na fakturę na zagraniczną firmę (NIP np. z Niemiec) stawka VAT nie będzie przypadkiem zerowa? :) Badał ktoś ten temat? :)

    Pozdrawiam i liczę na owocną dyskusję :)
  • #30 21 Jan 2013 19:10
    henzik11
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Koledzy, jeżeli ktoś naprawdę chce palić tanio, to ja polecam swoją metodę: kupuję groszek na składzie opału za 650 zł/tonę. Przesiewam go przez oczko 40 mm, to co zostaje łupię samorobnym rozbijakiem - oszczędność to 250-300 zł na tonie x 6 ton na sezon = minimum 1500 zł oszczędności. Jest przy tym troszkę roboty - bo tak około 8 godzin mi to zajmuje - ale nigdzie nie zarobię 1500 zł w czasie 8 godzin. Dodatkowo rozmawiałem z gościem, który pracuje na składzie opału, to powiedział mi, że mają bazę i na tej bazie kruszarką kruszą groszek na ekogroszek - normalnie jaja. Dlatego poco mam przepłacać.
  Search 4 million + Products
Browse Products