Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki

Pioneer a-656, uszkodzony prawy kanał.

pompak 29 Paź 2009 23:30
  • #1 29 Paź 2009 23:30
    pompak
    Poziom 22  

    Witam naprawiam wzmacniacz jak w tytule.
    Lewy kanał jest sprawny, prawy niestety spalony ( ktoś już go wcześniej naprawiał wstawione były 2sc5200/2sa1943 ) Upaliło 4 rezystory ( nie mogę odczytać na płytce symbolu ) spalił się też 2sa1306(q136) i 2sa1145(q132) reszta wygląda na sprawne.
    Wylutowałem tranzystory końcowe to odpalił lewy kanał. Na układzie PA0016 prawie wszędzie były napięcia zasilania. Tylko teraz mam takie pytanie na nóżkach tego PA0016 (1,14) powinno być 3,1V na nóżkach (7,8 ) -3,1V a jest pełne napięcie zasilania, oczywiście układ wylutowany spalone tranzystory też. Czy jak założe nowy układ te napięcia się ustabilizują? ( chociaż nie sądze..) Czy szukać przyczyny gdzie indziej? Kieruje się schematem od A-757 gdyż od A-656 nie mogę znaleźć.
    Pozdrawiam

  • #2 30 Paź 2009 00:21
    Usunięty
  • #3 30 Paź 2009 14:47
    pompak
    Poziom 22  

    Ale właśnie jest problem nie są symetrycznie pukładane na płytce, 2 rezystory totalnie zwęgliło. Reszta wygląda ok, tranyzstory przed tym PA sprawdziłem i są ok tylko czemu jest tam napięcie zasilania? tak powinno być bez układu PA?

  • #4 30 Paź 2009 20:21
    Usunięty
  • #5 30 Paź 2009 22:20
    pompak
    Poziom 22  

    Może trochę zobrazuje na czym problem polega :) załączam zdjęcia, zaznaczone na czerwono uszkodzone elementy. Niestety opisy na płytkach koło tych rezystorów wypaliło... Wszytsko dookoła sprawdziłem wygląda na sprawne ( tranzystory, rezystory, diody)
    Tylko właśnie na tym układzie PA nie wiem czemu jest takie napięcie, powinno być +,- 3,1V tak jest w sprawnym kanale. Czy możliwe że jest taka rozbieżność dlatego że nie ma układu?
    Może ktoś ma schemat od a-656? bo z tego co widziałem różnią się trochę od a-616 a a-757...

    Pioneer a-656, uszkodzony prawy kanał.


    Pioneer a-656, uszkodzony prawy kanał.

  • #6 30 Paź 2009 22:41
    Usunięty
  • #7 31 Paź 2009 19:24
    jersey69
    Poziom 34  

    pompak napisał:
    Może trochę zobrazuje na czym problem polega :)


    Witam !

    Nie obraź się , ale problem polega na tym , że po prostu nie chce Ci się pomyśleć ;). Masz wypalone sprzężenie lokalne pary sterującej i kilka rezystorów w stopniu prądowym - dosłownie kilka . Wystarczy prześledzić przebieg ścieżek , żeby dojść jakie są ich sąsiednie elementy i znaleźć odpowiednik w sprawnym kanale . Schemat w takiej sytuacji w niczym nie pomoże , bo nie znając oznaczenia rezystora nie znajdziesz go na mapie . Natomiast szukanie napięć na wyprowadzeniach układu bez wlutowanego układu nie ma najmniejszego sensu . Tranzystory w pierwszym i drugim stopniu sterującym (1145/2705 i 1306/3298 ) musisz dobrać w pary , gdyż w przeciwnym razie naprawa , wzorem poprzedniej będzie miała krótkotrwały skutek .

  • #8 31 Paź 2009 23:09
    Usunięty
  • #9 12 Lis 2009 23:35
    pompak
    Poziom 22  

    Poradziłem sobie z tym wzmacniaczem oczywiście tranzystory sterujące jak i końcowe sparowane na charakterografie, napięcie na układzie PA tak jak myślałem się zredukowało i jest teraz idealnie i napięcie na wyjściu też idealne 0V.
    Pozdrawiam

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty