FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Detektor elektrostatyki [projekt]

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Detektor elektrostatyki [projekt]
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 31 Oct 2009 09:21   

Detektor elektrostatyki

Elektryczność statyczna / Detektor jonów ujemnych
Detektor elektrostatyki [projekt]
Ten układ oparty jest na dodatkowej wysokiej impedancji wejściowej tranzystora polowego (FET).

Ważne jest aby nie wykonywać układu na płytkach drukowanych, takie materiały zmniejszą skuteczną impedancje bramki. Zamiast używać „otwartej” konstrukcji można lutować razem wszystkie elementy. Sonda nie powinna być bezpośrednio dotykana i najlepiej, aby była umieszczona w osłonie izolującej. Ponieważ elektryczność statyczna może mieć albo dodatni lub ujemny ładunek, użyty miernik powinien mieć zero na środku skali. Dla większej czułości pełna skala odchylenia może być 1mA lub 250µA.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 31 Oct 2009 09:21   

Back to top

bobo
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 02 Nov 2009 22:45   

Re: Detektor elektrostatyki [projekt]

Ludzie, zlitujcie się nad nami. Zaczyna się okres powrotu do lat 70 i wcześniej? Nie zarażajcie nas murzyńską elektroniką. Do autora: jest taka książka Pana Wojciechowskiego " Nowoczesne zabawki " może kolega ją zeskanuje w wolnym czasie i tak po jednym schemacie codziennie nam tu wstawi z braku laku.
Pozdrówka
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Nov 2009 22:45   

Back to top

Pittt
Poziom 19
Poziom 19

Post#3 03 Nov 2009 21:21   

W końcu to też elektronika. Nikt bez specjalnego powodu do starych książek nie będzie zaglądał, a tu chcąc nie chcąc można poznać klasyczne rozwiązania problemów, do których dziś każdy stosuje takie czy inne "czipy". Ja bym się nie oburzał. Nie wszyscy wiedzą wszystko.

EDIT:
Ale jakość merytoryczna publikacji autora pozostawia wiele do życzenia.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Nov 2009 21:21   

Back to top

DoctorX
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 03 Nov 2009 21:47   

Kiedyś szukałem takiego układu - coś jak elektroniczna wersja babki i chłopka na pogodę / deszcz ;) .Dobrze że to znalazłem bo mam plany co do tego układziku. Nie kasujcie tego.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Detektor elektrostatyki [projekt]
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1

Page generation time: 0.098 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed