Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Detektor elektrostatyki [projekt]

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Detektor elektrostatyki [projekt]
Angielska wersja
Autor Wiadomość
miro88
Poziom 18
Poziom 18

Miasto: Wieliczka

Post 31 Paź 2009 09:21   

Detektor elektrostatyki

Elektryczność statyczna / Detektor jonów ujemnych
Detektor elektrostatyki [projekt]
Ten układ oparty jest na dodatkowej wysokiej impedancji wejściowej tranzystora polowego (FET).

Ważne jest aby nie wykonywać układu na płytkach drukowanych, takie materiały zmniejszą skuteczną impedancje bramki. Zamiast używać „otwartej” konstrukcji można lutować razem wszystkie elementy. Sonda nie powinna być bezpośrednio dotykana i najlepiej, aby była umieszczona w osłonie izolującej. Ponieważ elektryczność statyczna może mieć albo dodatni lub ujemny ładunek, użyty miernik powinien mieć zero na środku skali. Dla większej czułości pełna skala odchylenia może być 1mA lub 250µA.
Powrót do góry

bobo
Poziom 19
Poziom 19

Post 02 Lis 2009 22:45   

Re: Detektor elektrostatyki [projekt]

Ludzie, zlitujcie się nad nami. Zaczyna się okres powrotu do lat 70 i wcześniej? Nie zarażajcie nas murzyńską elektroniką. Do autora: jest taka książka Pana Wojciechowskiego " Nowoczesne zabawki " może kolega ją zeskanuje w wolnym czasie i tak po jednym schemacie codziennie nam tu wstawi z braku laku.
Pozdrówka
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 02 Lis 2009 22:45   

Powrót do góry

Pittt
Poziom 17
Poziom 17

Post 03 Lis 2009 21:21   

W końcu to też elektronika. Nikt bez specjalnego powodu do starych książek nie będzie zaglądał, a tu chcąc nie chcąc można poznać klasyczne rozwiązania problemów, do których dziś każdy stosuje takie czy inne "czipy". Ja bym się nie oburzał. Nie wszyscy wiedzą wszystko.

EDIT:
Ale jakość merytoryczna publikacji autora pozostawia wiele do życzenia.
Powrót do góry

DoctorX
Poziom 19
Poziom 19

Post 03 Lis 2009 21:47   

Kiedyś szukałem takiego układu - coś jak elektroniczna wersja babki i chłopka na pogodę / deszcz ;) .Dobrze że to znalazłem bo mam plany co do tego układziku. Nie kasujcie tego.
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Detektor elektrostatyki [projekt]
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter Wypowiedź dla Blip
Strona 1 z 1

[ Page generation time: 0.079 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Nasze bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS