Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zużycie prądu przez prostownik automatyczny, ładowanie aku.;


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki -> Zużycie prądu przez prostownik automatyczny, ładowanie aku.;
Autor
Wiadomość
batafix
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 26 Cze 2008
Posty: 8

Post#1 Post autora tematu 01 Lis 2009 01:57   

Zużycie prądu przez prostownik automatyczny, ładowanie aku.;


Cześć!
Czy prostownik automatyczny firmy Einhell (model 22), który ma możliwość ustawienia ładowania w trybie automatycznym, cały czas pobiera tyle samo prądu podczas ładowania? Chodzi mi o to, że z tyłu na obudowie jest napisane, że moc tego prostownika wynosi 262W, tylko nie wiem, czy zużywa on tyle energii cały czas podczas ładowania akumulatora, czy może jak już podładuje akumulator i podtrzymuje tylko prawidłowe napięcie na akumulatorze, to może wtedy zużywa mniej prądu?
Jest podłączony do akumulatora juz bardzo długo, akumulator jest chyba naładowany, ale prostownik cały czas bardzo cichutko brzęczy, czy generalnie "chodzi". Czy jeśli "chodzi", to pobiera prąd, czy jeśli tylko podtrzymuje napięcie, to nie zużywa energii?

Czy ten prostownik mogę podłączyć do akumulatora bezobsługowego (bez korków) i zostawić tak podłączony np. na całą zimę, czy ten prostownik się do tego nie nadaje?
W instrukcji obsługi innego prostownika, bo firmy Norauto (model NX 3000) było napisane, że można go tak właśnie podłączyć do akumulatora nawet na całą zimę. W instrukcji przy prostowniku Einhell 22 , nie było nic takiego napisane, wiec nie wiem, czy tak można zrobić. Niby jest automatyczny, ale może nie tak samo automatyczny jak ten z Norauto? Akumulator Einhell 22 jak jest podłączony do akumulatorów w trybie automatycznym, to na akumulatorach po wielu godzinach ładowania cały czas jest napięcie 14,12 V. Czy gdybym tak zostawił podłączony prostownik, z takim napięciem na akumulatorach na długi okres czasu, to nic się nie stanie z akumulatorami?

Czy jeśli w pojeździe mam instalację elektryczną 12V, ale są dwa akumulatory 12V o dużej pojemności, to mogę podłączyć prostownik do jednego akumulatora, ładując w ten sposób obydwa, czy lepiej tak nie robić, bo może to zaszkodzić akumulatorom? Prąd dopływa do obydwu akumulatorów jak podłącze prostownik, bo sprawdzałem miernikiem, tylko nie wiem czy to nie szkodzi akumulatorom.


Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Lis 2009 01:57   





Powrót do góry
   
any56
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 11 Wrz 2006
Posty: 3874
Miasto: Warszawa

Post#2 01 Lis 2009 08:34   

Re: Zużycie prądu przez prostownik automatyczny, ładowanie a


Z sieci zasilającej prostownik pobiera moc w zależności od tego jakim prądem aktualnie jest ładowany akumulator. A więc w pierwszej fazie ładowania pobierana jest najwieksza moc. jej wielkość maleje aż do wartości znikomej w czasie podtrzymania.
Osobiście nie pozostawiałbym akumulatora podłączonego na całą zimę. Wskazane są w nim przemiany chemiczne w obu kierunkach.
Do prostownika możesz podłączyć dwa akumulatory połączone równolegle.
Nie zamomnij jednak odłączyć kabla odprowadzającego energię do pojazdu.
Powrót do góry
   
Grzegorz_madera
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 1379

Post#3 01 Lis 2009 10:48   

Re: Zużycie prądu przez prostownik automatyczny, ładowanie a


Witam. Jeżeli prostownik utrzymuje napięcie 14,12V, to raczej nie jest on aż tak "bardzo automatyczny". Na początku ładowanie powinno wynosić 14,4V (Twoje 14,12V też jest w normie). Akumulator powinien być ładowany takim napięciem, aż prąd ładowania spadnie do pozimu C/100. Oznacza to, że akumulator osiągnął pełną pojemność. Kiedy wartość prądu wyniesie wspomnianą wyżej wartość C/100, prostownik powinien ładować akumulator napięciem podtrzymującum wynoszącym dla większości akumulatorów 13,8V. Przy takim napięciu akumulator pobiera znikomy prąd i teoretycznie może być podłączony do prostownika dowolnie długo. Jednak tak jak pisze @any56 wskazane jest okresowe rozładowywanie akumulatora w czasie nieużytkowania zimowego. Najlepiej jak byś wyjął akumulatory z pojazdu i przechowywał (oraz ładował) w pomieszczeniu o temperaturze powyżej 0°C, np. w piwnicy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Lis 2009 10:48   





Powrót do góry
   
batafix
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 26 Cze 2008
Posty: 8

Post#4 Post autora tematu 01 Lis 2009 13:32   

Re: Zużycie prądu przez prostownik automatyczny, ładowanie a


any56 napisał:

Z sieci zasilającej prostownik pobiera moc w zależności od tego jakim prądem aktualnie jest ładowany akumulator. A więc w pierwszej fazie ładowania pobierana jest najwieksza moc. jej wielkość maleje aż do wartości znikomej w czasie podtrzymania.

Okej. A jeśli on cichutko brzęczy, nawet jak akumulatory są naładowane, to prądu i tak nie pobiera? Do tego brzęczenia chyba jakaś energia jest potrzebna, tak myślę, a jeśli jest potrzebna, to prostownik pobiera ją prawdopodobnie z gniazdka elektrycznego.

any56 napisał:

Do prostownika możesz podłączyć dwa akumulatory połączone równolegle.
Nie zamomnij jednak odłączyć kabla odprowadzającego energię do pojazdu.


Co to jest za przewód, który odprowadza energię z pojazdu? Nie wiedziałem, że takie coś w ogóle jest. Czy w samochodach taki przewod wystepuje, czy tylko w maszynach rolniczych?

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Lis 2009 13:32   





Powrót do góry
   
any56
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 11 Wrz 2006
Posty: 3874
Miasto: Warszawa

Post#5 01 Lis 2009 14:50   

Re: Zużycie prądu przez prostownik automatyczny, ładowanie a


Podłączony prostownik ZAWSZE będzie pobierał jakąś moc z sieci energetycznej.
Przewód doprowadza energię z alternatora i oodprowadza do konkretnych odbiorników. Po prostu powinieneś zdjąć przynajmniej jedną klemę!
Dotyczy to wszystkich pojazdów wyposażonych w akumulatory.
Powrót do góry
   
batafix
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 26 Cze 2008
Posty: 8

Post#6 Post autora tematu 01 Lis 2009 17:25   

Re: Zużycie prądu przez prostownik automatyczny, ładowanie a


Grzegorz_madera: dzięki za odpowiedź!
any56: dzięki za odpowiedzi!

any56 napisał:

Po prostu powinieneś zdjąć przynajmniej jedną klemę!

Okej. A jak są dwa akumulatory (połączone chyba równolegle, bo napięcie w pojeździe jest 12V, ale każdy z akumulatorów też ma 12V), to zdjąć z każdego po jednej klemie, czy wystarczy zdjąć tylko jedną klemę z jednego akumulatora? I jak zdjąć to którą, "+" czy "-" :) (przepraszam za takie pytanie, ale nie jestem elektrykiem)?

Czy gdybym nie zdjął, to coś mogłoby się stać? Słyszałem o czymś takim jak np. napięcia szczytowe, które mogłyby uszkodzić cześć elementów elektrycznych w pojeździe (np. jakieś czujniki itp.), jednak w przypadku, kiedy napięcie jest ograniczone, to chyba raczej tych napięć szczytowych nie ma..., ale być może się mylę.



Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
slvestr
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 16 Maj 2007
Posty: 1651

Post#7 01 Lis 2009 18:42   

Re: Zużycie prądu przez prostownik automatyczny, ładowanie a


Wątpię aby w pojeździe były dwa akumulatory połączone równolegle. Jak instalacja jest 12V to zapewne są dwa 6V połączone szeregowo.
Powrót do góry
   
Grzegorz_madera
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 1379

Post#8 01 Lis 2009 21:55   

Re: Zużycie prądu przez prostownik automatyczny, ładowanie a


Najlepiej napisz co to za pojazd. Wtedy będzie można udzielić więcej informacji na ten temat. Jeżeli masz w instalacji napięcie 12V i 2 akumulatory 12V to prawdopodobnie jest też tam przełącznik rozruchu 12/24V. Nie wiem gdzie podłączasz zaciski prostownika, jeżeli do klem akumulatora to żeby odłączyć akumulatory od instalacji pojazdu musiałbyś odłączyć przewód od rozrusznika, przewód od alternatora oraz przewód zasilający stacyjkę (takie czary występują w przypadku stosowania przełącznika 12/24V). Więc prościej jest całkowicie odłączyć akumulatory, wyjąć je, połaczyć równolegle przewodem i ładować poza pojazdem.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Lis 2009 21:55   





Powrót do góry
   
batafix
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 26 Cze 2008
Posty: 8

Post#9 Post autora tematu 02 Lis 2009 02:07   

Re: Zużycie prądu przez prostownik automatyczny, ładowanie a


slvestr napisał:
Wątpię aby w pojeździe były dwa akumulatory połączone równolegle. Jak instalacja jest 12V to zapewne są dwa 6V połączone szeregowo.


Na 100% są dwa akumulatory 12 woltowe i instalacja jest też 12 woltowa.

Grzegorz_madera napisał:
Najlepiej napisz co to za pojazd.

Jest to samochód terenowy 4x4 z mocnym silnikiem wysokoprężnym.

Grzegorz_madera napisał:
Jeżeli masz w instalacji napięcie 12V i 2 akumulatory 12V to prawdopodobnie jest też tam przełącznik rozruchu 12/24V.

No właśnie jest chyba tak jak napisałeś! Kilka miesięcy temu miałem naprawiany alternator i właśnie elektromechanik, który mi to robił, coś takiego właśnie mówił... że niby rozrusznik jest na 24V, ale sama instalacja jest 12V. Nie słuchałem go za bardzo bo i tak się nie znam, ale on właśnie coś takiego mówił, że niby do rozruchu musi być 24V i dlatego są dwa akumulatory, natomiast do normalnej pracy samochodu jest 12V.

Grzegorz_madera napisał:
Nie wiem gdzie podłączasz zaciski prostownika, jeżeli do klem akumulatora to żeby odłączyć akumulatory od instalacji pojazdu musiałbyś odłączyć przewód od rozrusznika, przewód od alternatora oraz przewód zasilający stacyjkę (takie czary występują w przypadku stosowania przełącznika 12/24V).

Zaciski prostownika podłączam właśnie do klem akumulatora.

Grzegorz_madera napisał:
Więc prościej jest całkowicie odłączyć akumulatory, wyjąć je, połaczyć równolegle przewodem i ładować poza pojazdem.


Tak będzie najlepiej :) .

Dzięki za pomoc! Teraz już wszystko wiem :) .
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki -> Zużycie prądu przez prostownik automatyczny, ładowanie aku.;
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Prostownik automatyczny Chloride Motive Power 36v 25a (2)
Prostownik automatyczny 12v 10A DEtronik vs Ctek (12)
Prostownik impulsowy automatyczny i zwykły (37)
Prostownik automatyczny - jaki kupić? (5)
automatyczny prostownik do akumlatorów (2)
cd. automatyczny prostownik (1)
Ładowanie aku - aku cetra 640ah ładowanie (9)
Prostownik samochodowy do ładowania aku 55-110ah. (7)
Ładowanie aku w Seicento (6)
Ładowanie aku aprilia sr 50 (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.067 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony