| Author |
wilq696 Poziom 10

|
01 Nov 2009 23:47 ATmega32 datasheeet PL |
|
|
|
Witam czy posiada ktoś instrukcje do mikrokontrolera ATmega32 w pdf-ie?
mam taka w wersji angielskiej i daje radę:) ale ciekawy jestem czy jest w wersji PL??
|
|
| Back to top |
|
 |
TomekMus Poziom 15

|
02 Nov 2009 00:49 Re: ATmega32 datasheeet PL |
|
|
|
Może ATmega16 pomoże?
Link
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomcio7 Poziom 16

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Nov 2009 10:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddy Poziom 24

|
02 Nov 2009 11:32 Re: ATmega32 datasheeet PL - instrukcja w pdf |
|
|
|
| Tomcio7 wrote: |
| http://skalski.elektroda.eu/files/atmega128_pl.pdf |
Ale wskazałeś kolego link do AT Mega 128, a nie AT Mega 32 .
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomcio7 Poziom 16

|
03 Nov 2009 13:29 Re: ATmega32 datasheeet PL - instrukcja w pdf |
|
|
|
co ma 32 czego 128 nie ma ? aż tak się różnią kolego?
|
|
| Back to top |
|
 |
michalko12 Poziom 22

|
03 Nov 2009 14:45 Re: ATmega32 datasheeet PL - instrukcja w pdf |
|
|
|
| Tomcio7 wrote: |
| http://skalski.elektroda.eu/files/atmega128_pl.pdf |
| Quote: |
| Atmega128 zapewnia następujące elementy: 128K bajtów wewnętrznej programowalnej pamięci typu FLASH z dopasowaniem odczytu podczas zapisu, 4K bajty EEPROM, 4K bajty SRAM, 53 linie wejścia/wyjścia, 32 robocze rejestry, Licznik rzeczywistego czasu(RTC), cztery liczniki z trybami porównywania i PWM, dwa USART, bajtów zorientowany dwu-kablowy równoległy interfejs, 8 kanałów, 10 bitowy ADC z opcjonalnym różnicowym progiem wejściowym z programowalnym przyrostem, programowalny licznik Watchdog z wewnętrznym oscylatorem, SPI równoległy port, IEEE standard 1149,1 ze zgodnym JTAG testowym interfejsem, również używanym przy dostępie do wbudowanego systemu debugowania i z sześcioma programowalnymi trybami oszczędności mocy. Tryb nieaktywny (Idle) zatrzymuje CPU pozwalając SRAM, licznikom, portom SPI i systemowi przerwań funkcjonować. Tryb obniżonego poboru mocy (Power-Down) zachowuje zawartość rejestrów, ale zatrzymuje Oscylator, uniemożliwiając wykonywanie innych funkcji aż do następnego przerwania lub resetu sprzętu. Tryb oszczędzający moc (Power save) asynchroniczny zegar nie przestaje działać podczas, gdy reszta sprzętu jest nieaktywna. Redukcja zakłóceń ADC zatrzymuje CPU i wszystkie wyjściowo-wejściowe moduły z wyjątkiem asynchronicznego zegara i ADC w celu zmniejszenia hałasów podczas konwersji ADC. W trybie oczekiwania (Standby) zarówno oscylator jak i asynchroniczny licznik działają. |
Dla dobra ogółu nie czytajcie tego polskiego pdfa. Tego człowiek chyba nie mógł tłumaczyć :shocked!::shocked!::shocked!::shocked!::shocked!::shocked!::shocked!::shocked!:
Przeczytałem pierwszy akapit i to mi wystarczyło.
Kurcze, a ja się zastanawiałem czemu u mnie ADC tak hałasuje :lol:
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddy Poziom 24

|
03 Nov 2009 16:32 Re: ATmega32 datasheeet PL - instrukcja w pdf |
|
|
|
No bo to tłumaczone z "automatu", pewnie google, albo inne temu podobne.
A ADC Ci hałasuje, bo
| Code: |
| CPU nie zatrzymuje ADC |
:lol:
Dlatego pisałem, że to 128PL, jest do d...
|
|
| Back to top |
|
 |
Marczeli_P Poziom 16

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Nov 2009 15:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddy Poziom 24

|
06 Nov 2009 15:55 Re: ATmega32 datasheeet PL - instrukcja w pdf |
|
|
|
Tylko, że to tłumaczenie jest tak samo dobre jak tłumaczenie do Mega128, koń by się uśmiał. To jest tłumaczenie z angielskiego na polskawy :P Również zrobione przez automat.
Co prawda tu nic nie "hałasuje". :P
|
|
| Back to top |
|
 |
qudi Poziom 15

|
18 Mar 2010 18:10 Re: ATmega32 datasheeet PL - instrukcja w pdf |
|
|
|
zmieniło się coś ? jest jakies lepsze tłumaczenie atmega32 PL ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Mar 2010 18:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Remus Poziom 5

|
|
| Back to top |
|
 |
Maciekqbn Poziom 12

|
19 Mar 2010 09:49 Re: ATmega32 datasheeet PL - instrukcja w pdf |
|
|
|
Tłumaczenie dokumentacji technicznych nie ma najmniejszego sensu. To tylko wprowadzanie dodatkowych błędów i niejednoznaczności. Język angielski jest o wiele lepszy do opisów technicznych, ze względu na swą zwięzłość, prostotę i precyzję.
U mnie w pracy nawet osoby nie potrafiące poprawnie powiedzieć zdania po angielsku zadały sobie tyle trudu, by posiąść tzw. bierną znajomość języka i bez problemów są w stanie korzystać z not katalogowych elementów. Zakres słownictwa niezbędny do opanowania tej "sztuki" to zaledwie kilkaset wyrazów. Może kogo urażę, ale średnio inteligentna małpa jest w stanie to opanować w ciągu kilku miesięcy a co dopiero elektronik czy informatyk.
W porównaniu do j. niemieckiego czy języków słowiańskich to angielski jest banalnie prostym i logicznym. W literaturze technicznej gramatyka uproszczona jest do poziomu kursu dla początkujących.
Ludzie uczcie się a nie idźcie na łatwiznę czytając bzdurne i pełne błędów tłumaczenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
omicronNs Poziom 18

|
19 Mar 2010 10:18 Re: ATmega32 datasheeet PL - instrukcja w pdf |
|
|
|
Zgadzam się z Maciekqbn. Sam kiedyś jak otwierałem datasheeta od megi8, przeglądałem go tylko i od razu ochota do czytania odchodziła. Czułem się w nim jakoś nieswojo ;) A to trzeba po prostu na siłę czytać i nauczyć się wyciągać potrzebne nam informacje, a z czasem stanie się to łatwe. Nie trzeba rozumieć wszystkiego. Większość treści nie jest specjalnie potrzebna. Zawsze jak szukam w sheecie potrzebnej konfiguracji rejestrów, na przykład przerwań zewnętrznych to wszystko znajduje się w tabelach, i puki co to mi wystarcza. Ewentualnie jakieś ważne adnotacje pod tabelami.
Tak na marginesie to polecam przed wgraniem programu do układu w gotowym systemie, za symulować go w Proteusie. Posiada on modele większości mikrokontrolerów Atmela, PIC'e, AMR'y i inne. Szkoda pieniędzy na spalone i zablokowane megi. :D
|
|
| Back to top |
|
 |