Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

2 gniazda internetowe i w nich internet


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> 2 gniazda internetowe i w nich internet
Author
Message
marihires
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 31 Jan 2006
Posts: 918
Location: Bytom, Piekary Śl.

Post#31 02 Nov 2009 22:25   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet roblem


Waldus wrote:
Działa bez żadnego problemu 2 komputery na jednym kablu (100 Mbit osiąga bez problemu)

Ja dodam: przetestowane na domkach gdzie odległość wynosiła 150m (jedna para 100m druga 150m) od switcha i działa bez problemów. Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Nov 2009 22:25   





Back to top
   
EBC41
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 07 Feb 2008
Posts: 1533
Location: Rzeszów

Post#32 02 Nov 2009 22:28   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet roblem


on117 wrote:
A włącz na dwóch komputerach naraz np. Przesyłanie danych z jednego przez ten kabel do switcha i z powrotem tym samym kablem do drugiego. Z prędkością 100 Mbs. Czy czasem nie pójdzie 10 Mbs, albo sam będziesz musiał zmienić na 10 Mbs? A poza tym to 70 metrów ma się nijak do standardu 100 Mbs na 300 metrów.


No właśnie. To że nawet karta pokazuje że jest spięta na 100mbitów to w cale nie oznacza że gdy zakłócenia transmisji wzrosną to na wskutek autonegocjacji nie przełączy się sama na wolniejszy tryb. Ew po prostu transfer zmaleje ze względu na liczbę powtórzeń transmisji jednego i tego samego

Helpful message? + -

Back to top
   
on117
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 11 Sep 2009
Posts: 940

Post#33 02 Nov 2009 22:31   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet roblem


Takie połączenie to jest chyba standard 10 Mbs. Jeżeli chodzi o internet to i tak mało kto ma np. UPC 25 Mbs, więc jakoś to pójdzie. Ale jak z sieci korzystać to 100 Mbs lub 1000 Mbs.

Helpful message? + -

Back to top
   
Waldus
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 29 Mar 2002
Posts: 40

Post#34 02 Nov 2009 22:35   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet roblem


Na pewno chodzi to na 100 Mbit bo na 10 by się nie "wyrobiło" przy ilościach danych jakie tym przepychałem. Z tego co wiem to specyfikacja mówi o 100 metrach: http://pl.wikipedia.org/wiki/100Base-TX ale możliwe że się mylę. do 100 Mbit potrzebne są dwie skręcone pary reszta wisi w powietrzu przy jednym giga potrzeba 4 pary.

Helpful message? + -

Back to top
   
marihires
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 31 Jan 2006
Posts: 918
Location: Bytom, Piekary Śl.

Post#35 02 Nov 2009 22:37   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet roblem


A ciekawe jaki koleżanka ma transfer jeśli ma radiówkę i jaka jest odległość między tym switchem a jej komputerem...więc po co zawracać sobie głowę z tym 100Mb/s jak i tak nie osiągnie więcej niż.... ?

Panowie...koleżanka chciała tylko dwa gniazdka...Exclamation

Helpful message? + -

Back to top
   
on117
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 11 Sep 2009
Posts: 940

Post#36 02 Nov 2009 22:42   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet roblem


10 Mbs:
10BaseT

Quote:
Specyfikacja 10BaseT, wbrew powszechnemu przekonaniu, nie określa rodzaju użytego kabla. Dotyczy ona natomiast specjalnej techniki sygnalizowania dla nieekranowanej skrętki dwużyłowej wykorzystującej cztery przewody spełniające wymogi trzeciej kategorii wydajności. Nazwy przewodów wskazują na ich funkcje oraz biegunowość. Jedna para przewodów obsługuje dodatnie i ujemne bieguny obwodu nadawania. Druga para obsługuje dodatnie i ujemne bieguny obwodu odbioru. Wzmacniaki/koncentratory 10BaseT używają przyporządkowań wyprowadzeń, które umożliwiają tworzenie łączy z portami kart sieciowych. W normalnych warunkach urządzenie końcowe zawsze jest połączone z urządzeniem komunikacyjnym. Komplementarność interfejsów tych urządzeń pozwala łączyć je bezpośrednio za pomocą kabla, bez obaw o konflikty miedzy nadawaniem i odbiorem.


Więc działa w jednym kablu możesz 10 komputerów 20 skrętek 40 żył.

100 Mbs:

Quote:
Zwiększenie prędkości sieci Ethernet z 10 Mbps do 100 Mbps wymagało opracowania całkowicie nowej warstwy fizycznej i wprowadzenia niewielkich zmian w warstwie łącza danych, która musiała zostać dopasowana do nowej warstwy fizycznej. Opracowano w związku z tym nowy standard Fast Ethernet. Fast Ethernet jest rozszerzeniem specyfikacji IEEE 802.3 do 100 Mbps. Właściwie jest on bardzo podobny do Ethernet 10BaseT, ale działa o wiele szybciej. Fast Ethernet szybko zadomowił się w środowisku sieci lokalnych. Wielu producentów wspomogło ten proces, oferując karty sieciowe obsługujące dwie szybkości transmisji 10 i 100 Mbps. Takie karty są w stanie albo automatycznie wybierać optymalną prędkość, uwzględniając typ okablowania i odległość od koncentratora, lub też prędkość może być wybierana ręcznie.

Co się stanie jak będą połączone 2 komputery? Zmniejszy się prędkość do 10 Mbs, jak drugi przestanie ściągać to znowu będzie na 100 Mbs.

Quote:
Medium transmisyjnym jest miedziana skrętka nieekranowana UTP kategorii 5, zakończona obustronnie złączem RJ-45.

2 gniazda internetowe i w nich internet

Waldus wrote:
do 100 Mbit potrzebne są dwie skręcone pary reszta wisi w powietrzu przy jednym giga potrzeba 4 pary.


Skrętka nieekranowana 100 metrów 2 pary.
Skrętka ekranowana 300 metrów 2 pary.

1000 Mbs 4 pary.

Helpful message? + -

Back to top
   
Waldus
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 29 Mar 2002
Posts: 40

Post#37 02 Nov 2009 22:54   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


Nic się nie stanie oba będą chodzić na 100. Nie wiem czemu by się miało coś dziać skoro chodzi na 4 przewodach.

100Base-TX - podobny do 10BASE-T, ale z szybkością 100Mb/s. Wymaga 2 par z 4 parowej skrętki kategorii 5, używa wtyków RJ45. Obecnie jeden z najpopularniejszych standardów sieci opartych na 'skrętce'.
100Base-T4 - Używa 4 par 'skrętki' kategorii 3. Obecnie przestarzały.

Kiedyś jak wchodziła 100 rzeczywiście musiała mieć 8 żył obecnie tylko 4 .

Helpful message? + -

Back to top
   
on117
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 11 Sep 2009
Posts: 940

Post#38 02 Nov 2009 23:02   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


Waldus wrote:
Nic się nie stanie oba będą chodzić na 100. Nie wiem czemu by się miało coś dziać skoro chodzi na 4 przewodach.


Quote:
Takie karty są w stanie albo automatycznie wybierać optymalną prędkość, uwzględniając typ okablowania i odległość od koncentratora


Karta wybierze prędkość 10 Mbs jak na tym samym przewodzie będzie już podłączona jedna karta. Więc nie pójdzie na 100 Mbs tylko na 10 Mbs. Ale oczywiście jak będzie to kilka metrów to pójdzie na 100 Mbs, bo jak niby by miała znaleźć gorszy typ kabla, drugą kartę jak nie będzie zakłóceń. Myśle, że problemy będą takie powyżej 50 metrów 10 Mbs, powyżej 100 metrów będzie rozłączać raz 1 raz 2 kartę.
Poza tym dlatego jest 8 żył żeby nieużywane żyły przy większej odległości robiły jako ekran kabla.

Helpful message? + -

Back to top
   
Waldus
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 29 Mar 2002
Posts: 40

Post#39 02 Nov 2009 23:09   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


Całkiem możliwe że tak się może dziać ie kłócę się. Wink Na 70 na pewno działało na 100 przez długi czas i przy dużych transferach do obu komputerów. W tym przypadku myślę ze nie jest dalej niż 50 mb wiec nie powinno "schodzić" na 10. Zresztą internet i tak chyba wolniejszy.


Po za tym pewnie wiele zależy od jakości przewodu i zakłóceń z zewnątrz, jakości kart, i pewnie jeszcze jakichś dziwnych rzeczy.

Helpful message? + -

Back to top
   
mr_grabarz
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 31 Dec 2003
Posts: 237
Location: Bełchatów

Post#40 03 Nov 2009 07:49   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet roblem


marihires wrote:

PS: ciekawe czy ktoś znajdzie się co potwierdzi że nieprawdą jest że na jednym kablu jedno urządzenie...tego raczej nigdzie nie uczą a jak uczą to źle...też miałem w technikum Systemy i sieci komputerowe Wink...

to że działa nie znaczy że jest prawidłowo i dobrze, nie wiem kto Ci powiedział że źle uczą, ale poczytaj specyfikację sieci ehternet, kabli itd itp
podsumowując twoje wypowiedzi
jak zamiast bezpiecznika 16A włożę 25A to też jest dobrze bo działa?

wejdź na pierwszą lepszą stronę o sieciach i zobacz jak "uczą" zarabiania RJ-tek, czy też uwzględniają tylko 2 pary? czy 4?

co do tematu

najlepsze rozwiązanie to osobny kabel od switcha do każdego gniazdka.
sztuczka z rozgałęźnikiem i połączeniem tylko 2 par (czyli rozkrosowaniem kabla) oczywiście też będzie działać, ale nikt nie gwarantuje w 100% prawidłowego i bezawaryjnego działania

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Nov 2009 07:49   





Back to top
   
adamz74
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 01 Dec 2005
Posts: 875
Location: -

Post#41 03 Nov 2009 09:32   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet roblem


marihires wrote:
PS: ciekawe czy ktoś znajdzie się co potwierdzi że nieprawdą jest że na jednym kablu jedno urządzenie...tego raczej nigdzie nie uczą a jak uczą to źle...też miałem w technikum Systemy i sieci komputerowe Wink...


Kabel rozszywa się, bo koszt takiego rozwiązania jest praktycznie zerowy. Czy jest to zgodne ze standardami - NIE, czy to działa - CZĘSTO TAK, czy takiego rozwiązania będą uczyć w szkole - NIE. Nikt tak nie będzie robił, jeśli buduje nową sieć lub ma możliwość położenia kabli, ale w praktyce, przy przeróbkach często alternatywą jest "rycie" ścian... i jak myślisz, co wtedy się robi? Wink

Pozdr!

Helpful message? + -

Back to top
   
EBC41
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 07 Feb 2008
Posts: 1533
Location: Rzeszów

Post#42 03 Nov 2009 09:41   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


Jeżeli kable są umieszczone w rurkach a nie wmurowane, to w miarę bez problemów można przeciągnąć następny kabel... Robiłem takie rzeczy

Helpful message? + -

Back to top
   
wladek83
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 28 Feb 2004
Posts: 1849
Location: Lubuskie

Post#43 03 Nov 2009 16:48   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


Dobrze, że koleżanka zapytała o 2 gniazdka a nie 4, bo byście się pozabijali Neutral . Jest w sieci opis standardu EIA/TIA-568A i EIA/TIA-568B - poczytać a kłocić się jak przekupki. Piszcie na temat - jak zrobić, raczej najprościej, dostęp do internetu w 2 pokojach. Tak, by mogła to zrobić kobieta.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Nov 2009 16:48   





Back to top
   
kasiaczek2011
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 14 Jun 2008
Posts: 19
Location: Kozienice

Post#44 Post from the author of the topic 05 Nov 2009 21:45   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


a czy mozna np. w gniazdo wpiąć dwa kable w złącza, a jeden doprowadzający, a drugi który poleci na 2 gniazdko? Będę mieć 1 komp i ie potrzebuje mieć i w jednym gniazdku i w drugim możliwości podpiąć 2 komputerów, tym bardziej, że te pokoje są obok siebie.

Helpful message? + -

Back to top
   
adamz74
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 01 Dec 2005
Posts: 875
Location: -

Post#45 06 Nov 2009 21:36   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


Jeśli prowadzisz kable od zera, to rób to wg. standardów i zaleceń, tzn od routera/switcha poprowadź dwa oddzielne kable - jeden do jednego gniazda i drugi do drugiego gniazda. Faktem jest, że wydasz trochę więcej, ale unikasz większości problemów. Dodatkowo, w przyszłości zawsze możesz podłączyć drugi komputer.

Różnego rodzaju rozszycia par, rozgałęziacze i przedłużenia są PROWIZORKĄ, która często działa, ale robi się tak tylko dlatego, że koszt rozbudowy okablowania jest niewspółmiernie wysoki do uzyskanych efektów.

Pozdr!

Helpful message? + -

Back to top
   
kasiaczek2011
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 14 Jun 2008
Posts: 19
Location: Kozienice

Post#46 Post from the author of the topic 07 Nov 2009 20:32   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


spoko ja o tym wszystkim wiem, ale chodzi o rozwiązanie sytuacji gdzie już nie mogę poprowadzić drugiego kabla, bo jak by tak było to nie traciła bym czasu na siedzenie w Internecie. Router mam podpięty pod komputer u rodziców, nastepnie mam rozdzielony sygnał switchem na mojego laptopa i komputer stacjonarny w mieszkaniu rodziców. Ale potem moje łącze do mojego kompa bedę miała w 2 części domu jakieś 20 m od komputera gdzie znajduje się swich, jedyną mozliwością było póki co przeciągnięcie kabla do miejsca gdzie będzie w przyszłości komputer na zewnątrz domu pod elewacją, żeby w mieszkaniu nie kuć ścian. Elewacja też już zrobiona, a okazało się że kabla starcza tylko do 1 gniazdka w moich nowych pokojach i to w miejscu gdzie nawet komputer nie będzie stał i ie planowałam komputera. Dlatego pytam jak ten problem załatwić.

Helpful message? + -

Back to top
   
adamz74
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 01 Dec 2005
Posts: 875
Location: -

Post#47 09 Nov 2009 21:35   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


Czyli wiadomo już dużo więcej...

Jeśli w najbliższej przyszłości (pół roku) nie planujesz podłączać więcej niż 2 komputery, to spróbowałbym rozgałęzić istniejący kabel, natomiast jeśli istnieje niebezpieczeństwo, że pojawi się więcej komputerów lub okaże się, że będą problemy z połączeniem na kablu po rozgałęzieniu, to trzeba będzie zainstalować switch-a (lub router).

Istniejącego kabla nie możesz przedłużyć, więc kabel zakończyłbym na gniazdku (najlepiej w trochę osłoniętym miejscu, ale nie za szafą Smile i w takim miejscu, gdzie ew. będzie można postawić dodatkowego switch lub router). Druga strona wg. uznania, może być bezpośrednio na RJ-tce lub również na gniazdku.
Kupiłbym 2szt. rozgałęziaczy 1 RJ45 na 2 RJ45 (kosztuje to parę złotych i wygląda mniej więcej tak:
2 gniazda internetowe i w nich internet)
i podłączył wg. schematu:
2 gniazda internetowe i w nich internet.

Pozdr!

Helpful message? + -

Back to top
   
kasiaczek2011
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 14 Jun 2008
Posts: 19
Location: Kozienice

Post#48 Post from the author of the topic 12 Nov 2009 16:32   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


napewno nie bedzie 2 komputera bo pokoje są obok siebie i łączą je drzwi a nie przedpokój. chodzi tylko o to bym mogła wpiąc sobie komputer raz w jednym pokoju raz w drugim. czy wtedy rozgałęźnik zda egzamin?

Helpful message? + -

Back to top
   
on117
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 11 Sep 2009
Posts: 940

Post#49 12 Nov 2009 16:38   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


Jak podłączysz tak jak na obrazku to zda egzamin również z 1 komputerem.

Helpful message? + -

Back to top
   
kasiaczek2011
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 14 Jun 2008
Posts: 19
Location: Kozienice

Post#50 Post from the author of the topic 15 Nov 2009 14:11   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


w swichu nie mam juz miejsca na jeszcze jeden kabel

Helpful message? + -

Back to top
   
on117
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 11 Sep 2009
Posts: 940

Post#51 15 Nov 2009 14:38   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


Włącz 1 kabel do switcha i na ścianie do takiego łącznika:

2 gniazda internetowe i w nich internet

Od łącznia do 1 gniazdka i do 2 gniazdka. Ważne, łącznik musi mieć wszystkie styki w 3 gniazdkach tak samo połączone. Komputer będzie działał na raz w jednym gniazdku. Jeżeli w przyszłości będziesz podłączać 2 komputery, zamiast łącznika podłącz switch.

Helpful message? + -

Back to top
   
abdenagof
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 02 Nov 2008
Posts: 480
Location: Bydgoszcz

Post#52 15 Nov 2009 23:29   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet roblem


on117 wrote:

Skrętka ekranowana 300 metrów 2 pary.



to chyba jakiś nowy standard ??, bierzmy czasem odpowiedzialność za to co piszemy, bo wejdzie tu jakiś laik i położy sobie odcinki po 300m

Helpful message? + -

Back to top
   
on117
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 11 Sep 2009
Posts: 940

Post#53 16 Nov 2009 09:05   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet roblem


marihires wrote:
przetestowane na domkach gdzie odległość wynosiła 150m


abdenagof wrote:
to chyba jakiś nowy standard ??, bierzmy czasem odpowiedzialność za to co piszemy, bo wejdzie tu jakiś laik i położy sobie odcinki po 300m


Cytat z Wikipedii:

Quote:
W standardzie 10Base-T nie określono limitu długości kabla. Zamiast tego standaryzacji poddano parametry, które musi spełniać połączenie sieciowe. W efekcie standardowa, nieekranowana skrętka daje zasięg do 100 metrów. Kable wysokiej jakości mogą pracować na odcinkach o długości 150 metrów lub dłuższych. Właściwości połączenia można sprawdzić odpowiednim testerem.


Nie jest to nowy standard, dane są przykładowe. Po położeniu kabla należy użyć testera, ale mi się, że na 300 metrów to jest trochę za dużo. Ponad dwieście powinno działać.

Helpful message? + -

Back to top
   
abdenagof
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 02 Nov 2008
Posts: 480
Location: Bydgoszcz

Post#54 16 Nov 2009 09:43   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


300m pisałeś w kontekście 100BASE-TX a teraz cytujesz opis standardu 10BASE-T. Odpowiedni tester (certyfikujący), przy 90-100m pokaże ci ostrzeżenie, a przy ponad 100m bez sprawdzania innych parametrów odrzuci pomiar

100BASE-TX jest od zawsze oparty na okablownaiu cat5, inne wersję fast ethernetu po skrętce nie są w tej chwili używane i nie oczekuj że jakiś AP na rynek SOHO będzie obsługiwał 100BASE-T2 lub T4

Helpful message? + -

Back to top
   
on117
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 11 Sep 2009
Posts: 940

Post#55 16 Nov 2009 09:56   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


abdenagof wrote:
300m pisałeś w kontekście 100BASE-TX a teraz cytujesz opis standardu 10BASE-T.


100BASE-TX zasięg do 100 metrów

Quote:
Waldus wrote:
do 100 Mbit potrzebne są dwie skręcone pary reszta wisi w powietrzu przy jednym giga potrzeba 4 pary.


Skrętka nieekranowana 100 metrów 2 pary.
Skrętka ekranowana 300 metrów 2 pary.


Quote:
Takie połączenie to jest chyba standard 10 Mbs.


marihires wrote:
Waldus wrote:
Działa bez żadnego problemu 2 komputery na jednym kablu (100 Mbit osiąga bez problemu)

Ja dodam: przetestowane na domkach gdzie odległość wynosiła 150m (jedna para 100m druga 150m) od switcha i działa bez problemów. Very Happy


Jak widzisz nie podawałem żadnego standardu. 100 Mbit to tylko cytat kolegi, któremu działa. Pisałem w kontekście działania nie do końca wyjaśnionym z jaką prędkością. Mimo, że im wydaję się, że nie ma żadnej różnicy w porównaniu do krótszego kabla. Jak to koledzy wcześnie ujęli. Myślałem o prędkości 10 Mbit, ale tego nie napisałem, żeby się nie rozpisywać.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> 2 gniazda internetowe i w nich internet
Page 2 of 2 Go to page Previous  12
Similar topics
2 laptopy w 1 sieci i wolny internet na 1 z nich (7)
aero2 - Ma ktoś z was internet od nich? (4)
Router bezprzewodowy, 2 laptopy i internet tylko na 1 z nich (3)
dwie bramy internetowe- internet + łącze dzierżawione (6)
Zanikający internet radiowy. - Przerywa połączenie internetowe (5)
Internet, modemy - Połączenie internetowe za pomocą drugiego komputera (9)
Internet radiowy, a mróz. Strony internetowe się nie wczytują. (24)
Internet z gniazda podtynkowego.... (3)
Internet z centralnego gniazda - YTDY 4x0,5 + Gniazdko MGT-4 - 4 kolory kabli (7)
Compal JHL90, Brak gniazda SIM, Internet od Aero2, Jaki wewnetrzny modem 3G? (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.079 seconds

elektroda.pl topic RSS feed