Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

2 gniazda internetowe i w nich internet


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> 2 gniazda internetowe i w nich internet
Autor
Wiadomość
marihires
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 31 Sty 2006
Posty: 916
Miasto: Bytom, Piekary Śl.

Post#31 02 Lis 2009 22:25   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet roblem


Waldus napisał:
Działa bez żadnego problemu 2 komputery na jednym kablu (100 Mbit osiąga bez problemu)

Ja dodam: przetestowane na domkach gdzie odległość wynosiła 150m (jedna para 100m druga 150m) od switcha i działa bez problemów. :D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Lis 2009 22:25   





Powrót do góry
   
EBC41
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 07 Lut 2008
Posty: 1531
Miasto: Rzeszów

Post#32 02 Lis 2009 22:28   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet roblem


on117 napisał:
A włącz na dwóch komputerach naraz np. Przesyłanie danych z jednego przez ten kabel do switcha i z powrotem tym samym kablem do drugiego. Z prędkością 100 Mbs. Czy czasem nie pójdzie 10 Mbs, albo sam będziesz musiał zmienić na 10 Mbs? A poza tym to 70 metrów ma się nijak do standardu 100 Mbs na 300 metrów.


No właśnie. To że nawet karta pokazuje że jest spięta na 100mbitów to w cale nie oznacza że gdy zakłócenia transmisji wzrosną to na wskutek autonegocjacji nie przełączy się sama na wolniejszy tryb. Ew po prostu transfer zmaleje ze względu na liczbę powtórzeń transmisji jednego i tego samego
Powrót do góry
   
on117
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 946

Post#33 02 Lis 2009 22:31   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet roblem


Takie połączenie to jest chyba standard 10 Mbs. Jeżeli chodzi o internet to i tak mało kto ma np. UPC 25 Mbs, więc jakoś to pójdzie. Ale jak z sieci korzystać to 100 Mbs lub 1000 Mbs.
Powrót do góry
   
Waldus
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Mar 2002
Posty: 40

Post#34 02 Lis 2009 22:35   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet roblem


Na pewno chodzi to na 100 Mbit bo na 10 by się nie "wyrobiło" przy ilościach danych jakie tym przepychałem. Z tego co wiem to specyfikacja mówi o 100 metrach: http://pl.wikipedia.org/wiki/100Base-TX ale możliwe że się mylę. do 100 Mbit potrzebne są dwie skręcone pary reszta wisi w powietrzu przy jednym giga potrzeba 4 pary.
Powrót do góry
   
marihires
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 31 Sty 2006
Posty: 916
Miasto: Bytom, Piekary Śl.

Post#35 02 Lis 2009 22:37   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet roblem


A ciekawe jaki koleżanka ma transfer jeśli ma radiówkę i jaka jest odległość między tym switchem a jej komputerem...więc po co zawracać sobie głowę z tym 100Mb/s jak i tak nie osiągnie więcej niż.... ?

Panowie...koleżanka chciała tylko dwa gniazdka...:!:
Powrót do góry
   
on117
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 946

Post#36 02 Lis 2009 22:42   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet roblem


10 Mbs:
10BaseT

Cytat:
Specyfikacja 10BaseT, wbrew powszechnemu przekonaniu, nie określa rodzaju użytego kabla. Dotyczy ona natomiast specjalnej techniki sygnalizowania dla nieekranowanej skrętki dwużyłowej wykorzystującej cztery przewody spełniające wymogi trzeciej kategorii wydajności. Nazwy przewodów wskazują na ich funkcje oraz biegunowość. Jedna para przewodów obsługuje dodatnie i ujemne bieguny obwodu nadawania. Druga para obsługuje dodatnie i ujemne bieguny obwodu odbioru. Wzmacniaki/koncentratory 10BaseT używają przyporządkowań wyprowadzeń, które umożliwiają tworzenie łączy z portami kart sieciowych. W normalnych warunkach urządzenie końcowe zawsze jest połączone z urządzeniem komunikacyjnym. Komplementarność interfejsów tych urządzeń pozwala łączyć je bezpośrednio za pomocą kabla, bez obaw o konflikty miedzy nadawaniem i odbiorem.


Więc działa w jednym kablu możesz 10 komputerów 20 skrętek 40 żył.

100 Mbs:

Cytat:
Zwiększenie prędkości sieci Ethernet z 10 Mbps do 100 Mbps wymagało opracowania całkowicie nowej warstwy fizycznej i wprowadzenia niewielkich zmian w warstwie łącza danych, która musiała zostać dopasowana do nowej warstwy fizycznej. Opracowano w związku z tym nowy standard Fast Ethernet. Fast Ethernet jest rozszerzeniem specyfikacji IEEE 802.3 do 100 Mbps. Właściwie jest on bardzo podobny do Ethernet 10BaseT, ale działa o wiele szybciej. Fast Ethernet szybko zadomowił się w środowisku sieci lokalnych. Wielu producentów wspomogło ten proces, oferując karty sieciowe obsługujące dwie szybkości transmisji 10 i 100 Mbps. Takie karty są w stanie albo automatycznie wybierać optymalną prędkość, uwzględniając typ okablowania i odległość od koncentratora, lub też prędkość może być wybierana ręcznie.

Co się stanie jak będą połączone 2 komputery? Zmniejszy się prędkość do 10 Mbs, jak drugi przestanie ściągać to znowu będzie na 100 Mbs.

Cytat:
Medium transmisyjnym jest miedziana skrętka nieekranowana UTP kategorii 5, zakończona obustronnie złączem RJ-45.

2 gniazda internetowe i w nich internet

Waldus napisał:
do 100 Mbit potrzebne są dwie skręcone pary reszta wisi w powietrzu przy jednym giga potrzeba 4 pary.


Skrętka nieekranowana 100 metrów 2 pary.
Skrętka ekranowana 300 metrów 2 pary.

1000 Mbs 4 pary.
Powrót do góry
   
Waldus
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Mar 2002
Posty: 40

Post#37 02 Lis 2009 22:54   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


Nic się nie stanie oba będą chodzić na 100. Nie wiem czemu by się miało coś dziać skoro chodzi na 4 przewodach.

100Base-TX - podobny do 10BASE-T, ale z szybkością 100Mb/s. Wymaga 2 par z 4 parowej skrętki kategorii 5, używa wtyków RJ45. Obecnie jeden z najpopularniejszych standardów sieci opartych na 'skrętce'.
100Base-T4 - Używa 4 par 'skrętki' kategorii 3. Obecnie przestarzały.

Kiedyś jak wchodziła 100 rzeczywiście musiała mieć 8 żył obecnie tylko 4 .
Powrót do góry
   
on117
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 946

Post#38 02 Lis 2009 23:02   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


Waldus napisał:
Nic się nie stanie oba będą chodzić na 100. Nie wiem czemu by się miało coś dziać skoro chodzi na 4 przewodach.


Cytat:
Takie karty są w stanie albo automatycznie wybierać optymalną prędkość, uwzględniając typ okablowania i odległość od koncentratora


Karta wybierze prędkość 10 Mbs jak na tym samym przewodzie będzie już podłączona jedna karta. Więc nie pójdzie na 100 Mbs tylko na 10 Mbs. Ale oczywiście jak będzie to kilka metrów to pójdzie na 100 Mbs, bo jak niby by miała znaleźć gorszy typ kabla, drugą kartę jak nie będzie zakłóceń. Myśle, że problemy będą takie powyżej 50 metrów 10 Mbs, powyżej 100 metrów będzie rozłączać raz 1 raz 2 kartę.
Poza tym dlatego jest 8 żył żeby nieużywane żyły przy większej odległości robiły jako ekran kabla.
Powrót do góry
   
Waldus
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Mar 2002
Posty: 40

Post#39 02 Lis 2009 23:09   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


Całkiem możliwe że tak się może dziać ie kłócę się. ;) Na 70 na pewno działało na 100 przez długi czas i przy dużych transferach do obu komputerów. W tym przypadku myślę ze nie jest dalej niż 50 mb wiec nie powinno "schodzić" na 10. Zresztą internet i tak chyba wolniejszy.


Po za tym pewnie wiele zależy od jakości przewodu i zakłóceń z zewnątrz, jakości kart, i pewnie jeszcze jakichś dziwnych rzeczy.
Powrót do góry
   
mr_grabarz
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 31 Gru 2003
Posty: 237
Miasto: Bełchatów

Post#40 03 Lis 2009 07:49   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet roblem


marihires napisał:

PS: ciekawe czy ktoś znajdzie się co potwierdzi że nieprawdą jest że na jednym kablu jedno urządzenie...tego raczej nigdzie nie uczą a jak uczą to źle...też miałem w technikum Systemy i sieci komputerowe ;)...

to że działa nie znaczy że jest prawidłowo i dobrze, nie wiem kto Ci powiedział że źle uczą, ale poczytaj specyfikację sieci ehternet, kabli itd itp
podsumowując twoje wypowiedzi
jak zamiast bezpiecznika 16A włożę 25A to też jest dobrze bo działa?

wejdź na pierwszą lepszą stronę o sieciach i zobacz jak "uczą" zarabiania RJ-tek, czy też uwzględniają tylko 2 pary? czy 4?

co do tematu

najlepsze rozwiązanie to osobny kabel od switcha do każdego gniazdka.
sztuczka z rozgałęźnikiem i połączeniem tylko 2 par (czyli rozkrosowaniem kabla) oczywiście też będzie działać, ale nikt nie gwarantuje w 100% prawidłowego i bezawaryjnego działania
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Lis 2009 07:49   





Powrót do góry
   
adamz74
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 858
Miasto: -

Post#41 03 Lis 2009 09:32   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet roblem


marihires napisał:
PS: ciekawe czy ktoś znajdzie się co potwierdzi że nieprawdą jest że na jednym kablu jedno urządzenie...tego raczej nigdzie nie uczą a jak uczą to źle...też miałem w technikum Systemy i sieci komputerowe ;)...


Kabel rozszywa się, bo koszt takiego rozwiązania jest praktycznie zerowy. Czy jest to zgodne ze standardami - NIE, czy to działa - CZĘSTO TAK, czy takiego rozwiązania będą uczyć w szkole - NIE. Nikt tak nie będzie robił, jeśli buduje nową sieć lub ma możliwość położenia kabli, ale w praktyce, przy przeróbkach często alternatywą jest "rycie" ścian... i jak myślisz, co wtedy się robi? ;)

Pozdr!
Powrót do góry
   
EBC41
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 07 Lut 2008
Posty: 1531
Miasto: Rzeszów

Post#42 03 Lis 2009 09:41   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


Jeżeli kable są umieszczone w rurkach a nie wmurowane, to w miarę bez problemów można przeciągnąć następny kabel... Robiłem takie rzeczy
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Lis 2009 09:41   





Powrót do góry
   
wladek83
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 28 Lut 2004
Posty: 1874
Miasto: Lubuskie

Post#43 03 Lis 2009 16:48   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


Dobrze, że koleżanka zapytała o 2 gniazdka a nie 4, bo byście się pozabijali :| . Jest w sieci opis standardu EIA/TIA-568A i EIA/TIA-568B - poczytać a kłocić się jak przekupki. Piszcie na temat - jak zrobić, raczej najprościej, dostęp do internetu w 2 pokojach. Tak, by mogła to zrobić kobieta.
Powrót do góry
   
kasiaczek2011
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 14 Cze 2008
Posty: 19
Miasto: Kozienice

Post#44 Post autora tematu 05 Lis 2009 21:45   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


a czy mozna np. w gniazdo wpiąć dwa kable w złącza, a jeden doprowadzający, a drugi który poleci na 2 gniazdko? Będę mieć 1 komp i ie potrzebuje mieć i w jednym gniazdku i w drugim możliwości podpiąć 2 komputerów, tym bardziej, że te pokoje są obok siebie.
Powrót do góry
   
adamz74
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 858
Miasto: -

Post#45 06 Lis 2009 21:36   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


Jeśli prowadzisz kable od zera, to rób to wg. standardów i zaleceń, tzn od routera/switcha poprowadź dwa oddzielne kable - jeden do jednego gniazda i drugi do drugiego gniazda. Faktem jest, że wydasz trochę więcej, ale unikasz większości problemów. Dodatkowo, w przyszłości zawsze możesz podłączyć drugi komputer.

Różnego rodzaju rozszycia par, rozgałęziacze i przedłużenia są PROWIZORKĄ, która często działa, ale robi się tak tylko dlatego, że koszt rozbudowy okablowania jest niewspółmiernie wysoki do uzyskanych efektów.

Pozdr!
Powrót do góry
   
kasiaczek2011
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 14 Cze 2008
Posty: 19
Miasto: Kozienice

Post#46 Post autora tematu 07 Lis 2009 20:32   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


spoko ja o tym wszystkim wiem, ale chodzi o rozwiązanie sytuacji gdzie już nie mogę poprowadzić drugiego kabla, bo jak by tak było to nie traciła bym czasu na siedzenie w Internecie. Router mam podpięty pod komputer u rodziców, nastepnie mam rozdzielony sygnał switchem na mojego laptopa i komputer stacjonarny w mieszkaniu rodziców. Ale potem moje łącze do mojego kompa bedę miała w 2 części domu jakieś 20 m od komputera gdzie znajduje się swich, jedyną mozliwością było póki co przeciągnięcie kabla do miejsca gdzie będzie w przyszłości komputer na zewnątrz domu pod elewacją, żeby w mieszkaniu nie kuć ścian. Elewacja też już zrobiona, a okazało się że kabla starcza tylko do 1 gniazdka w moich nowych pokojach i to w miejscu gdzie nawet komputer nie będzie stał i ie planowałam komputera. Dlatego pytam jak ten problem załatwić.
Powrót do góry
   
adamz74
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 858
Miasto: -

Post#47 09 Lis 2009 21:35   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


Czyli wiadomo już dużo więcej...

Jeśli w najbliższej przyszłości (pół roku) nie planujesz podłączać więcej niż 2 komputery, to spróbowałbym rozgałęzić istniejący kabel, natomiast jeśli istnieje niebezpieczeństwo, że pojawi się więcej komputerów lub okaże się, że będą problemy z połączeniem na kablu po rozgałęzieniu, to trzeba będzie zainstalować switch-a (lub router).

Istniejącego kabla nie możesz przedłużyć, więc kabel zakończyłbym na gniazdku (najlepiej w trochę osłoniętym miejscu, ale nie za szafą :) i w takim miejscu, gdzie ew. będzie można postawić dodatkowego switch lub router). Druga strona wg. uznania, może być bezpośrednio na RJ-tce lub również na gniazdku.
Kupiłbym 2szt. rozgałęziaczy 1 RJ45 na 2 RJ45 (kosztuje to parę złotych i wygląda mniej więcej tak:
2 gniazda internetowe i w nich internet)
i podłączył wg. schematu:
2 gniazda internetowe i w nich internet.

Pozdr!
Powrót do góry
   
kasiaczek2011
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 14 Cze 2008
Posty: 19
Miasto: Kozienice

Post#48 Post autora tematu 12 Lis 2009 16:32   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


napewno nie bedzie 2 komputera bo pokoje są obok siebie i łączą je drzwi a nie przedpokój. chodzi tylko o to bym mogła wpiąc sobie komputer raz w jednym pokoju raz w drugim. czy wtedy rozgałęźnik zda egzamin?
Powrót do góry
   
on117
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 946

Post#49 12 Lis 2009 16:38   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


Jak podłączysz tak jak na obrazku to zda egzamin również z 1 komputerem.
Powrót do góry
   
kasiaczek2011
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 14 Cze 2008
Posty: 19
Miasto: Kozienice

Post#50 Post autora tematu 15 Lis 2009 14:11   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


w swichu nie mam juz miejsca na jeszcze jeden kabel
Powrót do góry
   
on117
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 946

Post#51 15 Lis 2009 14:38   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


Włącz 1 kabel do switcha i na ścianie do takiego łącznika:

2 gniazda internetowe i w nich internet

Od łącznia do 1 gniazdka i do 2 gniazdka. Ważne, łącznik musi mieć wszystkie styki w 3 gniazdkach tak samo połączone. Komputer będzie działał na raz w jednym gniazdku. Jeżeli w przyszłości będziesz podłączać 2 komputery, zamiast łącznika podłącz switch.
Powrót do góry
   
abdenagof
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 02 Lis 2008
Posty: 481
Miasto: Bydgoszcz

Post#52 15 Lis 2009 23:29   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet roblem


on117 napisał:

Skrętka ekranowana 300 metrów 2 pary.



to chyba jakiś nowy standard ??, bierzmy czasem odpowiedzialność za to co piszemy, bo wejdzie tu jakiś laik i położy sobie odcinki po 300m
Powrót do góry
   
on117
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 946

Post#53 16 Lis 2009 09:05   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet roblem


marihires napisał:
przetestowane na domkach gdzie odległość wynosiła 150m


abdenagof napisał:
to chyba jakiś nowy standard ??, bierzmy czasem odpowiedzialność za to co piszemy, bo wejdzie tu jakiś laik i położy sobie odcinki po 300m


Cytat z Wikipedii:

Cytat:
W standardzie 10Base-T nie określono limitu długości kabla. Zamiast tego standaryzacji poddano parametry, które musi spełniać połączenie sieciowe. W efekcie standardowa, nieekranowana skrętka daje zasięg do 100 metrów. Kable wysokiej jakości mogą pracować na odcinkach o długości 150 metrów lub dłuższych. Właściwości połączenia można sprawdzić odpowiednim testerem.


Nie jest to nowy standard, dane są przykładowe. Po położeniu kabla należy użyć testera, ale mi się, że na 300 metrów to jest trochę za dużo. Ponad dwieście powinno działać.
Powrót do góry
   
abdenagof
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 02 Lis 2008
Posty: 481
Miasto: Bydgoszcz

Post#54 16 Lis 2009 09:43   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


300m pisałeś w kontekście 100BASE-TX a teraz cytujesz opis standardu 10BASE-T. Odpowiedni tester (certyfikujący), przy 90-100m pokaże ci ostrzeżenie, a przy ponad 100m bez sprawdzania innych parametrów odrzuci pomiar

100BASE-TX jest od zawsze oparty na okablownaiu cat5, inne wersję fast ethernetu po skrętce nie są w tej chwili używane i nie oczekuj że jakiś AP na rynek SOHO będzie obsługiwał 100BASE-T2 lub T4
Powrót do góry
   
on117
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 946

Post#55 16 Lis 2009 09:56   

Re: 2 gniazda internetowe i w nich internet


abdenagof napisał:
300m pisałeś w kontekście 100BASE-TX a teraz cytujesz opis standardu 10BASE-T.


100BASE-TX zasięg do 100 metrów

Cytat:
Waldus napisał:
do 100 Mbit potrzebne są dwie skręcone pary reszta wisi w powietrzu przy jednym giga potrzeba 4 pary.


Skrętka nieekranowana 100 metrów 2 pary.
Skrętka ekranowana 300 metrów 2 pary.


Cytat:
Takie połączenie to jest chyba standard 10 Mbs.


marihires napisał:
Waldus napisał:
Działa bez żadnego problemu 2 komputery na jednym kablu (100 Mbit osiąga bez problemu)

Ja dodam: przetestowane na domkach gdzie odległość wynosiła 150m (jedna para 100m druga 150m) od switcha i działa bez problemów. :D


Jak widzisz nie podawałem żadnego standardu. 100 Mbit to tylko cytat kolegi, któremu działa. Pisałem w kontekście działania nie do końca wyjaśnionym z jaką prędkością. Mimo, że im wydaję się, że nie ma żadnej różnicy w porównaniu do krótszego kabla. Jak to koledzy wcześnie ujęli. Myślałem o prędkości 10 Mbit, ale tego nie napisałem, żeby się nie rozpisywać.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> 2 gniazda internetowe i w nich internet
Strona 2 z 2 Idź do strony Poprzedni  12
Podobne tematy
2 laptopy w 1 sieci i wolny internet na 1 z nich (7)
aero2 - Ma ktoś z was internet od nich? (4)
Router bezprzewodowy, 2 laptopy i internet tylko na 1 z nich (3)
dwie bramy internetowe- internet + łącze dzierżawione (6)
Zanikający internet radiowy. - Przerywa połączenie internetowe (5)
Internet radiowy, a mróz. Strony internetowe się nie wczytują. (24)
Internet z gniazda podtynkowego.... (3)
Internet z centralnego gniazda - YTDY 4x0,5 + Gniazdko MGT-4 - 4 kolory kabli (7)
Compal JHL90, Brak gniazda SIM, Internet od Aero2, Jaki wewnetrzny modem 3G? (2)
internet i TV przez gniazda domowe czy przez RJ 45 (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.075 seconds

elektroda.pl temat RSS